Φίλες και φίλοι,

Καλώς ήρθατε στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Μια σελίδα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «συναντηθώ» με όλους εσάς, τους φίλους του Διαδικτύου, να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, ιδέες και οράματα, να ανταλλάξω απόψεις και προβληματισμούς πάνω σε θέματα μικρά ή μεγάλα, που απασχολούν το Δήμο μας.

Οπωσδήποτε το blog αυτό δεν έρχεται να υποκαταστήσει την αναντικατάστατη για μένα, άμεση και ζωντανή επαφή με τους συμπολίτες μου, αλλά απλά να την ενισχύσει μέσα από έναν ακόμα δρόμο επικοινωνίας και διαλόγου.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον προσωπικό κόμβο που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι, θα βρείτε στιγμές από το άλμπουμ της ζωής μου, σταθμούς πολύτιμους από την πολιτική και επαγγελματική μου πορεία. Θα βρείτε επίσης μέρος της αρθρογραφίας μου στον Τύπο, ομιλίες, θέσεις και εμπειρίες.

Σκοπός μου είναι να με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από την δραστηριότητά μου, δίνοντάς μου ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσω τις απόψεις σας , αν το επιθυμείτε, μέσα από το e-mail επικοινωνίας. Επιπροσθέτως θα έχω άμεση και συχνή επικοινωνία με πολίτες που δεν κατοικούν στην περιοχή και θα ήθελαν να μου μεταφέρουν ανησυχίες και προβληματισμούς για τον τόπο μας.

Θα ήταν χαρά για μένα να έχω τις κριτικές παρατηρήσεις σας, τα σχόλια και τα μηνύματά σας για μια ανοιχτή, ζωντανή, ανεμπόδιστη διαδικτυακή συζήτηση. Γιατί μέσα από τον διάλογο είναι βέβαιο πως όλοι κάτι μαθαίνουμε.

Φιλικά

Πάνος Κοντογεώργος

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 19/2011



                       ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΣ 30 12 2011  
         
                                       ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στή Σπερχειάδα σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2011 ημέρα Παρασκευή  και ωρα 18:00
συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δημόσια τακτική συνεδρίαση υστερα απο 
εγγραφη πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζητηση
             και ληψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι να προσέρχεστε. Παρακαλώ οι πολίτες να κάθονται στα έδρανα και να μην θορυβούν.
Παρακαλώ θα αρχίσουμε. Έχουμε την προβλεπόμενη από τον νόμο πλειοψηφία. Μπορεί να αρχίσει το συμβούλιο. Να μην φωνάζουνε οι κύριοι Σύμβουλοι.
Λοιπόν, εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά για τις ημέρες που πέρασαν και Καλή Χρονιά για τις ημέρες που θα έρθουν σε όλους και στους οικείους σας. Δεν έχω να κάνω άλλη ανακοίνωση. 
Πριν προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις του κυρίου Δημάρχου, παρευρίσκεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κύριος Ιωάννης Κατσίκας, ο οποίος θέλει να κάνει και κάποιες ανακοινώσεις. Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία κάτι θα ήθελε να πει από την μεριά της Περιφέρειας. Κύριε Κατσίκα έχετε το λόγο. Άνοιξε το μικρόφωνο.
ΚΑΤΣΙΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι και εγώ με την σειρά μου Χρόνια Πολλά σε όλους. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Νιώθω μεγάλη χαρά που ήρθα σήμερα ανάμεσά σας και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το αίτημα δεκαετιών για τον δρόμο Γαρδίκι – Παλαιοχώρι - Πουγκάκια Σήραγγα Καρπενησίου, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21/12 αυτού του μήνα. Με την έγκριση της κατασκευής του δρόμου αυτού αλλάζουν τα δεδομένα για την ευρύτερη ορεινή περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Μοχλός ανάπτυξης το νέο έργο, κατασκευή δρόμου Παλαιοχώρι - είσοδος Τυμφρηστού, θα ήθελα πριν σας θέσω υπόψην την σημασία του δρόμου, να ευχαριστήσω τον κύριο Περιφερειάρχη που με την πρώτη συζήτηση που είχα μαζί του έδειξε να αντιλαμβάνεται την σημασία του έργου, για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Ένθερμος υποστηρικτής της υλοποίησης του έργου, και ο συνάδελφός μου Ταξιάρχης Σκλαπάνης από την Ευρυτανία.
Ο δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των ορεινών χωριών της Δυτικής Φθιώτιδας Γαρδικίου, Παλαιοχωρίου, Πουγκακίων, και άλλων. Με την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος του δρόμου, συνδέονται οδικώς μέσω ενός μοναδικού σε ομορφιά και ανεκτίμητης τουριστικής αξίας ορεινού τοπίου οι Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και δύο Περιφέρειες.
Ακριβώς εδώ γίνεται πράξη, η Περιφερειακή αναπτυξιακή συνείδηση. Γιατί δεν πρόκειται για έναν απλό δρόμο. Αλλά για ένα τμήμα μίας κεντρικής ορεινής οδικής αρτηρίας, που συνδέει τη Ράχη Τυμφρηστού από την ανατολική πλευρά της σήραγγας Καρπενησίου με Πουγκάκια – Παλαιοχώρι – Γαρδίκι – Γραμμένη Οξυά – Αρτοτίνα – Πενταγιού καταλήγοντας στην Ναύπακτο, και λίγο πιο μακριά στην Πάτρα.
Επίσης ο οδικός αυτός άξονας είναι στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, και πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευτεί για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναβάθμιση του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. Στην αρχαιότητα αυτή η οδική αρτηρία ήταν κατά μήκος της κορυφογραμμής από όπου σήμερα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, Ράχη Τυμφρηστού – Κοκκάλια – Οξυά κλπ.
Αλλά το 279 π.Χ. οι Γαλάτες θέλησαν να βρεθούν στο Μαντείο των Δελφών, παρακάμπτοντας τον Σπερχειό ποταμό, αυτό το μονοπάτι χρησιμοποίησαν. Το σημείο του δρόμου που έγινε η μάχη το αναφέρει ο Παυσανίας και ονομάζεται σήμερα Κοκκάλια.
Κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής οι Αντιστασιακές ομάδες επικοινωνούσαν μεταξύ τους από αυτόν τον δρόμο. Με την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού του οδικού άξονα, τερματίζεται η απομόνωση των ορεινών χωριών και δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης.
1ον. Συγκράτηση σημαντικού αριθμού κατοίκων στην γενέτειρά του.
2ον. Σταδιακή επιστροφή τους στον τόπο τους.
3ον. Διευκολύνεται η τουριστική ανάπτυξη μιας ευρείας ορεινής περιοχής, από τις ομορφότερες της χώρας μας. Με πολλές προϋποθέσεις που σήμερα έμεναν ανεκμετάλλευτες, με ότι σημαίνει αυτό.
Για την ιστορία θέλω να σας ενημερώσω ότι η πρώτη αίτηση που έγινε για τον δρόμο αυτόν ήτανε στις 10 Σεπτεμβρίου 1975 από τον Κώστα Παπαναγιώτου, τότε Πρόεδρο του Παλαιοχωρίου.
Στο σημείο αυτό, θέλω να προτείνω κύριε Δήμαρχε, να πάρετε σήμερα μία ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητάτε από την Περιφέρεια να γίνει ένα Συνέδριο στο Γαρδίκι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, με θέμα «Ανάπτυξη της ευρύτερης ορεινής περιοχής. Δημιουργία δικτύου επικοινωνίας. Οριζόντιες δράσεις ορεινού όγκου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Προσωπικά θα προσπαθήσω να εντάξω αυτό το Συνέδριο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2012 – 2014. Στο Συνέδριο αυτό μπορούν να συμμετέχουν οι Δήμαρχοι Μακρακώμης, Καρπενησίου, Δωρίδας και Ναυπάκτου. Οι Πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων των ορεινών χωριών, τα Επιμελητήρια των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλοι.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην έγκριση του έργου αυτού. Τελειώνοντας να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, στα δύσκολα που έρχονται. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε τον κύριο Περιφερειακό Σύμβουλο. Κλείστε το μικρόφωνό σας. Ο κύριος Δήμαρχος να κάνει ανακοινώσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν έχω και εγώ ανακοινώσεις. Ήθελα να ευχαριστήσω, να πω μάλλον σε όλους σας Χρόνια Πολλά και να ευχαριστήσω και τον κύριο Γιάννη Κατσίκα, για την εισήγηση και για την παρέμβαση που έκανε προκειμένου να ξεκινήσει αυτό το έργο. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και στην συνέχεια γιατί το ποσόν με το οποίο ξεκινάει είναι σχετικά χαμηλό, οπότε θα πρέπει να επαγρυπνούμε.
ΚΑΤΣΙΚΑΣ: Να σας πω κάτι. Επειδή όντως είναι λίγο το ποσόν αλλά αυτό το έργο είναι περιφερειακό έργο, είναι αρωγή στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε, που έκανα και κάνουμε μαζί και η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Άρα λοιπόν θα πρέπει να πάμε, οπωσδήποτε να γίνει το Συνέδριο, το οποίο θα παρασύρει όλη την ανάπτυξη της περιοχής. Με τις δράσεις που ανέφερα προηγουμένως.
Είναι ένα θέμα το οποίο μπορούμε όλοι μαζί να το πάρουμε, γιατί ο ορεινός όγκος είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας. Και ξέρετε πολύ καλά, όπως εσείς αγαπάτε αυτό που κάνετε, αγαπάω και εγώ τον τόπο μου και θέλω να προσφέρω. Τίποτα άλλο. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε και πάλι. Ο κύριος Δήμαρχος, δεν έχει. Λοιπόν, ο κύριος Τζιβελέκας, να προβεί σε ανακοινώσεις αν θέλει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Θα μου επιτρέψεις κύριε Πρόεδρε όμως, να ευχαριστήσω και τον Περιφερειακό Σύμβουλο, τον κύριο Κατσίκα. Εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι δικαιωμένος, διότι έλεγα ότι, όταν υπάρχουν υποψήφιοι από τον Δήμο μας, αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν τους αντίστοιχους συνδυασμούς, τον πρώτο σταυρό τον βάζουν σε αυτόν που είναι από τον τόπο μας. Το λέγαμε. Σήμερα δικαιωνόμαστε με αυτήν την προσπάθεια. Να σας ευχαριστήσω, φίλε Γιάννη. Αλλά θα ήθελα περισσότερα χρήματα για τον Δήμο μας, εφόσον υπάρχουν και να είσαι λίγο όχι τόσο αντικειμενικός, με τους άλλους Δήμους. Ας κλίνεις λίγο προς τον Δήμο της Μακρακώμης, θα με ευχαριστούσε προσωπικώς περισσότερο.
Εγώ ανακοινώσεις, δεν θέλω να κάνω, κύριε Πρόεδρε. Θέλω κάποιες ερωτήσεις στον κύριο Δήμαρχο. Η μια ερώτηση τυγχάνει να είναι του Τεχνικού Προγράμματος. Υπάρχουν δύο αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο Δήμο μας, 9/9. Είναι Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης στο Τοπικό Διαμέρισμα της Λευκάδος, του κυρίου Παπαδήμα και του κυρίου Οικονομίδη. Θα ήθελα λοιπόν αν έχει την ευγενή καλοσύνη, μιλάμε για πτηνοτροφεία και κτηνοτροφεία, να μπει ως έργο Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης. Για να μην αποτελεί εξαίρεση όταν κάνουμε σε άλλους.
Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο, από τον μήνα Μάιο, εν λευκώ έχει πάρει εξουσιοδότηση για την ιστοσελίδα του Δήμου. Αλλά ιστοσελίδα ο Δήμος δεν έχει. Και δεν έχει από τους 325 ο Δήμος Μακρακώμης. Είχαμε πει για προσφορές, είχαμε πει για τα πάντα, αλλά ιστοσελίδα ακόμα δεν έχουμε. Μπαίνουμε στον δεύτερο χρόνο.
Επίσης θα ήθελα να πω ότι στα χιόνια τα οποία πέσαν τα Χριστούγεννα, έχουμε ένα φοβερό, μια φοβερή θέση θέας στο δασικό χωριό για την ταβέρνα, κι επειδή πήγα προσωπικώς και ο αδελφός μου, στα δέκα αυτοκίνητα τα επτά γυρίζαν πίσω. Με αλυσίδα και πίσω. Δεν είναι δυνατόν εκεί, να έχει χιόνι ή πάγο ο δρόμος, στο συγκεκριμένο σημείο. Στα δέκα αυτοκίνητα, τα επτά πίσω. Κάποιος είναι υπεύθυνος. Το να στέλνουμε το μηχάνημα και να αφήνουμε 30 πόντους να έχει πάγο σε αυτά τα σημεία, δε νομίζω ότι είναι σωστό για τον Δήμο μας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εσάς ποιος σας ενημέρωσε γι΄ αυτό;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Σας είπα προσωπικώς εγώ και ο αδελφός μου, πήγαμε φάγαμε. Τι να με ενημερώσει; Σας λέω προσωπικώς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, γιατί λέω, θα έπρεπε και εμάς να μας πάρει κάποιος τηλέφωνο, να μας πει ότι εδώ έχουμε πρόβλημα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να σας πάρω τηλέφωνο 5 η ώρα το απόγευμα. Ο ίδιος ο κύριος ο Κιούσης ο Ηλίας πήρε τρακτέρ και έστειλε και καθάρισε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά, να τελειώσει κύριε Παπαηρακλή.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επίσης υπάρχει η αίτηση του Προέδρου της Άνω Γιαννιτσούς, του κυρίου Ντούζγου, αλλά και στο Πλατύστομο, κύριε Δήμαρχε, δεν ήθελα να απασχολώ εσάς, αλλά πρέπει να τα πούμε στο συμβούλιο. Ζητάνε κομπιούτερ και τραπέζι. Είναι δυνατόν; Να ζητάνε οι Πρόεδροι κομπιούτερ να δουλέψουν; Και να τους αναγκάζουμε να κάνουν αιτήσεις στον Δήμο; Και να μην τους το έχουμε δώσει ακόμα; Ή να ζητάνε μία βιβλιοθήκη και να μην την δίνουμε; Ένα γραφείο και να μην το δίνουμε;
Υπάρχουν αιτήσεις. Ο κύριος Ντούζγος από το Πλατύστομο σας λέω, έχει κάνει και αίτηση. Είναι ανεπίτρεπτο, Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος να κάνει, αίτηση για να του δώσουν αυτά τα πράγματα. Έτσι; Και στο Πλατύστομο. Και αλλού. Δεν είναι δυνατόν. Το 2010 πληροφορία και να τους λέμε κάντε αιτήσεις, δεν έχουμε; Σε αιρετούς; Αντί να παρακαλάμε να θέλουν να δουλέψουν. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός. Όχι, συγνώμη, συγνώμη. Να απαντήσει ο κύριος Παπαηρακλής και ο κύριος Δήμαρχος στον κύριο Τζιβελέκα.
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Την ημέρα των Χριστουγέννων, εγώ έστειλα τον, από την Πτελέα, τον Κατσαβριά, με λεπίδα που καθάρισε το συγκεκριμένο σημείο. Την ημέρα των Χριστουγέννων. Εσείς πότε πήγατε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αλλά όταν σας λέω κάτι, με ξέρετε πολύ καλά, εγώ δεν πετάω τορπίλες στον αέρα. Δεν σας είπα την ημέρα των Χριστουγέννων. Την επομένη σας είπα. Μία και τριάντα. Θέλετε να σας πω ότι πήρα τον κύριο Κιούση και καθάριζε; Γιατί με προκαλείτε; Δεν σας είπα ότι δεν πήγαινε 4 επί 4. Πήγαινε. Και με αλυσίδες. Σας είπα όμως θα πρέπει να πηγαίνει και το Ι.Χ. Ρωτήστε, βρήκα και τον γαμπρό από την Κάψη, τον Δημητρόπουλο. Θέλετε να σας πω και άλλα; Δεν νομίζω να έχω πει ποτέ ψέματα στο συμβούλιο.
Το να λέμε έστειλα μηχάνημα και έστειλα τα Χριστούγεννα αλλά την επομένη έχω 15 – 20 πόντους χιόνι με πάγο, δεν σημαίνει ότι καθάρισα. Σας είπα ότι πρέπει τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν χωρίς αλυσίδα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν έχει κανένας αντίρρηση σε αυτό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Και εξάλλου, απλώς το αναφέρω, δεν δικάζω κανέναν.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Να απαντήσω λίγο και εγώ, γιατί εμπλέκομαι σαν Πολιτική Προστασία. Εγώ ενοχλήθηκα το βράδυ της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, από τον κύριο Ηλία Κιούση, να σταλεί, να σταλεί επάνω αλατιέρα. Όχι να καθαρίσει. Αλατιέρα το πρωί πήγε από την Νομαρχία, τέως Νομαρχία, από την Περιφέρεια, αλλά πήγε αρχικά μέσω Μερκάδας, Μερκάδα – Μαυρίλο, και επέστρεψε μετά από δασικό χωριό και Λελούδα.
Πήρα, όταν με ξαναπήρε ο κύριος Κιούσης, πήρα τον υπεύθυνο της Περιφέρειας, και πράγματι έστειλε συμπληρωματική αλατιέρα επάνω και καθάρισε ο δρόμος. Ίσως να έπρεπε να πάει αρχικά από δασικό χωριό Λελούδα. Ίσως. Εγώ δεν το γνώριζα αυτό. Εν πάση περιπτώσει όμως, το θέμα αποκαταστάθηκε αμέσως. Σε ότι αφορά το αλάτι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν ο κύριος Κότσαλος, κάτι θέλει να πει επί του θέματος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Εκεί κύριοι συνάδελφοι, επειδή έχω γνώση των πραγμάτων, και φυσικά ο κύριος Παπαηρακλής έπρεπε να τα ξέρει αυτά. Εκεί έχουμε δύο μονάδες τουρισμού. Όπως ξέρετε δασικό χωριό φιλοξενεί αρκετό κόσμο αυτήν την εποχή και όπως και το κατάστημα του κυρίου Κιούση. Εκεί θέλει καθημερινό καθάρισμα. Και καθημερινό αλάτι. Αυτό έπρεπε να το ξέρει ο κύριος Παπαηρακλής, τουλάχιστον να είναι γνωστό και να το ξέρετε, θα σας ενημερώνω από εδώ και πέρα κάθε μέρα εκεί θα πρέπει να έχουμε την προσοχή μας. Τουλάχιστον αυτές τις ημέρες των εορτών.
Δεν είναι δυνατόν, να είναι γεμάτο το δασικό χωριό, να έχει εκατό ανθρώπους και να είναι κλεισμένη με πάγο. Ή να θέλει κάποιος να επισκεφθεί την περιοχή και να είναι κλειστό. Δεν έχουμε και τίποτα άλλο. Αυτό είναι. Προσελκύει τον τουρισμό μας. Μην το καταστρέψουμε. Για να μην πληρώσουμε ένα μεροκάματο να πάμε να ρίξουμε το αλάτι, να χαλάσουμε λίγο αλάτι….Ναι αλλά έχουμε τα μηχανήματα τα οποία δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, κύριε Δήμαρχε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σταματήστε τον διάλογο, κύριοι. Σταματήστε. Ευχαριστώ.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Ενημέρωση σας έκανα και σας είπα, κύριε Μπήτο, τι συμβαίνει. Δεν είναι άλλα λόγια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μην χαλάτε την διαδικασία. Ο κύριος Κρητικός. Μιλάνε οι επικεφαλείς των μειοψηφιών, των παρατάξεων. Δεν τελείωσαν. Ο κύριος Κρητικός έχει τον λόγο.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Σχετικά με την ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου, θέλω να πω ότι εγώ δεν θέλω να ευχαριστήσω κανέναν, γιατί αυτό μας γυρνάει τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω. Στην εποχή του «κατόπιν ενεργειών μας κλπ». Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο, καλό είναι αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλα έργα εξίσου σημαντικά, τα οποία η Περιφέρεια θα έπρεπε να δώσει προσοχή. Όπως είναι αυτό της ανατολικής πρόσβασης της σήραγγας Τυμφρηστού, ουσιωδέστερο έργο, για να συνδεθεί η Ευρυτανία με το κέντρο, και το οποίο δεν έχει γίνει ούτε σκέψη ακόμα από την Περιφέρεια, η οποία νομίζω υπολειτουργεί, και νομίζω ότι η εξαγγελία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια προεκλογικών άλλων εξαγγελιών ενόψει των εθνικών εκλογών που θα ρθουν σύντομα. Και ξέρουμε την θέση της Περιφέρειας και την σχέση της με ένα κόμμα που έχει ανάγκη πολλών ψήφων τουλάχιστον τώρα καθόσον πήρε την κατιούσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκ των κυρίων Αντιδημάρχων, θέλει κάποιος να προβεί σε ανακοινώσεις; Ανακοινώσεις. Λοιπόν, εκ των συμβούλων της μείζονος πλειοψηφίας; Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Χρόνια Πολλά και καλά σε όλες τις κυρίες και τους κυρίους και προκαταβολικά Καλή Χρονιά, σε όλους τους τομείς.
Κύριε Δήμαρχε, χθες πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια για το θέμα των Ιαματικών Λουτρών. Θα ήθελα να ενημερώσετε το σώμα, αυτή είναι η πρώτη ερώτησή μου.
Και κύριε Πρόεδρε να σας υπενθυμίσω. Επειδή εξαγγέλθηκαν νέοι φόροι επάνω στα ακίνητα, στο επόμενο συμβούλιο έχετε δεσμευτεί, ότι θα φέρετε πρόταση για την σύσταση Επιτροπής από τις τέσσερις παρατάξεις, εκπροσώπους από τις τέσσερις παρατάξεις που εκπροσωπούν αυτήν την στιγμή τον Δήμο, προκειμένου να συλλέξουμε όλες τις παρενέργειες από τα χαράτσια για την περιοχή και όλα τα μειονεκτήματα που είχε πριν η περιοχή, ώστε να επιτύχουμε να μειωθούν οι συντελεστές.
Και ένα τρίτο. Να ρωτήσω τι γίνεται με την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου στον Σύλλογο, αφού από την στιγμή που, του Γαρδικίου, αφού από την στιγμή που το Τοπικό έχει πάρει σχετική απόφαση. Πότε σκέφτεστε να το φέρετε; Έχουν περάσει τρεις μήνες. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν. Σχετικά με την σύσκεψη για τις Ιαματικές Πηγές. Δεν ήταν σύσκεψη στην Περιφέρεια, ούτε συμμετείχε ο Περιφερειάρχης. Ήταν μία σύσκεψη η οποία έγινε στα Καμένα Βούρλα, στο Δημαρχείο των Καμένων Βούρλων, συμμετείχε ο κύριος Τετριμίδας, ο κύριος Κοτρωνιάς, εγώ και ήταν καλεσμένος και ο κύριος Χριστοφής, πως τον λένε τον ξεχνάω. Δεν τον θυμάμαι. Ο οποίος εμπλέκεται με τα Λουτρά της Αιδηψού αλλά ο ίδιος δεν ήρθε.
Βγάλαμε ένα Δελτίο Τύπου, επειδή είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, Αν μπορέσουμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση προκειμένου να παραχωρηθούν οι Ιαματικές Πηγές στους Δήμους. Να φύγουν δηλαδή από τον Ε.Ο.Τ. και τα Τουριστικά Ακίνητα και να έρθουν στους Δήμους. Προς αυτήν την κατεύθυνση δηλαδή είναι αυτή η κίνηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος από την μείζονα μειοψηφία; Το σχολείο. Το σχολείο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είπαμε να το φέρουμε στο επόμενο συμβούλιο να μην έχουμε πολλά θέματα σήμερα. Επειδή είναι ημέρες τώρα, να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Κότσαλος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, ήθελα να ρωτήσω. Σε λίγο καιρό, έχουμε πάλι Απόκριες. Οι άνθρωποι πληρώσαν στον Άγιο Γεώργιο τα καταστήματα που δώσαν τα υλικά για να γίνουν τα Κούλουμα είναι ακόμα απλήρωτοι. Από ότι γνωρίζω υπάρχουν χρήματα. Γιατί είναι απλήρωτοι; Από ότι γνωρίζω υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούνε οι άνθρωποι. Αυτά που ψωνίσαμε από τα καταστήματα. Από χαλβά μέχρι οτιδήποτε. Είναι ακόμα απλήρωτοι. Είναι απαράδεκτο. Να πλησιάζουν οι άλλες Απόκριες και οι άνθρωποι να είναι απλήρωτοι. Κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί τέλος πάντων.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα χρήματα πράγματι υπάρχουν. Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, όμως έγιναν άστοχες ενέργειες από την Οικονομική Υπηρεσία. Δυο τρεις φορές. Και οι άνθρωποι παραμένουν απλήρωτοι. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Μίχου.
ΜΙΧΟΥ: Κύριε Πρόεδρε. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, απουσίαζα. Ενημερώνοντας τον επικεφαλής της παράταξής μου και ζητώντας του, να καταθέσει ο ίδιος την πρότασή μου. Στην πρότασή μου ανέφερα, πως ενόψει των εορτών και λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της αυξημένης ανεργίας, η αποζημίωση της συγκεκριμένης συνεδρίασης, να πήγαινε στον λογαριασμό για την οικονομική ενίσχυση των απόρων.
Το θέμα δεν συζητήθηκε, λόγω της απουσίας μου. Επανέρχομαι λοιπόν σήμερα, και δηλώνω ότι καταθέτω αυτό το ποσόν γι΄ αυτόν τον σκοπό. Αν θέλει και κάποιος άλλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Να γραφεί στα πρακτικά.
ΜΙΧΟΥ: Ωραία. Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Να ευχηθώ και εγώ σε όλους σας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Πράγματι έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις, η μια είναι από αρκετές ημέρες του κυρίου Ντούζγου, όχι ημέρες, μπορεί και περισσότερο, ίσως μήνας. Και του κυρίου Τσαφούτη, χθεσινή, προχθεσινή είναι. Δεν αρνηθήκαμε να δώσουμε τα κομπιούτερ, απλώς ψάχνουμε, να βρούμε, θα συνεργαστούμε με τον κύριο Τσαρούχα, που ασχολείται με αυτά, να είναι σε καλή κατάσταση, μην δώσουμε τίποτα χαλασμένα.
Και ένα δεύτερο, μια ανακοίνωση. Επειδή κάποιος συμπολίτης μας στην Μακρακώμη, νοσηλεύεται στην Εντατική και από ότι με πληροφόρησαν έχει κάποια χρέη στην Δ.Ε.Η. και του έχουν κόψει το ρεύμα. Δεν ξέρω αν έχει ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός, να δούμε και πόσα είναι αυτά τα λεφτά. Τουλάχιστον να έχει το ρεύμα, γιατί νοσηλεύεται με καρδιακό επεισόδιο στην Εντατική. Αν μπορούμε να τον ενισχύσουμε, τουλάχιστον να έχει ρεύμα, όταν θα μεταφερθεί στο σπίτι. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Παρακαλώ. Άλλος συνάδελφος που θέλει να κάνει ανακοίνωση; Εκ των κυρίων Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων; Ποιο; Που είστε Πρόεδρος, κυρία; Μπορείτε να ανεβείτε στο βήμα αν θέλετε, να σας ακούσουμε. Είστε η Πρόεδρος; Εντάξει, σας ευχαριστώ.
ΣΙΟΥΤΑ: Και πάλι σας εύχομαι ότι καλύτερο για όλες τις γιορτές. Λέγομαι Σιούτα Μαρίκα και είμαι από τα Πιτσιωτά. Έχω καιρό να έρθω σε συνεδριάσεις, διότι είχα την απώλεια του συζύγου μου. Θα ήθελα σας παρακαλώ, να κάνω μία παρέμβαση. Μας δώσατε το χιλιάρικο την περασμένη φορά, να κάνουμε κάτι δουλειές στα χωριά μας. Πολλά δεν ήτανε, κι ούτε λίγα. Όπως θέλουμε ας το πάρουμε. Αυτό το χιλιάρικο ζητήσατε να δώσουμε τιμολόγιο, όποιος το πάρει αυτό το έργο. Στα δικά μας τα χωριά, όπως στο δικό μου το χωριό, που είχα κάνει την αίτηση για μία Παιδική Χαρά, θέλω να κάνω την μπασκέτα, θέλω να κάνω την αυλή ενός εκεί καφενείου, που πέφτουν οι γερόντοι όταν έρχονται. Δεν φτάνουν τα χρήματα. Τέλος πάντων.
Μπορούσα να βάλω ένα παιδί από το χωριό, ή από το διπλανό το χωριό να μου το φτιάξει αυτό με πιο λίγα χρήματα. Διότι το χιλιάρικο, πρέπει να βρω εργολάβο. Και ο εργολάβος, δεν το κάνει μόνος του, έχει εργάτες. Και το χιλιάρικο δεν φτάνει όχι για τα υλικά και για την δουλειά, και αυτό, και αυτό τι θα γίνει; Μένουν έρημα.
Ζητάμε πάλι φέτος να κάνουμε πάλι για το Τεχνικό. Τι να κάνω; Αν δώσετε το χιλιάρικο ούτε η Παιδική Χαρά, δεν αυτό. Και τα παιδιά είναι πολλά. Στα Πιτσιωτά μαζεύονται πάνω από πενήντα παιδιά κάθε καλοκαίρι. Θα ρθει το Πάσχα. Είναι επικίνδυνα, οι κούνιες είναι σάπιες. Αν πάθει κάτι;
Με παρακάλεσε όλο το χωριό να ρθω, να το συζητήσουμε και να δω. Εάν υπάρχει κάποια λύση να παίρνουμε απόδειξη από αυτόν που θα παίρνουμε. Καλός, χρυσός ο εργολάβος. Αλλά είναι απαιτητικός. Θέλει περισσότερα χρήματα.
Έναν μπορώ να τον πάρω. Να πάρουμε τα τσουβάλια μόνοι μας, εμείς οι χωριανοί, να τα κουβαλήσουμε στο χωριό, να βάλουμε δυο παιδιά να μας ρίξουνε την πλάκα, να μας το κάνουνε και να πάρουμε απόδειξη. Και να σας την προσφέρουμε. Το τιμολόγιο είναι πανάκριβο.
Θα ήθελα σας παρακαλώ, αυτό να το σκεφτείτε. Πρώτον.
Και δεύτερον. Με ειδοποιήσανε πάνω το αυτό, το χωριό τώρα που ήμουνα, φεύγει το γραφείο, το ΚΕΠ, από τον Άγιο Γεώργιο. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Όλα τα χωριά τα δικά μας είναι γερόντοι επάνω. Πως θα πηγαίνουν στην Σπερχειάδα; Όχι ότι είναι μακριά. Για πολλούς που έχουν αυτοκίνητα δεν είναι μακριά. Ας είναι και Σπερχειάδα. Το ΚΕΠ, όμως στον Άγιο Γεώργιο, δεν πληρώνει ενοίκιο. Το κτίριο είναι δικό μας. Και έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης των 12 χωριών εκεί πέρα, εμείς τον χρειαζόμαστε.
Δεν χρειάζεται στον Άη Γιώργη, να δίνουμε αιτήσεις ή να προκαταβάλλουμε χαρτιά ή και αυτά. Με ένα τηλεφώνημα εξυπηρετιόμασταν χρόνια και χρόνια. Από τους Δημάρχους, από τους Αντιδημάρχους, από τους φίλους, από τους γνωστούς. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι με αίτηση να ζητήσουμε ένας να έρθει να μας αλλάξει την λάμπα. Με αίτηση να κάνουμε αυτό. Πότε και γιατί; Μα γιατί γίνονται αυτά; Περισσότερο σας παρακαλώ, ανθρώπινα. Όχι, γραφειοκρατία.
Γιατί είναι γερόντοι, είναι γέροι αμόρφωτοι, είναι γέροι που έχουν ανάγκη από τον γιατρό, το ένα, το άλλο, και δεν καταλαβαίνουν. Αυτά ήθελα να σας πω και σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε. Άλλος Πρόεδρος από Τοπικό Συμβούλιο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος να απαντήσει στην κυρία Πρόεδρο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να απαντήσω στην κυρία Σιούτα, για το χιλιάρικο. Το χιλιάρικο δεν αφορά για έργα. Είναι για μεροκάματα, για αποψιλώσεις, καθαρισμούς χώρων κτλ. Για τέτοια δηλαδή. Δεν φτάνουν για να κάνετε κάποιο έργο.
Τώρα η διαδικασία για το πώς θα δικαιολογηθεί το ποσόν είναι συγκεκριμένη και είναι η ίδια για όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος δηλαδή. Εμάς δεν μας βολεύει, δεν μας εξυπηρετεί αυτό. Θα μπορούσαμε, δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιος τρόπος με αποδείξεις, με αυτά, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Γιατί; Γιατί εισπράττει το κράτος το ΦΠΑ, πάλι.
Θα τα δούμε αυτά, θα τα δούμε αυτά για τις ανάγκες. Είναι άλλο αυτό. Αυτό είναι θέμα έργων. Θα το δούμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα στην συνέχεια.
Τώρα όσο γι΄ αυτά που είπατε νωρίτερα, σε σχέση με το ΚΕΠ, ή με τις λάμπες δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε αιτήσεις. Τηλέφωνο θα παίρνετε και τώρα, τηλέφωνο παίρνατε και τότε. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχει ανταποκριτής ΚΕΠ, στον Άγιο Γεώργιο. Ο ίδιος υπάλληλος, θα τον πάρετε ένα τηλέφωνο και θα στείλει το αίτημά σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος Πρόεδρος; Που θέλει να πει κάτι; Κύριε Μπενίση θέλετε; Άμα είναι για το Τεχνικό Πρόγραμμα ακόμα δεν μπήκαμε στο θέμα. Θα τοποθετηθείτε τότε. Λοιπόν. Ο κύριος Διαμαντής.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μια διευκρίνιση να κάνω.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι απλά, μισό λεπτό Νίκο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή ζήτησε το λόγο να…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μια διευκρίνιση απλώς στην πρόταση που έκανε η σύμβουλος της μειοψηφίας της κυρίας Μίχου, είναι αυτονόητο κύριε Πρόεδρε, για το συνδυασμό η κατάθεση στο λογαριασμό όπως είπατε. Για τους υπόλοιπους συνδυασμούς, ας αποφασίσουν οι επικεφαλείς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να γραφεί στα πρακτικά, ότι οι σύμβουλοι της παράταξης ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, καταθέτουν τα χρήματα της παρούσης συνεδρίασης, στον Φορέα που λέει η κυρία Μίχου. Δεν θυμάμαι. Στον λογαριασμό. Δεν έχουν λογαριασμό, κυρία. Λοιπόν. Θέλεις να τοποθετηθείς; Μετά τον κύριο Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι. Εγώ αυτό ήθελα να δηλώσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ο κύριος Λιάγκας.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Επειδή διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει πρόθεση. Να γραφεί στα πρακτικά, επειδή διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να συζητηθεί το θέμα, ήθελα να γραφεί στα πρακτικά ότι και εγώ καταθέτω την σημερινή αποζημίωση γι΄ αυτόν τον λόγο. Τίποτα άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γράφονται ηλεκτρονικά τα πρακτικά. Εντάξει. Είναι και ο κύριος Λιάγκας. Άλλος συνάδελφος; Λοιπόν προχωρούμε στα θέματα, προχωρούμε στα θέματα. Έχουμε έκτακτα θέματα τα οποία δεν είναι μείζονος σημασίας αλλά πρέπει να φύγουν.
Είναι ένα θέμα, μια αίτηση, ένας Θεοδοσόπουλος από τον Άη Γιώργη να πάρει στην Πολεοδομία την βεβαίωση, και ένα είναι, κύριε Τζιβελέκα λίγο να έχω την προσοχή σας.
Και ένα δεύτερο θέμα έκτακτο την προηγούμενη φορά που το αναβάλλαμε ήταν με έδρα Δήμου, Δήμος, κτλ, διορθώθηκε, και ο πίνακας και είναι Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής, από την Υπηρεσία «Δίκτυο Ύδρευσης έδρας Δήμου 24.874». Λοιπόν. Αφορά, της έδρας Δήμου, του Δήμου Μακρακώμης. Έγιναν αυτές οι διορθώσεις. Είναι Τσαούσης - Γκαβαλέκας, ο ανάδοχος, Ζάρδας ο Μηχανικός. Έχουνε υπογράψει παραλαβή. Να συζητηθεί.


ΘΕΜΑ 1ο (ΕΗΔ): Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής, από την Υπηρεσία του έργου «Δίκτυο Ύδρευσης έδρας Δήμου».


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, να γραφεί στα πρακτικά. Η Γραμματεία. Εγκρίνεται ομόφωνα. Είναι ο κύριος Λάμπρου είναι με τον μηχανικό, ξέχασα. Είναι, θέλει τον μηχανικό του Δήμου. Ξέχασα. Τον αδικώ.


ΘΕΜΑ 2ο (ΕΗΔ): Περί χορήγησης βεβαίωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, στον κύριο Θεοδοσόπουλο Νικόλαο του Ιωάννη σχετικά με το αν το οικόπεδό του βρίσκεται εντός ή εκτός του οικισμού Νεοχωρακίου, της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, το δεύτερο θέμα έκτακτο, είναι εισηγητής ο κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Ο κύριος Θεοδοσόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη, υπέβαλε αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και ζητάει να βεβαιώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του αν το οικόπεδό του βρίσκεται εντός ή εκτός του οικισμού Νεοχωρακίου, της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου.
Έχει προσκομίσει τοπογραφικό διάγραμμα, έχει επίσης προσκομίσει σκαρίφημα αεροφωτογραφίας όπου φαίνεται ότι η απόσταση του οικοπέδου από το κέντρο του οικισμού είναι μεγαλύτερη από τα 800 μέτρα, και συγκεκριμένα είναι ίση με 830 μέτρα περίπου. Έχει υποβληθεί και η σχετική βεβαίωση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, και προτείνεται να χορηγηθεί η βεβαίωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εμείς είπαμε δεν πρόκειται να πούμε στα έκτακτα ποτέ όχι. Αλλά όπως βλέπω, τώρα θα φέρνετε έκτακτα και την ώρα του συμβουλίου. Εμείς ναι θα πούμε. Δεν λέμε όχι.
Απορώ όμως, γιατί όπως ήρθαν αυτά, δεν ήρθαν οι αιτήσεις, που είναι για επέκταση άρδευσης που είναι προηγούμενα για τους κτηνοτρόφους. Εδώ που δεν έχει κόστος, για να κάνουμε πολιτικούλα ή πολιτική, ένθεν και ένθεν, δεν με απασχολεί καθόλου. Το φέρνουμε αμέσως. 28 κατατέθηκε Πρωτόκολλο, 30 να περάσει. Να πούμε, Πρόεδρε, το περάσαμε εμείς. Ναι, λέμε εμείς. Να το περάσουμε.
Εκεί όμως που θέλουμε 7.000 για δύο κτηνοτρόφους, 9/9 αιτήσεις, τίποτα. Σκεπάστε το από κάτω, παιδιά. Αυτό ήθελα. Ασφαλώς εγκρίνω και ψηφίζουμε ναι. Δεν λέμε όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός. Ναι. Άλλος συνάδελφος, εκ των Αντιδημάρχων; Άλλος συνάδελφος που θέλει να πει κάτι επί του θέματος; Λοιπόν. Σε ψηφοφορία. Ομόφωνα. Ομόφωνα.

 

 

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος 2012 του νέου Δήμου Μακρακώμης .



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε στα επόμενα θέματα, τα τακτικά της ημερήσιας διάταξης. Είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 και μία Επιτροπή Λαϊκών Αγορών
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου Δήμου Μακρακώμης, και για το 2012, αντανακλά τις συνθήκες μέσα στις οποίες συστήνεται και συγκροτείται η νέα αυτοδιοικητική δομή. Δηλαδή, από την μια πλευρά έχουμε τους συγκεκριμένους περιορισμούς που προκύπτουν από την ακραία δυσμενή οικονομική συγκυρία, μειωμένες χρηματοδοτήσεις προς την Αυτοδιοίκηση λόγω δημοσιονομικής εκτροπής, γενικότερη ύφεση και επενδυτική άπνοια. Ταυτόχρονα ο Δήμος όπως αναδεικνύουν και τα στοιχεία της οικονομικής απογραφής, έχει κληρονομήσει οικονομικά προβλήματα, από τους ενωθέντες Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έτσι λοιπόν ο νέος Δήμος, είναι υποχρεωμένος να προχωρά στην υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου Καλλικράτης και παράλληλα να κινείται στην επεξεργασία, και υλοποίηση ενός Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο θα λαμβάνει υπόψην τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες, τα μεγέθη αλλά και τα οικονομικά δεδομένα των πρώην Δήμων.
Με τα παραπάνω δεδομένα, πρέπει εξαρχής να αποσαφηνίσουμε ότι πρόκειται για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα μεταβατικού χαρακτήρα, που έχει ως κεντρικό στόχο, να συνεχίσει την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών του νέου Δήμου προς τους πολίτες, ξεκινώντας σχεδόν από αφετηριακή βάση. Συνεχίζει να αποτελεί ουσιαστικά γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν που παραλάβαμε, και το μέλλον που καλούμαστε να σχεδιάσουμε.
Έχει ληφθεί υπόψην η διαδικασία εκπόνησης, του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αλλά και οι προτάσεις και τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τις δημοτικές αρχές και Τοπικές Κοινότητες. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθούν όλα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, γιατί τα νέα έργα πέραν αυτών που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μετά βίας καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες κάθε Δημοτικής Ενότητας. Συντήρηση κοινοχρήστων χώρων, δρόμων, καθαρισμούς, δημοτικό φωτισμό κλπ.
Έχουν μελετηθεί επίσης και ιεραρχηθεί προτάσεις φορέων, καθώς και τα αποκρυσταλλώματα της δημόσιας διαβούλευσης. Πρέπει να υπογραμμίσουμε την σημασία που αποδίδει η δημοτική αρχή, στο έργο της δημοτικής διαβούλευσης, ως νέου θεσμού, ικανού να αναδείξει τα αιτήματα και τα προβλήματα της Τοπικής κοινωνίας.
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Οι πολίτες απαιτείται να γνωρίζουν πλήρως όλα τα δεδομένα, χωρίς ωραιοποιήσεις. Η δε δημοτική αρχή, στο σύνολό της, απαιτείται να εναρμονιστεί με τα πραγματικά δεδομένα, της συγκυρίας που διανύουμε. Και όταν λέμε πραγματικά δεδομένα, εννοούμε όχι μόνο τα οικονομικά, τους διαθέσιμους πόρους γενικότερα, αλλά και το αντίστοιχο επίπεδο οργάνωσης, και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Άρα χρειάζεται να αποκατασταθεί, η παρεξηγημένη εν πολλοίς έννοια της διαχείρισης. Η δημοτική αρχή οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε τα μέσα που διαθέτει, οι σχετικοί πόροι και πάνω από όλα το έμψυχο δυναμικό, με διαφανείς διαδικασίες, και νοικοκυρεμένη διαχείριση να αποδίδουν αυτό που μπορούν προς όφελος του Δήμου και κατ επέκταση των δημοτών.
Πριν παρουσιάσω στην συνέχεια τα συγκεκριμένα έργα που εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, χρειάζεται να επαναλάβω ότι δεν συντάσσουμε έκθεση ιδεών, στο όνομα θολών διεκδικήσεων που δεν έχουν εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης.
Φυσικά στα πλαίσια των γενικότερων διεκδικήσεων, της ΠΕΔ, της ΚΕΔΕ κλπ, φιλοδοξούμε να αυξήσουμε και να αναβαθμίσουμε το έργο στον κρίσιμο τομέα των τεχνικών έργων.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο, καλείται να αποφασίσει για την οριστική διατύπωση του Τεχνικού Προγράμματος, και βέβαια παραμένει η εκκρεμότητα της εξασφάλισης των πόρων που απαιτούνται, ώστε να καταστεί εφαρμόσιμο.
Στην συνέχεια, το έχετε βέβαια μπροστά σας το Τεχνικό Πρόγραμμα, θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Θέλετε να το διαβάσω από την αρχή; Θέλετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλα κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Καταρχήν ήταν τακτικό θέμα και υπήρχε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Νομίζω όμως ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι οι αρχικές τοποθετήσεις. Και εφόσον μετά το επιθυμούμε, να μπούμε με λεπτομέρεια στο Πρόγραμμα. Διότι για να μπούμε με λεπτομέρεια στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πάμε κατά Δημοτική Ενότητα, για να τελειώνουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι. Πριν μπούμε στο Πρόγραμμα, επί της αρχής θα πρέπει και επί της διαδικασίας να γίνουν κάποιες ερωτήσεις συνολικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα και μετά ας πάμε όπως εσείς υποδείξετε, κανένα πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Διαμαντή. Τι θέλετε; Έκανε την πρότασή του ο κύριος Τζιβελέκας. Εντάξει.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Επί της διαδικασίας. Επειδή το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αφορά μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο αφορά και τις Δημοτικές Κοινότητες…Όχι, όχι, μισό λεπτό, να τελειώσω κύριε Τζιβελέκα. Μην με λέτε διαβάζετε την σκέψη μου. Περιμένετε να ακούσετε την πρότασή μου, και μετά να τοποθετηθείτε.
Θέλω το παρουσιολόγιο των Προέδρων. Αν το έχει καταγράψει η Γραμματεία. Αν δεν υπάρχει, να γίνει παρουσιολόγιο, ποιοι Πρόεδροι είναι εδώ, από ποιες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες, προκειμένου να ξέρουμε και τι ψήφους θα έχουμε στο τέλος. Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είπα στην αρχή να καταγραφεί και αυτό είναι αρμοδιότητά σας και δεν θα έπρεπε να το βάλετε θέμα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μα γι΄ αυτό το είπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αρμοδιότητά σας.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είναι αρμοδιότητά μου αλλά δεν με ρώτησε ποτέ κανένας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Τα καθήκοντά σας τα εκτελείτε. Αυτοδικαίως. Λοιπόν άλλος συνάδελφος; Είπαμε να γίνουν κάποιες γενικές ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Και μετά να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος και μετά θα πάμε κατά Δημοτική Ενότητα με τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος.
Λοιπόν, πρώτος ο κύριος Τζιβελέκας.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Επειδή είναι αρμοδιότητά μου, να πάρουμε το παρουσιολόγιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Εντάξει. Εντάξει.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να καταγραφεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει εκεί ο κύριος Παπαντώνης. Ποιοι δεν είναι, να συμπληρωθεί ο πίνακας. Κράτησε τα ονόματα. Σωστό το, εύλογο το ερώτημα.
Λοιπόν, κύριε Τζιβελέκα. Τοποθετηθείτε για λίγο. Για το θέμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Βεβαίως. Καταρχήν σήμερα έχουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, και διαβάζω στις εισηγήσεις σας, κύριε Δήμαρχε, ότι μετά την συγκέντρωση που έκανε η Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά Επιτροπή Διαβούλευσης, κύριε Δήμαρχε, γνωρίζετε ότι δεν έγινε κατ΄ ουσίαν, είναι παράτυπη.
Εγώ περίμενα να έχετε την πολιτική γεναιοψυχία να το αναφέρετε. 20 του μηνός φύγανε οι προσκλήσεις, από το ταχυδρομείο 22 του μηνός Συμβούλιο η Επιτροπή Διαβούλευσης. Μέσα από το πρωτόκολλο 15 του μηνός. 15 πρωτόκολλο στον Δήμο, 20 μεσημέρι η σφραγίδα Ταχυδρομείου, 22 συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης. Ούτε με φάντομ δεν προλαβαίνουν 45 άτομα να κάνουν Επιτροπή Διαβούλευσης.
Εμείς δεν κάναμε ένσταση. Και ξέρετε για ποιον λόγο; Για να μην μας πείτε αυτό που λέτε συνήθως. Φταίει η μειοψηφία που δεν σας πληρώνουμε ή οτιδήποτε άλλο. Ενώ έπρεπε αυτό, ως ορίζει το 63, το γνωρίζετε, 7 εργάσιμες ημέρες και μία της συνεδρίασης οκτώ, τα 45 άτομα τα οποία εσείς υποδείξατε και εσείς βάλατε τον Φεβρουάριο, δεν μας δώσατε το δικαίωμα να βάλουμε ούτε έναν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποιος το λέει αυτό;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είναι γραμμένα στα πρακτικά στο παλαιό Δημαρχείο. Σας πρότεινα δέκα άτομα, επικαλούμαι τα πρακτικά και η απάντησή σας ήταν «ως έχει η εισήγηση του Δημάρχου». Τα πρακτικά του Φεβρουαρίου, θα παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε, στο επόμενο να διαβαστούν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και τον κύριο Κρητικό, δεν σας πήραμε τηλέφωνο να προτείνετε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εντάξει. Μα σας έφερα δέκα άτομα και είπατε ως έχει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Να λείπει ο διάλογος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μας φέρετε τα πρακτικά του Φεβρουαρίου για να διευκρινιστεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Συνεπώς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα πριν τα πρακτικά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, είναι άκυρη. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Και αν θέλει ο κύριος Πρόεδρος να προστατέψει το σώμα, ας μας πει αν είναι άκυρη, ή αν δεν είναι. Να κάνω όμως μία παρένθεση. Πρόεδρος σε αυτήν την Επιτροπή είναι ο κύριος Μπήτος. Ο κύριος Μπήτος όμως δεν είναι υπάλληλος να φτιάχνει προσκλήσεις. Δεν έχει ευθύνη, δεν του κάνω μομφή.
Αν είναι δυνατόν ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος αιρετός να γίνουμε τώρα και νομοθέτες. Εσείς όμως ως Προϊστάμενος των υπηρεσιών, βρέστε ποιος ευθύνεται. Και αν δεν ξέρετε ποιος ευθύνεται, επειδή εγώ έχω μάθει να μιλάω με ονοματεπώνυμο, είναι ο δικός σας σύμβουλος. Τον οποίο προσλάβατε. Για την πρόσκληση. Εντάξει; Για να ξεκαθαρίζουμε.
Δεν κάνουμε ένσταση για να μην μας πείτε ότι ευθυνόμεθα εμείς και συνεχίζω. Σήμερα έχουμε Τεχνικό Πρόγραμμα. Σας ζήτησα να βοηθήσω. Πηγαίνει ο κύριος Κοντογεώργος. 12 Δεκεμβρίου εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα χαρτιά και καταθέτει αίτηση να πάρει την ΣΑΤΑ, τα ταμειακά υπόλοιπα, για να προσφέρουμε και εμείς στο Τεχνικό. Μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε πάρει. Και αυτή είναι του επικεφαλής, μέχρι σήμερα δεν τα πήρα και πήρα και τον κύριο Σκούρα. Και μου λέει, είμαι σε κηδεία στον Άγιο Γεώργιο, ταμειακό υπόλοιπο, δεν μπορώ να σου δώσω. Τι πληρώσαμε από τακτικά; Δεν μπορώ να σου δώσω. Τι χρωστάμε; 30 τιμολόγια δεν μπορώ να σου δώσω. Και σήμερα εμάς μας καλείτε να κάνουμε Τεχνικό Πρόγραμμα.
Εμείς όμως έχουμε την εμπειρία. Και να σας πω κάτι; Εσείς γνωρίζετε πόσο είναι το ταμειακό υπόλοιπο περίπου των τακτικών και των εκτάκτων στον Δήμο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω κύριε Τζιβελέκα. Θα σας πω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να συνεχίσω άμα θέλετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω αμέσως γιατί μίλησα κι εγώ μαζί του. Επειδή μίλησα και εγώ με τον ταμία και μου είπε, ότι τον πήρατε τηλέφωνο και ότι σας ενημέρωσε πόσα είναι τα λεφτά, που έχει το ταμείο.
Τώρα βέβαια λέτε ότι δεν πήρατε απάντηση. Εμένα ο ταμίας μου είπε ότι αυτά είναι τα λεφτά, αλλά εγώ συνεχίζω να πληρώνω. Δεν ξέρω ακόμα πόσα, και πριν αρχίσει το συμβούλιο, ήταν 740.000. Πριν αρχίσει το συμβούλιο. Μου λέει, δεν ξέρω μέχρι αύριο. Μπορεί να είναι και μείον 100. Ανάλογα τις πληρωμές. Σήμερα το βράδυ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Εγώ γνωρίζω πόσα έχει περίπου. Αλλά όπως μας λέτε να καταθέτουμε αιτήσεις, και εμείς δεν κάνουμε αιτήσεις τυχαία. Εδώ εγώ έχω ένα έγγραφο 18 Αυγούστου, δικό σας είναι. Ξέρετε τι λέει; Θα κάνετε αίτηση στον Δήμαρχο και στον Αντιδήμαρχο, και θα σας απαντάμε σε έναν μήνα, ως ορίζει ο νόμος. Δικό σας είναι το έγγραφο.
 Εγώ το σέβομαι. Αλλά τουλάχιστον έχουμε εμπειρία και μπαίνουμε και στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ξέρουμε και τι έρχεται. Αυτή είναι η διαφορά. Αυτό όμως είναι το δικό σας έγγραφο. Εμείς με έγγραφα μιλάμε.
Πως λοιπόν σήμερα εγώ, θέλετε να σας έχω εισήγηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα; Περίπου όμως από την εμπειρία και από τα τηλεφωνήματα μεταξύ ημών και υμών, αλλά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και έτσι. Δηλαδή το να πούμε ότι έχουμε ταμειακό υπόλοιπο 700, δεν το βλέπουμε πουθενά, μπορεί να είναι 500, μπορεί να είναι 1.000.000. Δεν το βλέπουμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί ποιος το βλέπει;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα σήμερα το μεσημέρι δύο η ώρα που έκλεισε η τράπεζα πρέπει να ξέρουμε τι έχουμε καταθέσει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Χθες μας ειδοποιήσαν ότι μπήκαν κάποια χρήματα. Χθες. Χθες μας ειδοποιήσαν.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι, κύριε Δήμαρχε. Μέχρι 290.000 η ΣΑΤΑ, έχει έρθει πριν 4 μέρες. Μπέστε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δέστε το. Σας παρακαλώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πως;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τέσσερις ημέρες.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν έχει 4 ημέρες, κάνετε μεγάλο λάθος. Χθες δεν ήταν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ακούστε με λίγο. Πρώτα έρχεται το χαρτί και μετά από 4 ημέρες μπαίνουν στην τράπεζα. Εγώ δεν σας είπα ότι μπήκαν στην τράπεζα. Αλλά το χαρτί σας έχει κοινοποιηθεί ότι θα μπουν σε 4 ημέρες. Αυτό σας είπα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κανένα χαρτί. Χθες το μάθαμε το μεσημέρι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα αφού το έχω το χαρτί φωτοτυπία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για τις 290 λέμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα τελειώνετε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ρωτάω λοιπόν τον κύριο Δήμαρχο. Για να δούμε. Θέλω σήμερα λοιπόν, το ταμειακό υπόλοιπο, των εκτάκτων και των τακτικών εσόδων στις δύο η ώρα το μεσημέρι, να δούμε τι λεφτά υπάρχουν στον Δήμο, για να σας απαντήσω
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στις 6 η ώρα 740.000
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι, δεν καταλάβατε τι είπα. Των τακτικών και των εκτάκτων. Γιατί στα τακτικά έσοδα είναι τρεις μισθοδοσίες που είναι μέσα και δεν μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα. Πόσα λοιπόν έχουμε; Έχουμε 700.000. Πόσα είναι τα τακτικά, πόσα είναι τα έκτακτα, και τι κομμένα εντάλματα έχουμε τα οποία θα πληρωθούν τον Γενάρη; Αλλά εδώ πρέπει να μπούνε μέσα. Πόσα οφείλουμε. Αυτά θέλω να μου πείτε για να συνεχίσουμε το Πρόγραμμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για να συνεχίσουμε στο Πρόγραμμα, το Πρόγραμμα έχει υπολογιστεί με βάση την ΣΑΤΑ. Και τίποτε άλλο. Αν έρθουν άλλες χρηματοδοτήσεις, ή αν έχουμε περιθώρια από κάπου, δεν ξέρω που άλλού, θα μπουν στον προϋπολογισμό κανονικά με τροποποίηση.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ερώτηση, γιατί νομίζω ότι ενδιαφέρει πολλούς. Ξέρουμε ποια είναι τα έκτακτα γιατί και η ΣΑΤΑ στα έκτακτα είναι. Πόσα έχουμε στο ταμείο σήμερα το μεσημέρι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: 740.000 σήμερα το απόγευμα στις έξη η ώρα. 740.000 στις έξη η ώρα. Όλα μαζί.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τακτικά και έκτακτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Ο κύριος Δήμαρχος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τα έκτακτα όμως δεν μπαίνουν για έργα. Τα τακτικά. Μόνο τα έκτακτα μπαίνουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Δηλαδή το αν έχεις μέσα από Ιδίους Πόρους 300.000 δεν μπορείς να τα βάλεις για έργα.
Εάν λοιπόν έχουμε 700.000 και είναι 300.000 που σας λέω εγώ, μένουν 400 για Τεχνικό Πρόγραμμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μένουν 700 για Τεχνικό Πρόγραμμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μένουν 700; Ωραία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταγράφηκε η απάντηση του Δημάρχου.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μία ερώτηση ακόμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώνετε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτά όλα τα ερωτήματα θα τα δουν οι σύμβουλοι. Έκατσα με το κομπιούτερ, κάθισα, και έχω βγάλει στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα, τα εξής χρήματα.
Έχετε βάλει ΣΑΤΑ του 2012 589.300 ευρώ. Σας λέω λοιπόν ότι όντως αυτά τα χρήματα θα ρθουν. Και 10.000 παραπάνω. Έχετε όμως μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, και 700.000 ΣΑΤΑ του ΄11 και 129.700 του ΄10. Όλες αυτές οι ΣΑΤΑ είναι 1.450.000. Μα η ΣΑΤΑ του ΄11 και του ΄12 είναι 1.200.000. Τα 220 ΣΑΤΑ, που θα τα βρείτε να τα πληρώσετε. Ένα ερώτημα.
Δεύτερον. Βλέπω λοιπόν, μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, 963.800 ευρώ, για έργα από Ιδίους Πόρους. Μα αφού σήμερα μου λέτε ότι στο Ταμειακό υπόλοιπο, δεν υπάρχουν. Εσείς πως τα βάζετε για έργα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Από Ιδίους Πόρους;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: 1.000.000.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Που το βλέπετε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ που το βλέπω; Θα σας πω και έργα να θέλετε. Αρχάνι 300.000,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι, τι;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αρχάνι το έργο πάνω 300.000, 363.000 έχετε βάλει για τον Ξενώνα του Αγίου Γεωργίου και 225.800 ευρώ για…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να απαντάμε, να απαντάμε ένα, ένα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τι να απαντάμε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ένα, ένα. Όχι εντυπώσεις έτσι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τι εντυπώσεις; Χρωστάμε 363;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μιλάμε για τον Ξενώνα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θέλουμε να κάνουμε δάνειο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Βεβαίως, έτσι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι 400.000 αυτό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: 363.000.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: 369 τόσο. Τέλος πάντων.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τα χρωστάμε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα χρωστάμε. Ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είναι στο Πρόγραμμα γραμμένα; Από πού θα πληρωθούν, κύριε Δήμαρχε; Από πού θα πληρωθούν;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι από που θα πληρωθούν; Για δάνειο μιλάμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ποιο δάνειο; Αυτό που διαβάσατε το νόμο; Μήπως δεν ξέρετε τι διαβάσατε; Απαγορεύεται άμα δεν έχει εγκριθεί το δάνειο να γράψεις πίστωση. Θα σου ρθει ο προϋπολογισμός πίσω. Ούτε αυτό το διαβάζουμε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, δεν το διαβάζουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να σας το δώσουμε ή θέλετε να το διαβάσω
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να ρωτήσουμε την Τεχνική Υπηρεσία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι. Να ρωτήσουμε την Τεχνική Υπηρεσία. Άμα θέλετε να σας το δώσω να το διαβάσετε.
Για να δούμε πως βάζουμε μέσα 400.000 από δάνειο που θα πάρει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν έπρεπε να φαίνεται;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ασφαλώς απαγορεύεται….Να το πληρώσεις. Από πού όμως;
Από πού θα πληρωθεί όμως; Πέστε μου. Αυτό σας ρωτάω. Από πού θα πληρωθεί; Τι σημαίνει χρήματα που θα βρεθούν;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για το δάνειο λέμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κοροϊδευόμαστε τώρα; Ποιο δάνειο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το δάνειο που θα πάρουμε. Αυτό που δεν πήραμε πέρσι.
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τοποθετηθούν όλοι οι συνάδελφοι. Έχετε και δευτερολογία εσείς.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα εδώ τώρα ρωτάω για να μου απαντήσει. 1.250.000 ΣΑΤΑ έχουμε, 2.500.000 έργα βλέπω εδώ. Από πού θα πληρωθούν; Από δάνειο που θα πάρουμε. Τι σημαίνει δάνειο που θα πάρουμε; Εσείς δεν είπατε στο προηγούμενο συμβούλιο ότι η Αγροτική δεν το ενέκρινε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Θα απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος. Κλείστε λίγο το μικρόφωνό σας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τι πρόγραμμα θέλετε να κάνετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κλείστε λίγο το μικρόφωνό σας. Θα απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος στα ερωτήματά σας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν. Είναι η γνωστή οφειλή για τον Ξενώνα του Αγίου Γεωργίου και σεις το ξέρετε, όλοι το ξέρουμε. Έγινε προσπάθεια να πάρουμε δάνειο πέρσι, δεν τα καταφέραμε να πάρουμε δάνειο επειδή οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, και πιστεύουμε ότι φέτος θα κάνουμε μία δεύτερη προσπάθεια, μήπως το πάρουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξοφληθεί αυτό.
Τώρα αν πρέπει να εγγραφεί ή δεν πρέπει να εγγραφεί, η Τεχνική Υπηρεσία λέει ότι τα συμβασιοποιημένα εγγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Λοιπόν, που είναι η διαφορά μας τότε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ασφαλώς και πρέπει να εγγραφεί το 393 και δίπλα όμως να γράφεται. Θα πληρωθεί από πού; Έπρεπε να γράψετε από δάνειο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ξέρετε γιατί δεν είναι γραμμένο από μέσα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είναι από ιδίους πόρους. Γράφετε από ιδίους πόρους, κύριε Δήμαρχε. Αλλά οι ίδιοι πόροι που γράφετε, σήμερα που ομιλούμε δεν είναι στην τράπεζα. Δεν έχεις λεφτά. Είναι δηλαδή σα να έχεις 400 χιλιάρικα στην τράπεζα, και στο Τεχνικό σου Πρόγραμμα μου κάνεις 1.500.000 έργα. Από πού κύριε Δήμαρχε; Αυτό σας ρωτώ.
Και σας διαβάζω λοιπόν, αυτό που διαβάσατε εσείς, το αποκρύψατε, και ας το διαψεύσει η Τεχνική Υπηρεσία. Επιχορηγήσεις. Από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων που σημαίνει από οπουδήποτε, του έτους 2012, δεν θα προβλεφθούν, αλλά θα εγγραφούν στους προϋπολογισμούς των Δήμων, με αναμόρφωση. Πρώτα θα έρχονται τα χρήματα,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επιχορηγήσεις.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι, μα εσείς βάλατε 400.000 χωρίς να έχουμε λεφτά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν είναι επιχορηγήσεις αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περιμένετε, κύριε Δήμαρχε. Να καταγράφεται στα πρακτικά.
Να καταγράφεται στα πρακτικά. Τώρα δεν θα γίνεται διάλογος. Θα απαντήσετε για να γραφτούν στα πρακτικά.
Τελειώσατε, κύριε Τζιβελέκα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επιχορηγήσεις, νομίζω το λέει η λέξη τι είναι. Είναι χρήματα τα οποία μας στέλνουν. Εμείς μιλάμε για δάνειο τώρα. Δανειοδότηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο καθένας έχει την άποψή του. Καταγράφηκε στα πρακτικά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό. Για το Αρχάνι, αν είχατε διαφορετική άποψη, και δεν θέλατε να το βάλετε το αρδευτικό, έπρεπε να μας πείτε τότε να μην το βάλουμε. Να μην το στείλουμε καν. Να μην στείλουμε την πρόταση.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτό είπα κύριε Πρόεδρε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: 293.000. Το βάζουμε από ιδίους πόρους.
Να μην το προχωρήσουμε το έργο;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θανάση, σε παρακαλώ, ας σταματήσουν τον διάλογο οι σύμβουλοι. Υπηρεσιακός παράγοντας είναι. Δεν είναι πολιτικός παράγοντας. Δημοτικός Σύμβουλος είναι. Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε. Θα το διαβάσω για του λόγου το αληθές. Τι λέει εδώ; Αρχάνι. Θα ενισχυθεί το έργο του ΟΠΑΑΧ με το ποσόν των 297.000 με την υπ΄ αριθμ. απόφαση 281/11 που πήραμε εδώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρόταση. Ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Προσέξτε με λίγο. Από ιδίους πόρους. Αυτό όμως το οποίο σας διαβάζω… Από ιδίους πόρους. Διότι η ΣΑΤΑ, κυρία Μπαταριά, που σας εκτιμώ, είναι κατανεμημένη σε έργα. Άρα είναι ίδιοι πόροι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος άλλος γιατί δεν γράφτηκε. Γι΄ αυτόν τον λόγο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Για την ΣΑΤΑ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Και αν δεν γράφεται η ΣΑΤΑ, εκεί είναι το πρόβλημα; Δεν καταλαβαίνετε ή κάνετε πως δεν θέλετε να καταλάβετε. Σας ερωτώ. Έχουμε πόση ΣΑΤΑ κυρία Μπαταριά, το ΄11 και το ΄12, μπορείτε να μου πείτε; Νούμερο ακριβώς. Πόσο έχουμε; Άντε να πάμε διαμέσου της τεθλασμένης. Πόση ΣΑΤΑ έχουμε; Πέστε μου. 1.250.000. Πόση ΣΑΤΑ έχουμε το ΄11 και το ΄12; Ναι του ΄11 και του ΄12. Γιατί όση ήρθε το ΄11 θα έρθει και το ΄12. Πόση είναι; Πόσο; 1.280.000. Γιατί 1.400.000; 1.280.000.
Μέσα λοιπόν εδώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχετε προβλέψει να πληρωθεί από ΣΑΤΑ 200.000 ευρώ παραπάνω. Από ΣΑΤΑ που δεν θα πάρουμε. Γιατί είναι γραμμένα 200.000;…Και αν δεν γράφεται η ΣΑΤΑ, εκεί είναι το πρόβλημα και του ΄10 που έχετε πάρει 130.000, αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο. Αυτή που θα έρθει από το κράτος από το ΄11 και το ΄12, είναι 1.250.000, 1.280.000. Τα υπόλοιπα 220 ΣΑΤΑ, που θα τα βρείτε;
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Καλά κάνατε και το εγγράψατε. Αλλά από αυτά εδώ μέσα να πάρετε 200.000 σε έργα, να τα σβήσετε για να έρθει σε ισοζύγιο, η ΣΑΤΑ του ΄11 και του ΄12. Μια ώρα το λέω. Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Όπως επίσης και 1.000.000 που έχετε μέσα από ιδίους πόρους, σήμερα το ταμειακό υπόλοιπο, ξέρετε πόσο ήταν; 470.000. Μείον 300 που είναι οι μισθοδοσίες τριών μηνών, μένουνε 170. Και εσείς λέτε θα κάνουμε 1.000.000 έργα. Με 190.000;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα ρθει ΣΑΤΑ και άλλη.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ποια ΣΑΤΑ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η ΣΑΤΑ του ΄12.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Για ΣΑΤΑ μίλησα εγώ τώρα; Είναι αδύνατον. Δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Είναι αδύνατον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριοι. Αρκετά. Παρακαλώ, κύριε Μπήτο. Τώρα σταματήστε. Απαντήσεις ο κύριος Δήμαρχος, κύριε Τζιβελέκα. Να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος σε αυτά που είπατε για να προχωρήσουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κλείστε λίγο το μικρόφωνο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν, τελειώνοντας, τα έργα είναι αποτυπωμένα πολύ σωστά εκεί μέσα. Θα ρθει και άλλο ποσόν ΣΑΤΑ εντός των ημερών... Δεν σας έχω καλύψει. Προφανώς δεν θες να καλυφθείς.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, λοιπόν. Πολύ αναλωθήκαμε, πολύ αναλωθήκαμε. Παραβιάστηκαν χρόνοι. Δεν μπορεί. Κύριε Τζιβελέκα, θα απαντήσει ο Δήμαρχος. Ο κύριος Κρητικός μετά. Αναλωθήκαμε πολύ ώρα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να πούμε και τίποτε άλλο. Εντάξει. Ο επόμενος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Πρώτα θέλω να αναφερθώ στην Επιτροπή Διαβούλευσης, πέραν των διαδικασιών που δεν έγιναν σωστές για να μπορέσει να επιτελέσει αυτήν την αποστολή την συγκεκριμένη. Δυο φορές το χρόνο συγκαλείται. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα, ούτως ώστε να λειτουργεί. Ένα.
Και δεύτερο, από ότι βλέπω Επιτροπή Διαβούλευσης με παρόντα επτά μέλη. Απόφαση Επιτροπής με επτά μέλη. Αν είναι δυνατόν στα 44, με 7 μέλη, να λέγεται απόφαση αυτή το ότι λάβαμε υπόψην την Επιτροπή Διαβούλευσης. Άρα δεν ισχύει αυτό το πράγμα.
Και δεύτερον βλέπω στην εισήγηση, με ιδιαίτερη βαρύτητα να λέει ότι η τροχοπέδη είναι και τα χρέη των πρώην Δήμων, δεν μπορεί αυτά να διαιωνίζονται. Πιστεύω ότι, περίπου να έχουν καλυφθεί, ούτως ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε συνέχεια, κάθε χρόνο, τα χρέη.
Υπήρξαν κάποια χρέη, υπήρξαν κάποιες εισπράξεις οι οποίες ήτανε από πριν, υπήρξαν οι αυξήσεις των τελών και νομίζω ότι τουλάχιστον τα χρέη του Δήμου Μακρακώμης, πρέπει να έχουν καλυφθεί αυτό το διάστημα. Ούτως ώστε να μην εμποδίζουν από εδώ και πέρα, κάποιον άλλον προγραμματισμό. Αυτά προς το παρόν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μπήτος, αν θέλει να απαντήσει για την Επιτροπή Διαβούλευσης, και ο κύριος Δήμαρχος.
ΜΠΗΤΟΣ: Ναι. Για την Επιτροπή Διαβούλευσης, κύριε Κρητικέ και κύριε Τζιβελέκα. Έγινε βεβαίως, λίγο βεβιασμένα.
Το πρωτόκολλο είναι κανονικά περασμένο, και εγώ είχα δώσει εντολή ενωρίτερα. Τώρα υπήρχε κάποιας καθυστέρηση. Όμως πιστεύω ότι είναι ένα καινούριο όργανο και έτσι λειτουργεί παντού. Θέλετε να σας πω; Στην Λαμία, συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης, ολόκληρη η Λαμία, με 14 άτομα.
Είναι λυπηρό, και για μένα. Και πολύ θα ήθελα, να υπάρχουν τουλάχιστον 25 – 30 άτομα. Όμως δυστυχώς, παρότι, τηλεφώνησα, τηλεφωνήσαμε σε πολλούς, τους πήραμε τηλέφωνο για να προσέλθουν, για να συμμετέχουν, δεν ήρθαν. Άλλοι είχανε δουλειές, ήταν και οι ημέρες τώρα πριν από τα Χριστούγεννα, δεν έγινε.
Όμως να ξέρετε ότι σε όλους τους Δήμους αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα, όταν δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά. Δεν πάει ο κόσμος. Δεν ξέρω τώρα, αν αυτές οι Επιτροπές θα έπρεπε να είναι με λιγότερα άτομα και όχι 25 μέχρι 40 τόσα που προβλέπει ο Κανονισμός. Εγώ πιστεύω όμως ότι όποιος θέλει, να προσφέρει, δεν κοιτάζει τις ημερομηνίες. Προσέρχεται και βοηθάει τον Δήμο, και βοηθάει όσο να βοηθήσουμε να πάμε μπροστά. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, άμα θέλουμε να βοηθήσουμε. Εκτός άμα θέλουμε να βάλουμε τροχοπέδη στον Δήμο. Και να βρίσκουμε δικαιολογίες ότι ξέρεις, δεν είναι οι προθεσμίες.
Γιατί κάποιοι ήρθανε; Κι αυτοί που έχουν έρθει, οι 6 – 7, έχουν έρθει όλες τις φορές. Τα ίδια άτομα. Είναι αυτοί που θέλουν να προσφέρουν. Τώρα αν τους καλέσαμε εμείς και είπε και ο κύριος Δήμαρχος, ερωτήθηκε ο κύριος Τζιβελέκας, νομίζω και εσείς κύριε Κρητικέ ερωτηθήκατε, δεν προτείνατε άτομα. Αναγκαστήκαμε και εκ των πραγμάτων να προτείνουμε εμείς, κάποιους ανθρώπους από διάφορους κλάδους. Αυτά. Δεν έχω τίποτα άλλο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν μπορεί να ακούω ότι τα πρωτόκολλα είναι κανονικά. Εδώ λέει 20 του μηνός. Και 22 συμβούλιο. Είναι κανονικό το πρωτόκολλο; Αφού του λείπουν οκτώ ημέρες. Εγώ σας είπα, ότι είναι ευθύνη της Υπηρεσίας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ευθύνεται το Ταχυδρομείο, κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτό πιάνεται, κύριε Δήμαρχέ μου. Ποιο πιάνεται;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: 20 του μηνός φεύγει. 22 συνεδριάζουνε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τέλος πάντων τώρα. Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας μην αναλωνόμαστε. Παρακαλώ να μην αναλωνόμαστε σε αυτό το θέμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: 20 του μηνός ο κύριος Καραγιώργος, ο Διευθυντής τα έβαλε και εγώ τι σας είπα; Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις εσύ. Δεν σου ζήτησα ευθύνες εγώ. 20 του μηνός το έστειλε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Να μην αναλωνόμαστε. Ο κύριος Δήμαρχος. Τι θέλετε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν, σχετικά με το θέμα. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τις ημερομηνίες, έρχονταν κάπως στενά. Όμως τηλεφωνικά, οι μισοί τουλάχιστον ήταν ειδοποιημένοι. Περισσότεροι από τους μισούς και μάλιστα συγκεκριμένα άτομα παίρναν τηλέφωνο. Πήρες πρόσκληση; Αύριο ή την άλλη έχει Επιτροπή Διαβούλευσης. Πήρες πρόσκληση; Πράγματι υπήρχε πρόβλημα. Έφυγε καθυστερημένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συζητάμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Δεν συζητάμε για την Επιτροπή Διαβούλευσης. Άλλος εκ των συναδέλφων; Για το Τεχνικό Πρόγραμμα που θέλει να τοποθετηθεί; Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εγώ θα ήθελα να απευθύνω ένα ερώτημα στον κύριο Δήμαρχο, και στην κυρία Μπαταριά, όποιος μπορεί να μου απαντήσει. Εάν νομιμοποιούμαστε, να διαθέσουμε ΣΑΤΑ, για παρέμβαση μέσα στο ΤΟΕΒ. ΤΟΕΒ, για να ξέρουνε και οι Πρόεδροι που παρίστανται, είναι ο Οργανισμός ο οποίος έγινε για να λειτουργεί ο αναδασμός, στο δυτικό τμήμα της Βίστριζας. Κρίμα που δεν είναι εδώ σήμερα ο κύριος Κατσαντώνης. Είναι νομικό το θέμα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι από την στιγμή που έχουμε πιστώσεις…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορώ να απαντήσω;
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν απαντάω σε τίποτα. Προχωρώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απαντήστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι. Προχωράμε. Άλλη ερώτηση; Ο κύριος Κυριαζής, αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Να απαντήσει ο κύριος Κυριαζής, αρμόδιος Αντιδήμαρχος.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Πιστεύω, ο Δήμος έχει την εποπτεία του ΤΟΕΒ πλέον, και πιστεύω νομιμοποιείται να ενισχύσει και αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται. Ένα θέμα είναι αυτό. Απάντηση αυτή. Προς το παρόν τώρα. Περισσότερα από τον νομικό σύμβουλο.
Δεύτερο θέμα. Πως κύριοι συνάδελφοι, να υλοποιηθεί Τεχνικό Πρόγραμμα, περσινό, όταν ΣΑΤΑ έρχεται πριν δύο ημέρες και ακόμα είναι στον δρόμο. Δεύτερο θέμα.
 Και ένα τρίτο για τον κύριο Κρητικό. Πράγματι οι Δήμοι, όλοι οι Δήμοι βρίσκουν οφειλές, οι Δήμαρχοι που αναλαμβάνουν και οι δημοτικές αρχές, έχουν οφειλές και αφήνουν οφειλές πάντα. Από ότι έχω παρακολουθήσει τουλάχιστον στα χέρια του Δήμου Μακρακώμης, έχουν φύγει οφειλές, ίσως να είναι ελάχιστες που έχουν μείνει προς το παρόν. Έχουν φύγει. Τώρα από εδώ από την περιοχή δεν έχω παρακολουθήσει από την περιοχή της Σπερχειάδας.
Και ένα άλλο που πιστεύω γιατί παρακολουθώ όλη την εξέλιξη των Δήμων. Είμαστε από τους καλούς Δήμους, που δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που να μην έχουμε να πληρώσουμε τουλάχιστον. Έχουμε κάποιες δυσκολίες.
Τώρα όσο για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα πράγματι είναι λίγο τραβηγμένο. Αλλά τι να εμπιστευτούμε; Που ξέρουμε πότε θα ρθούνε λεφτά; Έχουμε μία διαφορά 200.000 που είπε ο κύριος Τζιβελέκας. Που ξέρω εγώ αν η ΣΑΤΑ του ΄11 ήταν αυξημένη…Που είναι τα Προγράμματα Ελλάδα; Που είναι οι επιχορηγήσεις στους Δήμους; Όλα αυτά τα περιμένουμε. Περιμένουμε κάποιο φως και από αυτήν την πολιτεία….Να τα αφήσουμε να μην τα βάλουμε και να τα χάσουμε; Καταλαβαίνω ότι απαγορεύεται.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, κύριοι. Για το Τεχνικό Πρόγραμμα, με τα υπόλοιπα. Κύριε Κυριαζή. Κύριε Τζιβελέκα. Σταματήστε να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος. Και μετά. Τελειώσατε;
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο να πω.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Κότσαλε. Τι θέλετε; Έχετε τον λόγο.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Εγώ θα ήθελα να μάθω, πότε εστάλη έγγραφο στους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων, για να καταρτίσουν Τεχνικό Πρόγραμμα. Όπως υπάρχει νομοθεσία. Μπορεί να μου απαντήσει κανείς; Οι Αντιδήμαρχοι ή ο Δήμαρχος;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είχανε ενοχληθεί οι Πρόεδροι λίγο πριν για το Επιχειρησιακό. Υπήρχε και το παλιό Τεχνικό Πρόγραμμα και επικοινωνήσαμε με όλους τηλεφωνικά. Εκεί που είχαν γίνει ελάχιστα έργα, αντικαταστάθηκαν από κάποια άλλα. Σύμφωνα με προτάσεις των Προέδρων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Κότσαλε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Κύριε Δήμαρχε. Άκουσα την κυρία Σιούτα προηγουμένως η οποία έχει ένα εύλογο το οποίο αυτά τα λεφτά, ξέρω γω 5.000 – 6.000 ευρώ δεν ξέρω, υπολογίζω. Η κυρία Σιούτα που είπε για το τσιμέντο κτλ, τι έλεγε εκεί πέρα.
Αν είχε ερωτηθεί, αν είχε πάρει ένα έγγραφο…Άλλο. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Εσείς βάλατε, το είδα ότι έχετε ανάπλαση….Πότε; Τηλεφωνικά; Μα τηλεφωνικά γίνεται Τεχνικό Πρόγραμμα με τους Προέδρους πήρατε 49 Προέδρους τηλεφωνικά; Δηλαδή είναι τόσος κόπος τον Οκτώβριο μήνα, 15 Οκτωβρίου αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να στείλατε σε όλους τους Προέδρους, ένα έγγραφο και να τους λέτε, εντός 15 ημερών, προτείνετε έργα. Τώρα τι θα εγκρίνετε, τι ΣΑΤΑ έχουμε και ποια, θα δίνατε προτεραιότητα. Θα κάνατε το συμβούλιό σας, και θα πείτε, ότι αυτό το απορρίπτω, και αυτό το εγκρίνω.
Και μάλιστα, θα τους λέτε, θα τα βάζετε και κατά προτεραιότητα. Να γίνονται πρώτα αυτά τα έργα. Γιατί τώρα που είπατε. Αν είναι από πέρυσι, από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Δεν μπορεί να κάνουμε Τεχνικό Πρόγραμμα, μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Το Επιχειρησιακό δεν έγινε πέρυσι, έγινε πριν από έναν μήνα. Για τώρα λέμε, όχι για πέρυσι.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Μην συζητάμε για το Επιχειρησιακό. Τι προτάσεις; Ποιες προτάσεις; Δεν υπάρχει Επιχειρησιακό. Σε αυτόν που αναθέσατε το Επιχειρησιακό ψάχνει να βρει, βοήθεια να το ολοκληρώσει. Και ξέρετε από που ψάχνει. Από τον άντρα της κυρίας Τόλια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Θέλω να συμβάλω σε αυτό που είπε ο κύριος Μπήτος, τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία έχουμε πρόβλημα με αποπληρωμές έργων ΘΗΣΕΑ. Θα σας επαναφέρω την πρότασή μου, τον Μάιο. Αν θέλετε λίγο βοηθείστε για να είναι και το κλίμα κατάλληλο. Είχα πει ότι θεσμοθετημένοι πόροι της Πολιτείας, δεν νομιμοποιείται κανένας πολιτικός να τους περικόπτει.
Να καταθέσουμε αγωγή κατά παντός υπευθύνου για περικοπές θεσμοθετημένων πόρων και να πρωτοτυπήσουμε. Και το επαναφέρω και τώρα. Και όταν θα το βρούμε μπροστά μας, θα είναι η ίδια θέση. Τουλάχιστον από εμένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό. Έχουνε μπει λεφτά για το ΘΗΣΕΑΣ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Λάμπρου, ο Αντιπρόεδρος.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη να απαντήσω στο θέμα, διότι γίνεται. Θανάση, την σύμβαση την υπογράφει ο Δήμος με τον εργολάβο, και από την στιγμή που την υπογράφει, έχει και υπευθυνότητα και σου λέει αν κατατεθούν αγωγές, μπορεί να μας σταματήσουνε να λειτουργούμε. Όχι όμως εμάς. Περισσότερο άλλους Δήμους, αλλά και εμάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Εντάξει. Γίνατε σαφής. Ο κύριος Λάμπρου. Έλα συνάδελφε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι. Μας έρχεται ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, και ειλικρινά διαπιστώνω, ότι έχει συνταχθεί με μεγάλη προχειρότητα. Προχειρότητα γιατί, από ότι καταλαβαίνω, δεν έχουν μπει στην διαδικασία όλοι οι θεσμικοί φορείς του Δήμου. Και εξηγούμαι. Υπάρχουν στον Δήμο οι υπηρεσίες οι διοικητικές, οι οικονομικές και οι τεχνικές.
Εσείς κύριε Δήμαρχε με την Εκτελεστική σας Επιτροπή, αποτελείτε το πολιτικό κομμάτι, της σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος, και οι διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες αφορά το τεχνοκρατικό κομμάτι.
Επειδή βλέπω στην εισήγησή σας στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι έχετε τις αντίστοιχες εισηγήσεις, και ότι έχετε λάβει υπόψην σας, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ποιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζουμε, προς ποια κατεύθυνση πάει; Γιατί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι για πέντε χρόνια.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι προτάσεις που έχουν γίνει για το Επιχειρησιακό λέω.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Προτάσεις μπορεί να έχετε. Αλλά, το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε έτους βασίζεται, πάνω στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Εφόσον δεν έχουμε στα χέρια μας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δεν μπορούμε να μιλάμε για Τεχνικό Πρόγραμμα που θα ακολουθεί το Επιχειρησιακό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουμε τις προτάσεις όμως.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Οι προτάσεις δεν λένε τίποτα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι προτάσεις δεν λένε τίποτα;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μα φυσικά δεν λένε τίποτα γιατί, για να γίνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, λαμβάνει υπόψην του τις προτάσεις, αλλά δεν είναι δεσμευτικές για ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καταρτίζεται, σύμφωνα με άλλους κανόνες. Όχι με τις προσωπικές του κάθε Δημοτικού Συμβούλου ή του κάθε Κοινοτάρχη.
Επομένως όταν συντάσσεται ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αυτό είναι ο μπούσουλας βάσει του οποίου, δουλεύει από εκεί και πέρα ο Δήμος. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω. Οι Οικονομικές και οι Τεχνικές Υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατάρτιση αυτού του Τεχνικού Προγράμματος; Και αν συμμετείχαν, θα ήθελα στην εισήγηση την οποία μας δώσατε να δω και τις δικές τους απόψεις. Προφορικές απόψεις που επικαλείσθε, για μένα δεν είναι απόψεις.
Εγώ θα ήθελα σαν Δημοτικός Σύμβουλος, για να είμαι ενημερωμένος πλήρως, πέρα από το πολιτικό κομμάτι το οποίο εσείς εκφράζετε, να έχω και το τεχνοκρατικό κομμάτι, που εκφράζουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Δεν τις είδα. Επομένως είμαι υποχρεωμένος, ή να δεχθώ αυτά τα οποία, τα νούμερα τα οποία φαίνονται και τα αντίστοιχα έργα, ή να τα αμφισβητήσω.
Στην πορεία που θα συζητήσουμε αναλυτικά, το Πρόγραμμα το Τεχνικό, εκεί θα έχω την ευκαιρία, να κάνω τις παρατηρήσεις μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία. Σε συνεργασία με την Οικονομική. Ποιος άλλος; Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω άλλωστε. Τα συνεχιζόμενα, εντάξει, είναι άλλα.
Εντάξει; Τα άλλα έργα προτείνονται από εμάς, και σε συνεργασία με την Τεχνική και την Οικονομική Υπηρεσία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Παταριά.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Οι πίνακες που έχουμε εδώ, που έχουν από επάνω Έργα Μελέτες 2011 και τον Πίνακα που γράφει Έργα παρελθόντων ετών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν γράφονται στα πρακτικά οι απόψεις των υπαλλήλων.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Ναι, δεν νομίζω ότι είναι κάτι. Αλλά τέλος πάντων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων. Δεν γράφονται στα πρακτικά. Αν δείτε τον Κανονισμό να λέει πουθενά.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Έργα παρελθόντων ετών, και ο Πίνακας Έργα Μελέτες 2011, είναι καθαρά συνεργασίας Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απαντήσει. Να απαντήσει.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Δεν μπορεί διαφορετικά να γίνει. Τι έχουν πληρωθεί, τι έχουμε σε σύμβαση, τι γίνεται.
Ο Πίνακας, Τίτλος έργου και Μελέτες 2012 που έχουμε από κάτω, είναι αυτό το οποίο αποφασίζει η Εκτελεστική Επιτροπή. Γι΄ αυτό και τα έχουμε και χώρια ούτως ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε, για το νέο Τεχνικό. Το παλιό, δεν μπορείτε. Δηλαδή, δεν γίνεται να το αλλάξετε. Είναι δεδομένο, ότι πρέπει να ψηφιστεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Λάμπρου.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κυρία Παταριά, μήπως έχετε την εισήγηση που κάνατε και την απευθύνατε στην Εκτελεστική Επιτροπή;
ΠΑΤΑΡΙΑ: (εκτός μικροφώνου)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγώ νομίζω ότι μία εισήγηση, έχει και άλλα χαρακτηριστικά.
Όταν συνοδεύεται η εισήγησή σας από τον αντίστοιχο Πίνακα με τα αντίστοιχα έργα και αντίστοιχα χρηματικά ποσά. Εγώ λέω ότι η εισήγηση την οποία κάνατε, και την απευθύνατε προς την Εκτελεστική Επιτροπή, την έχετε, να μου την δείξετε; Και θέλω και την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής με τα αντίστοιχα ποσά.
Έτσι ώστε να δούμε αυτά που λέει ο κύριος Τζιβελέκας, και αυτά που λέτε εσείς κύριε Δήμαρχε, στην εισήγησή σας, και να βγάλουμε τις αποφάσεις μας και την κρίση μας.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Η Οικονομική Επιτροπή δεν κάνει εισήγηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Απάντησε. Γράφηκε η απάντησή σας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα θέτω ερώτημα. Στείλατε λοιπόν 363, το βλέπω εδώ γραμμένο, και λέτε ιδίους πόρους. Σας απήντησε η Οικονομική Υπηρεσία, ότι από ιδίους πόρους θα πληρώσει 363 χιλιάρικα; Ναι ή όχι, κυρία Μπαταριά.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Δεν υπάρχει λόγος να μου απαντήσει η Οικονομική Υπηρεσία. Εγώ έχω έργο με σύμβαση.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Από πού θα πληρωθεί, σας ρώτησα;
ΠΑΤΑΡΙΑ: Έχω έργο με σύμβαση.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Καλά το βάλατε. Είπατε όμως στον κύριο Λάμπρου, ότι επικοινωνήσατε. Σας είπε λοιπόν ο κύριος Σκούρας θα το πληρώσει, αυτό πέστε μου.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Το υπόλοιπο βρίσκουμε. Δεν είπε ότι θα το πληρώσουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Αυτά που σας έλεγα πριν. Εσείς καλά κάνατε και το γράψατε. Τα λεφτά υπάρχουν να πληρωθεί;
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Κυριαζή.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Οι ίδιοι πόροι και το δάνειο θα το πάρουμε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη, κύριε Λάμπρου.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Ας μίλαγε να σταματήσω, δεν έχω πρόβλημα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγώ απλώς, ρωτάω, την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Δήμου. Υπάρχουν οι αντίστοιχες εισηγήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν; Η Τεχνική Υπηρεσία προγραμμάτισε κάποια έργα. Η Οικονομική Υπηρεσία πως απάντησε; Με έγγραφο ή προφορικά;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προφορικά. Δεν έχει έγγραφο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Προφορικά. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος. Μισό λεπτό. Θέλεις να απαντήσεις στον κύριο Λάμπρου; Μισό λεπτό, ο κύριος Κυριαζής. Θέλετε να πείτε κάτι; Ναι.
ΠΑΤΑΡΙΑ: (εκτός μικροφώνου)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να συνεχιστεί. Αλλά αυτό που λέμε εμείς με αυτό που λέει ο κύριος Τζιβελέκας είναι κάτι το διαφορετικό. Εσείς για να το βάλετε, το βάζετε σαν Τεχνική Υπηρεσία, λέτε ναι. Εμείς το εντάσσουμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Η Οικονομική Υπηρεσία όμως, πρέπει να έχετε την διαβεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ότι πράγματι μπορεί να ενταχθεί.
Γιατί όπως σας είπε και ο κύριος Τζιβελέκας ότι το πρόβλημά μας, θα είναι ότι δεν θα έχουμε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δεν θα έχουμε Τεχνικό Πρόγραμμα, και δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε.
Και τελικά εμείς, οι ενστάσεις οι οποίες κάνουμε, δεν τις κάνουμε για εντυπώσεις. Τις κάνουμε γιατί θέλουμε ο Δήμος από την 1η του ΄12 να αρχίσει να λειτουργεί. Και όταν δεν έχουμε στα χέρια μας Τεχνικό Πρόγραμμα, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.
ΠΑΤΑΡΙΑ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περιμένετε λίγο. Περιμένετε λίγο να δούμε. Να μην κάνουμε. Περιμένετε να απαντήσει η υπάλληλος και αν δεν ικανοποιηθεί ο κύριος Λάμπρου, θα απαντήσει, σας παρακαλώ. Ολοκληρώστε, ολοκληρώστε.
ΠΑΤΑΡΙΑ: (εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μέχρι εδώ όπως το λέτε ασφαλώς το έργο πρέπει να μπει. Είπε κανείς ότι δεν πρέπει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί το κουβεντιάζουμε; Γιατί το κουβεντιάζουμε τότε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γιατί δεν έχουμε λεφτά, για να πληρώσουμε αυτό το έργο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Περίμενε. Πάρε και την απάντηση τώρα. Από τον κύριο Κυριαζή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κυριαζής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Περίμενε. Περίμενε. Μην βιάζεσαι. Όχι μόνο να λες. Να ακούς κιόλας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Θα απαντήσει για τον δανεισμό ο κύριος Κυριαζής.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Κύριε συνάδελφε, το δάνειο όταν το παίρνουμε, είναι δικό μας. Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε να το βάλουμε σαν δάνειο, να το πάρουμε. Το βάζουμε ίδιοι πόροι, ίδια κεφάλαια, πώς να το βάλουμε. Ίδια κεφάλαια. Δεν τα έχουμε αυτά. Προσφεύγουμε στο δάνειο. Το δάνειο είναι ίδιοι πόροι. Που να το βάλουμε αλλιώς; Δεν γίνεται αλλιώς. Δανεισμός.
Τι να πούμε κύριε Τζιβελέκα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλα. Πείτε για τελευταία φορά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά εδώ είναι μπακάλικο. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του κράτους. Εδώ σου λέει θα εγγράψεις αυτά τα οποία σου λέει ο μηχανικός. Αυτά σου λέει. Θέλετε να το διαβάσω;
Θα εγγραφούν αυτά τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό δεν λέμε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Που είπατε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι συμβασιοποιημένο αυτό; Δεν είναι συμβασιοποιημένο το έργο;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Σου εξηγώ, καλώς μπήκε. Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι δεν έχεις λεφτά να το πληρώσεις, μία ώρα; Πόσες φορές το λέω;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο Κυριαζής εδώ ο Γιώργος, ο οποίος είναι Αντιδήμαρχος και ήταν και στην τράπεζα τόσα χρόνια, λέει ότι και το δάνειο είναι ίδιοι πόροι. Ίδιοι πόροι δεν γράφει μέσα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κάνεις λάθος. Δηλαδή αυτό είναι το μπακάλικο. Φώναζα πέρσι. Θέλεις να προβλέψω, τι θα πάθεις; Τα ίδια και χειρότερα. Τα ίδια και χειρότερα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δηλαδή τι έγινε πέρσι; Για να ακούσω. Για να καταλάβω τι έγινε πέρσι, και θα πάθω τα ίδια και χειρότερα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Πως λειτούργησε το Τεχνικό Πρόγραμμα και το…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μια χαρά λειτούργησε. Ο προϋπολογισμός, ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός, λειτούργησε ο προϋπολογισμός.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ωραιότατα. Αφού είστε εσείς ευχαριστημένοι, κανένα πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσατε κύριε Τζιβελέκα; Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Θα κάνω μία τοποθέτηση επί της αρχής, και δυστυχώς θεωρώ ότι η δημοτική αρχή, έχει καταληφθεί από το πνεύμα της αλαζονείας, της εξουσίας και την δύναμη της πλειοψηφίας την οποία διαθέτει, και προσβάλει τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Τοπικές Κοινότητες αλλά και τους δημότες.
Και γιατί το λέω. Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε εδώ το Τεχνικό Πρόγραμμα, με έναν πίνακα, της Τεχνικής Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει καμία άλλη εισήγηση, δεν υπάρχουνε οι προτάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων και των Τοπικών Κοινοτήτων, δεν υπάρχουνε πρακτικά από την Διαβούλευση και επιπλέον, αυτό που κατατέθηκε σαν πρακτικό είναι αδιάφορο. Έτσι; Γιατί είναι επτά άτομα….Όχι. Όταν πήρα, όταν πήρα την εισήγηση, εχθές το πρωί, δεν είχαν τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Μπήτο. Παρακαλώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Λοιπόν. Να συνεχίσω.
Μισό λεπτό. Δεν λέω καμία ανακρίβεια. Επισκέφθηκα την έδρα του Δήμου, εχθές το πρωί, ζήτησα την εισήγηση για το θέμα αυτό σήμερα και πήρα μόνο αυτήν την κατάσταση. Τίποτα άλλο. Διαπίστωσα εδώ, ότι υπάρχουν και τα πρακτικά της διαβούλευσης. Μου τα έδωσε τώρα ο Γραμματέας. Τώρα, τώρα.
Αν αυτό λοιπόν δεν είναι προχειρότητα, εγώ συζητώντας για το Τεχνικό Πρόγραμμα, και υπηρετώντας την αρχή της δημοσιότητας που λειτουργούν τα Δημοτικά Συμβούλια, γιατί η αρχή της δημοσιότητας δεν είναι για να φαίνεται. Είναι για να γίνεται δημόσιος έλεγχος, για να γίνεται απολογισμός, και να μπορούμε τέλος πάντων να δίνουμε και τον λόγο, σε αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετούμε. Και όχι εξουσιάζουμε. Γιατί εδώ λειτουργείτε με την αρχή του ΕΞΟΥΣΙΑΖΩ και όχι με την αρχή του ΥΠΗΡΕΤΩ.
Πάμε παρακάτω. Καμία. Άμα τελειώσω να πείτε ότι θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπήτο. Περιμένετε συνολικά να απαντήσετε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Πάμε παρακάτω. Στο δεύτερο. Δεν υπάρχει απολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του ’11. Έπρεπε να υπάρχει εισήγηση, να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, να ενημερωθούν οι Πρόεδροι τι έγινε, ποια έργα γίνανε, ποια έργα είναι συνεχιζόμενα και τέλος πάντων, ποια έργα προτείνουμε και ποια έργα υιοθετούμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι μέσα αυτά;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι, κύριε Δήμαρχε. Δεν είναι, γιατί εδώ λέει ότι είναι συνεχιζόμενα. Δεν λέει τίποτα άλλο. Είναι εικονικό, είναι εικονικό. Και θα σας πω γιατί είναι εικονικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περιμένετε παρακαλώ όλοι. Θα σας δώσω το λόγο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είναι εικονικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίστε κύριε Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Η Επιτροπή Διαβούλευσης βέβαια λειτουργεί και δυστυχώς έχει περάσει ένας χρόνος και σήμερα ακόμα το είδα ως συσχετισμό εδώ, ότι αυτή λέει, προτείναμε. Ο κύριος Τζιβελέκας πρότεινε, ο κύριος Κρητικός πρότεινε. Μα ο νόμος δεν λέει να προτείνουνε κάποιοι την Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους φορέων που λειτουργούν ανεξάρτητα. Ούτε προτείνονται, ούτε τους παίρνουμε τηλέφωνο. Έπρεπε να υπάρχει η αλληλογραφία η σχετική και με τους δημοτικούς μέσα στην και με την Επιτροπή Διαβούλευσης. Ένα.
Δεύτερον. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα από τη στιγμή που δεν υπάρχει, καλώς λέει ο Δήμαρχος ότι δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις, αλλά δεν είναι αυτό το νόμιμο. Αυτό που είναι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έγινε για άλλο λόγο και αυτό που γίνεται τώρα είναι για άλλο λόγο. Και να πάμε και στο επίμαχο θέμα.
Καλώς γράφτηκαν όλα τα συμβασιοποιημένα έργα. Γιατί άμα δεν γράφονταν δεν θα μπορούσαν να πληρωθούνε. Έπρεπε όμως εκεί που λέει «Πίνακας Χρηματοδότησης», να γράφει ότι είναι απ’ την ΣΑΤΑ του ’11, απ’ την ΣΑΤΑ του ’12. Γιατί τώρα παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουμε περισσότερα έργα από ότι είναι τα διαθέσιμά μας. Άμα καθίσει κάποιος να κάνει μία πράξη, θα διαπιστώσει ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει έργα μέσα τα οποία είναι περισσότερα από τα διαθέσιμα χρήματα. Και θα το βρούμε και μπροστά μας, όταν πάμε να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό.
Εγώ το δέχομαι, ότι είχαμε αποφασίσει εδώ να το πληρώσουμε με δάνειο. Δεν εγκρίθηκε το δάνειο; Δεν σημαίνει ότι η ψήφος τότε του Δημοτικού Συμβουλίου διαρκεί εσαεί. Εφόσον δεν εγκρίθηκε το δάνειο, πρέπει να έρθει εδώ να επαναδιατυπωθεί το αίτημα, αν θέλουμε να το ξαναεγκρίνουμε για να πληρωθεί με δάνειο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν δεν πληρωθεί με δάνειο, θα κληθεί ο Δήμος να το πληρώσει. Θα κληθούν να το πληρώσουν οι δημότες. Από πού θα το πληρώσουν; Ποιος θα το πληρώσει; Αυτό έπρεπε να γράφει εδώ. Το δάνειο δεν είναι δεδομένο. Αυτό που είναι δεδομένο είναι τα χρήματα που έχουμε. Και αυτά έπρεπε να γραφτούν εδώ. Και στην ανάγκη να κοπούν ακόμα και έργα. Αλλά λέμε ας τα βάλουμε όλα εδώ, να φαίνεται ότι έχουμε έργα και ό,τι ήθελε προκύψει. Δυστυχώς, δεν είναι λογική αυτή με την οποία μπορούμε να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με μισές εισηγήσεις. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ελλιπείς εισηγήσεις, δεν μπορούμε να λειτουργούμε αγνοώντας τα θεσμικά όργανα τα οποία υπάρχουν, δεν μπορεί να μην υπάρχουν εισηγήσεις της υπηρεσίας και να καλούμαστε να ψηφίσουμε… Εντάξει, το δέχομαι, είστε πλειοψηφία. Θα το ψηφίσετε. Μπράβο. Αυτό όμως δεν δείχνει σεβασμό στις διαδικασίες, ούτε στους δημότες, ούτε τουλάχιστον σε εμάς. Αυτό, τίποτα άλλο.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μπήτος, για την Επιτροπή Διαβούλευσης να απαντήσει στον κύριο Διαμαντή, εφόσον το επιθυμεί.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΜΠΗΤΟΣ: Συγνώμη. Θέλετε να δείτε από ποιους αποτελείται; Το γνωρίζετε νομίζω, την έχετε πάρει αυτήν την κατάσταση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει και κατηγορίες.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Συγνώμη, κύριε Δήμαρχε. Κύριε Δήμαρχε. Όταν έγινε η Επιτροπή Διαβούλευσης σας ρώτησα εσάς προσωπικά, να μου διαβάσετε τι αντιπροσωπεύει ο καθένας και δεν ξέρατε. Εσείς. Και τώρα μου κάνετε μάθημα εμένα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σοβαρά μιλάτε τώρα; Είναι εκπρόσωποι φορέων…
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Στο παλιό Δημαρχείο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι εκπρόσωποι φορέων. Συλλόγων, κτλ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Σας ζήτησα να μου πείτε τα ονόματα και τι εκπροσωπεί ο καθένας και δεν ξέρατε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα ονόματα πού να τα θυμάμαι εγώ ένα, ένα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριοι συνάδελφοι. Να μην σηκώνετε τους τόνους. Να απαντήσει ο κύριος Μπήτος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Καλά τώρα. Μην τρελαθούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να έχετε κάποιο δίκιο, αλλά μην φωνάζετε. Δεν υπάρχει λόγος να φωνάζουμε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, τώρα το θέμα που τίθεται είναι θέμα λειτουργίας της Επιτροπής. Δεν έχει σχέση η συγκρότηση της Επιτροπής. Να απαντήσει ο κύριος Αντιδήμαρχος ο αρμόδιος στον κύριο Διαμαντή, για να προχωρήσουμε.
ΜΠΗΤΟΣ: Για ποιο θέμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για την Επιτροπή Διαβούλευσης, που είπε.
ΜΠΗΤΟΣ: Τι είπατε για την Επιτροπή Διαβούλευσης;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν είπα τίποτα. Λέω ότι έτσι όπως συγκροτήθηκε, έτσι λειτουργεί.
ΜΠΗΤΟΣ: Νομίζω ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης συγκροτήθηκε νόμιμα, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Τώρα εάν εσείς έχετε διαφορετική άποψη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Τζιβελέκα παρακαλώ. Απαντάει ο κύριος Αντιδήμαρχος.
ΜΠΗΤΟΣ: Ήθελα να πω στον κύριο Διαμαντή, μίλησε περί αλαζονείας. Ας μας πει, αυτή η δημοτική αρχή, που έδειξε αλαζονεία έστω σε μία περίπτωση. Άμα έχει έστω και ένα ενδεχόμενο, να μας το πει. Στο τάδε σημείο δείξατε αλαζονεία. Πού δείξαμε αλαζονεία, κύριε Διαμαντή;
Μιλήσατε μετά και είπατε, ότι οι Πρόεδροι, δεν γνωρίζουν ποια έργα έγιναν και ποια έργα… Είστε σοβαρός τώρα; Λέτε οι Πρόεδροι δεν γνωρίζουν ποια έργα έγιναν στο χωριό τους; Πού είναι αυτοί οι Πρόεδροι; Δεν ζουν στα χωριά τους;
Μετά είπατε κάτι άλλο. Από την μια λέτε να γίνουν έργα στα χωριά, και από την άλλη μας λέτε για την περίπτωση του Αγίου Γεωργίου να περικόψουμε τη ΣΑΤΑ. Πώς θα γίνουν έργα άμα περικόψουμε τη ΣΑΤΑ; Αν λέμε κάτι, να λέμε χειροπιαστά πράγματα. Αν ερχόμαστε εδώ για να λέμε, δεν ξέρω. Όπως εσείς νομίζετε. Κάντε το. Αλλά εδώ είναι ο κόσμος, ακούει. Δεν μπορεί να λέμε ότι ο Πρόεδρος δεν ξέρει αν έγιναν έργα στο χωριό του. Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Κύριε Μπήτο, επαναλαμβάνω, κύριε Γιαννακόπουλε θα είμαι μέσα στα όρια. Αν σας ανησυχεί το χρονόμετρο, θα είμαι μέσα στα όρια. Δυο απαντήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγώ, κύριε Μπήτο, μίλησα για την αρχή της δημοσιότητας. Ο κάθε Πρόεδρος του χωριού, ξέρει τι έργα έχουν στο χωριό του. Εγώ λέω όμως για την αρχή της δημοσιότητας, να ξέρουν όλοι οι Πρόεδροι, τι έργα γίνανε στα άλλα τα χωριά. Για να υπάρχει και έλεγχος. Για να υπάρχει και διαφάνεια. Αυτά λοιπόν, έπρεπε να είναι εδώ για να μπορούν όλοι Πρόεδροι να ενημερωθούν τι έργα γίνανε στα άλλα τα χωριά, αν γίνανε περισσότερα ή αν γίνανε λιγότερα. Αυτό είπα. Ότι εδώ θα πρέπει να λειτουργούμε με την αρχή της διαφάνειας. Δεν είπα ότι δεν γνωρίζουν οι Πρόεδροι. Μην παραποιείτε αυτά που είπα.
Δεύτερον, για την περικοπή της ΣΑΤΑ. Ήμουνα σαφέστατος. Ότι προκειμένου να υπηρετηθεί η νομιμότητα και το Τεχνικό Πρόγραμμα να είναι σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία και με τις σχετικές εγκυκλίους που έχουν κυκλοφορήσει, εάν έπρεπε να κοπούν χρήματα, εκεί που βάζεις ένα έργο από το ’12 με 10.000, βάλτο με 5.000 σαν έργο και μετά το ενισχύουμε άμα χρειαστεί να γίνει. Για να μπορέσουμε να τα συμπεριλάβουμε όλα και να είμαστε μέσα στα διαθέσιμα. Αυτό είπα. Δεν είπα να μην μπούνε έργα. Είπα να περικοπούνε οι ΣΑΤΑ στα έργα για να έρθει οικονομική ισορροπία. Μην παραποιείτε λοιπόν τα λόγια μου.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Παρακαλώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Τώρα έπρεπε να γίνει. Τώρα. Αυτό είπα. Τίποτα άλλο. Μην παραποιούμε τα λόγια μας και να μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε όταν δεν μας συμφέρει. Καλό είναι να καταλαβαίνουμε πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Είναι γεγονός ότι υπάρχουν νέα όργανα, στην λειτουργία του θεσμού του Καλλικράτη. Σας προτρέπω και κάνω έκκληση. Έχει περάσει ένας χρόνος. Στα άτομα τα οποία επελέγησαν, με τον τρόπο τον οποίο επελέγησαν, να συγκροτήσουν την Επιτροπή Διαβούλευσης, να τους καταστείτε σαφέστατα το ρόλο τους, τον ουσιαστικό τους ρόλο, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Και όποιος δεν θέλει να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση να το γνωστοποιήσει έγκαιρα και αν κύριε Πρόεδρε επιβάλλεται η αντικατάστασή του, να γίνει η αντικατάσταση. Δεν μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο, να ασχολείται μισή ώρα για τη Διαβούλευση, όταν κάποιοι δεν έχουν ενστερνιστεί το ρόλο τους στα νέα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστηκαν οι παρατηρήσεις, οι προτάσεις. Θα προχωρήσουμε. Θα αναλύσει ο κύριος Δήμαρχος πρώτα για τη Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος, επειδή είπαμε θα πάμε κατά Δημοτική Ενότητα το Τεχνικό Πρόγραμμα και θα κριτικάρουμε κατά Ενότητα και θα προχωρήσουμε. Θα ξεκινήσουμε από τη Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος. Να διαβάσει στο σώμα τα προτεινόμενα έργα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό Πρόεδρε. Πριν φτάσω εκεί, ήθελα λίγο να απαντήσω στον κύριο Διαμαντή. Είπε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα προσβάλει τις Τοπικές Κοινότητες και τους δημότες.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είπα η διαδικασία, όχι το Πρόγραμμα αυτό καθεαυτό. Όχι αυτό που μου δώσατε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αλλά τι;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Η διαδικασία της εισήγησης με την οποία έρχεται. Αυτό είπα. Πάλι προσπαθείτε να παραποιήσετε…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποια διαδικασία της εισήγησης; Δηλαδή;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μα δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να υποστηρίζει αυτό το πράγμα. Αυτό δεν υπάρχει, ούτε έγγραφο από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, ούτε από τις Τεχνικές, ούτε από τα χωριά, ούτε τίποτα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διάβασε κύριε Διαμαντή. Ανοίξτε το μικρόφωνο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίζεται και υποβάλλεται μαζί με το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται ως παράρτημα σε αυτό. Για το 2012 η ψήφιση του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Παρακαλώ κύριε στο ακροατήριο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να πάω έξω μπορώ. Δεν χρειάζομαι, αφού θα τον ψηφίσετε μόνοι σας.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εάν δεν είστε αλαζόνας, να απαντήσετε στον κύριο Γεράνη, και αν δεν είστε αλαζόνας να του πείτε, τι είπατε στην πλατεία στον κύριο Καρατζούνη, το Σάββατο που μας πέρασε. Μην μας ξαναψηφίσει…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Παρακαλώ κύριε Μπήτο. Κύριε Μπήτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπήτο. Καθίστε.
ΜΠΗΤΟΣ: Όχι. Ο κύριος Τζιβελέκας να παραμείνει εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει να φύγει. Έφυγε. Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε να τον δεσμεύσουμε να παραμείνει στην αίθουσα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΜΠΗΤΟΣ: Είναι επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι επί προσωπικού. Δεν είναι επί προσωπικού. Θα ρωτήσω εγώ. Προχωράει ο κύριος Δήμαρχος στη Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Δεν προεδρεύετε εσείς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θέλετε να τα διαβάσω τα έργα με τη σειρά; Θέλετε να πάρετε εσείς το λόγο, ό,τι απορίες έχετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος έχει απορία… Ο κύριος Διαμαντής. Κάνετε ερώτηση για την Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγώ επειδή δεν ξέρω τα προβλήματα και τι έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να ξέρω ποια άλλα έργα έχουν προταθεί, από την Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος, και δεν έχουν μπει, και γιατί επιλέχθηκαν αυτά; Τίποτε άλλο. Όχι για τα συνεχιζόμενα για το ’11 και για τα παλιά. Για το ’12.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για το ’12, δεν έχουμε βάλει τίποτα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μισό λεπτό. Πως δεν έχετε βάλει; ΣΑΤΑ του ’12. Υδροτεχνική μελέτη, Μελέτη Γεωλογικής καταλληλότητας, Εσωτερική Οδοποιία έδρας Δήμου. Κι αυτά. Εγώ λοιπόν θα ήθελα να ξέρω, ποια άλλα έργα έχει προτείνει η Δημοτική Κοινότητα Σπερχειάδος και γιατί επιλεγήκαν αυτά και όχι εκείνα. Με ποια λογική; Γιατί εδώ είμαστε ένα αποφασίζον όργανο, με πολιτική σημασία. Και όχι με τεχνοκρατική απλά, επέλεξε η κυρία Μπαταριά, γιατί σε αυτήν να ρίχνετε τις ευθύνες…
ΠΑΤΑΡΙΑ: Να σας πω λίγο; Η κυρία Μπαταριά το ΄12, δεν το επέλεξε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Άρα είναι πολιτική ευθύνη.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Το επέλεξε η Εκτελεστική Επιτροπή, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι…
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ωραία. Θα ήθελα λοιπόν, να ξέρω το σκεπτικό, γιατί απορριφθήκανε.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Μπορώ να τελειώσω λίγο;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι, με καλύψατε.
ΠΑΤΑΡΙΑ: Σύμφωνα με τις αιτήσεις και με τα χαρτιά και τους φακέλους.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Με καλύψατε. Δεν θέλω κάτι άλλο. Εγώ θα ήθελα να ξέρω, ποια είναι η πρόταση της Τοπικής Κοινότητας, και όχι μόνο της Σπερχειάδας, όλα τα άλλα, τις Τοπικές Κοινότητες, και με ποια λογική επιλέχθηκε αυτό το έργο και όχι κάποιο άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι κύριοι Πρόεδροι που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος, μπορούν ένας ένας να πηγαίνει στο βήμα να κάνει την τοποθέτησή του, για το πρόγραμμα και τις παρατηρήσεις του. Αν ερωτήθηκε, αν το έργο αυτό που πρότεινε εγγράφηκε στον Πίνακα κτλ. Ποιος; Ο κύριος Γεράνης. Θέλετε να τοποθετηθείτε;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ο Πρόεδρος της Σπερχειάδας είναι παρών; Για τη Σπερχειάδα ρώτησα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν παρευρίσκεται.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Άρα θα μείνουμε απληροφόρητοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν παρευρίσκεται.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είχε υποχρέωση να είναι εδώ. Και αυτός και η εισήγηση έπρεπε να συμπεριλαμβάνει την πρότασή του.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μπορώ να πω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ναι.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ότι τα έργα που μπαίνουν είναι αυτά που προτείνουν οι Πρόεδροι, με την σειρά.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ποια προτείνετε;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτά που είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Που είναι; Τρία έργα είναι. Τρία έργα πρότεινε η Σπερχειάδα; Δεν πρότεινε τίποτε άλλο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω εγώ κύριε Διαμαντή. Στη Σπερχειάδα, επειδή εκκρεμεί η συμμετοχή μας στον βιολογικό καθαρισμό, δεν βάλαμε καθόλου έργα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχει τρία έργα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει τρία έργα τα οποία είναι οφειλές. Είναι πολλά τα χρήματα και δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε. Τη ΣΑΤΑ θα τη χρησιμοποιήσουμε εκεί. Και για τη Μακρακώμη ισχύει αυτό, κατά ένα μέρος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Το λέω γιατί αυτά δεν φαίνονται. Αυτή τη λογική ήθελα να ξέρω κύριε Δήμαρχε. Δεν σας κατηγορώ. Σας κατηγορώ ότι, με απλά γράμματα, με πολύ απλά και λαϊκά γράμματα, αδιαφορείτε για την πληροφόρηση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν αδιαφορούμε. Γι’ αυτό γίνεται το συμβούλιο. Μα πώς να το γράψουμε αυτό;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Αδιαφορείτε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα πώς να το γράψουμε αυτό στο τεχνικό πρόγραμμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώνουμε. Άλλος Πρόεδρος από την Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος, Περιβολίου, Νικολιτσίου… Ποιος θέλει να τοποθετηθεί για τα έργα και το Τεχνικό Πρόγραμμα; Κύριε Τζάβαλε θέλετε να τοποθετηθείτε; Κύριε Μπαρδάκα; Σας ρωτάμε για να μην λέτε ότι έχουμε και… Δεν υπάρχουν στεγανά. Λοιπόν. Προχωράει ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Υπάρχει απόφαση πάντως. Εγώ δεν την έχω εδώ. Έτσι είπε ο Πρόεδρος, ότι υπάρχει απόφαση από το Τοπικού Συμβουλίου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου πάει στην Τεχνική Υπηρεσία.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος; Μα φώναξα. Είπα. Είπα. Τόση ώρα φωνάζω για την Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος. Έλα κύριε Μπενίση. Ανεβείτε στο βήμα.
ΜΠΕΝΙΣΗΣ: Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Σύμβουλοι. Σε ότι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα της Τοπικής Κοινότητας Κλωνίου σας γνωρίζω ότι στο προτεινόμενο για τσιμεντοστρώσεις τμήμα, στον οικισμό Ανοίγματα, είναι τμήμα γης που ανήκει στην ιδιοκτησία Σκοτεινής και όχι στην Κοινότητα ή στο Δήμο.
Δεύτερον. Στο τμήμα προς τσιμεντόστρωση στον οικισμό Τριφύλλια, θα πρέπει να οριοθετηθούν οι ιδιοκτησίες όπως μας προανέφερε ο Γραμματέας, ο κύριος Γκόγιας και να γίνει έλεγχος των τίτλων, αν υπάρχουν και να οριοθετηθεί το συνιδιόκτητο τμήμα του Σπαρτιά που ανήκει στους πολίτες της Παλιοβράχας και ως εκ τούτου προτείνω:
Πρώτον. Τσιμεντόστρωση από οικία Κατσαντώνη Μάξιμου έως καιι στο δρόμο προς την οικία Νικολάου Φέκα και από την οικία Βασιλείου Καλατζή έως και την ιδιοκτησία οικοπέδου Κωνσταντίνου Γαρουφαλή στον οικισμό Ανοίγματα.
Δεύτερον. Στο τμήμα από την οικία Νικολάου Φέκα προς Δημοτικό Σχολείο καταστράφηκε από την εταιρεία που διαμόρφωσε και την κατασκευή του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς και την μάντρα του Δημοτικού Σχολείου. Και οφείλουν ή οφείλει ο Δήμος να αποκαταστήσει χωρίς να χρησιμοποιήσει τη ΣΑΤΑ.
Τρίτον. Το Κοιμητήριο για να λειτουργήσει θα θέλει ακόμα υποδομές, τοποθέτηση κιούνια στο Κατσιδόρεμα και προς τις ιδιοκτησίες του κυρίου Γκριγκόνη, λόγω διαπλάτυνσης του δρόμου, καθώς και χαλικόστρωση.
Τέταρτον. Το πιο επικίνδυνο σημείο όμως στο χωριό, είναι η διέλευση των οχημάτων από την κεντρική πλατεία, έως την οικία του Δημητρίου (…). Έχουμε εκτροπές οχημάτων, θανατηφόρα, πρώτον θανατηφόρων, και δεύτερον με ελαφρούς τραυματισμούς. Απαιτείται άμεσα η ρύθμιση του θέματος αυτού. Αυτά είχα να προτείνω για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητας Κλωνίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε τον κύριο Πρόεδρο. Θα απαντήσει ο Δήμαρχος.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Σε ό,τι αφορά στο προτεινόμενο προς τσιμεντόστρωση τμήμα στα Ανοίγματα, είναι συνιδιόκτητο κτήμα της Σκοτεινής, τουτέστιν δεν είναι δημοτικό ή κοινοτικό, προκειμένου να γίνει παρέμβαση. Αντ’ αυτού προτείνει να γίνει στον μοναδικό δρόμο, χωματόδρομο που είναι μέσα στον οικισμό, από την οικία του Καλατζή του Βασιλείου μέχρι του Γαρουφαλή.
Σε ότι αφορά τα Τριφύλλια, γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε πολύ καλύτερα για όλους τους συμβούλους, ότι εκεί είναι τα όρια του συνιδιόκτητου κτήματος της Παλαιοβράχας του Σπαρτιά, ή Τάγμα. Συνεπώς πρέπει να γίνει οριοθέτηση καθώς και ιδιοκτησιών που επικαλέστηκε ο Γραμματέας της Κοινότητας, κατοίκων του οικισμού Τριφύλλια. Και στη συνέχεια να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση.
Στο θέμα από οικία Φέκα, το οποίο προτείνανε. Όλος ο δρόμος αυτός, λόγω του μεγάλου όγκου, του μεγάλου βάρους που είχαν τα αυτοκίνητα, που μεταφέρανε υλικά για τη διαμόρφωση του πάρκου, είχαμε καθιζήσεις. Τελικά καταστράφηκε και προκειμένου να διευκολυνθούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση, κατάστρεψαν και το μανδρότοιχο που είναι η περίφραξη του αύλειου χώρου.
Οι εταιρείες λοιπόν που έκαναν αυτές τις παρεμβάσεις, έπρεπε να μην αποπληρωθούν και να αναγκαστούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που επέφεραν τόσο στο εσωτερικό δίκτυο της κοινότητας όσο και στον μανδρότοιχο. Εν ολίγοις αυτά. Και ερχόμαστε στο Κοιμητήριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Ένα λεπτάκι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε. Τελειώσαμε. Είπε ο κύριος Πρόεδρος τις θέσεις του. Άλλος Πρόεδρος.
(Παρέμβαση εκτός μικρτοφώνου)
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Για ποια έργα αναφέρεστε; Αυτό που πρότεινε από τον Κατσαντώνη, έως και του Φέκα, που δεν είναι υπαιτιότητα δική μας και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί η ΣΑΤΑ είναι 25 – 30 μέτρα δρόμος. Δεύτερον. Το τμήμα από οικία Καλατζή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δεν τα ξέρει η Τεχνική Υπηρεσία σας κύριοι, διότι δεν έκανε αυτοψία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαγουλά. Δεν απαντάτε για τον Πρόεδρο εσείς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εγώ είμαι Δημοτικός Σύμβουλος κύριε και έχω μεγαλύτερη εμπειρία και από τον κύριο Μπενίση και γνωρίζω πολύ καλύτερα το Κλωνί και από εσάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν και διαδικασίες. Πρέπει τηρούνται οι διαδικασίες. Δεν πάμε τώρα, ποιος κατάγεται, από πού κατάγεται. Πρέπει να τηρήσουμε και τις διαδικασίες. Κυρία Μπαταριά.
ΠΑΤΑΡΙΑ: ( εκτός μικροφώνου)
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Επειδή εγώ το γνωρίζω πάρα πολύ καλά, σας το λέω εκ των προτέρων. Σε ότι αφορά τα Ανοίγματα είναι σαφέστατο το τι σας προτείνανε, είναι μέσα στο συνιδιόκτητο και θέλω να προφυλάξω το σώμα αφενός μεν. Για τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην Οικονομική Επιτροπή. Όταν θα ανατίθενται τα έργα.
Σε ότι αφορά το άλλο, το γνωρίζετε πολύ καλά κύριε. Υπήρξατε και Πρόεδρος, στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοβράχας, πρέπει να γίνει οριοθέτηση του κτήματος, όρια, διοικητικά όρια Παλαιοβράχας – Κλωνίου, και να βγουν και έξω και οι ιδιοκτησίες εφόσον έχουν τίτλους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαγουλά δεν έχετε το λόγο. Πρωτολογήσατε, δευτερολογήσατε… Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για το συγκεκριμένο αυτό το τελευταίο, κύριε Μαγουλά. Μιλάω για τα Τριφύλλια. Εκεί έχει γίνει ήδη τσιμεντόστρωση. Από παλιότερα. Χωρίς να έχει προηγηθεί, οριοθέτηση του κτήματος.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δεν αναφερόμαστε στο ίδιο τμήμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι η συνέχεια.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δεν αναφερόμαστε στο ίδιο τμήμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι η συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Ο διάλογος να λείπει κύριε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν αφορά την οριοθέτηση αυτό;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Θα το βρείτε μπροστά σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Λοιπόν. Άλλο ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Η ΣΑΤΑ είναι υπολογισμένη, με βάση την παλιά απογραφή.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Το ποσό που πάει να μου πείτε..
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν σας είπα; Εδώ να
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Έγινε παρέμβαση στο ΤΟΕΒ…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό. Εσωτερική οδοποιία Οικισμών Τριφύλλια και Ανοίγματα Τοπικής Κοινότητας Κλωνίου και Τσιμεντοστρώσεις δρόμων στην Τοπική Κοινότητα Κλωνίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριε. Είπατε την άποψή σας, καταγράφηκε στα πρακτικά. Κύριε Μαγουλά. Είπατε την θέση σας, καταγράφηκε στα πρακτικά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο. Άλλος συνάδελφος που θέλει να ρωτήσει κάτι για την Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος. Κάποιος Πρόεδρος από Τοπική Κοινότητα; Ή εκπρόσωπος από την Ενότητα του τέως Δήμου Σπερχειάδος, που θέλει να κάνει μία τοποθέτηση; Ουδείς.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Στην Επιτροπή Διαβούλευσης ο Αντιδήμαρχος ο κύριος Μπήτος, είπε ότι πρέπει το 2012 να βρούμε 150.000 για την Σπερχειάδα σαν Κοινότητα και 150.000 η Μακρακώμη από ΣΑΤΑ για τον βιολογικό καθαρισμό. Που είναι αυτά τα λεφτά; Δεν είναι μέσα. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Εφόσον ο κύριος Αντιδήμαρχος λέει ότι χρειαζόμαστε 400.000, από ιδίους πόρους από ΣΑΤΑ. Ότι είπε. Έτυχε να είμαι παρών εκεί.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το είπε ο κύριος Διαμαντής αυτό πιο πριν αλλά με άλλον τρόπο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι. Εγώ μιλάω το τι είπε ο Αντιδήμαρχος και τι είπε ο Δήμαρχος. Ούτε τίποτα άλλο. Ευθεία. Το είπατε κύριε Αντιδήμαρχε;
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι. Η ΣΑΤΑ που έχει η Σπερχειάδα είναι παραπάνω από αυτήν που έχει. Ναι, άμα θέλετε να την διαβάσω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΣΑΤΑ η Σπερχειάδα το ΄12. Για να δούμε. Τι έχουμε προβλέψει; ΣΑΤΑ του ΄12 πόση έχουμε; Τι 12; Χιλιάδες;  23.200 έχουμε βάλει την Σπερχειάδα; 23.200 έχουμε βάλει την Σπερχειάδα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Οι 150.000 που θα βάλετε από ΣΑΤΑ, που θα την βρείτε, αφού την ΣΑΤΑ την έχετε όλη εδώ μέσα τοποθετημένη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Την Σπερχειάδα δεν την έχουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Έχετε κρατήσει 150.000 ΣΑΤΑ;
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Λοιπόν. Δεν υπάρχει ΣΑΤΑ αλλά δεν έχει σημασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Παρακαλώ, να λείπει ο διάλογος. Άλλο. Προχωράμε. Ποιος θέλει συνάδελφος να κάνει κάποια ερώτηση για την Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος; Λοιπόν, το ψηφίζουμε την εισήγηση του Δημάρχου, ποιοι την ψηφίζουν και ποιοι δεν την ψηφίζουν. Να σηκώσουν το χέρι. Όσον αφορά την Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδος. Κατά τμήμα θα ψηφίσουμε, κατά τμήμα. Όπως είπαμε στην αρχή. Και μετά θα πούμε συγκεντρωτικά.
15 στην Δημοτική Ενότητα, 15 υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου. Θα συνεχίσουμε την διαδικασία γιατί είναι και άλλες ενότητες…. Κατά. Γράψε και τους κατά. Είπαμε στην αρχή κατά Δημοτικές Ενότητες.
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Προχωράμε. Μάλλον, ας κάνουμε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα. Δεν θέλετε διάλειμμα; Εντάξει λοιπόν. Προχωράμε. Δημοτική Ενότητα Μακρακώμης.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
Λοιπόν. Δέκα λεπτά διάλειμμα. Δέκα λεπτά διάλειμμα.
(Ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Ξεκινάμε την διαδικασία. Ξεκινάμε την διαδικασία του προγράμματος. Κύριε Δήμαρχε έχετε τον λόγο. Για την συνέχιση του Τεχνικού Προγράμματος για την Δημοτική Ενότητα Μακρακώμης. Παρακαλώ ησυχία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν. Απορίες.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχουνε πάρει πρόσκληση οι Πρόεδροι γι΄ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως; Σε όλους κοινοποιώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ξέρουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Ναι. Σε όλους το κοινοποιώ. Ορίστε. Και πάρτε και την πρόσκλησή σας να δείτε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Στην Σπερχειάδα; Λέω, το γράφετε εδώ αλλά από την Σπερχειάδα οι Πρόεδροι δεν είναι εδώ, από την Μακρακώμη οι Πρόεδροι δεν είναι εδώ. Από τα περισσότερα χωριά οι Πρόεδροι δεν είναι εδώ. Τι σημαίνει αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω εγώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το ίδιο  συμβαίνει και με την Επιτροπή Διαβούλευσης;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδιαφορεί ο κόσμος. Αδιαφορεί ο κόσμος.
Λοιπόν κύριε Δήμαρχε.
Δηλαδή ο Πρόεδρος του Τυμφρηστού γιατί είναι συνέχεια εδώ; Γιατί έχει ενδιαφέρον. Ο Πρόεδρος από τα Αργύρια γιατί βρίσκεται συνέχεια εδώ πέρα; Έχει ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον σαν προσωπικότητα. Και μένει στην Στυλίδα. Λοιπόν. Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δημοτική Κοινότητα Μακρακώμης. Απορίες.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όταν τελειώσετε εγώ θα ήθελα να ρωτήσω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πες τώρα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Έχουμε κάνει αρκετές φορές ερώτηση, και ο συνάδελφος ο κύριος Λάμπρου, και ο συνάδελφος ο κύριος Κοντογεώργος. Σχέδιο Πόλεως Μακρακώμης. Η πρώτη ερώτηση έγινε το Μάρτιο. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τι γίνεται για το Σχέδιο Πόλεως της Δημοτικής Ενότητας Μακρακώμης. Συνεργαστήκαμε με τον οικονομολόγο τον κύριο Σκούρα, συνεργαστήκαμε με την μηχανικό, την κυρία Ματίνα. Λαγού λέγεται; Περιμέναμε και από εσάς εδώ και τέσσερις μήνες στοιχεία για το Σχέδιο Πόλεως.
Αυτά τα οποία μας δώσανε οι υπηρεσίες είναι ότι υπάρχει μία οφειλή  των 130.000 ευρώ στην εταιρεία, και θα πρέπει να πληρωθούν. Κοιτάζοντας όμως μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, της Δημοτικής Ενότητας Μακρακώμης είδαμε μηδέν. Και όχι 130. Γιατί δεν είναι εκεί γραμμένα μέσα εφόσον το έγγραφο που έχετε πάρει στις 2 Δεκεμβρίου ορίζει σαφέστατα, ότι προηγούνται τα έργα.
Όχι. Μην κοιτάτε αυτό που δημοπράτησε από το ΠΕΠ κτλ. Σας μιλάω για τα 130 που οφείλει ο Δήμος. Σας έχουμε ρωτήσει επαναλαμβάνω από τον Μάρτιο. Απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα τι γίνεται με το Σχέδιο Πόλεως. Πρέπει να εγγραφεί η πίστωση, υπάρχουνε οι λογαριασμοί στον Δήμο. Τι γίνεται;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όπως επίσης και δεν υπάρχουν και οι 150.000 ΣΑΤΑ στην Μακρακώμη, για τον βιολογικό όπως είπε ο κύριος Αντιδήμαρχος. Τουτέστιν 300.000.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Θα απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν. Σχετικά με το Σχέδιο Πόλεως Μακρακώμης. Έχει εγκριθεί ο 1ος Συγκριτικός σύμφωνα με τον οποίο η αμοιβή της μελέτης ανέρχεται στο ποσόν των 349.502,91. Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 119.737…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, ησυχία στο ακροατήριο. Είπα κάτι, αλλά συνεχίζετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουν πληρωθεί λοιπόν 119.737,79 και εκκρεμεί η πληρωμή τμήματος του 3ου Λογαριασμού ποσού 36.288,73. Επίσης εκκρεμεί η υποβολή του 4ου Λογαριασμού συνολικής αξίας περίπου 100.000.
Η οφειλή δηλαδή την οποία έχουμε εμείς, αν συνεχίσει βέβαια η εταιρεία, είναι 229.763 περίπου.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Η συνολική, αλλά τα 140 οφείλονται. Αλλά δεν είναι γραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι 140. Είναι αρκετά περισσότερα. Αν σταματήσει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εμείς όμως οφείλουμε 140. Είναι εγγεγραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: 200 πόσα είναι; 229 είναι.
Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης Οικισμού Μακρακώμης. Και Πράξη Εφαρμογής. 229.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Αυτήν την απάντηση δίνει ο Δήμαρχος. Αυτός χρεώνεται το οποιοδήποτε. Εσείς κάνατε την ερώτησή σας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μιας και το χρεώνεται ο Δήμαρχος, δεν μας λέτε κύριε Πρόεδρε εδώ και εφτά μήνες, αυτά που έχετε για το Σχέδιο Πόλεως, γιατί δεν τα έφερες ως Πρόεδρος; Απαντήστε και σε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν; Γιατί;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Άρα τον καλύπτετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον καλύπτω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι, τι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άμα δεν ικανοποιείστε με την απάντηση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι, τι; Να φέρει ως Πρόεδρος;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ δεν ικανοποιούμαι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Είναι πονεμένη ιστορία. Μην θέλετε τώρα. Δεν χρειάζεται. Πληγές θα ανοίξουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τουλάχιστον να μάθω τι συμβαίνει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πληγές θα ανοίξουμε. Εδώ υπήρξε ολιγωρία. Κάποια στιγμή. Ειδοποιήθηκε λοιπόν ο Δήμος, να στείλει λογαριασμό περίπου 100.000. Ο οποίος δεν εστάλη και οι 100.000 οφείλονται σήμερα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Συμφωνούμε απόλυτα. Έκανα λάθος εγώ δηλαδή. Τα χρωστάμε τα λεφτά;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα χρωστάμε τα λεφτά. Τα χρωστάμε τα λεφτά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γιατί δεν είναι εγγεγραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα; Αυτή είναι η ερώτησή μου.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κάνετε λάθος κύριε Αντιδήμαρχε. Διαβάστε επιτέλους να μάθετε. Αυτά τα πληρώνουμε εμείς εξ ιδίων και εσείς μου λέτε για το Πρόγραμμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Πρόγραμμα… Μισό λεπτό. Το Πρόγραμμα έχει τελειώσει. Έχει γίνει απένταξη το έργο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να το πείτε στον Αντιδήμαρχο, που λέει ότι τα λεφτά είναι όλα μέσα. Τα βλέπετε κύριε Αντιδήμαρχε; Λοιπόν 140 είναι μέσα. Που θα τα βρούμε κύριε Δήμαρχε; Σας ρωτάω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα τα βρούμε. Θα δούμε. Θα τα βρούμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Που θα τα βρούμε πέστε μου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Το ποσόν αυτό δεν θα πληρωθεί, γιατί ήρθε δεν ξέρω, ήταν και κάποιος από εσάς σε μία συνάντηση με τον κύριο Μαμουνή. Ήταν δεν θυμάμαι. Κάποιος ήταν από την Αντιπολίτευση δεν θυμάμαι, δύο. Ποιος; Ο κύριος Κρητικός ήταν; Τέλος πάντων. Διακανονισμός θα γίνει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ας γίνει ότι θέλει. Δεν πρέπει να εγγραφούν κύριε Δήμαρχε στο Τεχνικό Πρόγραμμα;.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι όλο το ποσόν. Μπορεί να εγγραφεί ένα ποσόν, ένα μέρος.
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν. Εντάξει, να γραφτεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Θα βρει τον τρόπο ο Δήμαρχος να απαντήσει και να λειτουργήσει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γι’ αυτό σας είπα για το Τεχνικό Πρόγραμμα κύριοι, δεν πρέπει να δουλεύουμε τους δημότες.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι κάνουμε; Δουλεύουμε τους δημότες;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα 140 πρέπει να πληρώσουμε και μου λέτε,  θα τα βρούμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα τα βρούμε. Θα ρθει και άλλη ΣΑΤΑ, θα δούμε πως θα το κάνουμε. Θα δούμε. Θα βρεθεί ένας τρόπος, θα βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει το Σχέδιο Πόλεως.
ΜΠΗΤΟΣ: Όπως πληρώνουμε και τα άλλα θα πληρώσουμε και γι΄ αυτά. Ξέρετε ποια. Όπως πληρώνουμε και τα άλλα, θα πληρώσουμε και αυτά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μην το ξαναπείτε αυτό. Τα ψέματα τελειώσανε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Ο Δήμαρχος απαντάει. Και πρέπει να τον σεβόμαστε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα υπάρξει συνεννόηση με την Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα. Έτσι και αλλιώς δόσεις θα γίνουν. Διακανονισμός θα γίνει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν αποφασίζετε εσείς. Ο Υπουργός αποφασίζει.  Έχετε κάνει ένα μεγάλο λάθος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δηλαδή;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτό σας το έφερε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι λέει δηλαδή; Για πέστε μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάστε το. Διαβάστε το.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Θα τα βρούμε γιατί έχει πάρα πολλά. Άμα το ήξερα θα είχα ήδη το πρωί έτοιμα. Ας συνεχίσετε εσείς. Θα τα βρω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Κάντε ο κύριος Λάμπρου μία ερώτηση.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, κύριε Δήμαρχε, επειδή αυτό, για το συγκεκριμένο θέμα μιλάω και εγώ είναι μια ιστορία η οποία είναι μια πονεμένη ιστορία όπως είπατε, και είναι μια ιστορία πάνω από 20 χρόνων. Ταλανίζει την Μακρακώμη τόσα χρόνια. Πρέπει πέρα από τις υποχρεώσεις οι οποίες υπάρχουν για το συγκεκριμένο έργο, θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος να ενταχθεί μέσα στο ΄12, για να μπορέσουμε να το περπατήσουμε.
Γιατί μιλάμε για εκκρεμότητες, και για υποχρεώσεις αλλά για το μέλλον μιας Δημοτικής Κοινότητας σαν την Μακρακώμη, δεν μας ενδιαφέρει βλέπω. Επομένως, πρέπει να δω, και θέλω να βλέπω μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΄12, την συνέχιση της πορείας του Σχεδίου Πόλης Μακρακώμης.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, αλλά θα πρέπει επειδή έχει πολλές φάσεις εφαρμογής σε ένα Σχέδιο Πόλης. Και δεν θα είναι 5 και 10 χιλιάδες ευρώ. Θα γίνει διακανονισμός για τις οφειλές, αλλά θα πρέπει να γίνει και ένας διακανονισμός από μεριάς δικής σας και ένας προγραμματισμός, για να τελειώνει επιτέλους αυτή η υπόθεση.
Μας ρωτάνε, μας ρωτάνε οι δημότες, όπως ρωτάνε και εσάς. Τι θα γίνει με το Σχέδιο Πόλης; Το Σχέδιο Πόλης, όλο σε έξη μήνες έτοιμο. Πέρασαν πολλοί δημοτικοί άρχοντες. Δεν μπόρεσε κανένας, μέχρι σήμερα να το υλοποιήσει. Φροντίστε τουλάχιστον εσείς που δεν είστε και από την Μακρακώμη να το υλοποιήσετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα σχέδια αυτά είναι χρονοβόρα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μόνο η Μακρακώμη, κύριε Δήμαρχε δεν έχει Σχέδιο Πόλης. Η Σπερχειάδα έχει. Όλες οι Δημοτικές Κοινότητες πλέον έχουν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή έχω κάποια στοιχεία. Από τις 43 μάλλον πολεοδομικές μελέτες, οι 25 έχουν απενταχθεί. Θέλει χρόνο. Δεν, είναι μία διαδικασία. Τώρα το δικό μας το συγκεκριμένο, για το δικό μας μάλλον, εκκρεμεί η γνωμοδότηση επί των ενστάσεων από την Διευθύνουσα Υπηρεσία. Έχουν γίνει κάποιες ενστάσεις και εκκρεμεί η….
ΛΑΜΠΡΟΥ: Το ξέρω ότι υπάρχουν ενστάσεις. Το ξέρω. Υπάρχει πολιτική βούληση να συνεχιστεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Βεβαίως υπάρχει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εάν υπάρχει, δεσμεύεστε να το συνεχίσετε στο ΄12.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε. Συνεχίστε με το αυτό το έγγραφο που φέρατε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Λοιπόν. Διαβάζω.
2 Δεκεμβρίου 2011. Με πρωτόκολλο, θα σας το καταθέσω. Λέει.
Οι Δήμοι υποχρεούνται να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα και με ιεραρχημένο τρόπο, το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων άρθρο 2, 113 του ΄10, θα το ξαναβρώ εγώ, πάρτε τα.
Και εσείς δεν έχετε εγγράψει ούτε ένα ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταθέστε το στα πρακτικά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Για το Σχέδιο Πόλης ομιλώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για το Σχέδιο Πόλεως, δεν έχουμε λεφτά. Ποιος είναι ο λόγος;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ποια λεφτά;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι να εξοφλήσουμε λοιπόν, χωρίς λεφτά;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ:  Δεν καταλαβαίνεις τι λέω. Εφόσον χρωστάς λεφτά, και σου λέω γράψτα στο Πρόγραμμα. Τι μου λες δεν έχω λεφτά;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν δεσμεύτηκα εγώ εδώ, να τα εγγράψουμε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Που δεσμεύτηκες;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι μας διάβασες τώρα;  Αυτό που διάβασες τι είναι;
Τι είναι αυτό που μας διάβασες τώρα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα πρέπει να τα βάλεις πριν από τα άλλα μέσα. Αυτό σου λέω δεν κατάλαβες. Κύριε Πρόεδρε, το λέω καλά ή όχι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατ΄ εμένα καλά το λέτε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Δήμαρχος πρέπει να απαντήσει. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να μιλήσουμε για διακανονισμό. Τώρα στο σύνολό τους και στο ξεσύνολό τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι για την ΣΑΤΑ. Η ΣΑΤΑ που εκχωρείται στους Δήμους, απεξοφλεί λέει ο νόμος τις προηγούμενες υποχρεώσεις που είναι …
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τόσο απλό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και μετά προχωράμε για καινούρια πράγματα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επιτέλους. Το καταλάβατε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τις περσινές τις ξοφλήσαμε..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μην το βάζετε. Και πέρσι ίσχυε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ίσχυε και πέρσι; Εμείς δεν το κάναμε  όμως γιατί δεν είχαμε λεφτά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αφού δεν το βάλαμε. Είπες ότι έχει απενταχθεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι για το συγκεκριμένο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Για ποιο θέλετε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για όλα γενικά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Πέστε μου τι θέλετε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Όλα, λίγα είναι απλήρωτα ακόμα από ΣΑΤΑ;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Και λοιπόν; Και αν ήταν απλήρωτα; Θα πληρωθούν. Δεν κατάλαβα. Το πρόβλημα που είναι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν λέει κανένας ότι δεν θα πληρωθούν.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Από την μια λέμε ότι χρωστάμε. Και δεν έχουμε βάλει ούτε ένα ευρώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Βάλε 40. Μην βάζεις 140.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις εδώ έτσι, οι οποίες είναι αιωρούμενες.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εντυπώσεις είναι αυτές;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αιωρούμενες και ξεκρέμαστες. Είναι και θέμα διαδικασίας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γιατί διαδικασίας;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει διαδικασία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εσείς δεν είπατε, ότι το έργο,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα υπάρξει ένα εικονικό ποσόν.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εικονικό…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Από την στιγμή που θα γίνει διακανονισμός και  θα πάρει 30.000 και 50.000 φέτος;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τα χεις μέσα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν τα χω. Θα τα βάλουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Πέστο μία ώρα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα τα βάλω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μην μας τρελαίνεις δηλαδή και κάνεις  εντυπώσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα τα βάλω
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι προσπαθείς να κάνεις;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εσύ προσπαθείς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να βοηθήσεις θέλεις τώρα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι. Δηλώνω στο συμβούλιο ότι οφείλω τα λεφτά, αλλά θα τα βάλω όποτε τα βρω.
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Παταριά θέλετε κάτι να πείτε;
ΠΑΤΑΡΙΑ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Να μην γίνεται διάλογος. Να μην γίνεται διάλογος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εμένα με κάλυψες. Τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Ο κύριος, κλείσε κύριε Τζιβελέκα, να συνεχίσει ο κύριος Λάμπρου.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μία διευκρίνιση. Μικρό βέβαια το ποσόν. 5.000 ευρώ. Αποπεράτωση ανάπλασης  πλατείας Μακρακώμης. Σε τι αναφέρεται; Είναι το 3, στα, Τίτλος Έργου Μελέτης 2011. Το 3, εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κυριαζής.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Μιλάμε για τα έργα της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης. Κύριε συνάδελφε, από ότι ξέρω είναι παλιά οφειλή, είναι υπέρβαση της πλατείας, του έργου που έγινε, και είναι να εξοφληθεί.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Σε τι αναφέρεται; Η παλιά οφειλή;
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Υπέρβαση. Έγινε η πλατεία αυτή που έγινε και έγινε υπέρβαση σε αυτό το ποσόν. Το χρωστάμε,  στον κύριο Αργυρίου, αν δεν κάνω λάθος,  δεν θυμάμαι τώρα. Ο κύριος Αργυρίου πήρε; Ποιος το είχε πάρει αυτό; Είναι μια υπέρβαση της δαπάνης που ήτανε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Αντιδήμαρχε. Πρέπει να ξέρουμε. Ρωτάμε, κάπως έτσι, ακριβώς. Ζητάω συγκεκριμένα. 5.000 ευρώ, σε τι αναφέρεται;
ΚΥΡΙΑΖΗΣ:  Ο Αργυρίου δεν είναι;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μάλιστα. Ανάπλαση Ηρώου Μακρακώμης. 76.000 ευρώ. Εκεί υπάρχει μια μελέτη. Υπάρχουν παράπονα, αναφέρομαι για την μελέτη. Αναφέρομαι στην μελέτη. 76.000 η εγκεκριμένη πίστωση.
Στην μελέτη, σε έναν χώρο λατρείας, όπως είναι τα διάφορα Ηρώα, εμφανίζεται μία εσοχή στην περίφραξη για να στηθεί ένα περίπτερο. Αν είναι δυνατόν. Για να εξυπηρετήσουμε σκοπιμότητες, φίλους, γνωστούς, συγγενείς, δεν ξέρω τι είναι, καταστρέφουμε ένα μνημείο. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, να την δείτε την μελέτη, να διορθώσετε, και να διώξετε αυτό το έκτρωμα, και πάτε το όπου θέλετε.
Υπάρχουν δημοτικοί χώροι, για να εγκατασταθούν περίπτερα, με όλα τα συνακόλουθα. Γιατί δεν είναι μόνο περίπτερα. Είναι ψυγεία, είναι τηλεοράσεις, είναι καφενεία. Είναι ότι μπορείτε να φανταστείτε.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Γιατί δεν το φέρνετε σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Επί τη ευκαιρία, το αναφέρω. Και δεν χρειάζεται να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωραία. Φέρτε το εσείς. Σας το λέω, να το φέρετε εσείς, για να μπορέσει, γιατί αν γίνει αυτό το πράγμα στο συγκεκριμένο έργο, καταλαβαίνετε πόσο άσχημα χτυπάει.
Κάτι ακόμα θέλω να πω. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στον Οικισμό της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης. Το σοβαρό πρόβλημα είναι το Μέγα Ρέμα που λέμε. Έχει προταθεί. Είναι ένα ρέμα που όταν κατεβάσει, μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρες, και καταστροφές στον οικισμό.
Και για να υλοποιηθεί, εφόσον θέλετε να υλοποιηθεί, ένα Σχέδιο Πόλης, και υπάρχει η πολιτική βούληση όπως είπατε κύριε Δήμαρχε, δεν είναι καθόλου ενταγμένο, σαν έργο έστω και με ένα συμβολικό ποσόν, για να είναι μετά συνεχιζόμενο, και να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη βλάβη αν παρουσιαστεί.
Γιατί σας λέω αν έχουμε πλημμύρες, αυτό το έργο, θα δημιουργήσει δράματα. Είναι όπως έρχεται από τον πεθερό σου. Από τον πεθερό σου, τον συμπέθερό σου, όπως έρχεται κάτω και βγαίνει στο ποτάμι. Αυτό με την μεγάλη, με τις μεγάλες πλημμύρες, είχε, το νότιο τμήμα της Μακρακώμης, το είχε πλημμυρίσει όλο και είχε πάει και από την άλλη πλευρά του δρόμου. Απλά σας το λέω. Δεν είναι μέσα. Είναι πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης, δεν το εντάξατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σχετικά με αυτό. Επειδή υπάρχουν μελέτες γι΄ αυτό, περιμένουμε να ανοίξει πρόσκληση στα Αντιπλημμυρικά του ΕΣΠΑ. Γιατί μας λένε ότι θα ανοίξει και θα ανοίξει και θα ανοίξει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγώ σας το βάζω υπόψην σας. Σας λέω και κάτι άλλο. Ότι υπάρχει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μπορείτε και με το Δασαρχείο. Επιτέλους, ένα έργο, ένα, να δούμε και από την δική μας την μεριά. Δεν είναι Δασαρχείο μόνο για την Σπερχειάδα. Είναι Δασαρχείο, που πρέπει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να κοιτάζει όλη την Δυτική Φθιώτιδα.
Θα μπορεί δηλαδή και μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αν έρθετε σε επαφή με το Δασαρχείο, να το προωθήσετε και να ενταχθεί εκεί. Δεν είναι απαραίτητο να τα φτιάχνει όλα ο Δήμος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Δασαρχείο, δεν φτιάχνει έργα, ούτε καθαρισμούς δεν κάνει τελευταία.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Έχει λεφτά όμως. Διαχειρίζεται λεφτά.
Τώρα εάν δεν κάνει τώρα. Εντάξει. Ψάξτε, βρέστε τρόπο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τίποτα δεν έχει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μα και αυτό αν καθαριστεί, που δεν έχει καθαριστεί, δεν είπαμε να στήσουμε, εκεί χρειάζονται περιβαλλοντικά, υπάρχουν πλατάνια, υπάρχουν πολλά πράγματα. Δεν μπορεί να μπεις στην διαδικασία, να τα ξηλώσεις όλα και να φτιάξεις τοίχους τσιμεντένιους δεξιά, αριστερά.
Αλλά όμως ένα μηχάνημα επειδή εγώ, πριν από 15 χρόνια, είχα, δεν ξέρω, τότε μου το ζήτησαν, μπορούσα, είχα την δυνατότητα, φέραμε ένα αυτό, 5.000, δηλαδή 5.000.000 μας στοίχισε τότε. Και καθαρίσαμε όλο το Μέγα Ρέμα. Και από τότε, δεν παρουσίασε πρόβλημα. Έτσι; Να το έχετε υπόψην σας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το κάτω κομμάτι είναι το προβληματικό.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Το κάτω κομμάτι είναι πιο προβληματικό αλλά και το πάνω καλό είναι εφόσον γίνει,  να ενταχθεί ολόκληρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος που θέλει να πει για την Δημοτική Κοινότητα Μακρακώμης; Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν θα επανέλθω για το ότι υπάρχει έλλειμμα στην εισήγηση γιατί δεν ξέρουμε πόσα λεφτά πρέπει να μοιράσουμε με την ΣΑΤΑ αυτήν την στιγμή. Για το ΄12 δεν την ξέρουμε. Αν είναι τα 76 που έχουν γραφτεί, ή αν ισχύει και έχουνε κρατήσει και 20%, για άλλους λόγους…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, είναι επί 30 ευρώ το άτομο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εντάξει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι δημότες με την παλιά απογραφή, επί 30 ευρώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Που σημαίνει, έχει κατανεμηθεί όλη η ΣΑΤΑ εδώ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, ναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είναι 76.000 δηλαδή. Όλη την ΣΑΤΑ της Μακρακώμης, την βάλατε σε ένα έργο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, είναι κρατημένο το 20%.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Άρα λοιπόν, υπάρχει ένα…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η ΣΑΤΑ ένα μέρος είπαμε. Και παρεμπιπτόντως εδώ για τον κύριο Τζιβελέκα εδώ, είναι υπολογισμένο το ποσόν. Δηλαδή ήταν  δηλωμένο το 229.012,97 είναι υπολογισμένο στην ΣΑΤΑ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μην το συνεχίζετε κύριε Δήμαρχε. Κουράστηκα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Νίκο. Μισό λεπτό. Κύριε Δήμαρχε, να πω. Ο κύριος Τζιβελέκας, η ένστασή του δεν είναι ότι δεν είναι γραμμένο. Η ένστασή του είναι ότι είναι γραμμένο από το ΠΕΠ ΘΗΣΕΑΣ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και ΣΑΤΑ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Και ΣΑΤΑ. Το ΠΕΠ ΘΗΣΕΑΣ δεν ισχύει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Πόσο ΣΑΤΑ έχει μέσα; Πες μου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι ποσόν;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι. Πόσο ΣΑΤΑ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Που να ξέρω εγώ πόσο έχει; Όσο χρειάζεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ, να μην ανεβαίνουν οι τόνοι.
Μιλάει ο κύριος Διαμαντής. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Δήμαρχε, ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Λοιπόν. Για να επανέλθω. Εδώ λοιπόν, για την Δημοτική της Μακρακώμης, έχουμε 76.000 που είναι το 80% της ΣΑΤΑ. Το άλλο 20 είναι κρατημένο. Αυτό είναι η τοποθέτησή σας. Και λέω εγώ. Οι 76.000 είναι το σύνολο της μελέτης ή μέρος;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, το σύνολο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Οι 76.000 είναι η μελέτη για να γίνει αυτό το έργο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Παρεμπιπτόντως πέρσι είχατε κάνει λάθος και είχατε πει 100 τόσο, 176 νομίζω.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ναι. Ναι. 130. Τέλος πάντων.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τέλος πάντων.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγώ λοιπόν δέχομαι ότι το έργο αυτό είναι 76.000.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα τόσο το έχει η μελέτη. Ναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ναι. Τόσο το έχει η μελέτη. Άρα θα το υλοποιήσουμε όλο μέσα στο 2012.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έτσι; Είναι δημόσια δέσμευση αυτή. Ότι αυτό το έργο…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι, όχι. Μισό λεπτό. Γιατί εάν έχουνε μπει οι 76.000 όλου του προγράμματος εδώ, και δεν γίνει το έργο και ερχόμαστε μετά και ψηφίζουμε τροποποιήσεις για να γίνονται άλλα έργα, ή να πληρώνονται άλλα έργα, είναι υποκριτικό.
Καλύτερα να βάζαμε εδώ 10.000 – 15.000 για να γίνει η αρχή του έργου, και να βάλουμε δύο άλλα έργα όπως είναι η πλατεία, όπως είναι το Μέγα Ρέμα το οποίο να επισημάνω, ότι ζήτησα την ένταξή του στις προτάσεις για το ΟΠΑΑΧ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι ΣΑΤΑ τώρα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ναι. Ναι. Το ξέρω. Ζήτησα να μπει στο ΟΠΑΑΧ και δεν μπήκε. Και μας είπατε σε μελλοντικά προγράμματα πάλι. Δηλαδή, πηγαίνουμε συνέχεια από αναβολή σε αναβολή ένα έργο το οποίο είναι απαραίτητο. Και ο φυσικός του χώρος ήταν το ΟΠΑΑΧ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην προτείνουμε κάποιο έργο σε ΟΠΑΑΧ ή οπουδήποτε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν το προτείνουμε όμως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απολύτως κανέναν λόγο. Το θέμα είναι αυτό το έργο που θα προτείνουμε να έχει και κάποια τύχη. Έχουμε κάποιους συμβούλους μας λένε, ότι αυτό δεν χωράει, ξέρω γω.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εντάξει. Άρα τα έργα που είχαμε προτείνει τα προηγούμενα χρόνια έχουν τύχη;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ε ναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μακάρι. Λοιπόν. Θα ήθελα εδώ να πω ότι εδώ θα έπρεπε να ενταχθούνε και έργα τα οποία έχει ανάγκη η Μακρακώμη, όπως είναι η Ανάπλαση της κάτω Πλατείας, όπως είναι και άλλα έργα.
Αλλά να επισημάνω και κάτι άλλο. Εδώ στο πρώτο πρώτο έργο λέει. Εσωτερική οδοποιία Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης. ΣΑΤΑ του 2011. Που σημαίνει ότι είναι συνεχιζόμενο έργο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποιο είναι αυτό;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Το πρώτο, το πρώτο. Το ένα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, ναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν δημοπρατήθηκε. Έχει γίνει έργο; Μισό λεπτό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αν πάρουμε τις αναμορφώσεις του ΄11, έχουνε εξαφανιστεί οι πιστώσεις.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μισό λεπτό. Κύριε Τζιβελέκα. Μισό λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάει ο κύριος Διαμαντής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα; Γιατί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παντού, σε όλους. Μα τώρα μιλάει κάποιος. Μην τον διακόπτετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό. Πρόεδρε. Μισό λεπτό. Γιατί έχουν εξαφανιστεί οι πιστώσεις; Μήπως μπορείτε να μας πείτε; Γιατί πληρώσαμε 620.000 οφειλές και η ΣΑΤΑ που πήραμε ήταν 400.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κάνετε λάθος πήρατε 700.000 ΣΑΤΑ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι. 1.000.000 πήραμε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Λοιπόν. Να συνεχίσω εγώ. Γιατί εγώ δεν έχω εμπειρία. Δεν έχω πίσω μου κατάλοιπα. Εγώ βλέπω το μέλλον και έχω όραμα για το μέλλον γι΄ αυτόν τον τόπο. Δεν έχω να λύσω διαφορές από το παρελθόν.
Λοιπόν, για να συνεχίσω. Εδώ όπως φαίνεται το έργο λοιπόν…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Για πέστε μου. Ξέρετε γιατί ρωτάω; Γιατί στον προϋπολογισμό, θα παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους, θα σας πω εγώ που ήταν τα λεφτά και που είναι. Μην το ψάχνεις Δήμαρχε. Δεν θα το βρεις. Αλλά στον προϋπολογισμό παρακαλώ, και κύριε Πρόεδρε, αυτήν την ερώτηση να την ενθυμήστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Παρακαλώ. Παρακαλώ. Άλλος συνάδελφος που θέλει να κάνει ερώτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα; Κύριε Κρητικέ. Θέλετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις; Κύριε Τσώνο;
Παρακαλώ. Ποιοι Πρόεδροι είναι εδώ από την Δημοτική Κοινότητα Μακρακώμης; Εκπρόσωποι όχι. Εκπρόσωποι είναι στα μονομελή. Λοιπόν. Κάποιοι από τους Προέδρους που θέλουν να πουν την γνώμη τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Ενότητας Μακρακώμης; Λοιπόν. Προχωράμε. Άγιος Γεώργιος. Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ερωτήσεις…Με τι τον βρήκαμε; Με μηδέν τον βρήκαμε τον Δήμο; Εκεί μπορεί να κάναμε και λάθος. Μπορεί να κάναμε και λάθος εκεί στις υπογραφές. Έπρεπε να κάνουμε αυτά που κάνανε και οι άλλοι. Πάτε στα δικαστήρια να τα πάρετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωρήστε κύριε Δήμαρχε.
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, να λείπουν οι αντιπαραθέσεις.
Παρακαλώ. Συνεχίστε. Κύριε Δήμαρχε.
Ποιος συνάδελφος θέλει τον λόγο; Ποιος συνάδελφος θέλει να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον κύριο Δήμαρχο; Ο κύριος Κότσαλος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Εδώ βλέπω, ότι πέρυσι, την περσινή χρονιά, τον Δήμο, τέως Δήμο Αγίου Γεωργίου, με έναν λογαριασμό που έκανα τώρα, πήρε ο τέως Δήμος Αγίου Γεωργίου 160.000 ΣΑΤΑ. Το 2012 με την ίδια ΣΑΤΑ που παίρνουμε φέτος και την ίδια ΣΑΤΑ που θα πάρουμε το ΄12 παίρνει μόνο 91.000. Ποια ήταν τα κριτήρια και μειώθηκε τόσο πολύ;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Πόσο πήρατε πέρσι κύριε Κότσαλε;
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: 160.000. Από ότι βλέπω εδώ. Την κατάσταση που έχω. Λοιπόν. Φέτος παίρνουμε 91.000 όμως, κύριε Τζιβελέκα. Λοιπόν. Ποια κριτήρια; Είναι μεγάλη η διαφορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε άλλες ερωτήσεις άμα θέλετε για να απαντήσει συγκεντρωτικά ο Δήμαρχος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Όχι. Αυτήν την ερώτηση έχω. Δεν έχω τίποτα άλλο. Όσο για τα υπόλοιπα είπα. Αφού δεν ερωτηθήκαν οι Πρόεδροι, δεν πήραν χαρτί, να καθίσουν, να απαντήσουν, να το κουβεντιάσουμε μαζί τους να δούμε ποια έργα θα είναι προτεραιότητα, βάλετε εσείς ότι θέλετε….Άκουσες τι λέω κύριε Μπήτο; Λέω, την στιγμή που δεν στείλατε έγγραφο, για να καθίσω και εγώ με τους Προέδρους, τουλάχιστον ορισμένους, να καθίσουμε και να πούμε σε προτεραιότητα ποιο θέλουμε; 2.000 έργο; 2.000. Αυτό μας χρειάζεται. 3.000, 5.000. Εσείς βάλατε κάποια μόνοι σας. Λοιπόν από εκεί και πέρα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν τα βάλαμε μόνοι μας.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Αφήστε το Επιχειρησιακό. Ήταν αόριστο. Το Επιχειρησιακό, κύριε Δήμαρχε, μισό λεπτό. Το Επιχειρησιακό, έγραψε ο Πρόεδρος δεν ήταν, αυτά στο χωριό μου, αόριστα.
Άλλο το Τεχνικό Πρόγραμμα και άλλο το Επιχειρησιακό. Έχει μεγάλη διαφορά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Έναν Πρόεδρο με τον οποίο δεν επικοινωνήσαμε. Έχεις; Έναν όμως.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Τηλεφωνικά;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Έγγραφο. Τα χαρτιά μένουν. Και ο Γιώργος είπε έχουμε λεφτά. Δεν είχε όμως. Τα έλεγε με αέρα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έμεινε όμως και το λέμε ότι έχουμε λεφτά.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Καλά εντάξει. Αυτό είναι εντάξει. Να κάνουμε και χιούμορ είναι καλό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Θέλετε να απαντήσετε κύριε Δήμαρχε; Μισό λεπτό. Ο κύριος Γιαννακόπουλος, θέλει να ρωτήσει κάτι για τον Άη Γιώργη; Λοιπόν. Επειδή είναι από εκεί. Τοποτηρητής.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ:  ΄11 και ΄12 για τον Άγιο Γεώργιο, 240.000. Πως στο διάολο τέλος του μηνός, ανακαλύπτουν 240.000 ΣΑΤΑ. Θα σκάσω βρε παιδιά. Που ήταν αυτή η ΣΑΤΑ; Πέστε μου σας παρακαλώ. Τώρα έκανα μία πρόσθεση στα γρήγορα. 240.000 ΣΑΤΑ ο Άγιος Γεώργιος. Για το ΄12. Που στο καλό την βρήκε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι η περσινή και η φετινή.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Την περσινή δεν την φάγαμε την ΣΑΤΑ; Δεν την δώσαμε; Τι την κάναμε την ΣΑΤΑ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν έγιναν τα έργα όλα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: 240 ο Άγιος Γεώργιος; Παρεμπιπτόντως δικαιούται 160. Έχουμε και παραπάνω ΣΑΤΑ. Τι γίνεται εδώ πέρα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουμε πλεόνασμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ξανακράτα την ερώτηση.
Δύο. Και θέλω να σε ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε. Βλέπω κάποια έργα που ήταν και πέρυσι μέσα. Από ΘΗΣΕΑ. Και είναι ξανά. Ο ΘΗΣΕΑΣ σταμάτησε το 2009. Εμείς εξακολουθούμε να βάζουμε έργα. Αλλά προσέξτε, όχι δημοπρατημένα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Προσέξτε τι λέω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι δημοπρατημένα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι αυτό λέω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποια δεν είναι δημοπρατημένα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μελέτη Μαυρίλου. Είναι;
Λοιπόν. Οι μελέτες αυτές, είναι ναι μεν προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του πρώην Αγίου Γεωργίου, προτάσεις, δεν συμβασιοποιηθήκαν συνεπώς είναι άκυρες όπως ήταν και το πρώην Σπερχειάδα, και το πρώην Μακρακώμη και το πρώην Τυμφρηστός. Γιατί μπαίνουν στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα, κύριε Δήμαρχε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι οφειλές;.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κυρία Παταριά. Οι μελέτες του Αγίου Γεωργίου;
ΠΑΤΑΡΙΑ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Άλλο λέω. Είναι δημοπρατημένες;
ΠΑΤΑΡΙΑ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Άλλος συνάδελφος που θέλει να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις; Άλλος συνάδελφος; Κάποιος Πρόεδρος από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου, από τα χωριά που θέλει να τοποθετηθεί;  Λοιπόν. Να διαβάσουμε και τον Τυμφρηστό.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλα Θανάση.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Πως είναι δυνατόν με όλους τους Προέδρους του διευρυμένου Δήμου μας, να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία και να προκληθεί μόνο στην Τοπική Κοινότητα Κλωνίου, χωρίς πρόσκληση του Προέδρου, συμβούλιο, για να αποφασίσουν για την διάθεση της ΣΑΤΑ;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επειδή δεν θα απαντήσουν, δεν λες το γιατί. Για να το μάθει ο κόσμος, γιατί πρέπει να το πούμε γιατί.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Αν κάποιοι στην Τοπική Κοινότητα Κλωνίου εξελέγησαν με την ψήφο των συμπολιτών μας, για να διεκπεραιώσουν μέσω έργων και να ικανοποιήσουν προσωπικά τους συμφέροντα, όσο θα είμαι εγώ εδώ πέρα, θα λειτουργήσουν σύννομα, και θα μάθουν πολύ σύντομα τι σημαίνει σύννομο. Σας το είπα και εσείς αποφασίσατε ναι.
Την Δευτέρα το πρωί όμως, θα έρθουν έγγραφα και άμα θέλετε, μην τα λαμβάνετε υπόψην σας. Διότι εδώ υπήρξε μεθόδευση. Παρασκηνιακή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος θα προχωρήσει για το Τοπικό Διαμέρισμα Τυμφρηστού. Τέως Δημοτική Ενότητα. Και θα γίνουν και ερωτήσεις και επ΄ αυτού. Για τον Τυμφρηστό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΑΤΑΡΙΑ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι. Ήταν στην τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μας το στέλνουν εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι. Σας παρακαλώ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν θέλω κάτι άλλο. Απλώς εδώ να, κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε, επειδή την Κοινότητα του Τυμφρηστού, που έχει εκλεγεί ο κύριος, που είναι αλαζόνας, και δεν υπολογίζει την μειοψηφία. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν έχει ούτε γραφείο, ούτε ερωτάται τι έργα θα κάνει. Αλλά είναι αλαζόνας. Η μειοψηφία είναι αλαζόνας. Η πλειοψηφία πάει καλά. Άμα θέλετε τοποθετηθείτε. Λοιπόν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Παρακαλώ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν εννοώ για το Πρόγραμμα κυρία Παταριά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Ναούμ, Πρόεδρος του Τυμφρηστού να έρθει στο βήμα. Να μας πει παρατηρήσεις για το χωριό. Για το πρόγραμμα. Παρακαλώ πολύ να ακούσουμε τον Πρόεδρο.
ΝΑΟΥΜ: Χρόνια πολλά σε όλους καταρχήν. Θέλω να ρωτήσω για τα μονοπάτια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ακούστε λίγο τον Πρόεδρο.
ΝΑΟΥΜ: Κατασκευή και σήμανση μονοπατιών 162.000. Που βρίσκεται αυτό το θέμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλάβετε, γιατί είναι δυνατά τα…
ΝΑΟΥΜ: Ήθελα να ρωτήσω, για τα μονοπάτια. Που είναι από το ΕΣΠΑ, κάποια λεφτά; Που βρίσκονται; Που βρίσκεται αυτό το έργο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν, είναι αυτό που κουβεντιάζαμε εδώ και πριν.
ΝΑΟΥΜ: Το ΕΣΠΑ, ναι. Το ΕΣΠΑ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι. Το κουβεντιάζαμε με τον κύριο Τζιβελέκα. Θα το δημοπρατήσουμε εμείς, τώρα. Άμεσα. Έχει πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, να το στείλει σε εμάς. Τώρα στην τελευταία συνεδρίαση προχθές.
ΝΑΟΥΜ: Η ΣΑΤΑ του ΄11 θα υπάρχουν τα λεφτά; Θα δοθούν; Τι θα γίνει;
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Σας παρακαλώ. Να πει ο Πρόεδρος την γνώμη του.
Συνεχίστε κύριε Πρόεδρε.
ΝΑΟΥΜ: Και για τα έργα πρέπει να ερωτούμαστε και να κάνουμε προτάσεις στο τεχνικό πρόγραμμα. Εμένα με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Παλιούρας, εντάξει. Με πήρε τηλέφωνο και του είπα ότι θέλουμε αποχετευτικό. Διότι το καλοκαίρι δημιουργούνται προβλήματα. Και τον χειμώνα δεν φαίνονται.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σχετικά με την αποχέτευση. Η αποχέτευση είναι για όλον τον Δήμο. Έχει εγκριθεί. Προχωράει. Είναι σε διαδικασία. Θα πάρει χρόνο αυτό αλλά εν πάση περιπτώσει, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει υπογραφεί σύμφωνο με την ΔΕΥΑΛ προς το παρόν, και θα προχωρήσει.
Και προβλέπεται μάλιστα και βιολογικός ξεχωριστός για τον Τυμφρηστό. Μικρός.
ΝΑΟΥΜ: Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης. Εσωτερικό δίκτυο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εξωτερικό ή εσωτερικό;
ΝΑΟΥΜ: Εσωτερικό. Εντός κατοικημένης περιοχής. Γιατί οι σωλήνες αυτές είναι από το ΄60. Είναι τσιμεντοσωλήνες.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μελέτη για τον Τυμφρηστό. Έχει μέσα. Εσωτερικό δίκτυο.
ΝΑΟΥΜ: Για την ΣΑΤΑ του ΄11, υπάρχει; Πληρώθηκε; Δεν πήρα απάντηση. Η ΣΑΤΑ του ΄11 υπάρχει; Θα την δουλέψουμε; Θα γίνει τίποτα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Περίμενε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Υπάρχει έλλειμμα γι΄ αυτό το ρωτάει ο Πρόεδρος. Στον πίνακα που έχετε, λέει. Φορέας χρηματοδότησης. Δεν γράφει ποιος είναι. Δεν γράφει. Υπάρχει έλλειμμα. Δεν ξέρω αν είναι έλλειμμα πραγματικό ή αν είναι έλλειμμα…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό με την ΣΑΤΑ, είναι, έχετε βάλει, έχετε ζητήσει, εσείς Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης κατά τμήματα Τοπικής Κοινότητας.
ΝΑΟΥΜ: Ναι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Του ΄12 έχει. Για το ΄12 το έχει.
ΝΑΟΥΜ: Το ΄11 έχουμε πηγές και τσιμεντόστρωση.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: 12 και 12, 24 είναι. Απλώς δεν το έχει γράψει φορέας χρηματοδότησης. Στον πίνακα που έχετε έχει κενό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος που θέλει να ρωτήσει κάτι για τον Τυμφρηστό; Λοιπόν. Φτάσαμε στο τέλος της διαδικασίας. Μπαίνει το θέμα σε ψηφοφορία συνολικά. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος 2012.
Ποιοι ψηφίζουν, πρώτα ποιοι ψηφίζουν το Πρόγραμμα; Την εισήγηση του Δημάρχου. Να καταχωρούνται τα ονόματα.
Κατά της εισήγησης;  Θα σηκώσετε το χέρι και θα αιτιολογήσετε. Να καταγραφεί στα πρακτικά. Ναι, κύριε Κότσαλε. Πείτε. Όχι δεν επηρεάζει τίποτα.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Δεν ψηφίζω  γιατί πιστεύω ότι για τον τέως Δήμο Αγίου Γεωργίου είναι πολύ λίγα τα λεφτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδικείστε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Αδικούμαστε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Ευχαριστούμε. Να γραφτεί στα πρακτικά.
Λοιπόν. Εντάξει. Προχωρούμε. Στην Επιτροπή Λαϊκών αγορών. Ο κύριος Δήμαρχος εισηγητής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είπες στον Ναούμ να καθίσει. Δεν τον ρώτησες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α συγνώμη. Συγνώμη. Οι παραβρισκόμενοι Πρόεδροι αν εγκρίνουν το Τεχνικό Πρόγραμμα του χωριού τους. Εξυπακούεται φυσικά. Δεν μιλάμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Ποιοι το εγκρίνουν να περάσουν από την Γραμματεία.
Γράψτε. Ναι. Όποιος δεν συμφωνεί μάλλον…Ναι. Για το χωριό του. Ποιος δεν συμφωνεί για το χωριό του; Όποιος δεν συμφωνεί για το χωριό του με το Τεχνικό Πρόγραμμα να σηκώσει το χέρι για να γραφτεί στα πρακτικά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κάνε 49 διαφορετικές ψηφοφορίες. Πως μου λέτε ο καθένας για το χωριό του;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκαστος για το χωριό του.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κάντε 49 ψηφοφορίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέω και εγώ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ:  Θα ξανακάνεις πάλι; Μία έκανες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είπα. Ρώτησα τους Προέδρους. Δεν τελείωσε η διαδικασία.
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας ένας Πρόεδρος. Ο κύριος Κοντογεώργος. Αποδέχεσαι το Πρόγραμμα του χωριού σου το Τεχνικό; Ναι ή όχι;
Βέβαια. Πήγαινε εκεί στο μικρόφωνο.
Παρακαλώ, καθίστε. Δεν τελείωσε η διαδικασία. Ναι.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Με αυτά τα συγκεκριμένα που υπάρχουν μέσα, δεν συμφωνώ. Γιατί και τηλεφωνικά που μιλήσαμε, εγώ είχα προτείνει και άλλα έργα. Και βλέπω μόνο δύο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Ψηφίζετε ή δεν το ψηφίζετε;
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δεν το ψηφίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να γραφτεί στα πρακτικά. Πρόεδρος Γραμμένης, κατά του Τεχνικού Προγράμματος. Άλλος Πρόεδρος;…Του χωριού του εξυπακούεται. Είπαμε. Σας παρακαλώ τώρα. Σταματήστε να κάνουμε την διαδικασία. Εδώ γράφουμε Πρόεδρος Γραμμένης για το χωριό του. Άλλος Πρόεδρος; Ο κύριος Ζήσιμος.
ΖΗΣΙΜΟΣ: Ναι. Μου ζητάτε να ψηφίσω κάτι, και δεν ξέρω τι ακριβώς να ψηφίσω. Εμένα μου είπαν ότι η ΣΑΤΑ του χωριού σας είναι 3.000, αν μου φτάνει η ΣΑΤΑ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που προτείνατε σαν έργα;
ΖΗΣΙΜΟΣ: Το έργο αυτό το πρότεινα εγώ. Αλλά δεν ξέρω όμως. Λέει εδώ όμως ότι θα έχουμε και το έργο το περσινό. Ότι θα δουλέψω και την περσινή ΣΑΤΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να λείπει ο διάλογος για να ακούσουμε τον Πρόεδρο.
ΖΗΣΙΜΟΣ: Θα την δουλέψω την ΣΑΤΑ την περσινή; Αυτή την στιγμή έχω 3.000. Μου είπαν ότι έχω 3.000. Εγώ το πρότεινα το έργο. Την περίφραξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Αυτά που είπατε, εγγράφησαν από την Τεχνική Υπηρεσία.
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
ΖΗΣΙΜΟΣ: Δεν  ξέρω αν θα δουλέψω από τα περσινά.
Και έχει ένα ποσόν εδώ του 2010. 3.500. Δεν ξέρω τι είναι αυτό.
ΠΑΤΑΡΙΑ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΖΗΣΙΜΟΣ: Γιατί εμείς δεν είχαμε παλιά οφειλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Τώρα που ενημερωθήκατε, ποια είναι η πρότασή σας; Συμφωνείτε;
ΖΗΣΙΜΟΣ: Συμφωνώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, γράψτε στα πρακτικά Νικολίτσι, ναι για το Τεχνικό Πρόγραμμα, του χωριού του. Άλλος Πρόεδρος;
Ο κύριος Τζάβαλος. Ο κύριος Τζάβαλος. Τοπικό Διαμέρισμα Μεσοποταμίας. Συμφωνεί.
Ο κύριος Καρπούζης; Συμφωνεί. Άγιος Σώστης.
Ο κύριος Μπαρδάκας. Λευκάδα. Συμφωνεί.
Ο κύριος Τσιρώνης από την Μεγάλη Κάψη. Συμφωνεί.
Ο κύριος Σταυρόπουλος από τα Αργύρια. Συμφωνεί.
Δεν βλέπω και άλλον. Ο άλλος Πρόεδρος; Ποιος είστε; Μαυρίλου. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συμφωνεί.
Ο κύριος Μπούρας, Πρόεδρος Πιτσίου. Αποδέχεστε το Πρόγραμμα; Να γραφεί στα πρακτικά. Άλλος Πρόεδρος; Που να τον παρέλειψα; Ο κύριος από τον Τρίλοφο. Συμφωνείτε; Τρίλοφο και Πίτσι. Η κυρία από το Περιβόλι. Συμφωνεί και η κυρία Τζώρτζου. Άλλον Πρόεδρο που παρέλειψα;
Κύριε Ναούμ. Τι προτείνετε; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Για τα έργα του χωριού σας. Συμφωνείτε. Γράψτε λοιπόν. Τυμφρηστός ναι.
Βίτωλη. Κύριε Πρόεδρε; Συμφωνεί με το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα. Άλλος Πρόεδρος που παρέλειψα να τον ρωτήσω; Ο Μπενίσης έφυγε….Δεν έγινε η ψηφοφορία. Σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ. Δεν έγινε η ψηφοφορία. Σε παρακαλώ. Εγώ προεδρεύω, δεν προεδρεύεις εσύ. Τώρα έχουμε ψηφοφορία. Το ξέρουμε ότι ο άνθρωπος εξέφρασε την άποψή του.
Άλλος Πρόεδρος; Λοιπόν. Δεν έχουμε άλλους παραβρισκόμενους Προέδρους. Ποιος; Δεν είναι η κυρία από τα Πιτσιωτά εδώ. Έφυγε. Έχουν φύγει οι μισοί Πρόεδροι. Λοιπόν. Γράψε στα πρακτικά.

ΘΕΜΑ 2ο: Περί Επιτροπής Λαϊκών Αγορών.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε για την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών. Ο Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 94, παράγραφος 6, εδάφιο 30, του Νόμου 3852/2010, η αρμοδιότητα χορήγησης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άδειας άσκησης Υπαίθριου Στάσιμου Πλανόδιου Εμπορίου και ο καθορισμός του ανώτατου αριθμού, των αδειών αυτών καθώς και η συγκρότηση με απόφαση του Δημάρχου της Επιτροπής Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου μεταβιβάστηκε στους Δήμους.
Οι άδειες άσκησης Υπαίθριου Στάσιμου Πλανόδιου Εμπορίου διακρίνονται σύμφωνα με την παράγραφο 3, του άρθρου 1, του νόμου 2323/95, σε άδεια τύπου Α, η οποία ισχύει για την πώληση πρωτογενών προϊόντων γης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα άνθη, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας σε όλη την χώρα και σε άδεια τύπου Β η οποία ισχύει για την πώληση των λοιπών προϊόντων στην Περιφέρεια μόνο της αρμόδιας αρχής που την χορηγεί.
Με την υπ΄ αριθμ. 323 απόφαση του 2011, του Δημάρχου Μακρακώμης, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Υπαίθριου Στάσιμου Πλανόδιου Εμπορίου, η οποία με το υπ΄ αρίθμ. 24400/2000 έγγραφο, 2011 έγγραφό της, γνωμοδότησε στον Δήμο για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών Υπαίθριου Στάσιμου Πλανόδιου Εμπορίου, και θα χορηγηθούν στον Δήμο Μακρακώμης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξτε εδώ, για να κάνετε ερωτήσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προτείνοντας τέσσερις άδειες, λαμβάνοντας υπόψην τα παραπάνω σας καλώ να αποφασίσουμε σχετικά με τον καθορισμό, του αριθμού των αδειών Υπαίθριου Στάσιμου Πλανόδιου Εμπορίου, που θα χορηγηθούν για το έτος 2012.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε σύμφωνα με τα αιτήματα που είχαμε βέβαια. Αν χρειάζεται και κάποιος άλλος μπορούμε με καινούρια απόφαση να επανέλθουμε.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να βάλουμε και παραπάνω. Να βάλουμε πέντε. Να βάλουμε πέντε έξη άδειες.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στον Τυμφρηστό μέσα υπάρχει πρόβλημα με τις θέσεις. Δεν εγκρίνει δηλαδή επειδή πήγε η Επιτροπή. Ήταν ο κύριος Στεργίου από την αστυνομία
Εμείς θα το χειριστούμε σύμφωνα με το νόμο. Εγώ προσπάθησα να τα βρουν μεταξύ τους, να μην έχουμε κόντρες, να μην έχουμε τέτοια αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια προοπτική.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Την έχουμε την Επιτροπή. Είναι ο αστυνόμος, με αναπληρωτή τον κύριο Στεργίου, ο κύριος Χατζής ένας υπάλληλος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο κύριος Καλοπίτας από την Μακρακώμη. Αυτή είναι η Επιτροπή η τριμελής. Και δεν είναι
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Από την Σπερχειάδα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι από την Σπερχειάδα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ποιος; Γράψε ο Διοικητής του Οικείου Αστυνομικού Τμήματος. Γιατί από εδώ είναι άλλο αστυνομικό τμήμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν παίρνουμε απόφαση για την Επιτροπή σήμερα. Για τις θέσεις παίρνουμε. Να βάλουμε έξη θέσεις. Τέσσερις προτείνει τώρα εδώ ο υπάλληλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Επί της εισήγησης. Ομόφωνα. Γράψε στα πρακτικά. Και περάστε να υπογράψετε…Διαφωνείτε εσείς. Ναι. Ναι. Ο Τυμφρηστός που είναι; Έφυγε; Έφυγε, έφυγε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Ένα λεπτό. Εγώ ψηφίζω ναι, με επιφύλαξη να μην δημιουργήσετε πρόβλημα στον Τυμφρηστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου