Φίλες και φίλοι,

Καλώς ήρθατε στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Μια σελίδα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «συναντηθώ» με όλους εσάς, τους φίλους του Διαδικτύου, να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, ιδέες και οράματα, να ανταλλάξω απόψεις και προβληματισμούς πάνω σε θέματα μικρά ή μεγάλα, που απασχολούν το Δήμο μας.

Οπωσδήποτε το blog αυτό δεν έρχεται να υποκαταστήσει την αναντικατάστατη για μένα, άμεση και ζωντανή επαφή με τους συμπολίτες μου, αλλά απλά να την ενισχύσει μέσα από έναν ακόμα δρόμο επικοινωνίας και διαλόγου.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον προσωπικό κόμβο που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι, θα βρείτε στιγμές από το άλμπουμ της ζωής μου, σταθμούς πολύτιμους από την πολιτική και επαγγελματική μου πορεία. Θα βρείτε επίσης μέρος της αρθρογραφίας μου στον Τύπο, ομιλίες, θέσεις και εμπειρίες.

Σκοπός μου είναι να με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από την δραστηριότητά μου, δίνοντάς μου ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσω τις απόψεις σας , αν το επιθυμείτε, μέσα από το e-mail επικοινωνίας. Επιπροσθέτως θα έχω άμεση και συχνή επικοινωνία με πολίτες που δεν κατοικούν στην περιοχή και θα ήθελαν να μου μεταφέρουν ανησυχίες και προβληματισμούς για τον τόπο μας.

Θα ήταν χαρά για μένα να έχω τις κριτικές παρατηρήσεις σας, τα σχόλια και τα μηνύματά σας για μια ανοιχτή, ζωντανή, ανεμπόδιστη διαδικτυακή συζήτηση. Γιατί μέσα από τον διάλογο είναι βέβαιο πως όλοι κάτι μαθαίνουμε.

Φιλικά

Πάνος Κοντογεώργος

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 13/2011

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο  13/2011
της  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης


Στην Σπερχειάδα σήμερα την 12η Σεπτεμβρίου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δημόσια τακτική συνεδρίαση ύστερα από την 117360/6-9-2011 έγγραφη πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου και ταχυδρομήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα εκτός της Ημερήσιας Διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο (ΕΗΔ): Αποδοχή χρηματοδότησης από το ΥΠ.ΕΣ. ποσού 27.298,21 €.
ΘΕΜΑ 2ο (ΕΗΔ):  Κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές χρηματικού ποσού 27.298,21 €.
ΘΕΜΑ 3ο (ΕΗΔ): Υποβολή αίτησης φακέλου για 6η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας κατά την περίοδο 2007 – 2013 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στερεάς Ελλάδας.
ΘΕΜΑ 4ο (ΕΗΔ): Αποστολή οριστικής μελέτης αποκατάστασης ΧΑΔΑ στη θέση Κοντογιάννη ή Ανοίγματα του Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 5ο (ΕΗΔ): Αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος.


και στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 6ο: Εκλογή εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ. (Δύο εκ της πλειοψηφίας και δύο εκ της μειοψηφίας).
ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 8ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ταμειακή εξυπηρέτηση του Συνδέσμου ύδρευσης Ο.Τ.Α. Νομού Φθιώτιδας από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 9ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί κατανομής επιχορήγησης σε αθλητικά σωματεία του Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 10ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί κατανομής επιχορήγησης σε πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις δρόμου (Κουμαντάνου – Δεξαμενή) Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου.
ΘΕΜΑ 12ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τοπική Κοινότητα Πιτσιωτών.
ΘΕΜΑ 13ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Σώστη. (Δίλοφο).
ΘΕΜΑ 14ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί επέκτασης δημοτικού φωτισμού στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 15ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί επέκτασης δικτύου άρδευσης στη θέση «Παπαδέικα» Τοπικής Κοινότητας Τσούκκας.




Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  διαπίστωσε  ότι σε σύνολο 27 Δ.Σ. ευρέθησαν:


Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ:                                                                             ΑΠΟΝΤΕΣ:
1.   ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ                  
2.   ΜΠΗΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ              »
3.   ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                   »
4.   ΜΕΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                  »  
5.   ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ      »
6.   ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           »
7.   ΜΠΗΤΟΣ ΗΛΙΑΣ                                 »
8.   ΜΠΟΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                      »
9.   ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                  »
10. ΦΑΡΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ                           »    
11. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ          »
12. ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ                               »
13. ΦΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                          »      
14. ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                 »
15. ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                 »
16. ΧΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                             »
17. ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                    »
18. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ      »
19. ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ                                     »
20. ΚΟΤΣΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ           »
21. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ             »
22. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                   »    
23. ΤΣΩΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                              »
24. ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                   »              1. ΚΑΡΑΝΤΖΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΠΡΟΕΔ. Δ.Σ.
2. ΛΙΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ            ΔΗΜ. ΣΥΜΒ.
3. ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ       »




                                                         


(Οι οποίοι  αν και προσκλήθηκαν νόμιμα,
 δεν προσήλθαν)


Ο Δ.Σ. Μέρας Κων/νος απουσίαζε από την ψήφιση του 3ου τακτικού θέματος.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ.Παπαευθυμίου Θύμιος, ο οποίος προσκλήθηκε νόμιμα.


Τα Πρακτικά τήρησε ο υπάλληλος του Δήμου Παπαντώνης Κων/νος.


Ο αντιπρόεδρος  του Δ.Σ., απόντος του κου προέδρου,  αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και ακολούθησε διαλογική συζήτηση ως εξής:


ΛΑΜΠΡΟΥ: Λοιπόν αρχίζουμε τη συνεδρίαση. Απουσιάζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και προεδρεύω εγώ κατ’ ανάγκην. Θα ξεκινήσουμε με ανακοινώσεις. Προηγείται ο Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η πρώτη ανακοίνωση η οποία είναι και ευχάριστη. Στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες στην Ορεστιάδα το Θεατρικό Εργαστήρι της Σπερχειάδας – Μακρακώμης, με το έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» απέσπασε το πρώτο βραβείο της καλύτερης παράστασης του κοινού, και του δεύτερου γυναικείου ρόλου η κυρία Νίτσα Γεωργοπούλου. Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στον κύριο Μέρα ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας και στο επιτελείο και στους υπόλοιπους.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος που θέλει να κάνει κάποια ανακοίνωση; Προηγούνται οι της πλειοψηφίας. Ο κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Με το πέρας του καλοκαιριού ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μακρακώμης, επιθυμώ να ευχαριστήσω. Τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, κύριο Φαρόπουλο και την Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών κυρία Ζοβωίλη. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μακρακώμης, το Δασαρχείο Σπερχειάδας, τα αστυνομικά τμήματα Σπερχειάδας και Μακρακώμης, τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους μέλη του (…) αλλά και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, τους Προέδρους και εκπροσώπους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου και τις εθελοντικές ομάδες πολιτών, για τη συνεργασία τους με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και τη συμβολή τους στο σχεδιασμό, πρόληψη και καταστολή επικίνδυνων φαινομένων που απείλησαν ανθρώπινες ζωές, και περιουσίες συνδημοτών μας.
Ειδικότερα κατεστάλησαν εν τη γενέσει τους οι ουκ ολίγες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος στην περιοχή μας. Βέβαια, η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμα αλλά ευελπιστούμε να πάμε καλύτερα. Καθαρίστηκε και δόθηκε προσβασιμότητα στο σύνολο σχεδόν του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου. Απομένουν κάποιες εκκρεμότητες, τις γνωρίζουμε. Ελπίζουμε σύντομα να αποκατασταθούν. Καθαρίστηκε και αποψιλώθηκε από κλαδιά και χόρτα, ένα μεγάλο τμήμα των δημοτικών οδών, και κοινόχρηστων χώρων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε μελλοντικά και ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, η προσπάθειά μας αυτή να είναι πιο οργανωμένη και περισσότερο αποτελεσματική. Ευχαριστώ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Κανέλλο. Παράλειψή μου. Προηγούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο κύριος Τζιβελέκας έχει το λόγο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να δώσω συγχαρητήρια στη Θεατρική μας Ομάδα, και θα ήθελα δια μέσου του κυρίου Μέρα να μεταφερθούν και σε όλους τους συνεργάτες. Και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής διότι αυτή τη Θεατρική Ομάδα, την ξεκινήσαμε μαζί και όταν βλέπω τέτοια βραβεία αισθάνομαι πάρα πολύ ευχάριστα και θα ήθελα να συνεχίσετε έτσι και να φέρνετε και άλλα βραβεία.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος επικεφαλής παράταξης; Από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας; Ο κύριος Κοντογεώργος. Όχι ερωτήσεις, ανακοινώσεις. Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επιτυχία σας κύριε Μέρα, αλλά θα μου επιτρέψει το σώμα να κάνω, να ανατρέξω λίγο στο παρελθόν.
Όταν κάποιοι άνθρωποι μέσα στην απερχόμενη δημοτική αρχή, λέγανε ενισχύστε τον πολιτισμό γιατί μας διαφημίζει όπου δη, κάποιοι δεν ακούγανε. Λίγες ημέρες πριν στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που μετέχουν ως παράγοντες του τοπικού αθλητισμού, και καλά κάνουν σήκωσαν πολύ τους τόνους, το πως θα μοιραστούν τα χρήματα. Κύριοι, πολιτισμός είναι και ο αθλητισμός, αλλά είναι και το θέατρο, είναι και κάθε εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου.
Οι άνθρωποι αυτοί που την καθοδήγησαν επί την Προεδρεία του αείμνηστου Αθανασίου Ακρίτα, είναι που παίρνουν την Σπερχειάδα από εδώ και τη διαφήμισαν παντού. Ας αναλογιστούμε λοιπόν πως πρέπει να κατανέμουμε τα χρήματα τα οποία διαχειριζόμαστε των πολιτών, και ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να μας βγάλουν από την αφάνεια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τόσο της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Διαμαντής παρακαλώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορά ένα προσωπικό θέμα. Σε ένα προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είχα αναφέρει ότι υπήρχε ένα κακόπιστο δημοσίευμα, στο οποίο προσέβαλε το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, ότι πηγαίνουμε στα πανηγύρια για να κάνουμε χειραψίες. Το είχα αποδώσει στο ΦΩΝΟΓΡΑΦΟ. Μετά από την αντίδραση του κυρίου Καραντζούνη και τη συζήτηση που είχαμε και τον έλεγχο που έκανα, δεν ήτανε στο σάιτ του κυρίου Καραντζούνη στο ΦΩΝΟΓΡΑΦΟ, το δημοσίευμα αυτό. Κατά συνέπεια οφείλω να ανακαλέσω και να ζητήσω συγνώμη.
Το δεύτερο θέμα που έχει να κάνει, είναι με την ιδιότητά μου του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου. Από έρευνα που έκανα και μετά από συζήτηση που είχα με τον κύριο Κοντογεώργο, διαπίστωσα ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, από λάθος καταμέτρηση του ειδικού Γραμματέα, στο θέμα της επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων, αναφέρθηκε ότι ήταν εννιά, εννιά, μία και ένα παρών.
Η απόφαση ήταν δέκα, εννιά, μία και ένα παρών. Ήταν δέκα υπέρ της πρότασης που είχε καταθέσει η πλειοψηφία, η μείζονος αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα ήταν τα έξι της μειοψηφίας, οι τρεις οι δικοί μας και μία του κυρίου Φαρρή. Αυτό αποδεικνύεται και από το βίντεο της συνεδρίασης. Κατά συνέπεια έχει παρθεί απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Λυπάμαι που δεν έχουμε σήμερα επικύρωση πρακτικών, και καλύτερα να καταγραφεί αυτό στα πρακτικά τα προηγούμενα. Αυτό. Τίποτα άλλο. Υπάρχει στη διάθεση το βίντεο. Έτσι; Είναι και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, όπου φαίνεται η ψηφοφορία με τα χέρια σηκωμένα. Δέκα, εννιά, μία και ένα παρών.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Προχωράμε σε ερωτήσεις. Προηγούνται οι επικεφαλείς της μειοψηφίας, της μείζονος πρώτα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μία ερώτηση κύριε Δήμαρχε. Είναι για το Διαμέρισμα του Τριλόφου. Με ενόχλησε ο Πρόεδρος αρκετές φορές, για το Μουσείο που έχουμε την Βίβλο. Έχουνε έρθει αιτήσεις, δεν γνωρίζω, τα έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά επειδή κατ’ επανάληψη έρχεται και με ρωτάει. Δεν είναι απαραίτητο να το απαντήσετε τώρα, ή και στο άλλο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχω.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μία ερώτηση έχετε μόνο κύριε Τζιβελέκα; Μετά. Ναι, ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που είναι κάπως μπερδεμένο. Θέλουμε το νομικό να μας το λύσει. Εμείς είμαστε κατ’ αρχήν θετικοί, να μεταφερθεί το μουσείο, δεν ξέρω όμως με ποιο καθεστώς. Ως φύλαξη;
Ο κύριος Καραγιώργος έχει κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά, έχει να μας δώσει 200 έργα σχεδόν, 100 για τη Σπερχειάδα και άλλα τόσα για τη Μακρακώμη. Τα έργα που θα φύγουν είναι δεκατρία. Και επειδή είναι χριστιανικού περιεχομένου, τα έχει ο ίδιος υποσχεθεί στη Μητρόπολη. Όμως επειδή λειτουργούσε σαν Νομικό Πρόσωπο δεν είναι εύκολο, σαν Συμβούλιο εμείς να τα δώσουμε στη Μητρόπολη. Να δούμε με τι τρόπο θα τα διώξουμε εν πάση περιπτώσει, να πάνε στη Λαμία, στο Μουσείο της Μητρόπολης επειδή είναι και χριστιανικού περιεχομένου. Είναι τα 13 από τα 18.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος από τους επικεφαλείς; Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας. Ο κύριος Κότσαλος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο σχετικά με τον ξενώνα, τον ταλαίπωρο ξενώνα που έχουμε εκεί επάνω, τι γίνεται. Αν γίνανε κάποιες ενέργειες.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν. Εκκρεμεί η δανειοδότηση των 300.000, όχι τετρακοσίων. Κάναμε με τον κύριο Σικόλα μια κουβέντα απ’ την Αγροτική Τράπεζα και περιμένουμε απάντηση. Τον ενοχλήσαμε, τον ξαναενοχλήσαμε και νομίζω ότι θα κλείσουμε εκεί. Προσφέρθηκαν να δώσουν λιγότερα χρήματα, εν πάση περιπτώσει, επιμείναμε λιγάκι γιατί δεν καλυπτόμασταν.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Οι άλλες ενέργειες για περαιτέρω…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι άλλες ενέργειες είναι να κάνουμε μία προσπάθεια να τον μισθώσουμε όπως είναι γιατί τρέχουν προγράμματα για 20 χρόνια και επειδή έχουν ρωτήσει κάποιοι ιδιώτες. Δεν ξέρω αν τελικά θα ενδιαφερθούν. Αλλά ρωτάνε.
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση κύριε Κότσαλε. Επειδή πήρα τηλέφωνο τον κύριο Σικόλα και εγώ, συστήνουν ένα τμήμα για την δανειοδότηση των Δήμων. Είναι σε εξέλιξη αυτό το τμήμα μου είπαν περιμένετε λιγάκι, θα το κοιτάξουμε το θέμα. Υπάρχει κάποιος γνωστός εκεί πέρα, θα τον πάρω και εγώ τηλέφωνο, αλλά περιμένουν να γίνει η σύσταση αυτού του τμήματος. Θα το προχωρήσουμε. Ναι είναι πάντως μειωμένο, όχι τετρακοσάρι. Αλλά έστω και αυτό τουλάχιστον να βολέψουμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Η κυρία Μίχου παρακαλώ.
ΜΙΧΟΥ: Εγώ κύριε Δήμαρχε έχω στα χέρια μου, ένα ερώτημα μιας συνδημότισσάς μας απ’ το Καστρί και θα ήθελε να το διαβάσω μου είπε.
«Είμαι η κυρία Ιωάννα Καλοπίτα. Δούλευα ως καθαρίστρια στο Δημοτικό Σχολείο. Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας γνωρίσω ότι μετά από 12 χρόνια συνεχόμενης ανάληψής μου των καθηκόντων της καθαριότητας του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καστριού, και των συναφών αυτών χώρων, σήμερα πληροφορήθηκα ότι η καθαριότητα των χώρων αυτών δόθηκε σε άλλο πρόσωπο. Χωρίς να έχει ποτέ αναφερθεί παράπονο στο πρόσωπό μου για την αποτελεσματικότητα της εργασίας που προσέφερα όλα αυτά τα χρόνια. Να σας πληροφορήσω ότι εγώ επιλέχθηκα με ψηφοφορία των μελών της Σχολικής Επιτροπής κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Στη συνέχεια ήταν σιωπηρή η αποδοχή μου ως προς τα καθήκοντα αυτά, χωρίς να αμφισβητηθεί εγγράφως από κανέναν.
Παρακαλώ γνωρίστε μου τα κριτήρια καταλληλότητας, του προσώπου που επιλέχθηκε στη θέση μου, καθώς και τη διαδικασία επιλογής. Πότε έγινε γνωστή η διαδικασία επιλογής ατόμων; Με ποιον τρόπο γνωστοποιήθηκε; Ποιοι είναι οι αρμόδιοι για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση αυτή; Πόσοι ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν για τη διεκδίκηση της θέσης αυτής; Παρακαλώ απαντήστε μου στα παραπάνω καθώς και για την διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής του προσώπου αυτού.
Να σας πληροφορήσω ότι θα διεκδικήσω τη θέση με κάθε έννομο τρόπο καθώς υπάρχουν μάρτυρες που πιστοποιούν την εργασία μου στη θέση αυτή για 12 συνεχόμενα ολόκληρα χρόνια, αν η επιλογή δεν έχει ακολουθήσει την δέουσα διαδικασία».
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, ένας ένας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν δεν έχει καμία σχέση το θέμα με την ποιότητα των υπηρεσιών της κυρίας Καλοπίτα. Έτσι; Ήταν άψογη, γνωστό είναι αυτό, όμως έπαψε να είναι μέλος της Σχολικής Επιτροπής. Όταν έγινε αυτό πράγματι είχε παιδιά στο σχολείο.
Τώρα υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι έχουν δύο και τρία παιδιά.
ΜΙΧΟΥ: Ποια ήταν η διαδικασία;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Άσε τη διαδικασία. Η διαδικασία είναι γνωστή και συγκεκριμένη. Αφήστε. Δεν υπάρχει διαδικασία.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Στο ερώτημα που έθεσε ο κύριος Τζιβελέκας, η δική μου πληροφόρηση είναι ότι όλο το περιεχόμενο, της εκκλησιαστικής αυτής συλλογής του ιδιώτη είχε παραχωρηθεί και έγινε και πράξη αποδοχής από τον τέως Δήμο Μακρακώμης. Και ΦΕΚ από ότι μου λέει τώρα ο κύριος Κοντογεώργος. Περί της αξίας των εν της εν λόγω συλλογής, θα πρέπει να αποφανθούν κρατικοί φορείς. Αφενός μεν για να ξέρουμε την αξία τους. Επειδή τίθεται και το θέμα της φύλαξης.
Το δεύτερο είναι από τη στιγμή την οποία δεν έχουμε την δυνατότητα να διαθέσουμε φύλακα, και να είναι στο χωριό του δωρητή, θα πρέπει να μεταφερθεί τουλάχιστον κατά τη δική μου την άποψη, στον πρώην Δήμο Μακρακώμης.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν νομιμοποιείται κανένας, περιουσιακό στοιχείο του Δήμου να το δώσει στη Μητρόπολη. Η Εκκλησία λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας, σ’ αυτήν εδώ την χώρα και δεν έχει καμία σχέση με τις κρατικές αρχές. Συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στην πνευματική άνοδο του ανθρώπου που έχει σχέση και με τη συμπεριφορά του και με την κοινωνική συνοχή, και με άλλους στόχους, υψηλούς στόχους, αυτού του έθνους, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλέκονται εκείνοι στα πόδια μας και εμείς στα δικά τους. Και από την στιγμή που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο, κανείς δεν νομιμοποιείται να το εκχωρήσει.
Θέλω να σας θέσω όμως και μια ερώτηση και να μου απαντήσετε. 28 Γενάρη τρέχοντος έτους σας είχα στείλει όλα τα ονόματα του προσωπικού που απασχολήθηκαν στην καθαριότητα. Αναφέρομαι σε ένα πρόσωπο. Πιστεύω ότι έχετε καταλήξει το πόσα χρήματα πρέπει να πάρουν γιατί σε κάθε ανάλυση όλοι απασχολήθηκαν με επιπλέον της σύμβασής τους. Πόσες ώρες υπερωρίες είχαν ορισμένοι υπάλληλοι, και θέλω να σας αναφέρω και τούτο. Είπατε διέθεσαν και μέσα επιπλέον.
Ηλίας Ζόμπος. Προσλήφθηκε το Μάρτιο, διέθεσε το μηχανάκι του, και εκείνη την περίοδο είχαμε και έτερο συνδημότη μας στην καθαριότητα. Μέσα από τις αποδείξεις από τις οποίες πληρωνότανε, θέλω να αναζητήσω το ακριβές ποσόν του ιδιώτη συμπολίτη, και να αποδώσετε το ίδιο, αμοιβή και στον κύριο Ζόμπο. Γιατί παρείχε τις ίδιες και περισσότερες υπηρεσίες. Γιατί είχα την τύχη να είμαι δίπλα τους για πολλές ώρες την ημέρα. Το ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο. Εκεί κατέστρεψε το μηχάνημά του, το χορτοκοπτικό του. Δεν πρέπει να αποζημιωθεί; Και επιτέλους θέλω να μάθω και να πληροφορηθεί και το σώμα αν έχει ξεκινήσει έστω μετά από ένα χρόνο, γιατί 30 του μηνός έληξε και η σύμβασή του, έληξε και η απασχόληση Σεπτεμβρίου. Αν έχουν ξεκινήσει επιτέλους να αποπληρώνονται. Για να μην είναι όμηροι των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ξεκινάω από το τελευταίο. Έχει ξεκινήσει η πληρωμή των οφειλών. Σε κάποιες περιπτώσεις κύριε Μαγουλά δεν συμφωνούμε στα ποσά. Εσείς έχετε δώσει 1.500 ευρώ, ο κύριος Ζόμπος ξέρετε πόσα λεφτά ζητάει;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εγώ δεν έδωσα χρήματα. Δούλεψε για 15 ημέρες απασχόληση πέραν της σύμβασής του, γιατί εκτός των άλλων να έχει ίση μεταχείριση με τον έτερο συνδημότη μας ο οποίος έπαιρνε πολλαπλάσια χρήματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποιος είναι; Θα ψάξουμε να βρούμε ποιος είναι; Γιατί κακό είναι να το ακούσει το Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή αφού την ερώτηση την κάνετε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Το ξέρετε πολύ καλά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εσείς το θέμα το φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θέλετε να ενημερωθεί το Συμβούλιο εδώ; Πέστε το όνομα, δεν είναι κρυφό. Εν πάση περιπτώσει έχει ξεκινήσει η πληρωμή. Είπαμε για τον κύριο Ζόμπο, μας είχατε πει για ένα ποσό 1.500 ευρώ Ο κύριος Ζόμπος ζητάει 3.500.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: ( εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα είχατε συνολικά; Δηλαδή συνολικά βάλατε 3.500 για όλα τα παιδιά; 15 μεροκάματα;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: ( εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν το αμφισβήτησε κανένας αυτό. Να μην έχουμε διαφωνία στα ποσά. Και δεν έχουμε κανένα λόγο, άμα εσείς το βεβαιώνετε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Δήμαρχε. Να μην τώρα πιάσουμε αυτήν την συζήτηση. Αυτά τα θέματα πρέπει να, κύριε Μαγουλά να πάτε στον κύριο Δήμαρχο στο Δήμο να τα κουβεντιάσετε και να πάρετε μία συγκεκριμένη απάντηση. Ο κύριος Δήμαρχος έχει απάντηση γιατί αν το τραβήξουμε μπορεί να έχουμε μία ώρα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν, εντάξει. Γι’ αυτό δεν θα πω τίποτα άλλο. Για το μουσείο. Εμείς δεν έχουμε τίποτα για ξεπούλημα. Απλά είμαστε θετικοί επειδή η προσφορά του κυρίου Καραγιώργου είναι πολύ σημαντική και κατά κάποιον τρόπο δεν θέλουμε να του χαλάσουμε και το χατίρι, γιατί είναι ένας άνθρωπος ηλικιωμένος ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά. Αν θα μεταφερθεί, αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει να μεταφερθεί το μουσείο, αυτό θα μεταφερθεί σαν μουσείο Τριλόφου. Και έτσι θα φαίνεται εκεί. Εν πάση περιπτώσει σε επόμενο συμβούλιο θα το έχουμε τακτικό θέμα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Κοντογεώργος.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, θα επανέρθω πάλι, για ένα θέμα που είχα επανέρθει και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουνε τελειώσει.
Πρόκειται για τη στέγαση του Α.Τ. Μακρακώμης. Για τη στέγαση του Α.Τ. Μακρακώμης. Έχουμε πάρει μία απόφαση, το γνωρίζετε, για 4 χρόνια, το Υπουργείο ζητάει 5. Και ζητάει τελεσίγραφο, ναι ή όχι; Τι κάνουμε; Το γνωρίζετε. Το γνωρίζετε το θέμα πολύ καλά και εσείς, καλύτερα και από εμένα ίσως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για το θέμα, για να το δώσουμε για 5 χρόνια. Με προχθεσινό έγγραφό του ο Διοικητής του τμήματος, επανήλθε και το ζητάει, και μας έστειλε και το νόμο μάλιστα για να μην τον αμφισβητούμε. Γιατί αμφισβητήθηκε κάποια στιγμή. Οπότε θα πρέπει να το δώσουμε για 5 χρόνια…Δεν μπορούμε στα έκτακτα γιατί τα έκτακτα είναι πέντε και τα τακτικά 10. Ξεπερνάμε το όριο. Ναι. Ναι.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και εγώ θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις, κύριε Δήμαρχε. Η μία ερώτηση αφορά την ηλεκτροδότηση των δημόσιων τουαλετών της Μακρακώμης. Για ποιον λόγο δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί πηγαίνουν το βράδυ κάποιοι, δεν βλέπουν φως, βγαίνουν απ’ έξω και με όλα τα επακόλουθα. Το ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο. Τώρα τελευταία κυκλοφόρησε στη Μακρακώμη, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μακρακώμης, κυκλοφόρησε μία ανακοίνωση, της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΑΚΡΑΚΩΜΙΤΩΝ. Σε αυτή μιλάνε μέσα και λένε ότι για ποιον λόγο καθυστερήσατε και δεν έχετε βάλει τις απαραίτητες πινακίδες στην είσοδο και στην έξοδο κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος, και στην είσοδο και στην έξοδο προς τις κατευθύνσεις αυτές που υπάρχει έξοδος, μιας πινακίδας μεγάλης που να δείχνει και τα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας.
Και κάτι ακόμα. Σήμερα είδα μία ταμπέλα εκεί στη Μακρακώμη η οποία, έλεγε:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ;
ΛΑΜΠΡΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι.
ΛΑΜΠΡΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ. Πιστεύω ότι ο όρος ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για τις εκλογές, και δεν είναι ένας όρος ο οποίος προσδιορίζει μία συγκεκριμένη περιοχή. Θα πρέπει να το δείτε για να μην προχωρήσετε και σε άλλες τέτοιες πινακίδες οι οποίες ενδέχεται, να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι πρέπει να λέει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Το ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι δικιά σας εφεύρεση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε εμείς δεν κάνουμε εφευρέσεις. Προσπαθήσαμε να είναι οι πινακίδες σύμφωνα με αυτά…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μα το ξαναείδαμε. Το ξαναείδαμε. Το είδα και σε άλλη πινακίδα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σύμφωνα με αυτά που λέει ο Καλλικράτης γιατί το ανέφερε συγκεκριμένα. Τώρα αν έγινε λάθος, εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν το είδα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτό να το δείτε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα το δούμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είναι σοβαρό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα για τις τουαλέτες της Μακρακώμης δεν έφερε κανένας κάποιο θέμα. Εγώ δεν το ήξερα αυτό. Τώρα το ακούω. Αλλά δεν είναι και δύσκολο να βάλουμε εκεί κάποιες λάμπες.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είχαν, όχι. Ρωτάω γιατί δεν έχουν, ρωτάω γιατί δεν έχουν και ρωτάω αν πρόκειται να μπουν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και γιατί να μην μπουν; Άμα υπάρχει αίτημα σχετικό…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν ξέρω. Αυτό πρέπει να το δείτε γιατί δεν έχουν. Όταν σας λέω θα πρέπει να το δείτε γιατί δεν έχουν.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, παρακαλώ, όχι συζήτηση μεταξύ σας. Από την ελάσσονα μειοψηφία; Όχι άλλες ερωτήσεις.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μία μόνο κύριε Πρόεδρε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Σας δόθηκε λόγος κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Είπα στον κύριο Δήμαρχο αν απαντάει στο σύνολο ή αν θα απαντάει σε κάθε ερώτηση ξεχωριστά.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και σας είπα ότι θα απαντάει στην κάθε μία χωριστά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Υπόψη ότι υπάρχουνε κάποια πράγματα στατικά και κάποια πράγματα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εν πάση περιπτώσει. Δεν θα σας στερήσω το δικαίωμα, απλά πέστε μας μέσα σε δύο λεπτά τι ακριβώς θέλετε να πείτε.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου διοργάνωσε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μία εκδήλωση η οποία κατ’ ομολογία όλων όσων παραβρέθηκαν ήταν άρτια σε εκδήλωση. Και πέρα από κάθε απόχρωση ιδιοτέλειας.
Δυστυχώς δεν είχε την απαραίτητη, τον απαραίτητο αριθμό ώστε να αποκομίσει κέρδος και να υλοποιήσει τον σκοπό για τον οποίον έγινε. Και ήταν η απόκτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, για χρήση από τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. Και μακάρι αυτήν την πρωτοβουλία να την πάρουν και άλλοι, και μέσα από τον πολιτισμό να εξοικονομούν πόρους και τη δική μας συμμετοχή προς αυτούς τους σκοπούς και να έρχονται αρωγοί σε εμάς. Δυστυχώς η εκδήλωση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Υπάρχει σαν σκέψη, υπάρχουν χρήματα σε κωδικό που μπορούμε αυτή τη στιγμή να καλύψουμε την αγορά των υπολογιστών; Και να επιτευχθεί ο σκοπός;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εμείς αν θα κάνουμε κάτι ως Δήμος, θα πρέπει να κάνουμε για όλα τα σχολεία. Δεν ξέρω τι ελλείψεις υπάρχουν. Τώρα να αντιμετωπίσουμε έτσι ξεχωριστά το συγκεκριμένο σχολείο, επειδή δεν πήγε καλά η εκδήλωση νομίζω ότι, δε νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία. Να το κοιτάξουμε; Να το κοιτάξουμε στη συνέχεια.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τέλειωσαν οι ερωτήσεις δεν νομίζω να υπάρχει συνάδελφος που να θέλει να κάνει κάποια ερώτηση. Έχουμε εκτός ημερήσιας διάταξης πέντε θέματα. Σας διαβάζω.
Αναγγελία πίστωσης. Μας στείλανε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κάποια χρήματα 27.298 ευρώ. Πρέπει να κάνουμε αποδοχή και εγγραφή στον προϋπολογισμό.
Δεύτερο έκτακτο θέμα θα εισηγηθεί ο κύριος Παπαηρακλής. Είναι η κατανομή πιστώσεων στα Νηπιαγωγεία και στα σχολεία. Γενικά στα σχολεία.
Το τρίτο θέμα αφορά την υποβολή αίτησης φακέλου για 6η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας κατά την περίοδο 2007 – 2013 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στερεάς Ελλάδας. Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
Μια τροποποίηση του προϋπολογισμού, θα εισηγηθεί ο κύριος Δήμαρχος. Και μία αποστολή οριστικής μελέτης αποκατάστασης ΧΑΔΑ στη θέση Κοντογιάννη ή Ανοίγματα του Δήμου Μακρακώμης. Παρακαλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να μας πει αν συμφωνεί με την συζήτηση των εκτάκτων θεμάτων. Ο κύριος Τζιβελέκας έχει το λόγο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι όσα έκτακτα θέματα και να έρχονται θα λέμε ναι. Θέλω να εντοπίσω όμως την επικινδυνότητα της ακύρωσης των αποφάσεων. Όσα να έρχονται εμείς θα λέμε ναι. Όχι απλώς θα λέμε ναι, για να περπατάει ο Δήμος. Αλλά με αυτά τα οποία βλέπω πολλά θα απορριφθούν. Λέμε ναι, να το ψηφίσουμε αλλά θα μας έρθουν πάλι πίσω όλα.
Όπως επίσης και για τις Σχολικές Επιτροπές, που έρχεται ως έκτακτο ενώ είναι θέμα Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας, και αν θέλετε πάνω σε αυτό, αναπληρωτής είναι ο κύριος Κοντογεώργος, θα θέσει κάποια ερωτήματα για να μην ακυρωθεί η απόφαση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό να πω κάτι σε σχέση με αυτό. Κάποιες αποφάσεις που επιστρέψανε, που τα είχαμε περάσει σαν έκτακτα θέματα, ήρθανε επειδή δεν δικαιολογήθηκε, δεν γράψαμε καθόλου, δεν δικαιολογήθηκε το έκτακτο. Δεν αναφερθήκαμε καθόλου στο θέμα δηλαδή. Εντάξει.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι όταν θα έρθει η σειρά του θα του δώσουμε το λόγο. Ξεκινάμε επομένως. Συμφωνείτε να συζητήσουμε τα έκτακτα θέματα. 
ΘΕΜΑ 2ο (ΕΗΔ):  Κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές χρηματικού ποσού 27.298,21 €.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι. Πες το μας κύριε Κοντογεώργο. Ναι, ναι.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Αντιδήμαρχε, επειδή θα είναι το θέμα σας, θέλω να κάνω μία ερώτηση πρώτα. Και αν με καλύψετε σταματάω.
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Για ποιο πράγμα; Για την κατανομή πιστώσεων;
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Για την κατανομή πιστώσεων. Θέλω να ρωτήσω, κύριε Αντιδήμαρχε. Μας φέρνετε σήμερα εισήγηση για κατανομή πιστώσεων στα σχολεία. Έχει έρθει κάποιο έγγραφο το οποίο εγώ δεν το γνωρίζω, δεν το γνωρίζουμε που να δίνει παράταση στις προηγούμενες Σχολικές Επιτροπές;
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Όχι.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Τότε κύριε Πρόεδρε, πρέπει να επεκταθώ στην ανάλυση που θέλω να κάνω. Αν μου δίνετε τώρα το λόγο ή στη συνέχεια.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να πάρετε τώρα το λόγο αν υπάρχει λόγος σοβαρός.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Για το θέμα αυτό. Κύριε Αντιδήμαρχε έχω μπροστά μου την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αριθμό πρωτοκόλλου 1508 και με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2011 που αναφέρει ότι:
«Συγχώνευση Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μακρακώμης. Που καταργούνται όλες οι προηγούμενες και συγχωνεύονται σε δύο νέες Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, το γνωρίζετε, οι οποίες πλέον με νόμο του κράτους αποτελούν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Με τον διακριτικό τίτλο Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.
Κατόπιν αυτού πλέον υπάρχει ο νόμος, έπρεπε η κατανομή των πιστώσεων σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου, η κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων, γίνεται με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, όχι με απόφαση του Αντιδημάρχου.
Πλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς πρέπει να κάνουμε την κατανομή, εσείς θα αποφασίσετε το ποσόν στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία πρέπει να συνέλθει σε σώμα, δεν έχει συνέλθει ακόμα κύριε Αντιδήμαρχε, πρέπει άμεσα οι Πρόεδροι να συγκαλέσουνε τις Επιτροπές να συνέλθουν σε σώμα, να πάνε στην Εφορία να βγάλουνε δικό τους ΑΦΜ, και να γίνει όλη η διαδικασία την οποία την διαδικασία την έχω και την γνωρίζω άμεσα. Δεν μπορεί να γίνει κατανομή από το Δημοτικό Συμβούλιο στα σχολεία. Έχω όλα τα έγγραφα, αν αμφισβητείτε οτιδήποτε, τους νόμους τα πάντα να το συζητήσουμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Παπαηρακλή.
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Πράγματι είναι όπως τα είπε ο κύριος Κοντογεώργος. Με τη διαφορά ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά προβλήματα στα σχολεία, με τις φωτοτυπίες στα δημοτικά κυρίως, που θα πρέπει να βγάλουν, και γι’ αυτό προβαίνουμε στην κατανομή, διαφορετικά δεν υπήρχε πρόβλημα, να το φέρουμε σε άλλο συμβούλιο.
Εξάλλου η Λαμία, και μόνο η Λαμία, ο Κουτσουβέλης συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την Παιδεία, μόνο αυτός διατήρησε τις υπάρχουσες Σχολικές Επιτροπές, μέχρι τέλος του έτους. Και αυτό δεν ξέρω ακόμα με τι απόφαση. Αφ’ ης στιγμής εμείς δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε τη διαδικασία αυτή για να εκλέξουμε, παρόλο που εγώ είμαι Πρόεδρος στη μία και ο κύριος Φαρρής στην Πρωτοβάθμια.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Αντιδήμαρχε, πλέον από την δημοσίευση του ΦΕΚ, δεν έχουν ισχύ οι παλιές Σχολικές Επιτροπές. Κατόπιν τούτου πρέπει άμεσα να πάνε να καταργήσουνε τα βιβλιάρια που έχουν καταθέσεις δεν μπορούν να βάλουνε χρήματα, που να τα πάνε τα χρήματα; Στην τσέπη τους; Δεν μπορούνε. Δεν μπορούν να πάνε να τα καταθέσουνε ούτε στα βιβλιάρια. Τα βιβλιάρια στις τράπεζες δεν έχουν ισχύ πλέον. Δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη, δεν μπορούν να κάνουν κατάθεση. Πρέπει να πάρουν τα χρήματα, πρέπει να πάρουμε απόφαση οι συμμετέχουσες επιτροπές και στη Δευτεροβάθμια, να πάρουνε απόφαση να ανοίξουνε καινούριους λογαριασμούς, σε ποια τράπεζα θα το αποφασίσουμε στην Επιτροπή όταν συνέλθει, πρέπει να ανοίξουνε καινούριους λογαριασμούς στις τράπεζες και πρέπει όλα τα υπόλοιπα των σχολείων να έρθουν να κατατεθούνε μέσα στα βιβλιάρια όπως επίσης και αυτά απ’ την κατανομή που θα δώσουμε στα καινούρια βιβλιάρια, για να έχουνε το δικαίωμα να γίνονται αναλήψεις χρημάτων, από άτομα τα οποία θα ορίσουμε εμείς σαν Σχολική Επιτροπή. Δεν μπορούν να πάρουν χρήματα στα χέρια τους οι Διευθυντές. Απαγορεύεται. Οι Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν ισχύ. Έχουν καταργηθεί με το ΦΕΚ. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι. Γίνατε σαφής κύριε Κοντογεώργο. Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Για να βοηθήσω λίγο τη διαδικασία. Εμάς το πρόβλημά μας δεν είναι να διανεμηθούν τα λεφτά. Ασφαλώς και θα δοθούν. Αυτοί που θα ελέγξουν την απόφαση εάν την απορρίψουν, θα αργήσουμε και περισσότερο, πέραν του ότι και σαν Δήμος δεν είναι καλό να απορρίπτουμε αποφάσεις. Είναι δεδομένο ότι η ισχύ είναι αυτή. Οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα, θα, αν δείτε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όχι μόνο έχουν κάνει τις Επιτροπές, είναι δημοσιευμένα όλα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Αυτό που επικαλεστήκατε για το Δήμο Λαμιέων είναι λάθος διότι δεν έχει καμία νομιμότητα. Καμία. Αυτοί οι οποίοι παίρνουν τα χρήματα, αυτοί που τα αποδίδουν, δεν είναι πλέον Επιτροπή, βάσει ΦΕΚ. Το ΦΕΚ έχει άλλα ονόματα. Πώς παραλαμβάνουν άλλοι αντί άλλων; Δεν μιλάω για θέμα διαφάνειας, όχι. Και από την τσέπη τους βάζουν. Δεν έχουν καμία νομιμότητα όμως. Είναι τον Ιούνιο. Ναι. Γι’ αυτό ρωτήσαμε αν έχει κάποια παλιά.
Τι λέω λοιπόν εγώ. Ας δώσουμε τα χρήματα σήμερα, στις Σχολικές Επιτροπές, ας συνεδριάσουν αύριο οι Επιτροπές, και μέσα σε 2-3 μέρες και ΑΦΜ βγάζουν, και τα πάντα βγάζουν. Δεν έχουν πρόβλημα. Απλώς από την πλευρά της νομιμότητας για να γίνει η κατανομή. Ασφαλώς και πρέπει να πάνε τα χρήματα γιατί τα χρειάζονται τα σχολεία. Αν θα την στείλεις την απόφαση και σου την στείλουν πίσω παράνομη σε ένα μήνα; Τι θα κάνουμε; Αυτοί είναι οι προβληματισμοί μας.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλώς κύριε Τζιβελέκα. Ευχαριστούμε πολύ. Από ότι βλέπετε κύριοι συνάδελφοι υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο κύριος Φαρρής θέλει να πάρει το λόγο.
ΦΑΡΡΗΣ: Ακριβώς αυτό είναι το νόημα που είπε ο κύριος Τζιβελέκας. Έχω και εγώ ένα έγγραφο εδώ που ορίζει ακριβώς την κατανομή των πιστώσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα κατανείμει τις πιστώσεις στις Σχολικές Επιτροπές, και οι Σχολικές Επιτροπές στα σχολικά συγκροτήματα. Άρα έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Τζιβελέκας. Και ο Παναγιώτης ως προς το ποιος είναι αρμόδιος να κατανείμει τις πιστώσεις στα σχολικά συγκροτήματα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Θέλετε να τροποποιήσουμε την εισήγηση και να πάρουμε μία απόφαση να κατανεμηθούνε τα χρήματα στις Σχολικές Επιτροπές, και οι Επιτροπές να κάνουν την κατανομή; Για να είμαστε και σύννομοι και να μην δημιουργήσουμε και πρόβλημα στην χρηματοδότηση. Ναι κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Το ένα είναι αυτό, αλλά να έχουμε και την απάντηση από τον νομικό σύμβουλο και εφόσον είναι έτσι, αύριο ει δυνατόν, να συνεδριάσετε, να πάνε για ΑΦΜ για να προχωρήσουμε. Δεν ξέρω ο κύριος Κατσαντώνης στη Νομική Υπηρεσία αν γνωρίζει το θέμα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Και η δεύτερη πρόταση, που κατατέθηκε, δεν αναιρεί την πρώτη καταρχήν. Άρα λοιπόν αύριο συγκρότηση σε σώμα η Σχολική Επιτροπή, ανάθεση αρμοδιοτήτων και κατανομή του ποσού. Άμεσα. Τα σχολεία ξεκίνησαν.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Επομένως εμείς συνολικά κατανέμουμε στις δύο Επιτροπές. Αυτή είναι η εισήγηση. Κατανέμουμε στις δύο Σχολικές Επιτροπές το αντίστοιχο ποσό και οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν για να κατανείμουν σε κάθε σχολική μονάδα, το αντίστοιχο ποσό που λέει η συγκεκριμένη πρόταση. Παρακαλώ κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μία διαπίστωση. Και αυτό καταδεικνύει τη γύμνια μας στο θέμα της οργάνωσης και δεν αφορά εσάς μόνο κύριε Παπαευθυμίου, διαχρονικά το Δήμο. Είδα το συνάδελφο τον κύριο Κοντογεώργο, να σας επιδεικνύει ένα ΦΕΚ. Εάν είχαμε φροντίσει όλοι μας να οργανώσουμε τη Νομική Υπηρεσία, για να έχουμε σωστή νομική στήριξη, εμείς καταρχάς, οι αιρετοί, και κατ’ επέκταση οι υπηρεσίες στη λειτουργία τους, δεν θα περιφερόταν το ΦΕΚ. Με μόνο μία απλή κίνηση. Σύνδεση του Δήμου με το Εθνικό Τυπογραφείο και ένας υπάλληλος ο οποίος θα παίρνει τα ΦΕΚ που εκδίδονται και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όποιες άλλες μεταβολές, και εκεί να κάνει τις επισημάνσεις του και να ενημερώνεται ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής και οι Υπηρεσίες. Σημειώστε το, για το θέμα της οργάνωσης της νομικής Υπηρεσίας, στη συνέχεια γιατί θα φέρετε το οργανόγραμμα του Δήμου. Έτσι; Και οπωσδήποτε δείτε και αυτό το θέμα. Πρέπει να ξεπεραστεί τάχιστα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Επομένως…
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Είναι θέμα πάλι διαδικαστικό. Μήπως πρέπει να δοθεί ένα λεπτό, δύο, στον κύριο Αντιδήμαρχο να μας πει το ποσόν, να κάνει την πρόσθεση που έχει…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τώρα συζητείται. Παρακαλώ ο κύριος Δήμαρχος να κάνει την τελική εισήγηση η οποία θα είναι η εισήγηση που θα κάνει ο κύριος Παπαηρακλής. Ποσόν να μας πεις και η κατανομή είναι η ίδια.
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Το ποσόν συνολικά είναι 27.298,21. Προτείνω για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία 13.600 και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και για το ΕΠΑΛ 13.698,21.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Το σώμα καλείται να αποφασίσει. Ομόφωνα; Ομόφωνα.




ΘΕΜΑ 1ο (ΕΗΔ): Αποδοχή χρηματοδότησης από το ΥΠ.ΕΣ. ποσού 27.298,21 €.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Είναι τα λεφτά αυτά, τα 27.298, τα οποία κατανέμονται στις Σχολικές Επιτροπές. Τα έχουμε δύο χωριστά θέματα γι’ αυτό.


ΘΕΜΑ 3ο (ΕΗΔ): Υποβολή αίτησης φακέλου για 6η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας κατά την περίοδο 2007 – 2013 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στερεάς Ελλάδας.


ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει σχέση με τη διαχειριστική επάρκεια του Δήμου. Λοιπόν θα σας πω μόνο την απόφαση.
«Αποφασίζουμε την ένταξη, την σύνταξη έγκρισης φακέλου προκειμένου να εξεταστεί η διαχειριστική επάρκεια τύπου Α, Β και Γ, σύμφωνα με το άρθρο 22, παράγραφο 2 του Ν.3614/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 10 του Ν.3840/2010 και την 22867  984 28/5/2010 υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τις διαδικασίες επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων της περιόδου 2007-2013. Στην 6η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας κατά την περίοδο 2007 – 2013 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στερεάς Ελλάδας.
Θα γίνει ανάθεση στο μελετητικό γραφείο της κυρίας Τόλια. Είχαμε προϋπολογίσει ένα ποσόν 10.000, τελικά είναι 4.000. Θα υπάρξει και η αντίστοιχη αναμόρφωση.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Για το συγκεκριμένο θέμα. Οι επικεφαλείς των συνδυασμών. Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Συνάδελφοι; Ο κύριος Ράμμος.
ΡΑΜΜΟΣ: Θα ήθελα να πω ότι κανένας δεν μπορεί να πει όχι τώρα σε αυτό εδώ το θέμα. Δυστυχώς δεν μπορεί να πει όχι. Όταν έρχεται ως τετελεσμένο. Και όταν έχει καταργηθεί και ποιος θα το κάνει κλπ, κλπ. Αυτά τα θέματα, θα έπρεπε να είναι σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου, και να συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και να μην έρχονται μόνο για επικύρωση. Είναι δεδομένο, δεν θέλω να θίξω κανέναν, είναι δεδομένο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει γνώση, για το τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Και τι συνέπειες μπορεί να έχει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ άλλος συνάδελφος; Προς ψήφιση. Ναι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι γεγονός ότι χωρίς διαχειριστική επάρκεια, ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει. Διαχειριστική επάρκεια σημαίνει ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει δικαίωμα να μελετά και να υλοποιεί έργα. Και χωρίς να τρέχουμε να κάνουμε προγραμματικές συμβάσεις, είτε στην Περιφέρεια είτε στην ΔΕΥΑΛ, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Είναι κάτι που θα μας δώσει αέρα. Θα μπορούμε να περπατήσουμε μόνοι μας.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να κάνω μία ερώτηση κύριε Δήμαρχε;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Επειδή πιθανότατα θα έχει συνάφεια το θέμα και με τον Οργανισμό στις προϋποθέσεις για τη διαχειριστική επάρκεια υπάρχει η Οργάνωση Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών; Το γνωρίζουμε αυτό; Μπορεί κάποιος να το πει τώρα; Ή δεν υπάρχει αυτή; Γιατί εάν είναι να κάνουμε κάτι το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας με τον Οργανισμό, γιατί από ότι είδα μέσα στον Οργανισμό, δεν προβλέπεται Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Μήπως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουμε διαχειριστική επάρκεια να υπάρχει Διεύθυνση ή να έχει ικανό αριθμό…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Το είδα εκεί, έχετε στείλει και μία επιστολή, και το επισήμανα κι εγώ αυτό το σημείο. Δεν έχει καμία σχέση ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας με την διαχειριστική επάρκεια. Η διαχειριστική επάρκεια σε έναν μήνα θα έχει υλοποιηθεί. Ο Οργανισμός μπορεί να μην έχει γίνει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τίθεται σε ψηφοφορία. Ομόφωνα. Δεν βλέπω καμία αντίρρηση.




ΘΕΜΑ 4ο (ΕΗΔ): Αποστολή οριστικής μελέτης αποκατάστασης ΧΑΔΑ στη θέση Κοντογιάννη ή Ανοίγματα του Δήμου Μακρακώμης.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι αυτό που λέγαμε νωρίτερα. Επειδή δεν είχαμε διαχειριστική επάρκεια, κάναμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Προχθές την υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση ο κύριος Περγαντάς ο Περιφερειάρχης και προχωράνε οι αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης. Δεν ξέρω αν θέλετε κάτι άλλο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καμιά ερώτηση; Σε ψηφοφορία. Εγκρίνεται….Δεν ξέρω. Βλέπουν από εκεί οι πρακτικογράφοι. Παναγιώτη, ομόφωνα; Ομόφωνα. Τελειώσαμε με τα έκτακτα θέματα μπαίνουμε στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Ομόφωνα ναι. Παρακαλώ. Ότι λέει το σώμα. Εάν συμφωνεί.
Εγκρίνετε να προχωρήσουμε στη συζήτηση του έκτου θέματος;




ΘΕΜΑ 6ο: Εκλογή εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ. (Δύο εκ της πλειοψηφίας και δύο εκ της μειοψηφίας).


ΛΑΜΠΡΟΥ: Πρέπει να γίνουν χωριστές ψηφοφορίες.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είμαστε έτοιμοι από χαρτιά και από τέτοια;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ωραία. Μοιράστε παρακαλώ τα. Παρακαλώ ο κύριος Ράμμος έχει το λόγο.
ΡΑΜΜΟΣ: Για το θέμα εντελώς επιγραμματικά, θέλω να πω τα εξής. Ο τρόπος με τον οποίον γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση του Καλλικράτη, αυτού του αντιδραστικού τερατουργήματος. Το προεδρικό διάταγμα…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, παρακαλώ, όχι συζητήσεις. Μιλάει ένας συνάδελφός μας. Ας τον σεβαστούμε.
ΡΑΜΜΟΣ: Το προεδρικό διάταγμα για εμάς είναι απαράδεκτο, γιατί επιβάλλει ένα σύστημα εκλογής με το οποίο νοθεύεται η βούληση των πολιτών έτσι όπως έχει καταγραφεί στις εκλογές.
Με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι γνωστό ότι στη Δημοτική Διοίκηση όπως και στην Περιφερειακή ισχύει το απόλυτο πλειοψηφικό, το ίδιο κάνει και στη Γενική Συνέλευση την Περιφερειακή. Ο λόγος είναι ολοφάνερος. Και αυτό αποτυπώνεται αν δείτε στο προεδρικό διάταγμα, αυτός ο τρόπος εκλογής είναι με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ. Ο τρόπος εκπροσώπησης ο παλιός που ανέδειξε την Διοίκηση της ΚΕΔΚΕ είναι ίδιος με αυτόν. Να ελέγχεται όλο και περισσότερο όσο ανεβαίνουνε προς τα επάνω τα όργανα της εκπροσώπησης, έτσι ώστε στο τέλος να καταλήγει υποτίθεται ένα όργανο εκλεγμένο, που στην πραγματικότητα όμως δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υλοποιεί και να εφαρμόζει την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, που βέβαια, και δεν θα επιχειρηματολογήσω σε αυτό, ηλίου φαεινότερο είναι σε βάρος των συμφερόντων των εργαζόμενων και του λαού και υπέρ των συμφερόντων των λίγων. Αυτό ακριβώς κάνει και το προεδρικό διάταγμα που επιβάλλει αυτόν τον τρόπο εκλογής.
Εμείς το καταγγέλλουμε ως αντιδημοκρατικό και θα θέλαμε αυτήν την άποψη να την έχει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο της Μακρακώμης αλλά και συνολικά, και γι’ αυτό δεν συμμετέχουμε καν στην διαδικασία της εκλογής.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Κρητικός παρακαλώ.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Θέλω και εγώ να καταγγείλω τον τρόπο εκλογής. Απλώς, ότι ξεκίνησε με τον Καλλικράτη συνεχίζεται. Η διάλυση της χώρας. Και όπως βλέπετε το διάταγμα εκλογής, δεν βγήκε, δεν διατυπώθηκε μαζί με το νόμο Καλλικράτη αλλά αφού είδαμε τα αποτελέσματα, το πήραμε και το φτιάξαμε στα μέτρα μας και ξέρουμε από τώρα το αποτέλεσμα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος παρακαλώ; Ο κύριος Φαρρής.
ΦΑΡΡΗΣ: Μπορεί κανείς να συμφωνήσει με τις πολιτικές επισημάνσεις του κυρίου Ράμμου, αλλά όταν ο νόμος προσδιορίζει ότι δύο πρέπει να είναι από την πλειοψηφία και δύο από την μειοψηφία, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση. Τώρα το αν διαφωνούμε για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ας εκφράσουμε εκεί τις ενστάσεις.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δεν θέλω να επεκταθώ. Θα τοποθετηθώ στην γενικότερη ένδεια της χώρας μας, την οικονομική και την έλλειψη στελεχών που απαρτίζουν την Δημόσια Διοίκηση, αλλά και τα συλλογικά όργανα σε όλους τους φορείς, ξεκινώντας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τους εκλεκτούς καθηγητές των Πανεπιστημίων.
Και θα δείτε τα αποτελέσματα των μαθητών σε ότι αφορά τη γνώση την οποία αποκομίζουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εθνικό σάλπισμα για ανασυγκρότηση της εθνική σε όλους τους τομείς.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’ την αξιολόγηση του προσωπικού του Δήμου μας και ανάλογα με το γνωστικό τους επίπεδο ας τους κατανείμουμε, χωρίς διακρίσεις. Ας ακούσουμε επιτέλους τι γνώση κουβαλάει ο καθένας, για να είναι σύμβουλοί μας στην καθημερινότητά και στην άσκηση των καθηκόντων μας. Θα πάω και στις εκλογές κύριε Δήμαρχε.
Είναι αδιανόητο σήμερα, να πηγαίνουμε σε συλλογικά όργανα μόνο και μόνο να είμαστε η προέκταση των κομμάτων, και των κέντρων εξουσίας της Αθήνας και άλλων. Οι άνθρωποι οι οποίοι θα πάνε εκεί θα πρέπει μέσα από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, να εκφράζουν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις και αντιθέσεις με γραπτή δήλωσή τους κάνοντας ακόμα και ρήξη με εκείνους που θέλουν να διαχειρίζονται εξουσία και πόρους εθνικούς και της Ευρώπης για λογαριασμό μόνο των δικών τους Δήμων. Και ξέρουμε πως γίνονται και οι συσχετισμοί. Και ποιος είναι ο ρόλος των εκπροσώπων των μικρών Δήμων.
Θέλετε λοιπόν κάθε φορά που θα συνεδριάζουνε τα όργανα όποιος και να μετέχει με οποιαδήποτε γνώση από εδώ μέσα, μακάρι να ήμασταν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλοι για να μην χρειαζόμαστε λεξικό ετυμηγορίας και έννοιας λέξεων για να καταλάβουμε τι λένε οι ομιλητές από το βήμα. Αλλά να εκφράζουνε μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους στόχους που πρέπει να υπηρετήσουμε για τον τόπο. Διότι χάνονται ευκαιρίες.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Μαγουλά. Αν δεν έχει άλλος συνάδελφος κάτι να μας πει κάτι, να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Παρακαλώ στη σειρά και στην κάλπη.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, υποψήφιοι από την πλειοψηφία είναι ο κύριος Καραντζίκος Γεώργιος και ο Μπήτος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη. Μπορείτε να πάρετε τα ψηφοδέλτια, να πάρετε και τα λευκά σας, και να πάτε να ψηφίσετε. Δεν ξέρουμε ακόμα. Θα μου δώσουν το χαρτί και θα σας το πω.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να κάνω μία παρατήρηση κύριε Πρόεδρε; Επιτρέπεται να κάνω μία παρατήρηση επί της διαδικασίας; Θεωρητικό σενάριο. Φαίνεται εδώ πέρα ότι καταργούμε ακόμα και αυτό που είπε ο κύριος Ράμμος, έστω αυτό που το διάταγμα λέει, εμείς με την πρακτική μας το καταργούμε γιατί φοβούμαστε οποιαδήποτε αντίδραση. Ή μήπως υπάρξει αντίδραση. Ας υποθέσουμε ότι δεν κατέθετε η μειοψηφία η δικιά μας συνδυασμό. Πώς θα καλύπτονταν οι 4 έδρες;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απ’ τη μειοψηφία.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν θα είχατε. Δεν θα υπήρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απ’ τη μείζονα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μα δεν θα υπήρχε. Μα έναν έχει πάλι. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πώς δεν υπάρχουν;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ένας είναι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ένας. Ένας δεν βγαίνει;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δύο βγαίνουν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δύο βγαίνουν άμα υπάρχει άλλος συνδυασμός.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Αν δεν κατέθετε, αυτό θέλω να σας πω, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κατέθεσε ένα ψηφοδέλτιο δίνοντας την δυνατότητα της εναλλακτικής λύσης, και τη δυνατότητα της ψηφοφορίας. Δυστυχώς η διαπίστωση από τα ψηφοδέλτια είναι ότι υπάρχει μία προσπάθεια χειραγώγησης να μην υπάρχει ούτε μία φωνή αντίδρασης. Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι από τους 16 της πλειοψηφίας, δεν υπήρχαν 3 που θέλανε να εκλεγούν. Απλώς οι δύο υποχρεωτικά βάλανε, δεν υπάρχει ούτε αναπληρωματικός. Και αν κάποιος κάτι πάθει από αυτούς ποιος θα πάει; Π’ως θα βγει ο αναπληρωματικός; Για όνομα του Θεού δηλαδή. Τόσος εκφοβισμός υπάρχει; Δηλαδή το μόνο ψηφοδέλτιο που δίνει εναλλακτική λύση, είναι το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Έχει δύο υποψηφίους τουλάχιστον. Αν πάθει κάτι ο ένας να πάει ο άλλος. Για όνομα του Θεού. Εγώ και ο κύριος Κρητικός είμαστε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ. Η πλειοψηφία με την σειρά να αρχίσει να ψηφίζει. Ο κύριος Κυριαζής.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ. Κύριοι συνάδελφοι. Κύριοι συνάδελφοι. Ο κύριος Ράμμος και ο κύριος Μαγουλάς αποφαίνονται της ψηφοφορίας. Ο κύριος Μαγουλάς εξέφρασε την επιθυμία να δικαιολογήσει την αποχή του. Παρακαλώ κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριοι συνάδελφοι, είπα και στην πρωτολογία μου ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα εκλεγούν σήμερα από εδώ, ή θα φύγουν με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για την θωράκιση των συμφερόντων του Δήμου ή απλά θα τηρηθεί αυτό που χρόνια βλέπουμε να γίνονται ουρές κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων, οι οποίοι διαχειρίζονται εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μόνο για την ανάπτυξη των δικών τους Δήμων. Δεν άκουσα κανέναν να πάρει θέση, ότι ομαδοποιούμαστε για το συμφέρον των Δήμων και των δημοτών και γι’ αυτό απείχα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Μαγουλά. Θα σας ανακοινώσω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Από την πλειοψηφία ψήφισαν 13, άκυρα - λευκά 1, ο κύριος Μπήτος πήρε 12 σταυρούς, και ο κύριος Καραντζίκος 11. Εκλέγεται ο κύριος Μπήτος και ο κύριος Καραντζίκος.
Από την μειοψηφία. Ψήφισαν 9 επί συνόλου 11. Απείχαν 2. Ο κύριος Διαμαντής πήρε 3, ο κύριος Τζιβελέκας πήρε 5, άκυρα – λευκά 1. Αποχή όπως σας είπα 2. Εκλέγεται ο κύριος Τζιβελέκας και ο κύριος Διαμαντής.


ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Μακρακώμης.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν ήθελα να διαβάσω μία επιστολή της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Επειδή ο κύριος Διαμαντής που την έστειλε έχει ζητήσει να διαβαστεί στο συμβούλιο. Θα σας την διαβάσω. Δεν ξέρω αν την έχετε όλοι μπροστά σας.
«ΘΕΜΑ: Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Μακρακώμης.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την 18/8/2011 ένα από τα θέματα για συζήτηση προς λήψη απόφασης έγκρισης με εισήγησή σας ήταν και το σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Μακρακώμης.
Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος αναβλήθηκε προκειμένου να συμπληρωθούν σε αυτό νέες οδηγίες του Υπουργείο και μας ζητήθηκε να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και τις παρατηρήσεις μας. Μετά από τα παραπάνω και προκειμένου να συμβάλλω στο μέτρο του δυνατού επιτρέψτε μου να καταθέσω τα παρακάτω.
1ον Από την μελέτη του σχεδίου που μας χορηγήθηκε, προκύπτει ότι οι υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταρτίσουν το σχέδιο, χρησιμοποίησαν ως υπόδειγμα, τα πρότυπα σχέδια ΟΕΥ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.
2ον Σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα σχέδια, ο Δήμος μας εντάσσεται στην ομάδα Περιφερειακοί Ηπειρωτικοί Δήμοι και στην υποομάδα Μικροί προς Μεσαίοι Δήμοι με πληθυσμό 10.001 – 30.000 κατοίκους.
3ον Αντίστοιχα οι συγκριτικές δομές των Δήμων της ομάδος αυτής διαθέτουν υπηρεσίες:
1ον υπαγόμενες απευθείας στο Δήμαρχο,
2ον επιτελικές,
3ον Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης,
4ον Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής,
5ον Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού
6ον Υποστήριξης και
7ον Αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
4ον Στις παραπάνω δομές προβλέπεται η λειτουργία 3 διευθύνσεων και συγκεκριμένα: Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και η λειτουργία αυτοτελών τμημάτων. Κατ’ εξαίρεση η λειτουργία αυτοτελών γραφείων προβλέπεται μόνο στις υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στο Δήμαρχο.
Παρόλα τα παραπάνω προφανώς με πολιτική εντολή, το σχέδιο που καταρτίστηκε δεν περιλαμβάνει καμία Διεύθυνση καθώς επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για Γενικό Γραμματέα του Δήμου, ενώ στις υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στο Δήμαρχο απουσιάζει το αυτοτελές γραφείο Διαφάνειας.
Κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς συνειδητά με κεντρική και πολιτική επιλογή, μετατρέψατε οργανωτικά και διοικητικά το Δήμο μας σε έναν μικρό, ορεινό Δήμο με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, γιατί σύμφωνα με την μελέτη, μόνο αυτοί οι Δήμοι λειτουργούν με αυτοτελή τμήματα και γραφεία χωρίς Διευθύνσεις, Γενικό Γραμματέα κλπ.
Η ενέργειά σας αυτή προφανώς και υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες τις οποίες δεν γνωρίζουμε αλλά υποθέτουμε. Ότι η οριζόντια ανάπτυξη των διοικητικών δομών του Δήμου, εξυπηρετεί την χειραγώγηση και την πολιτική εκμετάλλευση των δομών και ίσως ένα μικρό κομμάτι της γραφειοκρατίας του Δήμου.
Κατά τα άλλα η δομή και η οργάνωση του Δήμου που επιλέξατε, έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον Δήμο μας και ενδεικτικά αναφέρω:
1ον Αφαιρεί κάθε αναπτυξιακή ικανότητα και προοπτική του Δήμου μας, στερώντας του δομές όπως είναι οι Διευθύνσεις που θα υπηρετούσαν την κατάρτιση, τον συντονισμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων.
2ον Καταργεί τον διοικητικό έλεγχο της εσωτερικής ιεραρχίας, και παραβιάζετε την αρχή της ιεραρχικής αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων καταργώντας ουσιαστικά την κατακόρυφη ιεραρχία, υιοθετώντας μονοδιάστατα την οριζόντια δομή.
3ον Ελαχιστοποιεί τον συντονισμό των τμημάτων και των γραφείων στην καθημερινή τους δράση, και στην διαχείριση προγραμμάτων και δράσεων που ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός τμήματος με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος και η αιρετή εξουσία του Δήμου να αδυνατεί να παρακολουθήσει σύνθετες δράσεις και να καταρτίσει προγράμματα που απαιτούν συνεργασία υπηρεσιών.
4ον Η μη ύπαρξη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στερεί την προοπτική και την δυνατότητα από τον Δήμο, να δημιουργήσει η Τεχνική Υπηρεσία ικανή να υπάρχει διαχειριστική επάρκεια προκειμένου να διαχειρίζεται και να υλοποιεί αυτόνομα ευρωπαϊκά προγράμματα.
5ον Απαξιώνει και αδρανοποιεί αφαιρώντας το κίνητρο της εξέλιξης στους δημοτικούς υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ και ΤΕ.
Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ να επανεξετάσετε το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, υιοθετώντας το πρότυπο που αναλογεί και αντιστοιχεί στο Δήμο μας, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, την αστικοποίηση των Δημοτικών Κοινοτήτων Σπερχειάδας και Μακρακώμης και τους παραγωγικούς τομείς σύμφωνα με την μελέτη της ΕΕΤΑ Α.Ε.
Μην υποβαθμίζετε το Δήμο στον οποίο ηγείσθε και όλοι μας υπηρετούμε για την ανάπτυξη, την πρόοδο και το καλό του τόπου και των δημοτών μας.
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου παρακαλώ να κοινοποιήσετε την παρούσα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, προκειμένου να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην συζήτηση του θέματος που θα γίνει στο Δ.Σ. την 12/9.
Για την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Νικόλαος Διαμαντής,
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικός Σύμβουλος».
Αυτή ήτανε η επιστολή του κυρίου Διαμαντή. Δεν ξέρω αν θέλετε να προσθέσετε κάτι κύριε Διαμαντή. Θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Τι θέλετε να σας το διαβάσω αυτό τώρα;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, κύριε Δήμαρχε την εισήγησή σας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η εισήγηση είναι ένα βιβλίο, δεν ξέρω, αν θέλετε την διαβάζω. Μήπως την έχετε δει να επισημάνουμε κάποια σημεία; Είναι βιβλίο ολόκληρο. Ξέρετε τι είναι. Θέλετε να σταθούμε σε κάποια συγκεκριμένα σημεία; Ερωτήσεις Πρόεδρε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος Δήμαρχος, ολοκλήρωσε την εισήγηση, με την ανάγνωση της επιστολής του κυρίου Διαμαντή, δεν θέλει να προσθέσει κάτι. Αναφέρεται στο κείμενο που έχουμε μπροστά μας. Αν θέλουν οι επικεφαλής της μειοψηφίας με τη σειρά εκλογής να πάρουν το λόγο. Ο κύριος Τζιβελέκας έχει το λόγο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Στο προηγούμενο συμβούλιο αναβάλλαμε τον Οργανισμό. Εμείς ως επικεφαλείς είχαμε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, λάβαμε υπόψη μας και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν Κανονισμό που να εξυπηρετεί και το Δήμο αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν και τα αντίστοιχα χρήματα, για να μπορούν να πληρωθούν οι υπάλληλοι. Συνεννοηθήκαμε και με τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, μέχρι πού μπορεί ο Δήμος να αντεπεξέλθει. Αυτό που ακούγεται, ότι ας βάλουμε εμείς 150 θέσεις και μην προσλάβουμε, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μην σε ρωτήσει κανείς. Όλοι μας παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Όταν ψηφίσουμε έναν Κανονισμό με μόνιμους υπαλλήλους, το Κράτος θα κάνει τις υποχρεωτικές μετατάξεις, χωρίς να σε ρωτήσει, διότι όταν ψηφίζεις τον Οργανισμό σημαίνει ότι έχεις και την έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ότι υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα. Θα έχει λοιπόν υποχρεωτικές μετατάξεις στο Δήμο μας και μετά θα πάμε σε εργασιακές εφεδρείες, αλλά λεφτά δεν θα έχουμε κατ’ ουσία να πληρώσουμε.
Διότι θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η απογραφή από 21.500 είναι 16.100. Αυτό μεταφράζεται και για το 2012 αλλά και γενικότερα για την επόμενη δεκαετία, χάσιμο πόρων από τον Δήμο Μακρακώμης ένα εκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος. Και όλοι αυτοί οι υπάλληλοι εξαιρουμένων των ανταποδοτικών υπηρεσιών, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πληρώνονται μόνο από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και όχι από ανταποδοτικά.
Γι’ αυτό λοιπόν θα συμφωνήσω με την εισήγηση του κυρίου Δημάρχου, αν και νομίζω ότι δύο τρία άτομα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν. Δεν έχω όμως κανένα πρόβλημα αν θα συμφωνήσετε να ψηφίσουμε τα 93 άτομα, τόσα τα έχουμε βγάλει, κύριε Δήμαρχε, δεν είναι έτσι;
Είναι 16 ΠΕ, 26, 6 ΤΕ, 40 Διοικητικό, ανταποδοτικό κτλ. Πιστεύω ότι αυτό το προσωπικό είναι υπεραρκετό. Εξάλλου έχουμε το δικαίωμα μετά από δύο έτη να κάνουμε τροποποίηση αλλά βασική αρχή των συναδέλφων, θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση των θέσεων των υπαλλήλων που έχει ο νέος Καλλικράτειος Δήμος, να είμαστε σφιχτοί στον Οργανισμό, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα. Γιατί τέτοιους Οργανισμούς είχαμε και να που καταντήσαμε. Αυτά θα ήθελα να πω στην πρωτολογία μου και αν γίνει δεκτό από την πλευρά του Δημάρχου για τις θέσεις να βρεθούν καλώς. Αν δεν γίνει, πάλι καλώς, θα ψηφίσουμε. Έτσι κι αλλιώς.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος Κρητικός.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Θέλω να πω ότι ο αριθμός καλός είναι. Αλλά να παρατηρήσω ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται μέσω των ΚΑΠ. Επομένως αν φέρει κάποιους παραπανίσιους η Πολιτεία, είναι υποχρεωμένη να φέρει και τους αντίστοιχους, αντίστοιχη αύξηση στους ΚΑΠ. Άρα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Χωρίς να λέμε ότι χρειάζονται τόσοι πολλοί.
Σε ότι αφορά όμως τις Διευθύνσεις τουλάχιστον μία Διεύθυνση, πρέπει να υπάρχει. Δεν υπάρχει Οργανισμός μέσα στην Ελληνική Πολιτεία χωρίς Διευθυντή. Θα μου πείτε είναι ο Δήμαρχος. Ξέρετε οι μισοί Οργανισμοί έχουν Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο. Έτσι; Άλλο ο Πρόεδρος άλλο. Η ψυχή του Οργανισμού είναι ο Διευθυντής. Άρα λοιπόν Δήμος χωρίς Διευθυντή, που θα αναφέρονται καταρχάς οι υπάλληλοι δεν μπορεί να λειτουργήσει κατ’ εμέ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Ράμμος παρακαλώ.
ΡΑΜΜΟΣ: Δεν είναι καθόλου εντυπωσιακό το ότι είναι συνεισήγηση από ότι φαίνεται ο νέος Οργανισμός. Και βέβαια κρατάει από τον ισολογισμό του Δήμου αυτή η ιστορία. Και την βλέπουμε να επιβεβαιώνεται. Δεν θα πω παραπάνω σε αυτό. Θα έχουμε να πούμε στην πορεία.
Κοιτάξτε να δείτε. Σωστό είναι ότι υπάρχουν τα υποδείγματα της ΕΕΤΑ. Ότι ομαδοποιεί τους Δήμους, ότι περισσότεροι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα αυτό ακριβώς κάνουνε. Ένα copy paste από εκεί, και ασχολούνται μετά μόνο με τον αριθμό και το τι ειδικότητες αλλά δυστυχώς, όχι με γνώμονα το πώς οραματίζονται και φαντάζονται τον Δήμο και την περιοχή την επόμενη ημέρα, αλλά τι πιθανά έχουν στο μυαλό να εξυπηρετήσουν την επόμενη μέρα. Και θα πω συγκεκριμένα παραδείγματα, γι’ αυτό. Το βασικό αν εξαιρέσουμε το μπλα μπλα δεν το υποτιμάω, αυτό το copy paste για τις αρμοδιότητες, για τις Διευθύνσεις και το πώς θα είναι διαμορφωμένες τι και τι και τι και τι. Που γίνεται με αυτό τον τρόπο, που αποδεικνύει τι; Ότι υπάρχει βούληση και παρακαλώ δεν θέλω να ξανακούσω ότι ναι αλλά αυτός είναι ο νόμος, τι μπορούμε να κάνουμε.
Γιατί εδώ δεν είμαστε υπάλληλοι του κράτους που έχουμε ορκιστεί, να εφαρμόζουμε τις εντολές. Είμαστε εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής. Το ότι γίνεται αυτή η αντιγραφή, δείχνει την βούληση ακριβώς, να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται στην Τοπική Διοίκηση. Να εφαρμοστεί πέρα για πέρα ο Καλλικράτης. Πως θα εφαρμοστεί πέρα για πέρα ο Καλλικράτης; Όταν θα διαμορφώσουμε και τους Δήμους, διοικητικά κατά τον αντίστοιχο τρόπο. Και θα πω και σε αυτό συγκεκριμένα, πως θέλετε και τον συγκεκριμένο Οργανισμό που έχετε εδώ. Είναι βασική παρατήρηση αυτή. Και για μας άρνηση να ψηφίσουμε αυτόν τον Κανονισμό.
Δεύτερον. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι χρησιμοποιήθηκαν και μάλιστα με άσχημο τρόπο για να διαλυθούν αυτό που λέμε οι εργασιακές σχέσεις. Και να μπούνε στην ημερήσια διάταξη, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά ιδιωτικού δικαίου, τους κάνουνε λέει και Προϊστάμενους. Ως πότε αυτή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να μοιραστεί ο ελληνικός λαός ανάμεσα στους ιδιωτικούς και στους δημόσιους, και να χάνουνε και οι δύο. Και πάρα πολλοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Και τώρα έρχεται και το καινούριο το φρούτο, για τις 55.000 με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις το ξέρετε. Ευτυχώς δεν έχει έρθει ακόμη εδώ. Παρακαλώ να μην έρθει. Να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τέτοιο πρόβλημα.
Και έρχεται ο Οργανισμός και το επισημοποιεί αυτό με τον Καλλικράτη με τον καλύτερο τρόπο. Που σημαίνει τι; Όποιος τον ψηφίσει ανεξάρτητα του τι μπορεί να λέει στα καφενεία και στις πλατείες, εδώ με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο λέει ναι, είναι σωστό να υπάρχουνε. Συμβασιούχοι φουκαράδες, όμηροι της εκάστοτε εξουσίας. Έλα εδώ και θα ψηφίζεις έτσι, θα κάνεις έτσι, θα κάνεις αλλιώς, για να είσαι και την επόμενη ημέρα εδώ.
Και να έρχονται και θέματα, επιτρέψτε μου να τα σχολιάσω αυτά που ειπωθήκανε στην αρχή. Γιατί η καθαρίστρια στο Καστρί, και γιατί αυτός στην καθαριότητα να παίρνει λιγότερα από ότι πήρε ο άλλος κ.ο.κ.; Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι και της πελατειακής λογικής και της πελατειακής σχέσης που υπάρχει. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να το αρνηθεί αυτό.
Άρα δεύτερος σημαντικός λόγος. Δεν μπορεί ο Οργανισμός του Δήμου να επιβραβεύει αυτή την πολιτική. Δεν μπορεί εμείς εδώ οι εκλεγμένοι να λέμε ότι κάποιοι συμπολίτες μας θα είναι όμηροι. Και να μας χρωστάνε και χάρη και θα μας λένε και ευχαριστώ γιατί τους κάναμε ομήρους. Δεν πρέπει να προβλέπει τέτοιες θέσεις ο Οργανισμός.
Με τη βασική αρχή που λέει, η δουλειά είναι δικαίωμα και πρέπει κάποιος να είναι εξασφαλισμένος. Μα γιατί στο δημόσιο και όχι στον ιδιωτικό κλπ, κλπ; Για όλους πρέπει να ισχύει αυτό. Και εδώ είναι η Ρόδος που λέμε, αν τα εφαρμόζουμε ή όχι.
Τρίτο ζήτημα. Γιατί έχει και μία εισαγωγή για το ποιος είναι ο Δήμος μας και τι ανάγκες έχει κλπ, κλπ. Κοιτάξτε να δείτε. Είναι ανάγλυφο από το τι οργανόγραμμα προτείνετε ότι ο Δήμος θα είναι ο μεσάζοντας ανάμεσα στους δημότες, τα υποζύγια που θα πληρώνουν αβέρτα, και στο Δήμο που θα κανονίζει με ποιον τρόπο οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα μπουν σε διαδικασία να προσφέρουν υπηρεσίες, μα στην καθαριότητα, μα στην ύδρευση, μα, μα, μα… Και μην πείτε ότι λέω ιστορίες. Θα σας θυμίσω απόφαση της Επιτροπής που μάλιστα θεωρήθηκε και θετικό. Ήταν πρόταση από την μειοψηφία. Για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτών στον τομέα της Καθαριότητας. Είναι έτσι; Έτσι είναι.
Και θα σας θυμίσω την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λέει να δημιουργηθεί εταιρεία, για να εκμεταλλεύεται το φράγμα και να μπουν και δημότες εδώ. Ποιοι θα μπουν σε αυτή την εταιρεία, που ανοίγει ο δρόμος δηλαδή της ιδιωτικοποίησης.
Και πάτε να φτιάξετε έναν μηχανισμό στο Δήμο, και είναι έτσι κατανεμημένες οι θέσεις ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης που θα εξυπηρετεί αυτό ακριβώς το πράγμα. Για την διαχειριστική δυνατότητα ή ικανότητα του Δήμου. Για να βάζει σε εφαρμογή προγράμματα, για να προχωρήσει στην μέθοδο των ΣΔΙΤ, ήδη έχει ακουστεί και σε τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο, και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα και δεν υπάρχουν αντιδράσεις, και γενικότερες αλλά και από τα Δημοτικά Συμβούλια σε αυτό, θα μπει ως αναγκαιότητα αύριο, μεθαύριο να δοθεί για παράδειγμα η καθαριότητα στον ιδιώτη. Ή η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού σε ιδιώτη. Και θα πληρώνουν τα υποζύγια. Και θα υπάρχει η λογική εδώ, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, έτσι είναι η κατάσταση, έτσι είναι ο νόμος, όπως γίνεται μέχρι τώρα.
Να σας πω. Η διαπίστωση που λέει είμαστε αγροτικός κτηνοτροφικός Δήμος πώς συμβιβάζεται με το ότι έχει έναν γεωπόνο και έναν κτηνίατρο; Αυτοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία; Που θα προσφέρουνε στην αγροτική, κτηνοτροφική περιοχή; Αλλά από την άλλη έχει ειδικότητες και πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων και χημικών, μην παρεξηγηθούμε. Χρειάζονται. Αλλά ποια είναι η ιεράρχηση; Από πού ξεκινάμε; Απ’ το πώς θα φτιάξουμε τον μηχανισμό που θα προωθήσει την ΣΔΙΤ αύριο, μεθαύριο; Ή πως θα φτιάξουμε τον Δήμο που να λειτουργεί, με βασικό κριτήριο και πρώτο κριτήριο, το συμφέρον του κατοίκου της περιοχής. Και ποιου κατοίκου της περιοχής; Του εργαζόμενου, μα στο δημόσιο, μα στον ιδιωτικό τομέα, του μικροεπαγγελματία, του μαγαζάτορα, αυτουνού. Και σε ότι αφορά…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Ράμμο συντομεύετε. Τελειώνει ο χρόνος σας.
ΡΑΜΜΟΣ: Θα τελειώσω αφού το θέλετε, κύριε Πρόεδρε. Και σε ότι αφορά την ίδια την επαφή τους με το Δήμο, σαν εργαζόμενοι στο Δήμο, όχι με αυτές τις απαράδεκτες σχέσεις. Και από εκεί και πέρα τι του προσφέρει ο Δήμος. Πώς δηλαδή, το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ, υπάρχει κάποιο όραμα για την περιοχή και για τους εργαζόμενους εδώ, τον κόσμο τον απλό δηλαδή στη περιοχή και πάει ο Δήμος αυτό το όραμα να το εξυπηρετήσει. Να κάνει την αυριανή μέρα καλύτερη από ότι είναι σήμερα; Ή στο όνομα τάχαμου δήθεν του καλού της περιοχής, μία άκριτη αποδοχή, και δεν είναι πολιτική θέση αυτό, και δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας, αυτής της πολιτικής που έρχεται κεντρικά απ’ τα πάνω και που εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο στην προηγούμενη ψηφοφορία.
Και έχει δίκιο ο συνάδελφος ο Μαγουλάς που λέει, πως θα πάνε να εκπροσωπήσουνε. Όπως πάντα συνάδελφοι. Εξ’ ου και με απόφαση της ΚΕΔΚΕ, που υποτίθεται είναι το όργανο των εκλεγμένων. Χαριστήκανε τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναντι του ευτελούς 1,8 και αυτό με δόσεις, μακροχρόνιες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, καταψηφίζουμε τον Κανονισμό και παρακαλούμε πολύ, όλους τους συναδέλφους να τοποθετηθούν, αν θέλουν με αυτά τα κριτήρια και με βάση αυτά τα κριτήρια να υπάρξει και απόφαση. Για να υπάρξει ένας Κανονισμός που πραγματικά θα εξυπηρετεί τους δημότες και το Δήμο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ κάποιος συνάδελφος από την πλειοψηφία μήπως θέλει να κάνει κάποια παρατήρηση; Ο κύριος Φαρρής.
ΦΑΡΡΗΣ: Θεωρώ ότι ο λόγος του κυρίου Ράμμου απευθύνεται σε πολιτικό ακροατήριο. Εάν παρόλα αυτά είχε κάποιες προτάσεις, οι οποίες θα εντάσσονταν μέσα στο νομοκανονιστικό πλαίσιο του Καλλικράτειου, ασφαλώς θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να τις υιοθετήσει. Και φυσικά και φυσικά στο πολιτικό επίπεδο, όχι απλά εγκρίνω τον πολιτικό του λόγο, αλλά θα μπορούσα εγώ να εκφραστώ ακόμα χειρότερα για την κεντρική εξουσία. Όμως εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε σε ένα νομοκανονιστικό πλαίσιο, το οποίο έρχεται από την κεντρική εξουσία η οποία ψηφίστηκε από το λαό. Ευχαριστώ πολύ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος της πλειοψηφίας; Από τη μείζονα μειοψηφία; Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Η πολιτεία αποφάσισε να κάνει διοικητική μεταρρύθμιση, να κάνει διοικητική αποκέντρωση. Είπε ο κύριος Κρητικός ότι οι μετατάξεις πρέπει να συνοδεύονται και από πόρους και με μέσα. Συνεπώς έχουμε όλο το δικαίωμα να κάνουμε αποδοχή των μετατασσομένων αν δεν συνοδεύονται.
Εξεύρεση πόρων. Ήρθατε σε αυτήν την αίθουσα με ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, όλων των ΟΤΑ που θα πρέπει να συνασπιστούν στην δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος να γίνει η διαχείριση και να αποκομίζουμε κέρδος. Μίλησα για το φράγμα Οινάχου με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όλων των μόνιμων κατοίκων σε πολυμετοχική εταιρεία, εξαιρουμένων, των ιδιωτών. Να οι πόροι.
Σ’ αυτή την αίθουσα με πρωτοβουλία δική σας, κύριε Δήμαρχε, αν δεν κάνω λάθος κύριε Φαρρή διορθώστε με, ο κύριος Τσίτουρας πρότεινε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλους τους χώρους που διαθέτουνε τα Δημοτικά καταστήματα και όχι μόνο, για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Και σύντομα θα σας φέρω στο επόμενο συμβούλιο δεσμεύομαι, διότι εμείς είχαμε κάνει μέτρηση όλων των επιφανειών των χώρων του πρώην Δήμου Σπερχειάδος, τι απόδοση έχουν, και πως μπορούμε μελετώντας, μία, μία τους στύλους της ΔΕΗ, στον δημοτικό μας φωτισμό, να μειώσουμε στο ελάχιστο με την χρήση λαμπτήρων που χρηματοδοτείται αυτό το πρόγραμμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις αλλαγές αυτές. Να λοιπόν η εξοικονόμηση των πόρων. Βεβαίως. Όταν θα έχετε πόρους λοιπόν από την πώληση της ενέργειας, μπορείτε να τη διαχειριστείτε όπως θέλετε.
Ξεκινάμε λοιπόν και λέμε διοικητική αποκέντρωση. Όσοι λοιπόν έχετε περάσει από δημόσια διοίκηση έστω και χωρίς στολή, ξέρετε ότι υπάρχει μία πυραμίδα διοίκησης. Υπάρχει προσωπικό δημόσιας εκπαίδευσης δευτεροβάθμιας, υπάρχουν τα ΤΕΙ, υπάρχουν και τα ΠΕ. Είναι δυνατόν σήμερα, μετά τα 2/3 παραχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία, χωρίς να έχουμε οργανωμένα τμήματα και Διευθύνσεις, ένας Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, εξαταξίου Γυμνασίου να μπορούν να λειτουργήσουν κράτος; Γιατί είμαστε κράτος. Έχουμε γνώθι σ’ αυτόν σε αυτήν την αίθουσα τι θέλουμε από αύριο;
Δεύτερο. Πρωτογενής τομέας. Ο αγροτικός τομέας και η γεωργία. Με ποιον τρόπο κύριοι και με ποια πρόσωπα θα τους στηρίξουμε;
Νομική Υπηρεσία. Σας είπα και πριν. Πρώτα για την δική μας νομική στήριξη. Γιατί δεν είμαστε παντογνώστες, γιατί έχουμε γνώθι σ’ αυτόν. Κύριε Κατσαντώνη. Σήμερα έχετε αναλάβει, τη νομική στήριξη. Είστε ικανοποιημένος ότι μπορεί με αυτό το πρόγραμμα να στελεχωθεί επαξίως, να βοηθηθείτε εσείς πρώτα λειτουργικά και κατ’ επέκταση να θωρακίσετε τη διοίκηση τη σημερινή του Δήμου. Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου; Αλλά και εμάς; Στις συνεδριάσεις για να μην παίρνουμε λάθος αποφάσεις, και εκτεθούμε έναντι του νόμου και βρεθούμε με το ένα πόδι πίσω από τα κάγκελα; Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε διοίκηση και λέμε εντάξει,  να γίνει ένας συνειρμός των θέσεων και του κυρίου Ράμμου και του κυρίου Διαμαντή αυτή, διότι εμείς δεν είμαστε ένας μικρός ορεινός Δήμος.
Είμαστε ένας μεγάλος Δήμος γεωγραφικά, αυτό που επικαλεστήκαμε και στο σχέδιο Καλλικράτη, με τη μόνη διαφορά σήμερα, ερχόμαστε να αραιώσουμε αυτά που λέγαμε. Να γίνουμε μικροί. Μεγάλοι λοιπόν σε γεωγραφικό εύρος, μεγάλοι σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά παράλληλα να έχουμε και διοικητικές υπηρεσίες που να διατηρήσουν πρωτίστως τον πολίτη και να θωρακίσουν και εμάς στη λήψη των αποφάσεων.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος της μείζονος μειοψηφίας; Ο κύριος Κοντογιώργος.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι. Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Μακρακώμης, με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του. Με τα όποια προβλήματα θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του.
Εξάλλου σε αυτά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν έχουμε το δικαίωμα μετά από δύο χρόνια να κάνουμε τροποποιήσεις και βελτιώσεις διαπιστώνοντας από μόνοι μας τις όποιες αδυναμίες θα υπάρξουν, τα όποια προβλήματα θα υπάρξουν, από την εφαρμογή αυτού του νέου Κανονισμού που θα ψηφίσουμε. Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Οι βελτιώσεις έρχονται με την πάροδο του χρόνου και βλέποντας ακριβώς το πώς κινείται όλη η διαδικασία.
Εγώ από την πλευρά μου έχω μια ένσταση και βλέπω ότι πρέπει να το δούμε λίγο πιο εμπεριστατωμένα. Και αναφέρομαι ότι ο νέος Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας, δεν προβλέπει τη θέση του Διευθυντή. Και πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ, ότι θα λείπει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των υφισταμένων υπαλλήλων του Δήμου, του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των αιρετών, της Οικονομικής Επιτροπής, της Ποιότητας Ζωής και όλες αυτές τις υπηρεσίες που απαρτίζουν και λειτουργούν το Δήμο. Θα λείπει δηλαδή εκείνο το στέλεχος, το έμπειρο στέλεχος που θα προβλέπει, θα οργανώνει, θα διευθύνει, θα συντονίζει και θα ελέγχει την όλη λειτουργία του Δήμου. Κατά την άποψη αυτή κάθε διευθυντικό στέλεχος προγραμματίζει τις δραστηριότητες των υφισταμένων του, επιλέγει και εκπαιδεύει αυτούς, οργανώνει τις υπηρεσιακές σχέσεις, διευθύνει την εργασία τους, και αξιολογεί τα πραγματικά αποτελέσματα.
Ακριβώς σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω λίγο την έννοια της διοίκησης η οποία, ως κοινωνικό φαινόμενο, ξεκινάει από τις πρώτες ανθρώπινες εκδηλώσεις, όταν ο άνθρωπος αρχίζει να σχεδιάζει, να οργανώνει, να κατανέμει ρόλους και να τους συντονίζει. Ετυμολογικά ο όρος διοίκηση συντίθεται με την πρόθεση δια και το ουσιαστικό οίκηση και σημαίνει την μέριμνα για τον οίκο την εξεύρεση των πόρων και των μέσων για την συντήρηση της οικογένειας και τη διαχείριση των κοινών. Ουσιαστικά ο όρος της διοίκησης σημαίνει την διακυβέρνηση του οίκου και ο βασικός της στόχος είναι πάντοτε η υποκίνηση των εργαζομένων έτσι ώστε να αποσπάσει κανείς από αυτόν μίας ημέρας ικανοποιητικό έργο.
Θεμελιακά η κύρια διαφορά δύο Δήμων του ίδιου επιπέδου, όπου ένας λειτουργεί άψογα σε σύγκριση με τον άλλον…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Κοντογιώργο. Συντομεύετε σας παρακαλώ.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι μία τοποθέτηση η οποία δεν πέρασε ούτε καν τα πέντε λεπτά που δικαιούμαι.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν δικαιούστε πέντε λεπτά.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Τρία λεπτά; Δεν έχει περάσει ο χρόνος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Έχει περάσει. Δύο φορές έχετε περάσει το χρόνο σας.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Λοιπόν, εάν τότε, κύριε Πρόεδρε, εγώ να έρθω μαζί, κύριε Δήμαρχε, διαβάστε μας όλη την εισήγηση,
ΛΑΜΠΡΟΥ: Σας είπα συντομεύετε. Σας είπα. Όπως είπα και στον κύριο Ράμμο και παρεξηγήθηκα. Δεν το θέλω εγώ, το λέει ο Κανονισμός. Και είμαστε υποχρεωμένοι κάποια στιγμή να εφαρμόσουμε τον Κανονισμό. Είμαι πάρα πολύ ανεκτικός. Σας παρακαλώ, να συντομεύουμε, να πούμε τις απόψεις μας. Έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε όλοι.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Λοιπόν, να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τελειώστε.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Τελικά η σημασία της διάθεσης γίνεται ολοφάνερη αν αναλογιστεί κανείς, ότι ο καλύτερος Κανονισμός να υπάρχει στην καλύτερη οργανωμένη μονάδα, είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε πρόκειται για Δήμο, δεν μπορούν να αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει το κατάλληλο διευθυντικό στέλεχος να συντονίζει, να προβλέπει, να θέσει στόχους και να ελέγχει τους υφισταμένους του. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Κοντογεώργο. Άλλος από τη μείζονα μειοψηφία; Θα πάρω το λόγο εγώ.
Κύριοι συνάδελφοι, μετά. Σήμερα έρχεται ένας Οργανισμός Λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου μας. Πολλοί ομιλητές εξέφρασαν τις απόψεις τους. Όμως θα ήθελα να ρωτήσω. Έχει ασκήσει κανένας από όλους μας, Δημόσια Διοίκηση; Είναι τόσο εύκολο για κάποιους να καταρτίζουν ένα συνδυασμό, έναν Οργανισμό Λειτουργίας μιας Υπηρεσίας χωρίς να έχουν ασκήσει διοίκηση;
Εγώ θα ήθελα, κύριε Δήμαρχε, απευθύνομαι σε εσάς, σε τέτοια σοβαρά και μεγάλα θέματα να παίρνετε πρωτοβουλίες. Δεν ξέρω αν το κάνατε. Να καλέσετε τους επικεφαλείς των συνδυασμών, να καλέσετε και δυο τρεις ανθρώπους οι οποίοι έχουν ασκήσει κατά καιρούς Δημόσια Διοίκηση, και να κάνουμε έναν Οργανισμό Λειτουργίας του Δήμου που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και της εποχής μας και των καιρών.
Γιατί αυτά που είπαν κάποιοι ομιλητές ότι θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε την οποιαδήποτε τροποποίηση. Έξι μήνες. Έξι μήνες. Αλλά και στα δύο χρόνια μπορούμε. Επομένως, αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες ανάγκες, και στην πορεία σας παρακαλώ, κάνω έκκληση. Καλέστε και από έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, συμβουλευτείτε ανθρώπους, καλέστε και αυτούς που γνωρίζουν που είναι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα καταρτίσουμε ένα καινούριο Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, έτσι ώστε να είναι και παραγωγικός, και να είναι και δυναμικός. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν βλέπω ότι δεν υπάρχει Διευθυντής των Υπηρεσιών του Δήμου, δεν είναι δυνατόν εσείς κύριε Δήμαρχε, να είστε πάνω από όλους και να μπορείτε με τις τόσες υποχρεώσεις που έχετε να ελέγχετε και την καθημερινότητα αλλά και τις διάφορες άλλες υποχρεώσεις σε άλλα επίπεδα.
Εγώ θα ψηφίσω τον Εσωτερικό Κανονισμό, έτσι όπως τον φέρνετε, αλλά θα κάνω πάλι μία έκκληση στο συντομότερο δυνατό θα βρείτε έναν τρόπο να πλησιάσετε ανθρώπους και να κάνουμε έναν λειτουργικό Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου μας. Παρακαλώ ο κύριος Διαμαντής έχει το λόγο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Οι θέσεις μου σχετικά με τον Κανονισμό αναγνώσθηκαν από τον κύριο Δήμαρχο. Ήθελα κατά αντίθετο τρόπο από την τακτική που εφαρμόζεται να συμμετάσχω στη διαδικασία κατάθεσης του Οργανισμού σε φάση νωρίτερη ώστε να μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις μου για το καλύτερο του Οργανισμού.
Δυστυχώς ο Οργανισμός ο οποίος έρχεται αυτή τη στιγμή για ψήφιση, είναι ένα κακέκτυπο, κακέκτυπο επαναλαμβάνω, αυτών των οποίων έθεσε η Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πήραμε το μεγαλύτερο μέρος που έχει σχέση με τις αρμοδιότητες και αδιαφορήσαμε για τη διοικητική του δομή και για την οργάνωση. Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από εμάς, που ανήκουν στην κατηγορία αυτή έχουν θέσει Διευθύνσεις. Και ο Δήμος Καρπενησίου έχει Διευθύνσεις, και ο Δήμος Αγιάς και το, τι άλλο να πούμε και άλλους Δήμους με μικρότερο πληθυσμό από εμάς, έχουνε Διευθύνσεις. Και δεν είναι μόνο το θέμα των Διευθύνσεων.
Να πω λίγο και για τα άτομα. Συμφωνώ και εγώ. 93 άτομα. Δεν μιλάει όμως κανένας. Μόνο ο κύριος Ράμμος είπε σωστά. Πόσα είναι τα άτομα με συμβάσεις; Πενήντα. Πενήντα δύο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
«Θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Προβλέπονται 20 θέσεις Εργατών Καθαριότητας, 5 θέσεις Γενικών Καθηκόντων, 5 Οδηγών 4 προβλέπεται». Πενήντα δύο.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Γιατί βιάζεστε λοιπόν να πείτε κάτι αφού δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω; Εγώ δεν λέω με ποιον τρόπο πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ επισημαίνω ότι είναι ένα εργατικό δυναμικό, το οποίο πρέπει να προστεθεί στα 93 άτομα του προσωπικού για να διαχειρίζονται το προσωπικό αυτό. Κάποιος πρέπει να το διαχειρίζεται, κάποιος Διευθυντής, κάποιος Τμηματάρχης. Πρέπει να υπάρχει δομή στο οποίο θα εντάσσεται για να παράγει έργο. Κατά συνέπεια λοιπόν η οργάνωση και η δομή που φτιάχνουμε, άσχετα με το κόστος το οποίο καθορίζουμε, έχει να διαχειριστεί συνολικά 144 άτομα. Αυτό είναι. Εγώ δεν λέω πώς κοστίζουνε και τι είναι και πως είναι. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ως προσωπικό, ως άτομα.
Και ερχόμαστε λοιπόν και λέμε. Ας μου φέρετε ένα παράδειγμα στη Δημόσια Διοίκηση, ένας Οργανισμός να μην έχει Διεύθυνση. Και τέλος πάντων, κύριε Δήμαρχε, θα σωθεί η Ελλάδα, από την οριζόντια δομή την οποία προβλέψατε εσείς γι’ αυτό το… Δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει ιδιωτικός φορέας αφού η Δημόσια Διοίκηση δεν πάει καλά, ας πάμε στον ιδιωτικό τομέα. Πώς δεν υπάρχει Διευθυντής; Είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία. Έχουμε φτιάξει Οργανισμό, όλες οι μελέτες λένε ότι πρέπει να έχουμε 3 Διευθύνσεις και εμείς δεν κάναμε ούτε μία. Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή.
Απαξιώνουμε τους πτυχιούχους που έχουμε. ΠΕ και ΤΕ. Γιατί τους στερούμε το δικαίωμα εξέλιξης. Απαξιώνουμε την ιεραρχική αξιολόγηση. Δεν υπάρχουνε προγράμματα και να πω και κάτι; Πολύ καλά είπε ο κύριος Ράμμος. Όλοι ακολούθησαν αυτά τα πρότυπα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό όμως; Ότι με αυτούς τους άλλους Δήμους όταν χρειάζεται να επικοινωνούμε εμείς θα πρέπει να έχουμε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, να βρίσκει ποιος αντιστοιχεί, ποια Διεύθυνση του κάθε Δήμου αντιστοιχεί στο Τμήμα το δικό μας. Για να δούμε πως θα αλληλογραφήσουμε και που θα απευθύνουμε το έγγραφο.
Κατά συνέπεια η πρότασή μου, εγώ καταψηφίζω το υφιστάμενο, τον υφιστάμενο Οργανισμό, τελειώνω, είναι κρίμα και είναι λυπητερό να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα δάση στην περιοχή, κάνουμε εδώ πέρα σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο για το δάσος της Πάπας, για το δάσος της Γιαννιτσούς, για το δάσος της Μερκάδας, για το δάσος, και δεν έχουμε ούτε δασολόγο. Στον Οργανισμό δεν προβλέπεται δασολόγος, δεν προβλέπεται δασοπόνος…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ όχι διάλογο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Στην εσχάτη των περιπτώσεων λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, προτείνω. Να γίνουνε δύο Διευθύνσεις, η μία η Διεύθυνση να είναι Τοπικής Ανάπτυξης Περιβάλλοντος και Προστασίας, και Ποιότητα Ζωής, και να έχει τα πρώτα τμήματα, όπως λέμε με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Και μία Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, που θα είναι Οικονομικών, Τεχνικών και όλα τα άλλα. Αυτό ως πρόταση. Ευχαριστώ πολύ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα όταν γίνεται αναφορά από αιρετούς στη Δημόσια Διοίκηση, να αναλογίζονται πρώτα ως πολίτες και μετά ως πολιτικά πρόσωπα, κάνοντας αναδρομή 40 χρόνων, τι έφταιξε και καταργήθηκε κάθε έννοια θεσμού σε αυτή τη χώρα. Με τίνος παρεμβάσεις, με τίνος μηχανισμούς, προώθησης ημετέρων ανάξιων και αχυράνθρωπων που βούλιαξαν θεσμούς και κράτος. Πρώτα για την (…) του κράτους, και δεύτερον για την πλήρη κομματικοποίησή του. Αυτά είναι έργα πολιτικών και όλων εκείνων που αφού πρώτα τους χειραγώγησαν συνδικαλιστών, σήμερα τους ευτελίζουν. Έτσι.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μαγουλά. Στο θέμα μας σε παρακαλώ.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Γι’ αυτό λοιπόν, λίγος σεβασμός στους ανθρώπους που πέρασαν από τη Δημόσια Διοίκηση, γιατί είναι παιδιά τα οποία ξεκινήσανε, από κάθε φτωχογειτονιά της Ελλάδος, για αναζήτηση καλύτερης τύχης και υπηρεσίας του πολίτη. Αν όμως δεν επετεύχθη ο στόχος να τον χρεωθούνε αποκλειστικά αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος δεν έχει να εκφράσει άποψη; Παρακαλώ ο Δήμαρχος αν θέλει να δώσει, να δώσει κάποιες απαντήσεις ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή έγινε πολύς λόγος για τον Διευθυντή. Στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας ακολουθήθηκε το μοντέλο Διάρθρωσης του Δήμου με Αυτοτελή Τμήματα, χωρίς την ύπαρξη και μεσολάβηση μεταξύ των Τμημάτων και της Διοίκησης, θέσης Διευθυντή. Προκειμένου αφενός να περιοριστεί η γραφειοκρατία και αφετέρου να παράγονται πλέον εξειδικευμένες υπηρεσίες με την Διοίκηση να επιλύει αμεσότερα και ταχύτερα τα υπηρεσιακά ζητήματα αφού δεν θα υπάρχει πλέον το θέμα της αρμοδιότητας ή αναρμοδιότητας των υπηρεσιών ή των αλληλοεπικαλύψεων.
Για θέματα ευρύτερου υπηρεσιακού ενδιαφέροντος, κρίνεται σκόπιμη η λειτουργία συμβουλίου, προϊσταμένων, των Αυτοτελών Τμημάτων υπό την αιγίδα του Δημάρχου, προκειμένου να προκρίνονται οι καλύτερες λύσεις για προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο, και να δίνονται οι κατάλληλες κατευθύνσεις, για την διαλειτουργικότητα των τμημάτων του Δήμου. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο..
Εύκολο ήταν να προβλέψουμε ή όχι 100 θέσεις, 200, 300. Όσες θέλαμε. Με την διαφορά που μας λέγαν να το συνοδεύουμε, αυτές τις θέσεις να τις συνοδεύουμε, και με προϋπολογισμό. Αυτό που είπε ο κύριος Κρητικός, ίσχυε και ισχύει. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύει στο μέλλον όμως. Γιατί είναι η πρώτη φορά που μας είπαν να κάνουμε Οργανισμό και να προβλέψουμε και τη μισθοδοσία του.
Ένας λόγος που το αναβάλλαμε το θέμα ήταν επειδή υπήρχαν, είχαμε τέτοιες πληροφορίες, κάποια στιγμή. Ότι με τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις, θα μας έρθει προσωπικό το οποίο δεν ζητάμε. Από τη στιγμή που θα έχουμε κενές θέσεις. Η ευθύνη δεν είναι μικρή, είναι πάρα πολύ μεγάλη, πιστεύω. Τώρα θα μπορούσαμε να προβλέψουμε και δασολόγο και γεωπόνο που λέει ο κύριος Διαμαντής, γεωπόνο έχουμε βέβαια.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δασοπόνο ή δασολόγο είπα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είπατε και γεωπόνο, το σημείωσα. Τέλος πάντων μπορούσαμε να βάλουμε όσους θέλαμε, με τη διαφορά από πού θα πληρωθούνε. Ποιος θα τους πληρώσει;
Υπάρχει και ανταποδοτικότητα να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια χρήματα; Μακάρι να μπορούσαμε να απασχολήσουμε, τρεις φορές τόσους. Από που θα πληρωθούν είναι το θέμα. Οι δημότες δεν έχουν την δυνατότητα. Απευθυνόμαστε σε συνταξιούχους του ΟΓΑ ως επί των πλείστων.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Από εκεί που θα πληρωθούν οι 4 συνεργάτες που βάλατε στον Κανονισμό κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι συνεργάτες;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Στον Κανονισμό, στο τέλος γράφετε ότι προβλέπονται 4 θέσεις Ειδικών συνεργατών. Και ρωτάω και εγώ από πού θα πληρωθούν. Δεν προβλέπετε μία θέση υπαλλήλου και προβλέπετε τέσσερις θέση ειδικών συμβούλων.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι καταρχήν οι συνεργάτες. Δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Συνεργάτες είναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Το ξέρω. Αλλά λέτε…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εν πάση περιπτώσει. Πιστεύω ότι πρέπει να προσγειωθούμε. Δεν είμαστε κράτος όπως είπε ο κύριος Μαγουλάς. Δεν ξέρω κανένα κράτος με 16.000. Είμαστε ένας Δήμος 16.000, 17.000.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, να κάνουμε τη συζήτηση όπως πρέπει. Ας αφήσουμε τον κύριο Δήμαρχο να μας εκφράσει τις δικές του απόψεις και από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να δευτερολογήσει, να ζητήσει το λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν πιστεύω ότι οι υπάλληλοι δεν απαξιώνονται αν δεν γίνουν Διευθυντές. Γιατί το βάζετε έτσι το θέμα; Οι υπάλληλοι απαξιώνονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν. Ένας υπάλληλος όταν ξεχωρίζει, ξεχωρίζει. Εμείς θέλουμε υπαλλήλους να εργάζονται. Να εργάζονται και να αποδίδουν. Θέσεις Διευθυντών, να καθίσουμε, να πιάσουμε ένα πόστο εκεί πέρα και να πληρωνόμαστε… Νομίζω τέτοια μοντέλα θα πρέπει να τα αποφεύγουμε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να πω κάτι;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, όχι, κύριε Διαμαντή σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δηλαδή ένας υπάλληλος πτυχιούχος που έρχεται στο Δήμο Μακρακώμης, είναι αντίθετος στην εξέλιξή του με…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Διαμαντή σας παρακαλώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Διαμαντή, κύριε Διαμαντή, μισό λεπτό. Δεν είπε κανείς τέτοιο πράγμα. Δεν είπε κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει Προϊστάμενος Υπηρεσίας. Και αν δεν γίνει Διευθυντής, γιατί αυτό θα τον απαξιώσει; Αυτό θα τον καταξιώσει δηλαδή;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τι να κάνουμε δηλαδή; Μιλάω και λέω, να σταματήσει ο διάλογος. Έχουμε πει τις απόψεις μας. Λέτε και εσείς κύριε Δήμαρχε. Θα ακολουθήσει μία ψηφοφορία και εκεί θα έχουμε αποτέλεσμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εντάξει, εντάξει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ μην απευθύνεστε σε συγκεκριμένα άτομα, σε συγκεκριμένους συναδέλφους, να μείνετε πάνω σε αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα οι συμβάσεις που προβλέπονται, αφορούν τα ανταποδοτικά. Τα ανταποδοτικά όπως ξέρετε επιβαρύνουν τους δημότες. Εμείς μέχρι εκεί το πήγαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις έτσι αλόγιστα, τη στιγμή που δεν έχουμε δυνατότητα να πληρώσουμε αυτό το προσωπικό εμείς. Και αυτό λέει και η Οικονομική μας Υπηρεσία.
Εδώ μας γράφετε κύριε Διαμαντή ότι αφαιρεί κάθε αναπτυξιακή ικανότητα και προοπτική του Δήμου στερώντας του δομές όπως είναι κτλ. Το ότι δεν υπάρχουν δηλαδή Διευθύνσεις σημαίνει ότι αφαιρείται κάθε αναπτυξιακή ικανότητα και προοπτική για το Δήμο; Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό το πράγμα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Άμα μου δώσετε το χρόνο θα επιχειρηματολογήσω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εντάξει. Σε ένα άλλο σημείο λέτε ότι καταργείται ο Εσωτερικός Έλεγχος. Ούτε τέτοιο θέμα υπάρχει. Υπάρχουν Προϊστάμενοι Αυτοτελών Τμημάτων.
Πιο κάτω λέτε ότι αυτό θα είναι, το είπατε και το ξανακουβεντιάσαμε στην αρχή, ότι θα είναι εμπόδιο στη διαχειριστική επάρκεια. Η διαχειριστική αυτή επάρκεια σε ένα μήνα, ενάμιση το πολύ θα είναι γεγονός. Θα την πάρουμε δηλαδή και θα μπορούμε να κινούμαστε από μόνοι μας. Και εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω ότι ο Δήμος μας δεν θα ξεχωρίσει, δεν θα ξεχωρίσει από τον αριθμό των Διευθυντών που θα έχει. Θα ξεχωρίσει για άλλους λόγους. Αλλά, βλέπω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους υπαλλήλους. Λες και είστε συνδικαλιστής Πρόεδρος των υπαλλήλων. Τίποτα άλλο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τελειώσατε κύριε Δήμαρχε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, ναι.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Διαμαντή επειδή αναφέρθηκε το όνομά σας στην κουβέντα και στις εξηγήσεις που μας έδωσε ο κύριος Δήμαρχος, παρακαλώ για δύο λεπτά να πείτε τις απόψεις σας.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε. Υπήρξα και Πρόεδρος και εκπρόσωπος υπαλλήλων και θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου σε αυτόν τον τομέα. Εδώ υπερασπίζομαι θεσμούς, εδώ υπερασπίζομαι διαδικασίες, εδώ υπερασπίζομαι το όραμα του τόπου, εδώ υπερασπίζομαι την προοπτική του τόπου, εδώ τέλος πάντων υπερασπίζομαι τη λογική. Δεν μπορεί όλοι οι υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα να έχουν εξέλιξη και οι υπάλληλοι του Δήμου Μακρακώμης να μην έχουν εξέλιξη. Δεν είναι συνδικαλιστικό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και ποιος το λέει αυτό;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγώ το λέω. Όταν δεν υπάρχει θέση Διευθυντή, δεν γίνεται Διευθυντής κάποιος. Στον Δήμο Καρπενησίου δύο έχει Διευθυντές.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ρωτήσατε κανέναν Διευθυντή εδώ γύρω; Που;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Στον Δήμο Καρπενησίου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι πρωτεύουσα νομού;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ναι. Με 13.000 κόσμο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είμαστε πρωτεύουσα νομού εμείς;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Γιατί είναι υποχρεωτικό να έχει. 13.000 κόσμο έχει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει και άλλες υπηρεσίες που δεν τις έχουμε εμείς.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Γιατί έχει διαφορετική προοπτική και ανάπτυξη. Γιατί έκατσε και δούλεψε και έφτιαξε μοντέλο που υπηρετεί τις δικές του ανάγκες  και όχι σκοπιμότητες να ελέγχουμε το σύστημα και να το προσαρμόζουμε στη μετριότητά μας. Τελεία.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε συνάδελφε. Γίνατε σαφής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πιστεύω κύριε Διαμαντή ότι με τον Διευθυντή δεν το ελέγχουμε καλύτερα το σύστημα. Τώρα το μετριότητα είναι δική σας άποψη…
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Και εμένα μετράω μαζί. Στη μετριότητά μας είπα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, παρακαλώ, ο διάλογος να σταματήσει. Έχετε πει όλοι τις απόψεις σας. Εάν κάποιος άλλος συνάδελφος θέλει να δευτερολογήσει… Ναι, ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ξέρετε γιατί επέμενα και έλεγα να μην μπω σε αυτήν την διαδικασία, αλλά το είπα γιατί ένα αντίστοιχο κείμενο σαν και αυτό του κυρίου Διαμαντή, κυκλοφόρησε και από υπάλληλο. Γι’ αυτό το λέω. Και με πείραξε ιδιαίτερα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλώς κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο κύριος Διαμαντής το έφερε, έβαλε τη δική του υπογραφή από κάτω βέβαια, και ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά εν πάση περιπτώσει.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Κάποιος υπάλληλος με αντέγραψε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν αποκλείεται. Ή το αντίθετο…
          ΛΑΜΠΡΟΥ: Από τους επικεφαλείς των συνδυασμών. Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ συνηθίζω να μην πλατειάζω αλλά και δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν είναι δυνατόν να ακούω τέτοια πράγματα από συναδέλφους που δεν έχουν ισχύ. Εάν θέλουμε να μιλάμε, απλώς να μιλάμε για εντυπώσεις, να μιλήσουμε μέχρι την Τετάρτη το βράδυ που έρχεται. Εγώ κατέβηκα σαν υποψήφιος Δήμαρχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους δημότες του Καλλικράτειου Δήμου. Νόμισα για μια στιγμή ότι είμαι στη Βουλή και μαλώνουν τα κόμματα. Ποσώς με απασχολούν. Νομοθετεί η Βουλή, σεβαστή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε μου αρέσει είτε δεν μου αρέσει. Τι λογύδρια είναι αυτά εδώ για κόμματα εδώ και για φαρέτρες; Δεν το κατάλαβα. Ποσώς ενδιαφέρουν τον κάθε δημότη. Ένα το κρατούμενο.
Θέλω να απαντήσω στον συνάδελφο τον κύριο Κρητικό. Όταν υπάρχουν οργανικές θέσεις στο Δήμο, έρχεται η υποχρεωτική μετάταξη και πληρώνει ο Δήμος. Εμείς ασφαλώς καθίσαμε μιας και έχουμε την εμπειρία, και το ήθελε και η πλειοψηφία, και είπαμε τις απόψεις μας. Γνωρίζουμε καθημερινά την αλληλογραφία που έρχεται από το κάθε Υπουργείο, γι’ αυτό και είπα από την αρχή, ότι συμφωνούμε με αυτό.
Όταν όμως δεν έχουμε καμία ενημέρωση για 29 ημέρες και ερχόμαστε την 30η στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κερδίσουμε εντυπώσεις ζημιά κάνουμε στο Δήμο και όχι καλό. Εάν δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το Δήμο, δεν χρειάζεται να είμαστε και υποψήφιοι. Αν θέλουμε να είμαστε υποψήφιοι για άλλους λόγους, …και από την άλλη κάνουμε ζημιά στο Δήμο. Τι λογύδρια είναι αυτά; Από πού θα πληρωθούν;
Ήθελα να σου πω αγαπητέ συνάδελφε κύριε Διαμαντή, ότι οι 40 ή 50 θέσεις εξάμηνα ή οκτάμηνα, εάν δεν τα βάλεις, δεν μπορεί να δουλέψει ο Δήμος. Εάν τους βάλεις μονίμους δεν μπορείς να τους πληρώσεις. Από τα ανταποδοτικά γιατί έξι μήνες επιδότηση θέλεις. Για ρωτήστε το τι γίνεται εδώ πέρα με την καθαριότητα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Αυτό καταλάβατε από αυτό που είπα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτό είπατε. Δεν μπορεί να προσλάβουμε υπαλλήλους γιατί δεν υπάρχουν ανταποδοτικά.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, όχι διάλογος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επιτρέψτε μου λίγο. Οι ΚΑΠ είναι 2.040.000 για το ’12, αφού θέλετε αναλύσεις. Γιατί δεν τα ξέρετε, απλώς λέμε έτσι. Και τα έξοδα που έχουμε από τον Κανονισμό είναι 2.035.000. Κατά τα άλλα λέτε να κάνετε προσλήψεις. Πώς θα πληρωθούν; Από ποιόν;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Συντομεύετε. Συντομεύετε κύριε Τζιβελέκα. Διότι έχετε τοποθετηθεί.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Η τοποθέτηση με αυτά τα οποία αντέχει ο Δήμος δεν έχει καμία ισχύ. Αυτή είναι η αλήθεια. Μην έχετε αυταπάτες. Παρακολουθήστε το Δήμο 24 ώρες, να δείτε τι γίνεται και μετά θα έχετε άποψη.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ να μην ξεφύγει η συζήτηση από το θέμα το οποίο πρέπει να κουβεντιάσουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ κύριε Τζιβελέκα ολοκληρώστε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κι εμείς θέλουμε να προστατευτούν οι υπάλληλοι, και να πληρώνουμε τους υπαλλήλους και να πάρουμε και δουλίτσες, αλλά αυτό το παραμύθι έχει τελειώσει. Αυτά είναι τα λεφτά και εκεί πρέπει να βαδίσουμε. Ο Δήμος με την εμπειρία και των άλλων δήμων γιατί το Καρπενήσι, κύριε Διαμαντή πήρε δάνειο για να πληρώσει στους υπαλλήλους του, τα λειτουργικά, το γνωρίζετε αυτό; Όπως ο Δήμος Άμφισσας. Πήραν καινούριο δάνειο 500.000 για λειτουργικά εξόφλησης υπαλλήλων. Επειδή έχουν τέτοιες Διευθύνσεις. Κι άμα θέλετε να μπούμε σε άλλη ουσία. Αρκετά πια με αυτό το παραμύθι. Βάλτε 100, 200… Και από εκεί και πέρα τι γίνεται;
Κύριε Δήμαρχε, ο Κανονισμός είναι, κατά τη δική μου άποψη, διότι όντως ασχοληθήκαμε και ασχοληθήκαμε με τις ενέργειες και με τις υπηρεσίες, είναι πάρα πολύ καλός. Δικαίωμα τροποποίησης έχουμε. Εμείς θα τον ψηφίσουμε. Διότι αν δεν ψηφίσεις Οργανισμό, πως θα εξασφαλίσεις κύριοι συνάδελφοι, τις οργανικές θέσεις, των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων; Δεν το γνωρίζετε αυτό; Ότι όταν δεν υπογράφεται ο Κανονισμός αρχίζει το υπαλληλικό προσωπικό και έχει πρόβλημα; Και για να κλείσω για τους Διευθυντές, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει αλλάξει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Και Διευθυντής στην Ελλάδα με τα κριτήρια, μπορεί να πάει από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Για να το ξέρετε. Αλλά είπαμε ότι πρέπει καθημερινά να τα παρακολουθούμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ μισό λεπτό. Επί προσωπικού ζήτησε το λόγο ο κύριος Διαμαντής. Πέστε μας ποιο είναι το προσωπικό κύριε Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχει διαστρεβλώσει τις θέσεις μου. Μισό λεπτό. Ο κύριος Τζιβελέκας. Εδώ ήμασταν ξεκάθαροι.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Πέστε μας σε δύο λεπτά.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Σε ένα λεπτό. Δεν κατάλαβε για τι μίλησα. Κατηγορεί ανθρώπους ότι δεν παρακολουθούν και αυτός δυστυχώς δεν παρακολουθεί ούτε τα πέντε λεπτά που μιλάει ένας συνάδελφος. Εγώ ήμουνα σαφέστατος. Οι συμβάσεις που είπα ορισμένου χρόνου δεν τις ανέφερα για τα χρήματα ή για το αν θα πληρωθούν. Τις ανέφερα σαν μια πραγματικότητα, για το πώς θα τους διαχειριστούμε ως προσωπικό. Ως άτομα, πώς ανήκουν διοικητικά και πού υπάγονται. Αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είπα, ούτε να γίνουν μόνιμοι, ούτε να γίνουν αόριστοι, ούτε τίποτα. Ήμουνα πολύ ξεκάθαρος. Και το διευκρίνισα και εκείνη την ώρα, ότι εγώ μιλάω ως αριθμός. Ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για έναν Οργανισμό που θα διαχειρίζεται 144 άτομα. Γιατί το οικονομικό είναι λυμένο, δεν έχω καμία αμφισβήτηση σε αυτό το θέμα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Γίνατε σαφής κύριε Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εντάξει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος Ράμμος ζήτησε το λόγο.
ΡΑΜΜΟΣ: Όποιος θέλει να δίνει και ψωμί στον κλέφτη και κατώι στον χωροφύλακα, φανερώνεται αμέσως. Δεν γίνεται. Το καλό του τόπου από την μία, καλός υπάλληλος από την άλλη.
Έχω την εντύπωση ότι είμαι σε Δημοτικό Συμβούλιο εκλεγμένο και όχι σε μία ομάδα υπαλλήλων. Που παρακολουθεί τα πράγματα στενά, καθημερινά και εφαρμόζει τις εντολές. Να επιλέξουμε τι είμαστε; Δημοτικό Συμβούλιο που αποφασίζει; Που κρατάει τις τύχες του τόπου στα χέρια του ή υλοποιητές πολιτικής;
Ξαναγίνεται η ίδια κουβέντα, η ίδια προβοκάτσια, οτι δεν έχει θέση η πολιτική εδώ μέσα και ότι κάποιοι ακούνε βουλή. Μα δεν αντιλαμβάνονται αυτοί που το λένε ότι εφαρμόζουν πολιτική; Κι έχουν και το θράσος να το λένε; Δεν είναι η συγκεκριμένη πολιτική που λέει έτσι θα δουλεύει ο Δήμος, έτσι θα μαζεύει λεφτά από τον κόσμο, έτσι θα κάνει, έτσι θα φτιάχνει και με προθυμία μεγάλη, να εφαρμόσουμε ακριβώς αυτό το σχέδιο, αυτή την πολιτική; Μην ξανακουστούν εν πάση περιπτώσει τέτοιες κουβέντες εδώ μέσα. Πολιτικές εφαρμόζετε κύριοι. Το δυστύχημα είναι ότι γίνεται άκριτη αποδοχή αυτών των πολιτικών στο όνομα δεν ξέρω ποιων σκοπιμοτήτων. Ξέρετε πως φαίνεται αυτό με τον καλύτερο τρόπο;
Από τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέχθηκε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που χάρισε τα λεφτά. Και προκαλώ εδώ τον οποιονδήποτε να μου πει. Τι θέση κράτησαν στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ; Εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι πάνω σε αυτό το θέμα; Και όχι μόνο σε αυτό. Σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να τελειώνει λοιπόν αυτό το παραμύθι. Εδώ υπάρχει στοίχιση με την πολιτική, και αυτό πάτε να κάνετε καθαρά τα πράγματα.
Δεύτερο. Στρεψοδικία μεγάλη. Όλη η συζήτηση για το αν χρειάζεται Γενικός Διευθυντής ή Γενικός Γραμματέας. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί άλλος τα έλεγε έτσι και άλλος τα έλεγε αλλιώς. Είναι διαφορετικά πράγματα ο Γενικός Γραμματέας και ο Γενικός Διευθυντής. Και αν θα κάνουμε πολλούς Διευθυντές θα λειτουργήσει ο Δήμος. Ενώ αν δεν κάνουμε δεν θα λειτουργήσει. Αυτό είναι το θέμα; Πως θα είναι καλολαδωμένη η μηχανή ή το τι θα εφαρμόζει; Δηλαδή αν στο τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, που έχει έναν γεωπόνο, έχουμε και Διευθυντή, εκεί θα λειτουργήσει ο ίδιος και θα είναι για το καλό της περιοχής; Τι πράγματα είναι αυτά; Αντί να συζητάμε την ουσία; Και με στερεότυπα, με κουτάκια. Ναι είναι ανταποδοτικά τέλη, άρα, εκεί πρέπει να είναι όμηροι, δούλοι. Επειδή είναι ανταποδοτικά.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ολοκληρώστε κύριε Ράμμο.
ΡΑΜΜΟΣ: Θα ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε. Αλλά όταν ψηφίζαμε στον Κανονισμό, είχαμε πει ότι σε θέματα σημαντικά, και αυτό είναι από τα πλέον σημαντικά θέματα. Δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά γράμμα το πεντάλεπτο. Να υπάρχει η δυνατότητα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εσείς δηλαδή θεωρείτε ότι εφαρμόζω κατά γράμμα τον Κανονισμό;
ΡΑΜΜΟΣ: Θα πρέπει να υπάρχει μία ανοχή από το Προεδρείο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Υπάρχει τουλάχιστον τέσσερις φορές παραπάνω από τον χρόνο που δικαιούστε.
ΡΑΜΜΟΣ: Νομίζω ότι ο Οργανισμός…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και μην ξεχνάτε αυτή τη στιγμή δευτερολογείτε.
ΡΑΜΜΟΣ: Είναι, βεβαίως είναι δευτερολογία
ΛΑΜΠΡΟΥ: Αλλά εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε τη συζήτηση πάνω στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΡΑΜΜΟΣ: Εν πάση περιπτώσει να τελειώσω με μία φράση. Δεν θέλω να κουράζω.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Για τα πολιτικά θέματα θα κάνουμε μια άλλη συζήτηση μία άλλη φορά.
ΡΑΜΜΟΣ: Θα μπορούσε να τελειώνει η συζήτηση, αυτή είναι η εισήγηση, έτσι όπως ετέθηκε, ψηφίζουμε δεν ψηφίζουμε και να τελειώνει η ιστορία. Δεν είναι για το καλό αυτό. Και χρειάζεται να γίνεται συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει.
Θέλω να πω μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Κανονισμό, και είναι πρώτον, το τι κατεύθυνση, προσανατολισμό έχει ο Δήμος, και αν αυτό μπορεί να το υπηρετήσει. Όχι μόνο δεν έγινε κουβέντα αλλά υπάρχει αποδοχή της κατεύθυνσης που άνωθεν δίνεται, και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και θα το πληρώσει ο τόπος και ο κόσμος εδώ.
Και το δεύτερο, επίσης και αυτό επιφανειακά. Για να εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα που έχει στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές. Ποιους παίρνουμε, ποιους αφήνουμε, ποιους τάζουμε, τι κάνουμε. Γνωστά τι γινότανε. Και αν εξακολουθήσει να γίνεται. Κάποιοι το θέλουν. Δεν είναι για το καλό ούτε του τόπου ούτε των δημοτών.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Κρητικός παρακαλώ έχει το λόγο.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Άκουσα δυο πράγματα, ένα περί υπαλλήλων δηλαδή ότι συζητάμε εδώ συνέχεια για τους υπαλλήλους. Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας αφορά τους υπαλλήλους. Έτσι. Γι’ αυτό. Αν λέγαμε Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητάγαμε για τους αιρετούς. Τώρα για τους υπαλλήλους συζητάμε και πράγματι εκεί, δεν είναι γιατί λέμε για τους υπαλλήλους; Για αυτούς θα πούμε.
Δεύτερο. Όλοι λένε περί πολιτικής, περί κομμάτων κτλ. Λες και ζούμε σε άλλον τόπο. Προχθές δεν συνεδρίασε το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι στηρίζουμε τον Παπαγγελή για Πρόεδρο της ΤΕΔΚ; Πώς λοιπόν είμαστε έξω από κόμματα  και έξω από την βουλή κλπ;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Μαγουλάς. Σύντομα κύριε Μαγουλά γιατί έχουμε υπερβεί το χρόνο.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Πολύ σύντομα. Υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος υπουργός Εσωτερικών, που προωθεί αυτή τη στιγμή και πειθαρχικό δίκαιο για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, να επιβάλλονται ποινές στους υπαλλήλους και παράλληλα βάζει νέα κριτήρια αξιολόγησης. Νέα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα σας έρθουν. Και επειδή άκουσα ότι θα έρθουν άλλοι μπορεί να γίνουν Διευθυντές. Θα απαξιώσουμε το ήδη υπάρχον στελεχιακό δυναμικό του Δήμου και μάλιστα ΠΕ που να γίνουν από τώρα Διευθυντές και να συντονίζουν τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών; Σας το βάζω σαν προβληματισμό.
Πάμε στο βοηθητικό προσωπικό. Υπάρχει βοηθητικό προσωπικό στην Καθαριότητα που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τους είχαμε χρόνια σε ομηρία. Πρέπει να δοθεί τέλος. Να πούμε θέλουμε τόσους και αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέρα από εκείνα τα προγράμματα τα οποία εκπονεί το Υπουργείο Εσωτερικών, και χρηματοδοτούν τα οκτάμηνα, δεκαοκτάμηνα και ούτω καθεξής.
Όταν παίρνεις αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση, και καλείσαι να τις εφαρμόσεις για να λειτουργήσεις την τοπική κοινωνία, γιατί αυτοί είναι νόμοι που εκπονούνται από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να έχεις και διοικητικές υπηρεσίες, που να μπορούν να αντεπεξέρχονται. Ξέρετε γιατί, κύριοι; Γιατί πολλοί από μας μπορεί να μην είμαστε στις επόμενες εκλογές υποψήφιοι. Όλοι εμείς είμαστε διαβάτες. Η Διοίκηση παραμένει. Αυτή υπηρετεί τον πολίτη, αυτή, εμείς απλώς συντονίζουμε. Αυτή υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα τις σύννομες αποφάσεις.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος Αντιδήμαρχος ο κύριος Μπήτος έχει το λόγο.
ΜΠΗΤΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Βάσω Κοντογιώργου, η οποία επί ένα μήνα και πλέον δούλεψε. Βέβαια υπήρχε κάποιος μπούσουλας πάνω στον οποίον δούλεψε. Μας βοήθησε τα μέγιστα στη σύνταξη αυτού του Οργανισμού. Πιστεύω ότι ο Οργανισμός αυτός είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει και δεν άκουσα σχετικά, δεν άκουσα κάτι διαφορετικό. Κάτι για Διευθύνσεις κτλ. Κάτι συγκεκριμένο, κάτι που να προσθέσει έστω σε αυτό που για κάποιους κατά τη γνώμη τους δεν είναι το σωστό και το τελειότερο να πουν, να βάλουν μία πρόταση άλλη. Μία πρόταση άλλη δεν άκουσα απόψε. Αυτό ήθελα. Τίποτα άλλο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Μαγουλά σε παρακαλώ. Κύριε Μαγουλά μην κάνετε διάλογο, σας παρακαλώ.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Σας παρακαλώ μην κάνετε διάλογο. Παρακαλώ ο κύριος Κανέλλος θέλει κάτι; Ο κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Απλώς στο θέμα της αξιολόγησης που έθιξε λίγο ο κύριος Μαγουλάς εγώ πιστεύω ότι ένα από τα κακά της μοίρας μας όπως λέει ο λαός είναι η έλλειψη αξιολόγησης, ή η αξιολόγηση με μέτρια κριτήρια. Αυτό που γίνονταν πάντα. Ποιος θα αξιολογεί ποιον; Μπορεί ο κύριος Δήμαρχος να τα αξιολογεί όλα; Το θέτω σαν προβληματισμό απλώς. Επειδή είμαι απερχόμενος υπάλληλος με πολλά χρόνια στη Διοίκηση. Η έλλειψη αξιολόγησης ή η αξιολόγηση με ημέτερα κριτήρια. Ας το δούμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για τον κύριο Μαγουλά ο οποίος αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Νομικής Υπηρεσίας.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν γίνεται διάλογος σας παρακαλώ.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Στελέχωση το επαναλαμβάνω, στελέχωση Νομικής Υπηρεσίας, άλλο αρμοδιότητες και άλλο στελέχωση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στελέχωση όταν λέμε δηλαδή τι;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Καλύπτεται από δικηγόρους η Νομική Υπηρεσία;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Με δικηγόρους; Εμείς πιστεύουμε ότι ναι.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Σας καλύπτει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι αλλά θα υπάρξει και κάποιος βοηθός.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καταλάβαμε. Καταλάβαμε κύριε Μαγουλά. Κύριε Μαγουλά επιτέλους.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αν έχει γίνει κάποιο λάθος μπορεί σε ένα εξάμηνο να διορθωθεί. Αν δούμε ότι κάτι δεν πήγε καλά, προβλέψαμε λάθος μπορούμε να το διορθώσουμε. Δεν είναι κάτι δηλαδή το οποίο έχει στεγανά.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Λοιπόν κύριοι συνάδελφοι. Ψηφοφορία. Ποιοι ψηφίζουν τον Κανονισμό; Μετρήσατε; Πόσοι είναι Κώστα; 18 ψηφίζουν ναι. Ποιοι δεν ψηφίζουν; Ποιοι δεν ψηφίζουν; Όχι. Κατά. Ποιοι δεν ψηφίζουν τον Κανονισμό; 5. Λοιπόν. Πέντε λεπτά διάλειμμα κύριοι. Όχι, όχι. Πέντε λεπτά διάλειμμα. Γιατί μια διευκρίνιση.
Επειδή πάνω στην αναμπουμπούλα, και επειδή και εγώ είμαι άπειρος σαν Πρόεδρος, σαν Προεδρεύων μάλλον. Υπάρχει ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, που δεν το κουβεντιάσαμε. Παρακαλώ να το κουβεντιάσουμε αμέσως μετά το διάλειμμα. Είναι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Πέντε λεπτά διάλειμμα.


ΘΕΜΑ 5ο (ΕΗΔ): Αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα κουβεντιάσουμε ένα έκτακτο θέμα που εκ παραδρομής το αφήσαμε για να το κλείσουμε. Το θέμα είναι αναμόρφωση προϋπολογισμού κατά τις διατάξεις του άρθρου 161, παράγραφος 1 του νόμου 3463/2006 και του άρθρου 8 του βασιλικού διατάγματος 175-15/6/1959 και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος. Δημιουργία νέων κωδικών και ενίσχυση παλαιών κωδικών, για εξόφληση μελετών, έργων, προμηθευτών. Ο κύριος Δήμαρχος έχει τον λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πάμε πρώτα στα έσοδα. Ενισχύεται ο κωδικός αριθμός 3219 στο τμήμα Εσόδων με τίτλο «Λοιπά έσοδα παρελθόντων ετών» με το ποσό των 37.262,42 ευρώ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν ξέρω τι θέλουν οι συνάδελφοι. Το έχετε μπροστά σας; Το έχετε δει; Θέλετε να το διαβάσει να κάνετε τις παρατηρήσεις σας; Ότι θέλετε. Θέλετε παρατηρήσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ότι θέλουν.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Πάμε στην εισήγηση που έχετε μπροστά σας, του Δημάρχου, για την τροποποίηση του προϋπολογισμού. Παρακαλώ. Οι επικεφαλείς των συνδυασμών. Κύριε Ράμμο κουβεντιάζουμε το έκτακτο θέμα. Της τροποποίησης. Παρακαλώ. Οι επικεφαλείς των συνδυασμών μπορούν να κάνουν μια παρατήρηση; Κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας; Της μείζονος μειοψηφίας; Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Στις περιπτώσεις 13 και 14, «Συλλογή στοιχείων για την σύνταξη φακέλων νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων της ιαματικής πηγής Παλαιοβράχας». Αναφέρει το ίδιο θέμα, τον ίδιο κωδικό, τα ίδια ποσά. Μήπως εκ παραδρομής έχει ξαναγραφεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η μία είναι υδρογεωλογική μελέτη και η άλλη είναι των κτιρίων.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Η άλλη είναι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Των κτιρίων.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Υδρογεωλογική θέλει, επειδή πρέπει να πάρουν ένα δείγμα το καλοκαίρι και θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα. Αλλιώς την επόμενη χρονιά. Πως   ;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δείγμα γιατί; Δείγμα γιατί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για την εξέταση του νερού.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Ζήτησα το λόγο σχετικά με την προστασία και αναγνώριση των ιαματικών πηγών. Θα είμαι σύντομος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είναι θέμα όμως κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Είναι θέμα. Είναι θέμα. Γιατί αφορά δέσμευση πόρων. Είναι θέμα. Είχα ζητήσει λοιπόν το 2008 και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να αξιοποιήσουμε την ιαματική πηγή Παλαιοβράχας και κάποιες άλλες. Κατέθεσα τότε οικονομοτεχνική πρόταση η οποία έλεγε.
«Προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Για τη σύνταξη MASTER PLAN, που αφορά την αναγνώριση της ιαματικής πηγής, τον έλεγχο του νερού από το ΙΓΜΕ, κτιριακές υποδομές, και την αναζήτηση επενδυτού. Το ποσό ήταν 110.000 ευρώ». Το ένα σκέλος είναι αυτό.
Το δεύτερο σκέλος είναι, ο νόμος λέει: «Μέτρα για την προστασία της ιαματικής πηγής. Ποιμνιοστάσια και χρήση αγροτικής γης, με νιτρορύπανση, φυτοφάρμακα σε απόσταση 1.000 μέτρων δεν επιτρέπεται».
Ρωτάω λοιπόν εγώ. Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα, από τον τομέα αυτόν, διότι δεν θα μας την αναγνωρίσουν; Πρέπει να ληφθούν τα μέτρα προστασίας πρώτα. Και στη συνέχεια να πάμε.
Η λήψη νερού γίνεται από το ΙΓΜΕ στις τέσσερις εποχές. Γιατί; Να μην έχουμε μεταβολή της θερμοκρασίας του νερού, και από τις βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις, να μην έχουμε αλλαγή της σύνθεσης της χημικής σύστασης του νερού. Η Ιατρική σχολή είναι η μοναδική του Πανεπιστημίου Αθηνών, λέει ο νόμος ότι αποφαίνεται περί της ιαματικής ιδιότητας.
Γι’ αυτό σας ρώτησα για ποιο σκοπό είναι αυτά τα χρήματα. Υδρολογική εξέταση του νερού με τα συνήθη ευρώ, δεν γίνεται. Συνεννοηθείτε λοιπόν με τον ΕΟΤ, ποιος θα αντικαταστήσει τον ΙΓΜΕ τώρα που διαλύεται, και απευθυνθείτε στην Υπηρεσία αυτή η οποία θα ‘ρθει, προκειμένου να είμαστε εντάξει ως προς τα χρήματα που διαθέτουμε και να είμαστε και σύννομοι σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος του ‘06.
Και σε ότι άλλο θέλετε θα σας δώσω και αυτό. Είναι 8/9/11 να το δείτε, και ότι άλλο θέλετε, μπορώ και είμαι στη διάθεσή σας να σας το πω. Επειδή εκπροσωπούσα κύριε Δήμαρχε, τρία χρόνια τον Δήμο στον Σύνδεσμο ΟΤΑ των Ιαματικών Πηγών.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Το υπ’ αριθμ. 16 στον πίνακα λέει, ενισχύεται ο κωδικός «Προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών». Με το ποσόν των 40.685. Έχει γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια των λιπαντικών; Και αν έχει γίνει διαγωνισμός, ποιος είναι ο ανάδοχος; Και αν δεν έχει γίνει διαγωνισμός, από ποιον παίρνουμε τα λιπαντικά; Χωρίς διαγωνισμό και με τόσο υψηλά ποσά. Και αν είναι πάλι, αν είναι ο ίδιος προμηθευτής. Αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν έχουμε πραγματικά πρόβλημα στα καύσιμα. Τα χρήματα που είχαμε προϋπολογίσει δεν φτάσανε. Οπότε θα πρέπει να ενισχυθεί ο συγκεκριμένος κωδικός. Τα καύσιμα, για τα καύσιμα έγινε διαγωνισμός ο οποίος δεν έχει τελεσιδικήσει. Προς το παρόν προμηθευόμαστε από αυτόν που μας προμήθευε. Τίποτε άλλο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είναι σίγουρο ότι προμηθευόμαστε από αυτόν που μας προμήθευε. Ποιος μας προμήθευε; Και όχι το Δήμο Σπερχειάδας ή το Δήμο Μακρακώμης. Ο Καλλικρατικός Δήμος Μακρακώμης είναι μία καινούρια οντότητα. Η απάντηση ότι προμηθευόμαστε από αυτόν που μας προμήθευε σημαίνει ότι κάποιος από την 1η Ιανουαρίου μας έδινε τα καύσιμα. Είναι λοιπόν το ίδιο άτομο; Από 1η Ιανουαρίου που παίρνουμε τα καύσιμα χωρίς διαγωνισμό; Και ποιο άτομα είναι αυτό; Και αν το άτομο αυτό συμμετείχε στο διαγωνισμό, και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός επειδή δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Είναι το ίδιο άτομο; Ρωτάω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, είναι το ίδιο άτομο. Δεν ήταν όμως από την 1η Ιανουαρίου. Είχε σύμβαση μέχρι τέλος Απριλίου αν θυμάμαι καλά. Και από εκεί προμηθευόταν ο Δήμος καύσιμα. Στη συνέχεια έγινε ο διαγωνισμός, προέκυψε θέμα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μισό λεπτό. Είχε σύμβαση με τον Δήμο Σπερχειάδας;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Γιατί δεν πήρατε από αυτόν που είχε σύμβαση με τον Δήμο Μακρακώμης;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είχε τελειώσει πριν από ένα εξάμηνο. Και χρωστάγαμε και χρήματα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Λοιπόν και εφόσον είμαστε σε μία διαδικασία να έχουμε ξοδέψει ένα σωρό λεφτά, από τον ίδιο προμηθευτή εις βάρος όλων των άλλων προμηθευτών που υπάρχουν, γιατί δεν κάνετε μία διακήρυξη να ανακοινώσετε μία τιμή και να πείτε, όσο δεν βγαίνουν αποτελέσματα διαγωνισμού, εγώ με αυτήν την τιμή θα αγοράζω καύσιμα. Ποιοι είστε διατεθειμένοι να μας δίνετε σε αυτήν την τιμή; Να παίρνετε από όλους.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Τι πιο λογικό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ανακοινώστε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν όσον αφορά την τιμή και στον διαγωνισμό ήταν ο πιο φθηνός. Και με μεγάλη διαφορά. Τώρα προέκυψαν άλλα θέματα, εντάξει. Τώρα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Νομιμότητα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα. Νομιμότητας.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Νομιμοποίησης. Και εγώ άμα είμαι παράνομος, φθηνός είμαι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η νομιμοποίηση δεν έχει καμιά σχέση με την τιμή, και με την διαδικασία.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν νομιμοποιείται να είναι προμηθευτής του Δημοσίου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είχε, μα είχε, είχε από τον προηγούμενο, τον προ προηγούμενο χρόνο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Παρακαλώ να προχωρήσουμε. Άλλος συνάδελφος;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει και ένσταση και δικαιώθηκε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Και επειδή τίθεται θέμα γι’ αυτόν τον προϋπολογισμό αν θέλετε λίγο κύριε Δήμαρχε. Για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, εγώ προτείνω η προμήθεια των καυσίμων να ανακοινώσει ο Δήμος μία τιμή, και να, όλοι οι προμηθευτές καυσίμων να δηλώσουν αν μπορούν με αυτήν την τιμή, να διαθέτουνε καύσιμο, και εφόσον διαθέτουνε να παίρνουμε από όλους. Γιατί στην φάση της απευθείας ανάθεσης, αν τα δίνουμε όλα σε έναν είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθούμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Κοντογιώργο.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, δεν θα γίνει
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα γίνει διαγωνισμός.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλος συνάδελφος παρακαλώ; Προς ψήφιση. Ποιοι ψηφίζουν ναι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού; 22 ψηφίζουν ναι. Όχι; Κατά. Απέχουν; Λευκό; Μάλιστα. Λευκό. Δύο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγώ καταψηφίζω το 16.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Έγινε ψηφοφορία κύριε Μαγουλά. Έγινε ψηφοφορία. Δεν μπορούμε τώρα να επανέλθουμε στο θέμα. Δεν μπορεί να γίνει. Να δούμε τι;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Έπρεπε να δώσω μία απάντηση στον Δήμαρχο για εκείνο που ψηφίζω όχι. Εκτός από το συγκεκριμένο, γιατί έχω διαφορετική άποψη και την έχω διατυπώσει και υπάρχει και ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί. Εκτός από το θέμα των ιαματικών λουτρών και πηγών, όλα τα άλλα καλά. Ευχαριστώ πολύ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλώς. Βάλτε την παρατήρηση, παρακαλώ. Να προχωρήσουμε στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, και επειδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι από πολύ μακριά και πρέπει να φύγουν, να πάμε στο 3ο θέμα. 


ΘΕΜΑ 9ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί κατανομής επιχορήγησης σε αθλητικά σωματεία του Δήμου Μακρακώμης.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο κύριος Παπαηρακλής.
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Κατανομή επιχορήγησης σε αθλητικά σωματεία. Παρακαλώ ησυχία. Βάσει του νόμου 3463/2006, άρθρο 202, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους.
Η απόφαση λαμβάνεται εφόσον έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στο οικείο προϋπολογισμό, για τον σκοπό αυτό, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων. Αθλητικοί σύλλογοι είναι αυτοί που ιδρύονται και λειτουργούν κατά τις ισχύουσες διατάξεις Περί αθλητικών συλλόγων και σωματείων.
Κατόπιν των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί προς τον Δήμο μας που αιτούνται χρηματοδότηση, προτείνεται η κατανομή να γίνει ως ακολούθως:
Αρχάνι 3.000 ευρώ, Ένωση 36.800, Τυμφρηστός 8.000 ευρώ, Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Σπερχειάδα 1.200 ευρώ, Άγιος Γεώργιος 2.000 ευρώ, Τσούκα 1.200, Παλαιά Γιαννιτσού 1.200, Καστρί 1.200. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Νέα Γιαννιτσού 700, Λευκάδα, Βίτωλη, Πλατύστομο, Γραμμένη, Μάκρη, Μακρακώμη από 700. Άρης Σπερχειάδας 4.500 ευρώ, Ακαδημία Ποδοσφαίρου 4.000 ευρώ.
Για την Σπερχειάδα 2005 έχω να προσθέσω, ότι εάν τελικά δεν συμμετάσχουν στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα κάποιες ομάδες, θα ενισχυθεί με προτεραιότητα η Σπερχειάδα 2005. Επειδή ανέβηκε κατηγορία.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ οι επικεφαλείς των συνδυασμών αν έχουν να πουν κάτι. Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είναι θέμα που έρχεται από προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με αναβολή. Εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση παρακαλέσαμε ιδιαιτέρως και επικαλεστήκαμε και την ιδιότητα του καθηγητού, για να υπάρχει ισονομία προς όλες τις ομάδες. Καλώς ή κακώς ας το κρίνουν άλλοι, δεν εισακουστήκαμε.
Είχαμε κάνει μία εντελώς διαφορετική εισήγηση. Και πιστεύω ότι βαθιά μέσα σας ξέρετε και εσείς ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Βάσει της δικής μας εισήγησης. Όταν μοιράζουμε χρήματα σε κατηγορίες, όλες οι ομάδες παίρνουν το ίδιο. Συνεπώς Τυμφρηστός, Σπερχειάδα 2005, Άγιος Γεώργιος, Τσούκα, Παλαιά Γιαννιτσού και Καστρί έπρεπε να πάρουν από 2.150.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όλα τα χρήματα πάνε σαιζόν ‘10-’11. Είναι γνωστό. Το ίδιο βέβαια έγινε και με τον Άρη Σπερχειάδος στο μπάσκετ. Αντί για 3.000 παίρνει 4.500, γιατί κόβονται από 300 ευρώ από τη Λευκάδα η οποία δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα, Βίτωλη, Πλατύστομο, Γραμμένη, Μάκρη, Μακρακώμη.
Εδώ θα κάνω μία παρένθεση. Τα χρήματα της Ακαδημίας Ποσοσφαίρου να πάνε στην Ένωση γιατί εκείνη δεν έχει ούτε χαρτιά. Το ποσόν αυτό να προστεθεί ειδεμή δεν μπορεί να εισπραχτεί από την Ακαδημία. Είναι παράρτημα της Ένωσης.
Εγώ θα επιμείνω σε αυτή την εισήγηση, αλλά επειδή είδατε και την προηγούμενη φορά, ότι δεν πέρασε αυτή η εισήγηση, θα αποδεσμεύσω και ας ψηφίσουν κατά συνείδηση οι Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, διότι εγκυμονεί ο κίνδυνος, να μην περάσει πάλι αυτή η απόφαση, και αν δεν περάσει η απόφαση, σημαίνει ότι τα αθλητικά σωματεία δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, και θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα, από αυτά τα οποία τα οποία έχουν. Συνεπώς λέω στους συνεργάτες μου ας ψηφίσουν αυτό που νομίζουν το καλύτερο για τα αθλητικά σωματεία.
Προσωπική μου άποψη όμως είναι, επειδή είμαι και εισηγητής, υπάρχει αδικία αλλά αν ο Δήμαρχος θέλει να διορθώσει την αδικία στην επόμενη σαιζόν κανένα πρόβλημα.
Αποδεσμεύονται λοιπόν δεν υπάρχει από εμένα καμία εντός ή εκτός εισαγωγικών εντολή, να ψηφίσουν για το καλό των αθλητικών σωματείων. Εγώ θα επιμείνω στη δική μου εισήγηση, γιατί η συνείδησή μου αυτό μου επιβάλλει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Κρητικός.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Το θέμα δεν έρχεται εξ’ αναβολής. Το θέμα συζητήθηκε και πάρθηκε απόφαση. Πρέπει να δούμε αυτό που είπε ο κύριος Διαμαντής στην αρχή του συμβουλίου, πως είναι η απόφαση. Διότι αλλιώς γράφτηκε στα πρακτικά ότι είναι 9-9, ενώ η πραγματικότητα λέει ότι είναι 10-9. Και άρα έχουμε μία πολιτική απόφαση από το προηγούμενο συμβούλιο. Και αφού αυτή απερρίφθη, βλέπω ότι επιμένετε να το φέρετε με τα ίδια. Θέλετε σώνει και καλά να το περάσετε. Δεν ξέρω γιατί τόση επιμονή. Ενώ η εισήγηση του κυρίου Τζιβελέκα δίνει μία διέξοδο καλή, εσείς επιμένετε. Και δεν ξέρω, εμείς θα το καταψηφίσουμε από εκεί και πέρα είστε πλειοψηφία, αν την έχετε εξασφαλισμένη, περάσατε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ άλλος από τους επικεφαλής; Ο κύριος Ράμμος.
ΡΑΜΜΟΣ: Τώρα καταντάει και άχαρο. Δεύτερη φορά να κουβεντιάζουμε αυτό το θέμα. Εγώ θα επαναλάβω. Τα είχα πει και την προηγούμενη φορά. Είναι απαράδεκτο 68.000 ευρώ, σε 15, μάλλον σε έναν και 14 αθλητικούς συλλόγους, και 12.400 αν έκανα καλά την πρόσθεση στους 27 πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.
Και θα το πω καθαρά. Πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβονται ψηφοθηρικοί λόγοι. Αν μετρήσουμε τον χρόνο, και την αδρεναλίνη που χάθηκε στη προηγούμενη τη συζήτηση και να δούμε και πως θα τελειώσει σήμερα, φαίνεται ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το θέμα. Κατά τη γνώμη μας, απαράδεκτο.
Δεν θα επαναλάβω να επιδοτούνται υποτίθεται ερασιτεχνικά σωματεία που εφαρμόζουν κανόνες ψευτοεπαγγελματισμού. Με όλη τη σαπίλα που υπάρχει σε αυτό το χώρο.
Και μην κάνουμε τις παρθένες ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται. Να φεύγουν λεφτά δηλαδή, κατά δεκάδες χιλιάδες για να επιβραβεύουμε αυτήν την κατάσταση. Στο όνομα της προαγωγής του αθλητισμού. Ποιου αθλητισμού; Από τις 68.000 τις 36.800 τις παίρνει ένας. Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω δουλεύει σε, πως το λένε, με επαγγελματικά πρότυπα. Πληρωμένοι προπονητές, πληρωμένοι παίκτες, μεταγραφές και δεν ξέρω και τι άλλο. Αυτά που ακούγονται.
Τώρα δεν μπορεί στις πλατείες των χωριών και στα καφενεία να συζητιούνται διαφορετικά. Εγώ αποδείξεις δεν έχω γιατί δεν είναι εκεί το θέμα. Γι’ αυτό λέω να μην κάνουμε τις παρθένες. Και πως παίρνονται οι παίκτες. Και γιατί πηγαίνουν από την μία ομάδα στην άλλη. Δεν μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό.
 (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΡΑΜΜΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, ξέρω τι λέω και έχω την ευθύνη αυτών που λέω. Και ξέρετε τα λέω παρότι είναι δεδομένο, ότι θα συζητιέται στις πλατείες και στα καφενεία. Και εντάξει καλά θα κάνετε, σπεύστε να το εκμεταλλευτείτε όλοι σας, πως το λένε ψηφοθηρικά αυτό το θέμα.
Εάν ήτανε μαζικός αθλητισμός, να λέγαμε χαλάλι και τα 68.000 ευρώ. Αλλά όχι κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και σε αντιπαράθεση με τα 12.400 που δίνετε στους πολιτιστικούς συλλόγους. Να μειωθεί το ποσόν και να μοιραστεί ισόποσα σε όλους τους συλλόγους.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Φαρρής.
ΦΑΡΡΗΣ: Επειδή στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καταψήφισα το ίδιο θέμα, είναι αυτονόητο ότι για λόγους αρχής και επειδή δεν προβλέπω τροποποίηση των κριτηρίων, θα δηλώσω παρών.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Διαμαντής παρακαλώ.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Με μία τροποποίηση ήρθε το θέμα. Ότι αν κάποια λέει ομάδα δεν κατέβει, τα λεφτά θα τα μοιραστούν οι άλλες. Μα δεν κατάλαβα. Άμα δεν είχε κατεβεί πέρσι η ομάδα αυτή, γιατί να πάρει λεφτά. Άμα είχε κατεβεί πέρσι γιατί να εξαρτάται τα λεφτά που θα πάρει φέτος αν θα κατέβει ή όχι. Αν κάποια ομάδα δεν κατέβει, δεν θα πάρει λεφτά στην επιχορήγηση την αντίστοιχη, όχι δεν θα πάρει αυτά τα οποία ξόδεψε πέρυσι. Γιατί αυτά εδώ τα λεφτά είναι για την περσινή περίοδο.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ναι. Αυτή είναι η περίοδος ’11-’12.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μισό λεπτό. Αυτή η περίοδος που χρηματοδοτούμε τώρα είναι η περίοδος ’10 -’11. Ποδοσφαιρική περίοδος ’10 -’11. Η περίοδος που αρχίζει τώρα είναι η ποδοσφαιρική περίοδος ’11 - ’12, και θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Κατά συνέπεια λοιπόν αν κάποια ομάδα από αυτές που παίρνουνε λεφτά δεν κατέβει, τα λεφτά θα πρέπει να τα πάρει εφόσον συμμετείχε φέτος στο πρωτάθλημα. Δεν το καταλαβαίνω. Κατά τα άλλα ισχύουν αυτά που είπαμε την προηγούμενη φορά.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Μπήτος.
ΜΠΗΤΟΣ: Εγώ ήθελα να πω λίγο για το φίλο μου τον κύριο Ράμμο, ότι με τις ομάδες και ειδικά με τη νεανική ομάδα, όπως και με την ομάδα μπάσκετ και βόλεϊ κτλ, ασχολούνται πάνω από 300 παιδιά. Αν δεν είναι αυτό μαζικός αθλητισμός τότε ποιο είναι;
Και εκεί τι κάνουμε; Προσπαθούμε να βάλουμε τα παιδιά, εγώ έχω τα εγγόνια μου, είναι 7 και 8 χρονών και τα πηγαίνω πέντε φορές την εβδομάδα στο γήπεδο και χαίρομαι που είναι άλλα 100 παιδιά. Και πιστεύω ότι γίνεται μία πολύ καλή δουλειά, έχει ξεκινήσει πριν από ένα δύο χρόνια εδώ και στην Μακρακώμη και συνεχίζεται και είπαμε να το προχωρήσουμε και να πάμε καλά, να πάμε μπροστά, να βγάλουμε δικά μας παιδιά. Δεν έχουμε μισθοφόρους φέτος. Όλα τα παιδιά είναι κάτω από 25 χρονών, και είναι δικά μας παιδιά από την Σπερχειάδα, από την Μακρακώμη, από την Παλαιοβράχα. Τίποτε άλλο. Πάνω από 400. Ίσως κάνω λάθος εγώ. Περίπου υπολογίζω 300. Ευχαριστώ. Τίποτε άλλο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να πάρω και εγώ το λόγο. Την προηγούμενη φορά δεν ψήφισα τη συγκεκριμένη πρόταση. Τώρα όμως, επειδή γνωρίζω ότι υπάρχουν υποχρεώσεις που τρέχουν, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν και τα έχουν ανάγκη.
Είχαμε αναλάβει, είχαν αναλάβει μάλλον τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, είχαν αναλάβει υποχρεώσεις. Ερχόμαστε εμείς τώρα, να καλύψουμε αυτές τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενοι. Γι’ αυτό ακριβώς θα ψηφίσω την πρόταση, και με μια παρατήρηση όμως. Ότι δεν συμφωνάω με την κατανομή, αλλά θα την ψηφίσω την πρόταση επειδή πρέπει κάποιοι άνθρωποι που τους χρωστάμε λεφτά να πληρωθούν.
Και κάτι ακόμα. Κύριε Τζιβελέκα είπατε ότι μας αποδεσμεύετε. Δεν, το ξέρετε και εσείς, και το έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη, και καλά είναι μια και το είπατε εσείς, να το πω και εγώ. Ανήκουμε σε έναν συνδυασμό, που έχουμε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, στο θέμα αυτό όμως κανένας μας δεν έχει καμία δέσμευση, και το ξέρετε. Ότι ψηφίζουμε κατά συνείδηση, και το έχουμε αποδείξει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ.
Κάποιος άλλος συνάδελφος; Στην ψηφοφορία. Ποιοι ψηφίζουν την πρόταση που φέρνει το. Παρακαλώ ποιοι ψηφίζουν να σηκώσουν το χέρι. Ποιοι δεν ψηφίζουν την πρόταση; Έξι, εφτά. Υπάρχει κάποιο παρών; Πως είπατε; Δεν άκουσα. Μάλιστα. Ο κύριος Ράμμος ψηφίζει την πρότασή του.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εμείς δεν ψηφίζουμε κατά. Ψηφίζουμε την πρόταση που έχει καταθέσει ο κύριος Τζιβελέκας. Έτσι; Για να το ξεκαθαρίζουμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Αν θέλετε να την βάλουμε σε ψηφοφορία, την πρόταση του κυρίου Τζιβελέκα, μπορούμε να την βάλουμε. Ήτανε η πρώτη ποιοι ψηφίζουν την πρόταση; Η δεύτερη ποιοι δεν ψηφίζουν την πρόταση;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είναι δύο ψηφοφορίες. Θα πάμε σε τρεις ψηφοφορίες; Εντάξει. Ο καθένας. Ωραία. Τρεις προτάσεις.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Η πρόταση του κυρίου Παπαηρακλή έλαβε τόσο, η πρόταση του κυρίου Τζιβελέκα έλαβε τόσο, η πρόταση του κυρίου Ράμμου τόσο και μία παρών.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ένα λεπτό. Ακούστε, ακούστε η πρόταση της πλειοψηφίας ήταν 14. 7 την πρόταση του κυρίου Τζιβελέκα; Υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί με την πρόταση; Ο κύριος Φαρρής παρών. Ο κύριος Ράμμος τη δική του. Καλώς.




ΘΕΜΑ 8ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ταμειακή εξυπηρέτηση του Συνδέσμου ύδρευσης Ο.Τ.Α. Νομού Φθιώτιδας από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Μακρακώμης.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η ταμειακή εξυπηρέτηση του Συνδέσμου ύδρευσης Ο.Τ.Α. Νομού Φθιώτιδας από πηγές, κανάλια Πύργου Υπάτης, να γίνεται από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Μακρακώμης. Καθορίζει ως ποσόν αποζημίωσης το ποσόν των 300 ευρώ ετησίως. Η χρονική διάρκεια της εξυπηρέτησης θα είναι έως τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Και προωθεί την παρούσα απόφαση προς έγκριση από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Επί της προτάσεως του Δημάρχου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για να σας δώσω να καταλάβετε, ο Σύνδεσμος ύδρευσης είχε δική του ταμειακή υπηρεσία. Τώρα με τον Καλλικράτη έχει αλλάξει και πρέπει να υπαχθεί στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κάποιος που θέλει να πει κάτι; Προχωράμε στην ψηφοφορία. Ποιοι ψηφίζουν την πρόταση; Ομόφωνα.




ΘΕΜΑ 10ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί κατανομής επιχορήγησης σε πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Μακρακώμης.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο κύριος Παπαηρακλής.
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Υπάρχουν δυο αλλαγές. Στο πρώτο σβήνει ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου με 400 ευρώ και προστίθεται ο Σύλλογος Απανταχού Καστριωτών με 500 ευρώ. Στο 15 ο Σύλλογος Απανταχού Παλαιοβραχιτών από 500 ευρώ γίνονται 400. Και προστίθεται στο 27 Σύλλογος των Απανταχού Αργυριοτών με 500 ευρώ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κάποιος συνάδελφος; Ο κύριος Ράμμος.
ΡΑΜΜΟΣ: Δεν θα πω πολλά. Γιατί καταντάει και… Τέλος πάντων. Καταρχήν δεν είναι σωστό να υπάρχουν κατηγορίες. Άλλοι 400, άλλοι 500, άλλοι 600. Να πάρουν όλοι το ίδιο.
Και δεύτερον γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε κάθε χωριό. Ας γίνει ένα χιλιάρικο για το καθένα. Ας πούμε ότι δίνουμε κάτι λιγότερο από τα μισά που δώσαμε στις 15 ομάδες. Είναι 27 σύλλογοι να πάρουν από ένα χιλιάρικο. 27.000. Δεν θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του Δήμου από αυτό.
Αν μετρήσουμε το αποτέλεσμα για την ενότητα της περιοχής μας, για τους ανθρώπους που λείπουν. Κρατάνε τον κόσμο στα χωριά το καλοκαίρι, με τις εκδηλώσεις είτε μικρές είτε μεγάλες δεν έχει καμία σημασία. Αξίζει τον κόπο να δώσουμε από ένα χιλιάρικο σε κάθε σύλλογο. Και να είναι το ίδιο για όλους. Όχι κατηγορίες.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Εγώ προτείνω να συμπεριληφθεί στη λίστα και ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας, γιατί μία από τις δράσεις του είναι και οι πολιτιστικές. Όμιλος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Εγκρίνεται όπως τα έχετε. Λέμε ναι. Ως προς το άλλο που πρότεινες, αν είναι θεσμικό και αν είναι νόμιμο. Ως φορέας. Δεν υπάρχει λόγος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλώς, κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν θέλω να κάνω τον κακό πάντα εγώ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος Μέρρας.
ΜΕΡΡΑΣ: Συμφωνώ κι εγώ με τους προβληματισμούς του κυρίου Ράμμου. Υπάρχουν σύλλογοι, τυχαίο όνομα θα πω, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κολοπετεινίτσας που δεν ξέρουμε την προσφορά του. Εγώ που ασχολούμαι με τα πολιτιστικά, δεν τον έχω δει ποτέ εδώ μέσα. Και υπάρχουν αντίστοιχοι σύλλογοι και θα πω δύο τυχαία παραδείγματα, ένα από τον κάθε Δήμο, τον τέως Δήμο. Τρία θα πω για να περιλάβω και τον Άη Γιώργη για να μην παρεξηγηθώ από κανέναν, όπως είναι ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας, με πολύ σπουδαία κίνηση και βλέπω την επιχορηγούμε με 500 ευρώ. Μας προσέφερε μία εκδήλωση που έκανε 1.500 ευρώ. Από πού τα βρήκαν αυτές οι κυρίες;
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μάκρης. Κάνει εκδηλώσεις αντίστοιχες με του Πνευματικού Κέντρου του τέως Δήμου Σπερχειάδας και του Πνευματικού Κέντρου του τέως Δήμου Μακρακώμης. Σοβαρές, με έξοδα, ποιοτικές και όχι μπακίρια. Όπως επίσης ο Σύλλογος Μεγαλοκαψιωτών. Όταν ήμασταν Δήμος Σπερχειάδας τους είχα ακούσει. Φέτος τους έζησα και από κοντά.
Δεν ξέρω με ποιον λόγο και πώς κατανέμονται αυτά τα χρήματα, αλλά θα πρότεινα ειδικά, να υπάρχει μία καλύτερη πρόβλεψη για ανθρώπους που πραγματικά δουλεύουν. Για συλλόγους που δουλεύουν. Παράδειγμα είπα αυτούς τους τρεις και δεν χρησιμοποίησα αρνητικά κανέναν άλλον. Ήταν τυχαίο το παράδειγμα της Κολοπετεινίτσας. Ευχαριστώ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Έχετε παραλείψει πάρα πολλούς φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό και μάλιστα, οι οποίοι παρουσιάζουν εδώ και τα τελευταία πέντε χρόνια, σημαντικές δραστηριότητες πολιτιστικές, σε αυτό που είπε ο κύριος Ράμμος. Και επιπλέον; Κρατούμε ζωντανούς τους ετεροδημότες συναισθηματικά δεμένους με τη γενέτειρα.
Σύλλογος Γυναικών Φτέρης. Υπάρχει Σύλλογος Απανταχού Φτεριωτών, που εκπροσωπούν το κάτω χωριό, το μεγάλο. Αφήστε με να ολοκληρώσω.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ: Ίσως δεν έχουν έδρα το Δήμο.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Να ενημερωθούν, να μεταφέρουν τις έδρες τους. Δεν θέλει δύο χρόνια. Σε τρεις μήνες μέσα τροποποιείς το Καταστατικό.
Γαρδικιωτών, δύο Σύλλογοι. Κυριακοχωριτών, με 15 ημέρες πολιτιστικές εκδηλώσεις εκτός των άλλων. Μαρμαριωτών. Εάν δεν ήταν ο Σύλλογος Μαρμαριωτών, και ας με διαψεύσει ο κύριος Τζιβελέκας, 38 εκατομμύρια έργο σε πέντε χρόνια, 38 εκατομμύρια σε δραχμές, και ξεκινήσανε την διατήρηση όλων των λιθόκτιστων συν τα έργα τα οποία κάνανε για να διατηρήσουνε την γραφικότητα του χωριού. Σύλλογος Καμπιωτών. Σύλλογος Καναλιωτών και Πουγκακιωτών. Σύλλογος Μαυρηλιωτών και με τη γιορτή του κάστανου. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουμε ότι τους χρηματοδοτούμε.
Πάμε στους επί μέρους Συλλόγους που έχουν έδρα εδώ. Ποιος είναι ο σκοπός των Συλλόγων; Είναι η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χρηματοδοτείται κύριοι αυτό; Υπάρχει ένας σύλλογος ο οποίος κατέγραψε τα κάλαντα του Λαζάρου.
Αν ήταν ένας από το Νεοχώρι εδώ, έχουμε και το μοναδικό έθιμο του Νεοχωρίου, το φανό, καταγεγραμμένο από τον αείμνηστο δάσκαλο Νίκο Θεοδώρου, το οποίο μας το άφησε παρακαταθήκη. Και υπάρχει και ένα έθιμο, το οποίο τελευταία οι κύριοι που ανέλαβαν τις τύχες του συλλόγου δεν το συνέχισαν και είναι το γαϊτανάκι. Και δεν είναι το αποκριάτικο. Το οποίο έχει τις ρίζες του σε αυτούς που έχουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο και εγκαταστάθηκαν, στην πατρίδα μας μετά από τις διώξεις των Τούρκων. Τα χρηματοδοτούμε αυτά;
Χρηματοδοτούμε τους συλλόγους που εκδίδουν πλέον εφημερίδες και είναι το μόνο μέσον επικοινωνίας με τα μέλη τους; Διότι τώρα αποφάσισε η Πολιτεία να μην απαλλάσσονται των τελών των ΕΛΤΑ, των εξόδων αποστολής.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ολοκληρώστε κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κριτήρια λοιπόν για την χρηματοδότηση. Ποιοι ασχολούνται ουσιαστικά με τον πολιτισμό και όχι με μια δύο εκδηλώσεις. Ποιοι έχουν μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων; Και εν τοιαύτη περιπτώσει ποιοι έχουν και έξοδα πλέον για να έχουν να εκδίδουν και εφημερίδες. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ποιοι συνεργάζονται με τον Δήμο στην διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το ουσιώδες.
Αν όλοι αυτοί τους οποίους ανέφερα. Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ, εδρεύει εδώ; Εδρεύει. Χρηματοδοτείται; Είναι μέσα; Να συμπεριληφθεί.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μάλιστα. Το Καταστατικό τους τι λέει; Σωματείο. Για όλους τους άλλους όμως κύριε Αντιδήμαρχε ενημερώστε τους, ότι πρέπει να μεταφέρουν τις έδρες, και επιτέλους βάλτε και κριτήρια. Βάλτε κριτήρια. Γιατί υπάρχουν σύλλογοι σφραγίδες.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ολοκληρώστε κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Έχω ολοκληρώσει. Ευχαριστώ πολύ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος νομικός.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Αντιδήμαρχε, που εισηγείστε το θέμα. Μία παρατήρηση νομικής φύσης. Θα πρέπει αν δεν το έχετε κάνει να ελέγξετε τα Καταστατικά των συλλόγων.
Υπάρχουν Καταστατικά τα οποία έχουν λήξει. Υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι που θεωρούνται ότι είναι ενεργοί ενώ είναι ανενεργοί. Δηλαδή δεν έχουν νομική ισχύ. Και για να είναι νόμιμη η απόφασή μας θα πρέπει το Καταστατικό τους να είναι σε ισχύ σήμερα και επίσης να έχει αναγνωρισθεί και να έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν πριν δύο χρόνια περίπου. Αυτό σε ότι αφορά τη νομιμότητα.
Θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία να πω, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, με βάση την εισήγησή σας έτσι όπως έχει διατυπωθεί, η επιχορήγηση αφορά, και επειδή μπήκε ένα θέμα εδώ για κάποιο συγκεκριμένο σωματείο είπε ο κύριος Δήμαρχος μια κουβέντα. Θα πρέπει να είναι αμιγώς πολιτιστικοί οι σκοποί του σωματείου. Όχι απλώς σωματείο. Προσέξτε τι λέω. Δεν είναι απλό σωματείο, υπάρχουν σωματεία αλλά εδώ και σύμφωνα με το νόμο επιχορηγούνται τα αμιγώς πολιτιστικά σωματεία και οι σύλλογοι. Δηλαδή δεν μπορεί να επιχορηγηθεί ένας σύλλογος, ή ένα σωματείο όταν δεν έχει πολιτιστική χροιά και έχει και κάποια άλλη χροιά, δεν είναι της αρμοδιότητάς μου να πω.
Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας για να είναι σύννομη η απόφαση και για να μην μας επιστρέψει η απόφαση αυτή από την Περιφέρεια. Δεν υπάρχει λόγος. Αμιγώς λοιπόν πολιτιστικός ο σκοπός ή οι σκοποί των σωματείων και επίσης αν είναι σε ισχύ τα Καταστατικά τους. Διότι κάθε μέρα στο Πρωτοδικείο έχουμε τροποποιήσεις. Κάθε μέρα έχουμε συλλόγους οι οποίοι δεν εναρμονίστηκαν με το νόμο τα Καταστατικά τους και επομένως, είναι ανενεργά. Δεν είναι σε ισχύ δηλαδή νομικά..
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Εγώ νομίζω ότι είναι υποχρέωση των συλλόγων να σας φέρουν τα Καταστατικά τους, έτσι ώστε να έχετε στα χέρια σας, να μπορώ να το ελέγξω και εγώ. Αν το Καταστατικό υπάρχει και φαίνεται αν πραγματικά είναι σε ισχύ το Καταστατικό τους. Έτσι για να είμαστε ξεκάθαροι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εντάξει. Ο κύριος Φαρρής παρακαλώ έχει το λόγο.
ΦΑΡΡΗΣ: Επειδή αυτή η επιχορήγηση θεωρώ ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα εις αναγνώριση των υπηρεσιών των πολιτιστικών συλλόγων και επειδή η εισήγηση κάπου θα την θεωρούσα ότι είναι μέσα στα πλαίσια της αντικειμενικότητας, θα την ψηφίσω. Δεν μπορούμε όμως να μετατρέψουμε αυτούς τους συλλόγους σε μία, να τους δώσουμε μία εμπορική ιδιότητα ανάλογα με το αν θα χρηματοδοτούνται. Διότι τότε χάνουν ακριβώς αυτόν τον αυτοσκοπό και ακυρώνουμε την ίδια υποχρέωση που έχουμε όλοι μας ως πολίτες, να ενδιαφερόμαστε για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για τις αρχές και τις αξίες του χωριού μας. Ευχαριστώ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστούμε κύριε Φαρρή. Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Επειδή στην εισήγηση δεν μπόρεσα να καταλάβω δυο τρία πράγματα θα ήθελα να ρωτήσω. Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι έχουν υποβάλλει αίτηση ή…
ΠΑΠΑΠΗΡΑΚΛΗΣ: Έχουν υποβάλλει αίτηση.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Άρα μπορεί να υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι.
ΠΑΠΑΠΗΡΑΚΛΗΣ: Υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι που δεν έχουν έδρα το Δήμο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δηλαδή δεν περιμένουμε άλλους συλλόγους να κάνουν αίτηση. Έχει εξαντληθεί. Άρα με αυτά τα λεφτά εξαντλούμε το εγγεγραμμένο ποσό που είχαμε στον προϋπολογισμό μας. Έχουμε κάτι ακόμα. Ένα το κρατούμενο.
 Δεύτερο. Η απόφαση λαμβάνεται εφόσον έχει εγγραφεί η σχετική πίστωση στον οικείο προϋπολογισμό, για τον σκοπό αυτό που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων του. Το ποσόν της πίστωσης που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Δήμου ή το ποσό που δίνεται στον σύλλογο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των εσόδων του συλλόγου; Το 1,5% του προϋπολογισμού. Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού του Δήμου. Δεν το συνδέει.
Γιατί εδώ παρουσιάζεται το φαινόμενο, σύλλογοι που θα πάρουν τώρα λεφτά, θα οργανώσουνε μία άλλη εκδήλωση και θα επιχορηγήσουμε και την εκδήλωση. Είτε δίνοντας κάποια πράγματα είτε δίνοντας πάλι χρήματα. Κατά τα άλλα θα την ψηφίσουμε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μπαίνουμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ομόφωνα; Κύριε Ράμμο ήσασταν έξω; Έχεις άλλη πρόταση; Εντάξει. Παρακαλώ οι πρακτικογράφοι. Παρακαλώ, ορίστε.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είπαμε να καταγραφεί και είναι η δική σας πρόταση την οποία ψηφίζετε εσείς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το ποσόν είναι συγκεκριμένο, για τον κύριο Ράμμο το λέω. Δεν μπορούμε να το παραβιάσουμε. Εκτός από αυτό που έχει, πόσο είναι 2.000 είναι; Ακόμα πόσο είναι Νίκο; 5.000 είναι το υπόλοιπο ακόμα. Δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε δηλαδή. Είναι 27.000 και 5.000 είναι 32.000. Όχι είναι. Όχι δεν έχει φτάσει στο 1,5 όχι είναι αυτό που αντιστοιχεί στους πολιτιστικούς συλλόγους. Είναι για αθλητικούς συλλόγους. Μισό μισό λεπτό. Ένα ποσοστό είναι για αθλητικούς συλλόγους και ένα για πολιτιστικούς συλλόγους.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Απ’ το 1,5.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απ’ το 1,5. Αυτό είναι το ποσόν. Τώρα τα κριτήρια που έγινε η κατανομή. Εντάξει οι διαφορές είναι μεγάλες, αλλά έτσι και αλλιώς πόσο μεγάλο είναι το χωριό.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καταγράψατε την ψηφοφορία; Και η πρόταση του κυρίου Ράμμου η οποία λέει, πρέπει να ανέβει το ποσόν και ψηφίζει ο ίδιος. Και να μοιραστεί ισόποσα. Τρεις ψηφίζουν αυτό. Μέρρας, Φύκας και Ράμμος.
ΜΕΡΡΑΣ: Απλά τονίζω και λέω τον λόγο, είμαι απόλυτα θεσμικός, αλλά ειδικά σε τέτοια πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίζουμε ποιοι κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και ποιοι πάρτι νεολαίας. Τέλος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ωραία στην επόμενη κατανομή να το θέσετε υπόψη.




ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις δρόμου (Κουμαντάνου – Δεξαμενή) Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.




ΘΕΜΑ 12ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τοπική Κοινότητα Πιτσιωτών.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Πόσο είναι το…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα το καταρτίσει η Οικονομική Επιτροπή.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Η ψηφοφορία. Ομόφωνα; Ομόφωνα.




ΘΕΜΑ 13ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Σώστη. (Δίλοφο).


ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγκρίνεται;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Δίλοφο έχει τελειώσει εν πάση περιπτώσει, έχει κάποιες εκκρεμότητες. Να μην καθυστερούμε.




ΘΕΜΑ 14ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί επέκτασης δημοτικού φωτισμού στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μακρακώμης.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Μαγουλάς έχει το λόγο.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Οι επεκτάσεις έχουν πάρα πολλούς σκοπούς να εκπληρώσουν. Πρωτίστως να ικανοποιήσουν και να αντιμετωπιστεί ο πολίτης ισότιμα.
Είναι δυνατόν μέσα σε ήδη χαρακτηρισμένους οικισμούς, παρά το  αίτημα που έχει κατατεθεί του κατοίκου, ο οποίος έχει πέσει δύο φορές θύμα κλοπής το ’10 και το ’11, από τους γνωστούς που περιέρχονται το γεωγραφικό μας χώρο, το Δήμο, να μην έχει ικανοποιηθεί το αίτημά του; Και είναι και υπερήλικας; Δημοτικό Διαμέρισμα Κλωνίου. Οικία Δρόσου Παναγιώτη η πατρική. Είναι το τελευταίο σπίτι στον οικισμό. Είχε κάνει αίτηση σε εμάς. Κάναμε τη μελέτη, δεν είχαμε χρήματα να το χρηματοδοτήσουμε γιατί ήτανε προς το τέλος. 50 χρόνια το σπίτι εκεί. Θα ληφθεί μέριμνα για την προστασία; Όμως πληρώνει δημοτικά τέλη. Εκτός των άλλων, οκτώ μήνες φιλοξενεί τον γαμπρό της ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι νεότατος, είναι στην ηλικία μας. Με ποια κριτήρια λοιπόν λαμβάνουμε υπόψη τις επεκτάσεις των φωτισμών;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Έτσι ακριβώς όπως τα είπε ο κύριος Μαγουλάς, εάν θέλει ο κύριος Δήμαρχος και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος να γίνει επισκόπηση. Δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο το ποσόν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Νομίζω ότι έχει γίνει η επισκόπηση.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Αν μπορούμε να το δούμε γιατί είναι μία εκκρεμότητα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να πω και εγώ κάτι πάνω στο θέμα. Επειδή έχει παρατηρηθεί, έχει παρατηρηθεί από όλους μας σχεδόν, ότι έχουν γίνει κατά καιρούς ρουσφετολογικές τοποθετήσεις λαμπτήρων υψηλής τάσης και κατανάλωσης ενέργειας σε χώρους ιδιωτικούς και σε χώρους που δεν χρειάζεται. Θα παρακαλέσω την δημοτική αρχή, θα παρακαλέσω την δημοτική αρχή, να στείλει ένα συνεργείο να καταγράψει αυτές τις ειδικές περιπτώσεις και οι λαμπτήρες να μπουν εκεί που πραγματικά χρειάζονται.
Γιατί δεν μπορώ να βλέπω σε έναν κεντρικό δρόμο στη Μακρακώμη, που είναι φωτισμένος ανά 10 μέτρα με λαμπτήρα, ακριβώς σε ένα σπίτι, σε έναν δρόμο 500 μέτρων, έξω από την πόρτα του στην απέναντι μεριά να υπάρχει ένας λαμπτήρας τεραστίων διαστάσεων. Ή να βλέπω μέσα σε ιδιόκτητους χώρους αυτούς τους λαμπτήρες να φέγγουν και να πληρώνουν οι δημότες του Δήμου Μακρακώμης. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, να το δείτε, να το εξετάσετε και να επιβάλλετε την αρμόζουσα τάξη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουν επισημανθεί αυτές οι περιπτώσεις, οι πιο πολλές εν πάση περιπτώσει, και έχουμε πει να μπαίνουν οικονομικοί λαμπτήρες. Αυτό δε σημαίνει ότι όπου χρειάζεται ένας μεγάλος λαμπτήρας δεν θα μπει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να μπει, φυσικά να μπει. Εκεί που πρέπει να μπουν οι λαμπτήρες,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απλά είναι κάποιες περιπτώσεις όπως λέτε που έγινε, επειδή τώρα κάποια θέματα έχουν προκύψει από τη διαδικασία… Δηλαδή η ΔΕΗ όταν κάνουμε επέκταση, βάζει φωτιστικά σώματα σε όλες τις κολώνες και πολλές φορές είναι και μέσα σε χωράφια. Τις βγάζουμε τις λάμπες ή όταν καίγονται δεν τις αντικαθιστούμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είναι μέσα σε περιφραγμένες ιδιοκτησίες. Ξέρω τι λέω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εντάξει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ψηφίζουμε; Εγκρίνεται. Ομόφωνα.




ΘΕΜΑ 15ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί επέκτασης δικτύου άρδευσης στη θέση «Παπαδέικα» Τοπικής Κοινότητας Τσούκκας.


ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ο κύριος Κότσαλος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Επειδή γνωρίζω το θέμα γιατί ήμουν εν ενεργεία Αντιδήμαρχος, η θέση «Παπαδέικα» είναι το κομμάτι της Βίτωλης, που ανήκει στην Τσούκα και δεν είχανε υδροδοτηθεί για την άρδευση. Οπότε δικαιολογημένα, πρέπει να τους δώσουμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να γίνει, να γίνει.


Περατωθέντων όλων των θεμάτων ο κ.Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης
       


Αφού συντάχθηκε το πρακτικό υπογράφεται ως παρακάτω:




              Ο Αντιπρόεδρος                                                Ο Ειδικός Γραμματέας






     ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                     ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ










Τα μέλη Δ.Σ.


ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΜΠΗΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΜΕΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΜΠΗΤΟΣ ΗΛΙΑΣ


ΜΠΟΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ


ΦΑΡΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ


ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΧΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


ΦΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ


ΚΟΤΣΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΤΣΩΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ


ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου