Φίλες και φίλοι,

Καλώς ήρθατε στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Μια σελίδα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «συναντηθώ» με όλους εσάς, τους φίλους του Διαδικτύου, να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, ιδέες και οράματα, να ανταλλάξω απόψεις και προβληματισμούς πάνω σε θέματα μικρά ή μεγάλα, που απασχολούν το Δήμο μας.

Οπωσδήποτε το blog αυτό δεν έρχεται να υποκαταστήσει την αναντικατάστατη για μένα, άμεση και ζωντανή επαφή με τους συμπολίτες μου, αλλά απλά να την ενισχύσει μέσα από έναν ακόμα δρόμο επικοινωνίας και διαλόγου.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον προσωπικό κόμβο που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι, θα βρείτε στιγμές από το άλμπουμ της ζωής μου, σταθμούς πολύτιμους από την πολιτική και επαγγελματική μου πορεία. Θα βρείτε επίσης μέρος της αρθρογραφίας μου στον Τύπο, ομιλίες, θέσεις και εμπειρίες.

Σκοπός μου είναι να με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από την δραστηριότητά μου, δίνοντάς μου ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσω τις απόψεις σας , αν το επιθυμείτε, μέσα από το e-mail επικοινωνίας. Επιπροσθέτως θα έχω άμεση και συχνή επικοινωνία με πολίτες που δεν κατοικούν στην περιοχή και θα ήθελαν να μου μεταφέρουν ανησυχίες και προβληματισμούς για τον τόπο μας.

Θα ήταν χαρά για μένα να έχω τις κριτικές παρατηρήσεις σας, τα σχόλια και τα μηνύματά σας για μια ανοιχτή, ζωντανή, ανεμπόδιστη διαδικτυακή συζήτηση. Γιατί μέσα από τον διάλογο είναι βέβαιο πως όλοι κάτι μαθαίνουμε.

Φιλικά

Πάνος Κοντογεώργος

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 15/2011


 


Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο  15/2011
της  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης


Στην Σπερχειάδα σήμερα την 12η Σεπτεμβρίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δημόσια τακτική συνεδρίαση ύστερα από την 19674/4670/6-10-2011 έγγραφη πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου και ταχυδρομήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα εκτός της Ημερήσιας Διάταξης:
 




ΘΕΜΑ 1ο (ΕΗΔ): Περί αδειοδότησης υδρευτικών γεωτρήσεων στον Δήμο Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 2ο (ΕΗΔ): Περί απάλειψης του όρου «Περιβάλλον» από το Νομικό Πρόσωπο που αφορά Παιδείας Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, του Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 3ο (ΕΗΔ): Περί συνδρομής στον Λαμιακό Τύπο.


και στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικών συνεδριάσεων 10ης , 11ης , 12ης και 14ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΘΕΜΑ 2ο: Ψήφιση κανονιστικής απόφασης, περί καθορισμού των όρων διενέργειας εμποροπανήγυρης στην Δημοτική Κοινότητα Σπερχειάδας.
ΘΕΜΑ 3ο: Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος.
ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση και παραλαβή τεχνικής μελέτης του έργου «Σύνδεση παροχών αποχέτευσης Σπερχειάδας».
ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση και παραλαβή τεχνικής μελέτης του έργου «Προμελέτη κατασκευής μικρού φράγματος στη θέση Λιβάδια του Τοπικής Κοινότητας Τσούκας».
ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τοπικού Διαμερίσματος Γαρδικίου».
ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Εσωτερική οδοποιία Τοπικού Διαμερίσματος Σπερχειάδας».
ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Α.Π.Ε. του έργου «Ανάπλαση Πάρκου Μεγάλης Κάψης».
ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Σπερχειάδας».
ΘΕΜΑ 10ο: Περί εγκρίσεως του 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα (τακτοποιητικός) του έργου «Δίκτυο ύδρευσης Τοπικών Διαμερισμάτων».
ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Αποχετευτικό δίκτυο Σπερχειάδας – Μακρακώμης».
ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Ολοκλήρωση αποχέτευσης έδρας Δήμου Σπερχειάδας».
ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Επέκταση Δημοτικού Καταστήματος οικισμού Διλόφου, Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Σώστη».
ΘΕΜΑ 14ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Εσωτερική Οδοποιία Τοπικού Διαμερίσματος Καλλιθέας».
ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Σπερχειάδας».
ΘΕΜΑ 16ο: Ορισμός μηχανικού για την παραλαβή έργων έως το ποσό 5.869,40 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
ΘΕΜΑ 17ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του αιτήματος Μαρινάκη Νικολάου του Παναγιώτη.
ΘΕΜΑ 18ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του αιτήματος Τσιλιμάγκου Αλεξάνδρας του Ιωάννη.
ΘΕΜΑ 19ο: Κατάργηση τραπεζικών λογαριασμών.
ΘΕΜΑ 20ο: Τροποποίηση της αριθμ. 155/11 απόφασης του Δ.Σ. περί δωρεάν παραχώρησης κτιρίου για την στέγαση του Α.Τ. Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 21ο: Τροποποίηση - συμπλήρωση της αριθμ. 208/11 απόφασης του Δ.Σ. περί ψήφισης πίστωσης 11.070 ευρώ για αμοιβή δικηγόρων.
ΘΕΜΑ 22ο: Έγκριση φακέλου Διαχειριστικής Επάρκειας και των εγχειριδίων διαδικασιών.
ΘΕΜΑ 23ο: Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος Δήμου Μακρακώμης.


Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  διαπίστωσε  ότι σε σύνολο 27 Δ.Σ. ευρέθησαν:

Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ:                                                               ΑΠΟΝΤΕΣ:
1.ΚΑΡΑΝΤΖΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
2.ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ       ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
3.ΜΠΗΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                »
4.ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                    »
5.ΜΕΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                   »
6.ΛΙΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                           »
7.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ      »
8.ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           »
9. ΜΠΗΤΟΣ ΗΛΙΑΣ                                   »
10.ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ            »
11ΦΑΡΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ                            »
12.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ          »
13.ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ                                »
14.ΦΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                           »
15.ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                 »
16.ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                 »
17.ΧΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                             »
18.ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                    »
19.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ      »
20.ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ                                     »
21.ΚΟΤΣΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ           »
22.ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ             »
23.ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                   »
24.ΤΣΩΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                              »
25.ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                     »    1.ΜΠΟΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    ΔΗΜ. ΣΥΜΒ.
2.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ              »




(Οι οποίοι  αν και προσκλήθηκαν νόμιμα,
δεν προσήλθαν)

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ.Παπαευθυμίου Θύμιος, ο οποίος προσκλήθηκε νόμιμα.

Τα Πρακτικά τήρησε ο υπάλληλος του Δήμου Παπαντώνης Κων/νος.

Ο πρόεδρος  του Δ.Σ,  αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και ακολούθησε διαλογική συζήτηση ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχίζουμε με κάποιες ανακοινώσεις. Να γραφτεί στον προϋπολογισμό, εγγραφή ποσού, για να μην το ξεχάσουμε, για την πρόσληψη ενός υδραυλικού και ενός ηλεκτρολόγου από τον ΟΑΕΔ, για έξι μήνες με συμμετοχή του Δήμου 17 ευρώ. Είναι ένα πρόγραμμα, ήρθε κάποιος υπεύθυνος, την ημέρα. Ήρθε κάποιος υπεύθυνος, υπάλληλος από τον ΟΑΕΔ, από την Λαμία και επειδή έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε και μία απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο, που αφορά έναν υδραυλικό και έναν ηλεκτρολόγο. Με συμμετοχή του Δήμου 17 ευρώ ημερησίως για έξι μήνες.
Μέχρι 21 Οκτωβρίου να προσκομιστούν στο γραφείο του Δημάρχου, στην κυρία Γαρυφαλλιά Γκόλφη ή στον συνεργάτη του, τον κύριο Γόνη, το ερωτηματολόγιο και οι προτάσεις για το Επιχειρησιακό που σας στείλαμε. Θέλετε σαν παρατάξεις να καταθέσετε τις προτάσεις σας, θέλετε ονομαστικά, για να μπορούμε να προχωρήσουμε, οι υπηρεσίες του Δήμου μαζί με τη Διαχειριστική Επιτροπή, για να το φέρουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης όπως προβλέπεται στα όργανα για να συζητηθεί το Επιχειρησιακό όταν θα είναι. Πιστεύω έχετε πάρει όλοι το σχέδιο αυτό του Επιχειρησιακού που σας το στείλαμε. Ναι, και οι Πρόεδροι από τα Τοπικά.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τελείωσα. Κάνω ανακοινώσεις. Επιπλέον βάσει του άρθρου 61 του νόμου του Καλλικράτη 3852, τα μέλη των Επιτροπών, Αντιδήμαρχοι και Δήμαρχος, οι Επιτροπές Διαβούλευσης, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και η Οικονομική να υποβάλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ως ορίζει ο νόμος, να συνεννοηθούν με τον Διευθυντή για να είναι σύννομοι. Γι’ αυτό σας ενημερώνω. Όσοι είναι μέλη της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής, όσα άτομα το Συμβούλιο και η Επιτροπή η Οικονομική, οι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος, ας συνεννοηθούν με τον Διευθυντή για να είστε σύννομοι. Σας ενημερώνω.
Θα διαβάσω λίγο τον Κανονισμό Λειτουργίας και ύστερα θα προχωρήσω.
«Δημοσιότητα των συνεδριάσεων. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες, συνέπεια του δημοσίου χαρακτήρα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η παρουσία των φορέων της τοπικής κοινωνίας καθώς και πολιτών στις συνεδριάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενημερώνονται από τον Πρόεδρο.
Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παραβρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι. Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων, και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθέναν που διαταράσσει την τάξη, παρακωλύει την συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο.
Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την πλειοψηφία των 4/5 μπορεί με αιτιολογημένη απόφαση να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητάει υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον 25 άτομα, για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την σχετική απόφαση που ελήφθη. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων αρμοδιότητάς του, και υποβάλλονται σε αυτό από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κατάθεσή τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζει στους δημότες, πλήρη πληροφόρηση για τα κάθε είδους προβλήματα, της περιφέρειάς του και για την δραστηριότητα αναφορικά με την αντιμετώπιση και την λύση των προβλημάτων».
Αυτό το διάβασα γιατί, θέλω το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για τα δημοσιεύματα της εφημερίδος ΦΘΙΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ, που αφορούν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Επειδή λοιπόν χαρακτηρίστηκα ότι είμαι (…) και διάφορα άλλα απεχθή και ακατανόμαστα για τον κύριο, ο Δήμαρχος έπρεπε να έχει πάρει θέση από το Γραφείο Τύπου. Δεν τον επιπλήττω, ούτε το έκανε από σκοπιμότητα. Διότι τα όργανα διοικήσεως του Δήμου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Εκτελεστική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και ο Δήμαρχος.
Εγώ είμαι Πρόεδρος ενός οργάνου. Τυχαίνει να είμαι εγώ. Άρα αύριο μπορεί να είναι ένας άλλος συνάδελφος. Θα ‘θελα το Δημοτικό Συμβούλιο, να πάρει ένα ψήφισμα που θα εγκαλεί τον αρθρογράφο ή να ανακαλέσει το δημοσίευμα ή να στηλιτεύσει το δημοσίευμα. Επειδή τώρα έχουμε και ατέλεια χάρτου και μπορεί να μην ξαναδημοσιεύσει την εφημερίδα, αν μετά το ψήφισμα που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο και του κοινοποιηθεί του αρθρογράφου να ανακαλέσει το σχετικό δημοσίευμα, θα το δημοσιεύσουμε σε μία άλλη εφημερίδα.
Γι’ αυτό τον διάβασα τον Κανονισμό. Εγώ δεν κάνω του κεφαλιού μου. Μπορεί να φαίνομαι λίγο εξεζητημένος αλλά αυτά ό,τι γίνονται και διαδραματίζονται, τα προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας. Είναι ο νόμος του κράτους. Ούτε δίνω τον λόγο σε όποιον πολίτη, γι’ αυτό διάβασα τα δικαιώματα των πολιτών, προηγουμένως, και μετά ζήτησα αυτό το Συμβούλιο. Ούτε έχω με κανέναν πολίτη τίποτα. Έπ’ αυτού θέλω να πάρει θέση το Συμβούλιο. Δεν μπορεί να λέει για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου: «Ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, Μέγας Καρατζίκος, Ιβάν ο Τρομερός…» και διάφορα άλλα, «αποτυχημένος κολίγος» και διάφορα. Λοιπόν, δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτό το ρυπαρό έντυπο, άλλο, ούτε και με τον αυτό τον ακατανόμαστο.
Επειδή λοιπόν και ο κύριος Δήμαρχος οφείλει να απαντήσει, και αυτός, θα πάρει την θέση του. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι όργανο, δεν λέει για τον Γιώργο τον Καρατζίκο, λέει ονομαστικά για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι θεσμός. Μια φορά με είπε Ζαγοριανάκο. Τον αφήσαμε. Γι’ αυτό και διάβασα τα δικαιώματα των πολιτών.
Θα παρακαλούσα επ’ αυτού, την άποψή σας και την απόφαση που θέλετε να πάρουμε και μετά να προχωρήσουμε. Θέλετε το λόγο κύριε Δήμαρχε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι μία εφημερίδα, την οποία δεν μπορούμε εμείς Πρόεδρε, να φιμώσουμε. Και για μένα γράφει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι γράφει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σίγουρα δεν γράφει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι γράφει; Είσαι Τσάρος; Άμα είσαι Τσάρος και εγώ είμαι ο Ιβάν σου, να το πεις. Γράφει τέτοιους χαρακτηρισμούς, κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Διάβασέ το καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι λεπτό. Γράφει για τους υπαλλήλους ότι δουλεύουν πλημμελώς. Άλλο ότι δουλεύουν πλημμελώς, και άλλο ότι είστε εσείς Δήμαρχος της τσαρικής Ρωσίας και εγώ είμαι ο Ιβάν ο τρομερός. Και αν ο Δήμος Μακρακώμης είναι τσαρική Ρωσία. Προσέξτε το λίγο το δημοσίευμα. Είναι λίγο λεπτό. Προσέξτε το. Γράφει για τους υπαλλήλους, εντάξει. Γράφει ότι ο Δήμαρχος είναι Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης, της τσαρικής Ρωσίας. Αν αισθάνεστε ότι εδώ ο Δήμος Μακρακώμης είναι τσαρική Ρωσία και εγώ να είμαι ο Ιβάν, πάμε πακέτο. Όχι, είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα πάμε πακέτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι, δεν γράφει έτσι. Ή θα το καταδικάσεις ή θα του πεις του κυρίου να ξαναγράψει. Δεν έχω πρόβλημα. Είναι όμως όργανο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ούτως ή άλλως το καταδικάζω. Απαρχής το καταδικάζω σαν δημοσίευμα, δεν το συζητάμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο Συμβούλιο, λοιπόν, στο Συμβούλιο λοιπόν. Γι’ αυτό το έβαλα το θέμα στο Συμβούλιο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σίγουρα δεν είμαι σύμφωνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ. Ο κύριος Τζιβελέκας για το δημοσίευμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όταν σας είχα πει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι όταν καίγεται το δικό σου το σπίτι, οσονούπω θα ‘ρθει και του γείτονα, χαμογελάγατε. Τέτοια δημοσιεύματα για τον υποφαινόμενο έχουν γραφτεί κατά το παρελθόν, με λέξεις όπως «επικίνδυνος»… Τα θυμάστε κύριε Πρόεδρε; Και στα προηγούμενα φύλλα. Αλλά δεν είδα την ίδια αντίδραση. Εξηγούμαι λοιπόν, επειδή εγώ δεν κρατάω δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε πήρα ποτέ, ούτε θα πάρω. Καταδίκασα, το έχω πει και στον ίδιο, το δηλώνω και εδώ, ότι μπορεί να υπάρχει ελεύθερη δημοσιογραφία αλλά όταν ξεπερνάει τα όρια, πρέπει και αυτοί κάπου να «απολογούνται». Ασφαλώς και δεν με εκφράζει το δημοσίευμα, περίμενα όμως και εσείς τότε να κάνετε το ίδιο.
Ασφαλώς και θίγει το Δήμο γιατί γράφει για σκορπιοχώρια και για δουβλέτια, το λέω αυτό για τον κύριο Δήμαρχο. Δεν υπάρχει δουβλέτι, εγώ δεν βλέπω δουβλέτια στην δημοτική αρχή, ούτε σκορπιοχώρια; Λοιπόν, θα διαφωνήσω στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα εξουσιοδοτήσω όμως τον Πρόεδρο, το Δήμαρχο, να στείλει κείμενο το οποίο να δημοσιευτεί στην εφημερίδα που να έχει ανταπάντηση σε αυτά. Ούτε να ποινικοποιήσουμε, ούτε να…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν είπα για ποινικοποίηση.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μπορεί ο δημοσιογράφος να εκφράζει την άποψή του, να κάνει την κριτική του αλλά όταν μπαίνουμε, σε προσωπικά, στα σπίτια, αποτυχημένους κολίγους, δεν νομίζω να χρωστάς κάποια χρήματα στον συγκεκριμένο για να είσαι αποτυχημένος κολίγος. Και επαναλαμβάνω ούτε δουβλέτια, ούτε σκορποχώρια. Να εξουσιοδοτηθεί τώρα ο Δήμαρχος να κάνει μία επιστολή διαμαρτυρίας, αυτή είναι η πρόταση η δική μου, η οποία να δημοσιευθεί στο αντίστοιχο φύλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ. Ο κύριος Κρητικός επειδή σε προηγούμενη συνεδρίαση αφορούσε και αυτόν κάποιο δημοσίευμα και τον στηλιτεύσαμε, θα ήθελα να πάρει θέση για το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Γενικά θέλω να πω ότι, τον εν λόγω δημοσιογράφο, δεν μπορώ να τον καταλάβω, ούτε πως σκέφτεται, ούτε πως ενεργεί, διότι δεν έχει κανόνες συμπεριφοράς. Οπωσδήποτε το δημοσίευμα είναι, όχι τραβηγμένο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, όπως άλλωστε συνηθίζει και έχει κάνει για όλους μας. Άρα είναι καταδικαστέο, πρέπει να γίνει μία ανακοίνωση από το Δήμο που να αναιρεί όλα αυτά που γράφει ο εν λόγω δημοσιογράφος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ. Άλλος εκ των κυρίων Αντιδημάρχων; Ναι κύριε Μαγουλά. Για το δημοσίευμα θέλετε να αναφερθείτε;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εκτός από εσάς που είχα πει ότι πρέπει να θωρακιστούν κυρίως όσοι ασκούν εξουσία σε αυτό το Δήμο, αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, από τον καθένα δημοσιογράφο που δεν τηρεί την δεοντολογία. Το είχα πει σε τρία συμβούλια πριν, για να προασπίσουμε τον Κώστα τον Κρητικό, αλλά και όλους τους συναδέλφους, του Δημοτικού Συμβουλίου, ισχύει ακόμα και σήμερα και θα ισχύει, για όσους παραβιάζουνε την δημοσιογραφική δεοντολογία. Για όσους λένε αναλήθειες και ανακρίβειες, προκειμένου να υπηρετήσουν σκοπιμότητες.
Έρχομαι όμως σε κάτι πολύ σοβαρό, που δεν είναι προσωπικό, αφορά όλους μας. Στην εταιρεία Σφαγείων ισχύει απόλυτη σιωπή. Κύριοι είμαστε εδώ. Η Ελλαδίτσα μας βούλιαξε γιατί δεν υπήρχε διαφάνεια, είχαν κατηγορηθεί οι Ο.Τ.Α., τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από το πολιτικό σύστημα, ότι εδώ υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά.
Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, ότι ζητάει ο κύριος Παπαγεωργίου να του το δώσετε. Διότι εμείς ασκούσαμε χθες εξουσία, σήμερα εσείς, με εντολή του κυρίαρχου λαού της Δυτικής Φθιώτιδας, και οφείλουμε να έχουμε και εμείς ενημέρωση, και ο κύριος Παπαγεωργίου και ο λαός της Δυτικής Φθιώτιδας, που μας εξέλεξε. Και το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό διότι έχουμε ΔΙΑΥΓΕΙΑ κτλ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι μία ανώνυμη εταιρεία, και ότι λέει ο νόμος θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Αυτό λέω κι εγώ. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος θέλει να κάνει ανακοινώσεις και να προχωρήσουμε. Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Καταρχήν αυτό που είπατε για τον Ο.Α.Ε.Δ., αλλά κάνω μία άνω τελεία, στα πρακτικά τα οποία παίρνουμε τα απομαγνητοφωνημένα, σε πάρα πολλά θέματα, δεν αναφέρεται καν η ψηφοφορία. Καθόλου. Συζητείται ένα θέμα, πάμε στο επόμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα έχετε δίκιο, θα αλλάξει το σύστημα, έχω δώσει χαρτιά στους υπαλλήλους, κάθε θέμα, ότι λέει ο Κανονισμός. Ότι λέει ο Κανονισμός. Όχι σούμα δηλαδή 23 - 9, όπως γράφω. Είναι λάθος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν γράφει ούτε 23 - 9, τίποτα. Δεν υπάρχει καν απόφαση στο απομαγνητοφωνημένο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε δίκιο που το επισημάνατε, γιατί θα τηρηθεί και η διαδικασία αυτή, θα δείτε σε λίγο που θα αρχίσει ψηφοφορία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Το ένα αυτό είναι. Και πρόσεξα ότι, δεν έχω βέβαια όλα τα απομαγνητοφωνημένα, δεν έχουμε αρχίσει τα συμβούλια με τις ανακοινώσεις, ερωτήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Λείπουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν ξέρω τώρα, ο κύριος Πυροστής γράφει, τώρα εγώ όπως με βλέπετε εδώ είμαι, δεν ασχολούμαι με αυτά τα θέματα και προσπαθώ να εξυπηρετήσω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ δεν δίνω μομφή για κανέναν, απλά έχω εντοπίσει κάποια προβλήματα που πρέπει να τα λύσουμε. Νομίζω ότι είναι εύκολο.
Για τον Ο.Α.Ε.Δ. που είπατε γιατί ενημερώθηκα και εγώ από τον κύριο Ανδρικόπουλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος, αυτό εάν το βάλετε ως έκτακτο θα γυρίσει πίσω από την Περιφέρεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν το βάλαμε…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εάν πάμε σε αναμόρφωση θα είναι άκυρο. Θα γυρίσει πίσω. Πρέπει να έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη, γιατί θα γυρίσει πίσω σαν έκτακτο; Θέλω να μου πείτε την αιτία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν δικαιολογείται έκτακτο κατεπείγον, την στιγμή που δεν υπάρχει έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας όπως το ζητάει και μετά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό εξηγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Κατεπείγον θεωρείται ένα θέμα… Να διαβάσω τον Κανονισμό, ακούστε σας παρακαλώ. Μπορείτε να βάλετε και αυτή τη στιγμή ένα θέμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Σας ρωτάω, κύριε Πρόεδρε, έχετε έγκριση από την Οικονομική Υπηρεσία ότι υπάρχει πίστωση του Δήμου; Απαντήστε μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό είπα να γράψουμε στον προϋπολογισμό,
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Πότε; Χωρίς την έγκριση, η οποία είναι προαπαιτούμενο έγγραφο να το έχει ο Δημοτικός Σύμβουλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας απαντήσω από την Οικονομική δεν έχω πίστωση,
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Σαφώς δεν έχετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 600 ευρώ, μιλάω για ένα συμβολικό ποσό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν υπάρχει συμβολικό ποσόν συγκεκριμένο, είναι εξάμηνα, επί 17, επί 4 ημέρες. Εγώ θέλω να γίνει το πρόγραμμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αλλά σας λέω, δεν υπάρχουν αυτά τα έγγραφα και η Περιφέρεια θα τα ζητήσει. Θα βάλεις πρωτόκολλα άλλα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή έχουμε προϋπολογισμό, αναμόρφωση, μπορούσαμε να το εντάξουμε αυτό το θέμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν υπάρχει το έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Έγγραφο προς την Οικονομική Υπηρεσία για ύπαρξη πιστώσεως το ‘χουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αφήνουμε, το αφήνουμε, εντάξει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να το φέρουμε στο αμέσως επόμενο. Θέλετε να το βάλουμε και να γυρίσει πίσω;
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι, όχι. Ενημέρωση ήταν. Ενημερωτικού χαρακτήρα. Προχωρήστε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Στο προηγούμενο συμβούλιο, είχα κάνει μία δήλωση για την εφημερίδα ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ, για ένα θέμα με τα λουτρά, είχα χρησιμοποιήσει μία έκφραση. Σήμερα αντίστοιχο κύριε Πρόεδρε, είναι το δικό σας. Ότι αυτό το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται ο δημοσιογράφος, και λέει ότι τα λουτρά έχουν άδεια, ή είναι αδαής αυτός που το είπε ή έχει ιδιοτέλεια ο κύριος Καρατζούνης.
Ασφαλώς, κύριε Καρατζούνη, ήταν ένα πολιτικό επιχείρημα, για να δω ποιος Δημοτικός Σύμβουλος έδωσε την πληροφορία αυτή. Εφόσον ο Δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη, το θέμα έχει κλείσει εκεί. Δεν έχει σχέση η λέξη ιδιοτέλεια προς εσάς, ούτε υπονοούμενο, ήταν πολιτική έκφραση, για να δηλωθεί στα πρακτικά ποιος το είπε αυτό. Ούτε άφησα κανένα υπονοούμενο ότι εσείς πάνω ή κάτω από το τραπέζι κάνετε κάτι από ιδιοτέλεια. Να ξεκαθαρίσει αυτή η παράγραφος.
Κύριε Πρόεδρε, είχαμε ψηφίσει Κανονισμό Λειτουργίας συμβουλίου, τον Μάιο αν ενθυμούμαι καλά, ή τον Απρίλιο. Ο Κανονισμός έχει απορριφθεί από την Περιφέρεια. Σήμερα που μιλούμε, δεν έχουμε τον δικό μας Κανονισμό. Άλλο τον Κανονισμό, που ορίζει ο νόμος του κράτους. Έπρεπε όμως νομίζω, από τον Μάιο, τελειώνει το έτος, να έχει έρθει λοιπόν ο Κανονισμός, να κάνουμε την τροποποίηση, είναι μετά από την ένσταση του κυρίου Καρατζούνη, για να έχουμε επιτέλους Κανονισμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ως τώρα λειτουργούμε σύννομα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μην διακόπτετε. Δεν είπα ότι δεν λειτουργούμε σύννομα. Γιατί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτό είπα εγώ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή πρέπει να τον συντάξει ο νομικός…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ασφαλώς και λειτουργούμε σύννομα. Αλλά νομίζω ότι από τον Μάιο, τον Οκτώβριο να μην έχουμε Κανονισμό Λειτουργίας…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι κανονισμό…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανονισμό, κανονισμό. Δεν είναι το θέμα μόνο για τους δημοσιογράφους. Επειδή ο Κανονισμός έχει πολλά λάθη και θέλει να ξαναδιορθωθεί. Το επισημαίνετε σωστά. Δεν είναι ένα θέμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο. Είμαστε Οκτώβριος μήνας, κανένας Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας δεν έχει πληρωθεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που είπα έχει πολλά προβλήματα ο Καλλικράτης, αλλά εννέα μήνες δεν έχουν πληρωθεί. Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι πληρώνονται. Και καλώς πληρώνονται. Οι Πρόεδροι γιατί; Ένα.
Δεύτερον. Έχω πάει σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια σχεδόν, δεν υπάρχει Γραμματέας. Και στο προηγούμενο που πήγα στην Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδας, τα πρακτικά τα κρατούσε Τοπικός Σύμβουλος. Αυτό απαγορεύεται από το νόμο αυστηρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημοτική Κοινότητα θέλετε να πείτε. 
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι, Τοπικό τέλος πάντων της Σπερχειάδας. Μπορεί να παραποιηθεί οτιδήποτε. Είναι δυνατόν να συνεδριάζουν οι Δημοτικές Κοινότητες απουσία Γραμματέα;
Τρίτον. Καμία απόφαση από αυτές τις Ενότητες, δεν είναι στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι ό,τι αποφάσεις παίρνανε εδώ και εμείς τις ψηφίσαμε και τις στείλαμε κάτω, κύριε Δήμαρχε, είναι όλες παράνομες. Δεν ισχύει καμία. Θα ήθελα λοιπόν, ειδικά από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όχι ότι κρύβω κάτι, αλλά εφόσον δεν έχει αυτό, οποιαδήποτε απόφαση, για το παζάρι, το συγκοινωνιακό, είναι άκυρες. Θα πρέπει να τα ανεβάσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τουλάχιστον για τον Γραμματέα, γιατί υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Θα ήθελα επίσης, καίτοι δεν προβλέπεται από το νόμο, το να μην καλούνται οι Πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων υποχρεωτικά, παρά μόνο όταν έχουν δικαίωμα ψήφου ή θέμα απ’ το χωριό τους. Δεν μας απαγορεύει όμως να στέλνουμε 49 έγγραφα για να έρχονται οι Τοπικοί Πρόεδροι. Διότι μίλησα με τους περισσοτέρους και δεν έχουν λάβει πρόσκληση. Ναι, ξέρω, ότι δεν το επιβάλει ο νόμος. Αλλά επειδή δεν το επιβάλλει ο νόμος δεν θα πρέπει να τους καλούμε να ενημερώνονται, να μας λένε και τις προτάσεις τους; Αν έρθει έκτακτο θέμα μίας Κοινότητας, πού θα τον βρούμε τον Πρόεδρο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορώ λίγο να σας απαντήσω; Επειδή τώρα ψηφίζεται ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, πιστεύω ότι ο κύριος Δήμαρχος με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, θα τον εφαρμόσει. Θα δείτε ότι και το θέμα της Γραμματείας, γιατί ένα άτομο, δεν φτάνει. Να βελτιωθεί η Γραμματεία, γιατί ένα άτομο, δεν φτάνει. Έχετε δίκιο, ορθά, το επισημαίνετε. Δεν μπορεί, πρέπει να ασχολείται όλη μέρα με φωτοτυπίες, να γράψει τις αποφάσεις, να τις στείλουμε στην Περιφέρεια, γράφονται λάθος οι αποφάσεις. Πρέπει ο Δήμαρχος να δει το θέμα αυτό ιδιαίτερα. Να ενισχυθεί η Γραμματεία να είναι, γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα σοβαρό όργανο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εμείς, κύριε Πρόεδρε, είπαμε να βοηθήσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και σωστά εκφράζετε την παρατήρησή σας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει, θα τα λέμε δημόσια για να διορθωθούν αλλά περνάει και ένας χρόνος. Θα υποβάλλω για δεύτερη φορά το παράπονο. Έρχονται προσκλήσεις, που καλούν ή εμένα προσωπικά, ή την μείζονα αντιπολίτευση δεν ξέρω, για τους άλλους, όπως Λιτόσελο και πρόσκληση δεν μου ήρθε. Τυχαία λοιπόν με τον Πρόεδρο μιλήσαμε. Σε παρακαλώ, ιδιαιτέρως του λέω, πρόσκληση δεν μου ήρθε. Εγώ μου λέει την κατέθεσα στο Δημαρχείο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποια πρόσκληση;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Για το Λιτόσελο, την εκδήλωση Και έχει συμβεί και άλλες φορές. Δεν νομίζω ότι πρέπει να «αποκρύβονται» οι προσκλήσεις. Ναι αλλά το ξανάπαμε, το ξανάφερε πάλι, αν θυμάστε, ο κύριος Κοντογιώργος. Ούτε να δημιουργείται παρεξήγηση μεταξύ ημών και υμών. Δεν υπάρχει λόγος νομίζω. Γιατί ήρθε (…), πρόσκληση δεν υπάρχει. Μα θα μας βγάλει και με τα πλευρά σπασμένα. Ήρθε η πρόσκληση του Δήμου στην έδρα της Σπερχειάδας, ένα φάξ, ή ένα τηλέφωνο. Εγώ δεν θέλω να μου αποστείλετε πρόσκληση, ένα τηλεφώνημα. Δεν υπάρχει λόγος να εκτιθέμεθα.
Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης, και τελειώνω, γιατί μετά έχουν κάποιες ερωτήσεις οι συνεργάτες, εάν τα χρήματα τα οποία είχαμε εγγράψει και είχαν αποσταλεί για το καρναβάλι, έχει πληρωθεί ο κόσμος κι έχουν επιστρέψει τα εντάλματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Και ένα τελευταίο, μου διέφυγε γιατί ήταν σημερινό αυτό. Νομίζω ότι έχει μιλήσει και ο κύριος Δήμαρχος, με τον κύριο Κιούση τον κύριο Πρόεδρο Συλλόγου του Μαυρίλου. Υπάρχει μία εκδήλωση 28-29. Ασφαλώς και δεν είναι η έδρα του συλλόγου εδώ. Πιστεύω, όμως ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να τις βοηθάμε. Δεν ξέρω αν έχουν καταθέσει κάποιο έγγραφο, το τι ζητάνε, να τους βοηθήσουμε. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε και αυτήν την εκδήλωση, όπως έχουμε βοηθήσει και άλλες. Τουλάχιστον για φέτος. Σας θα σας παρακαλέσω ιδιαιτέρως, είμαι και στην διάθεσή σας. Να σας πω πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, εσείς αποφασίζετε. Εμείς θα συμφωνήσουμε με την πρόταση την δική σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος στις ερωτήσεις σας. Κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, σχετικά με τα έξοδα του καρναβαλιού. Καταρχήν επέστρεψαν από τον Επίτροπο, επιλέχθηκε μια άλλη διαδικασία. Έχουν σταλεί στον Επίτροπο, δεν ξέρω τι τύχη θα έχουν στη συνέχεια. Δεν έχουμε πάρει απάντηση. Από ό,τι είπε η Οικονομική Υπηρεσία, συγκεκριμένα ο κύριος Σκούρας, είναι μία διαδικασία, την οποία έχουν ακολουθήσει και οι άλλοι Δήμοι. Οπότε γι’ αυτό το θέμα, περιμένουμε.
Σχετικά με τα έξοδα, με τα οδοιπορικά, των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, καθυστέρησαν να απαντήσουν οι Πρόεδροι. Εγώ ασχολήθηκα προσωπικά με το θέμα και συγκεκριμένα προχθές πήρα τους τέσσερις, και τους τέσσερις τελευταίους, τους πήρα τηλέφωνο. Εν πάση περιπτώσει ολοκληρώθηκε η διαδικασία, σήμερα ειδοποιήθηκε ο κύριος Παλιούρας ο μηχανικός, να δώσει τις αποστάσεις, τις χιλιομετρικές αποστάσεις, είναι τελειωμένη δηλαδή η διαδικασία. Πιστεύω μέσα την εβδομάδα την επόμενη θα πληρωθούν.
Για την γιορτή Κάστανου, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, θα βρεθεί κάποιος τρόπος να, εκτός αυτού, ναι μεν ο σύλλογος έχει την έδρα στην Αθήνα, αλλά θα βρούμε έναν τρόπο γιατί παίρνουμε και σουβλάκια, παίρνουμε και κάτι άλλα πράγματα τα οποία χρησιμοποιούνται στην εκδήλωση. Ψάχνουμε κάποιον τρόπο να ενισχυθούν, όπως ενισχύθηκαν και όλοι οι άλλοι, οι περισσότεροι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός. Σαν παράταξη, θέλετε να κάνετε ανακοινώσεις, ερωτήσεις; Ο κύριος Ράμμος.
ΡΑΜΜΟΣ: Ένα θέμα που νομίζω ότι είχαμε βρει στα γρήγορα και όλους σύμφωνους. Να δεσμευτεί η δημοτική αρχή, η πλειοψηφία και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα απαντήσουμε αρνητικά, σε κάθε αίτημα, νύξη, εντολή, οτιδήποτε και να έρθει, για εφεδρεία και στον Δήμο το δικό μας.
Πριν από, στην προηγούμενη συνεδρίαση, συζητάγαμε για τον Εσωτερικό Κανονισμό. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργεί ο Δήμος. Δεν θέλω να πω τίποτα επιπλέον για το τι σημαίνει αυτό, απόλυση, κλπ, κλπ. Πάρα πολύ γρήγορα νομίζω, μπορούμε όλοι μας να συμφωνήσουμε. Καμία εφεδρεία, κανένας δεν περισσεύει και από το Δήμο της Σπερχειάδας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος να κάνει μία πρόταση για το…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είμαστε απολύτως σύμφωνοι. Εμείς θέλουμε ως Δήμος ενίσχυση σε προσωπικό, παρά να στείλουμε προσωπικό στην εφεδρεία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ασφαλώς και θα συμφωνήσω με τον κύριο Ράμμο, το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά θα πρέπει να καταγραφεί, ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τι επιχειρήματα επικαλεστήκαμε, για να είναι ο Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας, κάτω από 100, γιατί αν ήμασταν πάνω από 100 θα είχαμε αρχίσει περικοπές, όπως όλοι οι άλλοι Οργανισμοί.
Θα ενθυμείσθε λοιπόν, ότι κάποιοι εξ’ ημών είπαν να πάμε για 130 και 140 άτομα. Εάν το είχαμε προχωρήσει, θα είχαμε άλλες περικοπές. Και αυτό το λέγω διότι, προστατεύσαμε με εκείνο το συμβούλιο και την εισήγησή μας, την πρόταση του κυρίου Δημάρχου, το Δήμο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός για την πρόταση του κυρίου Ράμμου. Όλοι οι συνάδελφοι συμφωνούν με την πρόταση του κυρίου Ράμμου; Να καταγραφεί στα πρακτικά να στείλουμε ψήφισμα σαν Δήμος. Άλλος εκ των συναδέλφων, των κυρίων Αντιδημάρχων, που θέλει να προβεί σε ανακοινώσεις; Ο κύριος Κυριαζής.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Επειδή είπατε κάτι για την δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Είναι κάτι καινούριο ή το παλιό που ίσχυε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το παλιό που ίσχυε. Απλώς δεν ξέρω, ο κύριος Κοντογιώργος,
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Αν έχει κάτι καινούριο.
 (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, απλώς το υπενθύμισα γιατί μου είπε ο κύριος Κοντογεώργος, ο άνθρωπος δεν ήταν ενημερωμένος σε μία συζήτηση. Άλλος συνάδελφος; Απ’ την πλειοψηφία; Θέλει να κάνει κάποια ερώτηση; Εκ της μειοψηφίας, ποιος συνάδελφος, της μείζονος; Ο κύριος Κότσαλος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο, σχετικά με τα ΚΕΠ. Τι γίνεται με τα ΚΕΠ του Τυμφρηστού και του Αγίου Γεωργίου;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σχετικά με τα ΚΕΠ του Τυμφρηστού και του Αγίου Γεωργίου δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση, απλά λειτουργούμε περισσότερο το ΚΕΠ της Σπερχειάδας γιατί έχει και αντικείμενο. Και προσπαθούμε βέβαια, έχουμε δώσει και εντολές στους Γραμματείς, ό,τι αιτήματα ΚΕΠ γίνουν, να τα στέλνουν με φαξ, και να παίρνουν απαντήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κυρία Μίχου.
ΜΙΧΟΥ: Πληροφορούμαστε τελευταία, κύριε Δήμαρχε, για Υπηρεσίες και Οργανισμούς που κλείνουν και φεύγουν από το Δήμο μας. Το πληροφορούμαστε δεξιά και αριστερά, χωρίς να έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από εσάς. Τέτοια ζητήματα δεν θα έπρεπε να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, να τα συζητάμε από κοινού και να παίρνουμε αποφάσεις, για να διαμαρτυρηθούμε και να διεκδικήσουμε όπου χρειάζεται.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για τον ΟΤΕ;
ΜΙΧΟΥ: Για τον ΟΤΕ, την Εφορία, το Ειρηνοδικείο. Θέλω να συνεχίσω τις ερωτήσεις. Στη συνεδρίαση στις 11/5, ο κύριος Μπήτος εισηγήθηκε για την συγκρότηση Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού Συνήγορος του Καταναλωτή.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)

ΜΙΧΟΥ: Επαναλαμβάνω, ο κύριος Αντιδήμαρχος ο κύριος Μπήτος, εισηγήθηκε για την συγκρότηση Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού Συνήγορος του Καταναλωτή. Το θέμα τότε αναβλήθηκε. Γιατί μετά από τόσους μήνες δεν έχουμε την Επιτροπή;
Και η τρίτη ερώτηση αφορά τον κύριο Ηλία Μπήτο. Μετά από δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής για την σύνταξη του Καταστατικού των Εθελοντών Αιμοδοτών. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση το Καταστατικό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σχετικά με το κλείσιμο του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ είναι πλέον μία καθαρά ιδιωτική επιχείρηση. Βέβαια εμείς κάναμε τις παρεμβάσεις, εγώ ειδικά επειδή δούλευα στον ΟΤΕ, τόσα χρόνια, είχα κάποιες γνωριμίες, κατέβηκα στο Μαρούσι δυο φορές, μου λένε μην κουράζεσαι. Υπάρχει εντολή από τους Γερμανούς για συγκεκριμένο αριθμό γραφείων. Ειδικά όπου υπάρχει Γερμανός γιατί είναι από το ίδιο δίκτυο καταστημάτων, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα περιθώριο να μείνει κατάστημα ανοικτό. Υπαναχωρήσεις μόνο στα νησιά για τα ίδιας κατηγορίας καταστήματα και σε δύο στην Πάτρα τα οποία είχαν πολύ μεγάλη κίνηση.
Τώρα για τα Ειρηνοδικεία, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Χθες στην Αθήνα γι’ αυτό το λόγο ήμουνα. Προχθές ήμουνα στη Λαμία πάλι, στην Ολομέλεια των Εφετών, μία συνεδρίαση η οποία είναι αρνητική, είναι δηλαδή στην κατεύθυνση του κλεισίματος. Βέβαια συμβουλευτικό χαρακτήρα έχει αυτό, αλλά όμως είναι προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των Ειρηνοδικείων. Ανάλογες αποφάσεις πάρθηκαν και στην Μαγνησία, που έμεινε μόνο στον Βόλο και στον Αλμυρό, δηλαδή αφήνουν την πρωτεύουσα και άλλο ένα. Έμεινε δηλαδή στο Βόλο και στον Αλμυρό. Στη Λάρισα έμεινε Λάρισα και Φάρσαλα. Τώρα εδώ το προσανατολίζουν θα κάνουμε βέβαια κάποιες προσπάθειες ακόμα. Το προσανατολίζουν για Λαμία, Αταλάντη στην οποία θα υπαχθεί και η Αμφίκλεια με την Ελάτεια.
Για την Εφορία, δεν υπάρχει τίποτα ακόμα. Στα πρώτα καταστήματα που έκλεισαν δεν περιλαμβάνεται η Μακρακώμη. Δεν ξέρω αν ακολουθήσει δεύτερο κύμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος; Ο κύριος Μαγουλάς. ..Για να απαντήσετε; Για την Επιτροπή. Συγνώμη.
ΜΠΗΤΟΣ: Για την Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού με τον κύριο Νομικό το έχουμε συζητήσει, το έχει εκεί ο κύριος Νομικός στον φάκελο. Πιστεύω ότι σύντομα θα τακτοποιηθεί. Εξ’ άλλου, σε κανέναν άλλον Δήμο δεν έχει ακόμα γίνει τίποτα. Εμείς απλώς είμαστε λίγο προχωρημένοι τότε, δεν έγιναν οι διαδικασίες όπως θα έπρεπε και τώρα θα προχωρήσουμε. Δεν ήρθε και το χαρτί από το Δικηγορικό Σύλλογο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εγώ θα ξεκινήσω από αυτό που ρώτησε ο κύριος Τζιβελέκας, αλλά δεν πήρε απάντηση σχετικά με την διοργάνωση για την προβολή των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις κύριε Δήμαρχε, είτε σε σχέση με την προβολή του κρασιού, του τσίπουρου, του κάστανου και ό,τι άλλο έχει σχέση με την προβολή, θα πρέπει να αναλάβει αποκλειστικά, η δημοτική αρχή για να τα κάνει. Είναι εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται, πριμοδοτούνται, αν θέλετε, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα πρέπει κάποια στιγμή, αυτό, να έχει και σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Καλοί είναι οι σύλλογοι, εγώ φοίτησα, αλλά είναι πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Τα ξέρουν όμως τεχνοκράτες που μπορούν να αναλάβουν αυτές τις εκδηλώσεις και μάλιστα να έχει και ευρύτατη απήχηση, και ως προς την προσέλευση κοινού και ως προς την διάθεση των προϊόντων.
Θέλω να ρωτήσω όμως τους Αντιδημάρχους κυρίως, τι γίνεται με την λειτουργία των κοιμητηρίων τον Κανονισμό, τι γίνεται με τον Κανονισμό Ύδρευσης; Πραγματοποιούνται υγειονομικοί έλεγχοι στο νερό ύδρευσης, ανά τρίμηνο όπως προβλέπεται; Τι γίνεται με τις αρμοδιότητες στους Προέδρους; Και γενικά στα Τοπικά Συμβούλια; Εγώ αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα, και σας το λέω σαν Δημοτικός Σύμβουλος, γιατί νιώθω ότι χρησιμοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους, μόνο και μόνο για να μας φέρνουνε ψήφους, να μας εκλέξουν, για να είμαστε εδώ και να διαχειριζόμαστε τις θυσίες τους.
Πρέπει να τους δώσουμε αρμοδιότητες, και το σπουδαιότερο από όλα, ότι έργο και αν γίνεται στα διοικητικά τους όρια, θα πρέπει να το γνωρίζουν και με την εγκατάσταση του εργολάβου να είναι εκεί. Και ξέρετε γιατί; Από εκεί ξεκινάει η διαφάνεια, από την μεταξύ μας σχέση που αναπτύσσεται.
Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο, γιατί ήμασταν παρόντες, κατά την ημέρα κατά την οποία παρουσίασε τα έργα, που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ο κύριος Γενικός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και ήθελα να ρωτήσω αν, από την πληροφόρηση που έχετε, ήμαστε ίσως ο μοναδικός Δήμος στην Φθιώτιδα ο οποίος ακόμα είναι σε απομόνωση. Τι γίνεται με τον οδικό άξονα Πλατύστομο – Πάπα και από εκεί Σμόκοβο; Διότι φέρνει δύο λουτροπόλεις σε επικοινωνία, και ανταλλάσσουμε τουρισμό, γύρω από τον ιαματικό. Τι γίνεται το Ροβολιάρη Ρεντίνα, για να πάρουμε μέρος από τον προσκυνηματικό τουρισμό της Ρεντίνας; Τι γίνεται ο δρόμος Γραμμένη – Γαρδίκι – Οξιά; Γιατί δεν απορροφήθηκαν τα 5,5 εκατομμύρια τα οποία γνωρίζετε όλοι με πόσο κόπο και πόσο μόχθο φέρανε οι ετεροδημότες στη Νομαρχία γι’ αυτό το μεγάλο έργο, που συνδέει δύο περιφέρειες; Τι γίνεται ο κόμβος Ανατολής και Δάφνης; Και τέλος τι κάνουμε με τα Πουγκάκια και με την ανατολική πρόσβαση της σήραγγας Τυμφρηστού; Κάτι που θα μας δώσει το δικαίωμα να πάρουμε το περίσσευμα, από τον διαρκώς αναπτυσσόμενο Δήμο Καρπενησίου, και βέβαια από τον νομό Ευρυτανίας.
Ένα μεγάλο ζήτημα που μας αφορά όλους, είναι τι γίνεται με την μελέτη Φτελιάς – Γαρδικίου. Ο δρόμος διαπλατύνθηκε μέχρι την Κουτσούφλιανη. Δεσμεύτηκαν πόροι από τις Δημόσιες Επενδύσεις 300.000 ευρώ, για το συγκεκριμένο, για την συγκεκριμένη μελέτη, και αγνοούμε την τύχη της. Που θα έδινε το δικαίωμα σε όλους μας να γνωρίζουμε το κόστος του έργου, από την Φτελιά μέχρι το Γαρδίκι.
Και θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο. Γίνανε οι οδικοί κόμβοι, Παλαιοβράχας και Φτέρης, για να εξυπηρετηθούν τα Τοπικά Διαμερίσματα. Τι γίνεται με τον δρόμο από Σπερχειάδα έως και τα Καραγεωργέικα; Μάλλον έως και την Αγία Παρασκευή στα Ανοίγματα και με τον οδικό κόμβο Κλωνίου;
Γνωρίζετε όλοι, και το είχα πει και τότε ότι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας δεν μπορεί να περάσει κατοικημένη περιοχή, δεν χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αγνόησε η Νομαρχία, με αγνόησαν οι τεχνοκράτες, καθαρά για πολιτικούς λόγους, και το έργο έχει φτάσει να είναι από τα Ανοίγματα μέχρι την Σπερχειάδα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν πολιτικοί λόγοι και λόγοι ψηφοθηρικοί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος να απαντήσει στα τελευταία, και στα πρώτα για τους κανονισμούς ο κύριος Μπήτος, σαν αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σχετικά με τις οδοποιίες. Οι οδοποιίες, όπως θα ακούσατε κύριε Μαγουλά και στη συνεδρίαση ημερίδα που είχε ο κύριος Περιφερειάρχης, δεν είναι επιλέξιμες. Επιλέξιμες είναι μόνο όσες είναι συνεχιζόμενες, δηλαδή όσες βρίσκονταν σε στάδιο κατασκευής. Είχε κατασκευαστεί ένα μέρος και μετά έμεινε το υπόλοιπο. Τέτοιες οδοποιίες χρηματοδοτήθηκαν, δεν μπήκε κανένα καινούριο έργο.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Να αναφερθώ στις οδοποιίες; Συνεχιζόμενο έργο Γραμμένη – Γαρδίκι, Ανατολή – Δάφνη,
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δεν μιλάω γι’ αυτά. Είπατε επιλέξιμα ήτανε όταν ήτανε συνεχιζόμενα, αν κατάλαβα καλά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τη συνεδρίαση του ΕΣΠΑ αφορούσε η συγκεκριμένη.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, συνεχίστε κύριε Δήμαρχε. Για την Γραμμένη – Γαρδίκι – Οξιά επειδή είχε ασχοληθεί ο κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Για το Γραμμένη – Γαρδίκι – Οξιά, όπως ξέρετε κύριε συνάδελφε το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις Δημόσιες Επενδύσεις. Χρήματα δεν υπάρχουν. Φέτος εκταμιεύθηκαν γύρω στις 70.000 για μικροπαρεμβάσεις, οι οποίες έγιναν πριν την βρύση του Αρβανίτη και προς την μεριά της Αιτωλοακαρνανίας.
Επισκέφθηκα προ ενός μηνός τον υπεύθυνο του ΕΣΠΑ της παρακολούθησης του προγράμματος, είναι  και Ιδιαίτερος του Υπουργού Ανάπτυξης και μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βγάλει χρήματα. Είναι σε επαφή με τον κύριο Τσάμπρα και με τον κύριο Γεωργαντά, ότι χρήματα μπορεί να εξοικονομήσει θα τα στέλνει στην Περιφέρεια για τον συγκεκριμένο δρόμο. Και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι του χρόνου η άσφαλτος θα είναι μέχρι τη βρύση του Αρβανίτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μπήτος, για να απαντήσει στον κύριο Μαγουλά, για τους Κανονισμούς.
ΜΠΗΤΟΣ: Ο Κανονισμός Ύδρευσης είναι σχεδόν τελειωμένος. Μάλλον θα γίνουν και κάποιες συζητήσεις με την αντιπολίτευση, με τους αρχηγούς, να δούμε κάποια πράγματα, αν έχετε κάποιες προτάσεις κι εσείς, να τον διορθώσουμε. Γιατί είναι ένας Κανονισμός που γίνεται, υπάρχουν ιδιαιτερότητες, υπάρχουν διαφορές, μεταξύ των πρώην Δήμων και θα πρέπει να το ρετουσάρουμε και να κάνουμε κάτι καλό για να σταθεί.
Όπως επίσης και για τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου. Και αυτό συζητιέται στις Επιτροπές εδώ, το συζητάμε, δεν έχουμε κατασταλάξει σε αυτό σε κάτι συγκεκριμένο, πιστεύω αυτά τώρα το χειμώνα, που ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα. Γιατί τώρα το καλοκαίρι, είχαμε πολύ τρέξιμο. Πιστεύω τώρα το χειμώνα θα μπορέσουμε πιο άνετα να τα τελειώσουμε αυτά τα πράγματα. Να τα βάλουμε σε κάποια τάξη.
Για τους υγειονομικούς ελέγχους. Κάποιοι έγιναν, κάποιοι γίνονται, αλλά τώρα θα έρθουμε πάλι σε επαφή και θα γίνουν όλοι. Πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα να το έχουμε τελειώσει αυτό το ζήτημα και να βάλουμε μία σειρά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δεν καλύφθηκα σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες, και θα το θέσω πάλι. Είχαμε πει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχει δημοσιεύσει ο Δήμαρχος από καιρό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Μαγούλα, οι αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες, αυτές που δίνει ο νόμος. Και κάποιες επιπλέον τις οποίες έδωσα εγώ με δική μου απόφαση και οι οποίες στην αρχή είχαν σταλεί στους Προέδρους. Τώρα, έχουν σταλεί οι αρμοδιότητες και ξέρουν οι Πρόεδροι, τι αρμοδιότητες έχουν.
Σχετικά με τις οδοποιίες. Είναι δύο τρεις οι οποίες, είναι ημιτελείς αλλά δεν ήταν από κάποιο πρόγραμμα. Είναι Κολοκυθιά, είναι στο Λιτόσιλο, Πουγκάκια, είναι προς την Ανατολή. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις, δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτά τα έργα κινδυνεύουν, κινδυνεύουν να τα φτιάξουμε από την αρχή. Αν περάσουν ένα, δύο, τρία χρόνια, ας πούμε, θα φύγουν. Είναι ημιτελή. Θα αναγκαστούμε να τα ξαναφτιάξουμε. Όμως δεν υπάρχουν χρήματα.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν καταγράφεται τώρα. Δεν πατάς το μικρόφωνο και μετά έχουμε παράπονα.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: …να παρίσταται εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου με την εγκατάσταση του εργολάβου. Ακόμα και τα μικροέργα που φτιάχνετε, να είναι γνώστες. Δεν επιτρέπεται το 2011 να ρωτάει ο Δημοτικός Σύμβουλος, πότε έγινε αυτή η χαλικόστρωση; Δεν με ρωτήσανε. Τα ζήσαμε. Μας τα λέγατε τότε, δεν τα επιστρέφω, και είχα βάλει όρο τότε σαν Αντιδήμαρχος, ότι πρέπει να γίνει. Κάντε το πράξη. Είναι μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΜΠΗΤΟΣ: Κύριε Μαγουλά, συγνώμη, λίγο πάνω σε αυτό. Αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες χαλικοστρώσεις σε κάποια Τοπικά Διαμερίσματα. Οι πρώτοι που ενημερωθήκανε ήταν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. Εγώ τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα, που θέλετε να πάμε να ρίξουμε. Αυτοί ξέρουν και αυτοί πρέπει να ρυθμίζουν το θέμα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίζουμε. Ο κύριος Κοντογεώργος.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, έχω και εγώ μερικά ερωτήματα. Θα επανέλθω πάλι, για τέταρτη φορά, δυστυχώς, για το Σχέδιο Πόλεως. Πρέπει να δώσετε εντολή στον μηχανικό να κάνει το Σχέδιο Πόλεως της Μακρακώμης. Να δώσετε εντολή στον Μηχανικό να ξεκινήσει τις ενέργειες, να μπορέσουμε κάποια στιγμή να το ξεμπλοκάρουμε το έργο. Είναι πολύ μεγάλο έργο, το μεγαλύτερο έργο που υπάρχει στον Δήμο, έχει κάποιες μικρές εκκρεμότητες, πρέπει να το προχωρήσουμε.
Και ακόμη, ακόμη, θα σας πω απόψε Δήμαρχε, ότι και για τις 90.000 που χρωστάμε στο μελετητικό γραφείο, πρόταση δική μου, την οποία θα την συζητήσουμε, έχουμε και με τους άλλους συναδέλφους και εσείς περισσότερο. Η ΣΑΤΑ μεθαύριο να πάει σε αυτό το θέμα και να τελειώσει. Της Μακρακώμης. Πρέπει να το προχωρήσουμε. Δώστε την εντολή στο μηχανικό να ξεκινήσει σιγά σιγά.
Ένα δεύτερο θέμα. Έγινε μία ημερίδα στην Μακρακώμη, σχετικά με το ΧΥΤΑ. Έλειπα εκείνο το βράδυ, ήμουνα στην Αθήνα. Αλλά σήμερα Δήμαρχε, με βρήκανε κάποιοι και με ρωτήσανε εάν έχουν σταλεί, έχουν διαβιβαστεί οι υπογραφές που είχανε για την κυρία Σπανούδη, για να έρθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και θα ήθελα εάν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον ΧΥΤΑ, όταν θα έχουμε το αντίστοιχο θέμα θα το βάλουμε.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Έχουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε θέμα, γιατί, για τους δικηγόρους. Που αφορά τον ΧΥΤΑ. Είναι το 21οθέμα.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Εντάξει και το επόμενο το ερώτημα είναι πάνω σε αυτό το θέμα, εάν έχουμε κάποια εξέλιξη σχετικά με τα μηχανήματα, που ήρθαν και εγκατασταθήκανε και έκαναν τις ενέργειες, μέσα στον ΧΥΤΑ, στο Τρίλοφο. Τα μηχανήματα του Δήμου Λαμίας.
Ένα άλλο θέμα που θέλω να σας πω, κύριε Δήμαρχε, και σαν μέλος της Σχολικής Επιτροπής, είναι δύο τα θέματα πάνω σε αυτό. Ένα έχει να κάνει με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Ήμαστε από τους τυχερούς Δήμους, ο Δήμος Λαμίας έχει και ο Δήμος Μακρακώμης που υπάρχει τέτοιο πάρκο.
Πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να το δείτε με τους μηχανικούς, να κάνουμε αυτές τις μικροβελτιώσεις που χρειάζονται ακόμη και να το δώσουμε στους μαθητές, να υπάρχει για διδασκαλία. Πιστεύω ότι είναι στο τέλος και είμαστε και από τους τυχερούς Δήμους το επαναλαμβάνω, διότι μόνο δύο το έχουν.
Ένα θέμα ακόμα, κύριε Δήμαρχε, έχει να κάνει με τις Σχολικές Επιτροπές. Εγώ είμαι μέλος και στις δύο Σχολικές Επιτροπές αλλά μέλος δεν είμαι. Μαθαίνω, καταγγελία τηλεφωνική, και παρουσία του κυρίου Προέδρου και του κυρίου Τζιβελέκα, ήμασταν μαζί, από μία κυρία από τη Σπερχειάδα. Επικαλούμαι τις μαρτυρίες, με ανοιχτή ακρόαση παρακαλώ, γιατί εξεπλάγην, έχει προσληφθεί Τροχονόμος στο Σχολείο στο Δημοτικό, η οποία τυγχάνει να ήτανε με πρόγραμμα στον Δήμο, να έχει τελειώσει το πρόγραμμα που ήταν 18μηνο, να έχει προσληφθεί, να είναι στο Ταμείο Ανεργίας, και να έχει προσληφθεί και Τροχονόμος. Εγώ σαν Σχολική Επιτροπή δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν πήραμε καμία απόφαση.
Επίσης με καθαρίστριες. Προσλαμβάνουν τα σχολεία, οι Διευθυντές, δεν ξέρω με ποιον τρόπο, καθαρίστριες και εμείς σαν Σχολική Επιτροπή παντελώς άγνοια. Καμία απόφαση. Θα πάμε και κατηγορούμενοι, θα χτυπήσει και κανένα παιδί, θα χτυπήσει και καμία Σχολική Τροχονόμος, δεν ξέρω τι θα γίνει, κανένα τροχαίο και θα πάμε και κατηγορούμενοι χωρίς να γνωρίζουμε γιατί θα πάμε. Θέλω να το δείτε αυτό και μάλιστα έχουμε και αύριο, την Πέμπτη, Σχολικές Επιτροπές. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Ο καθένας θα αναλάβει τις αρμοδιότητές του και τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα.
Και ένα τελευταίο, κύριε Δήμαρχε. Είπε ο κύριος Πρόεδρος ότι για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Μακρακώμης. Έχει σταλεί στους Δημοτικούς Συμβούλους και στους Προέδρους ένα ερωτηματολόγιο να απαντήσουνε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή είναι Επιχειρησιακό, συζήτηση είναι.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δεν έχει συζήτηση. Ρώτησα τον κύριο Πρόεδρο, συγνώμη. Κύριε Πρόεδρε, μπορεί να κάνω λάθος, να μην το κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη, στην αρχή έκανα ανακοίνωση και είπα. Κοινοποιήσαμε σε όλους τους συναδέλφους, Σχέδιο Περίληψης για το Επιχειρησιακό και παρακαλούμε μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, να προσκομιστούν οι προτάσεις σας, είτε σαν παράταξη, είτε μεμονωμένα, σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, στο γραφείο του Δημάρχου για να προχωρήσει η Υπηρεσία στην διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το είπα στην αρχή στις ανακοινώσεις.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το κατάλαβα. Σας ρώτησα αν θα συζητηθεί στη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι. Έκανα ανακοίνωση.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δεν ξανασυζητείται. Μόνο ανακοίνωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανακοίνωση, για να φέρετε στοιχεία εσείς, μέχρι 21 του μηνός.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ωραία, ωραία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιο; Όχι. Για ενημέρωση είναι. Μα κύριε Τζιβελέκα, τώρα ο Πρόεδρος μιλάει εδώ πέρα και έχουμε τέτοια….
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, γι’ αυτό σας έκανα ανακοίνωση εκ προοιμίου για να, μέχρι τις 21 του μηνός, σας δίνουμε περιθώριο. Μα είπαμε μέχρι 21 του μηνός θα φέρετε τις προτάσεις σας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα, με συγχωρείτε. Θα έχουμε την ευκαιρία σε αυτό το θέμα, να βρεθούμε, να ξαναβρεθούμε δυο και τρεις φορές, είναι σοβαρό αυτό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αν λοιπόν δεν πρόκειται να συζητηθεί, να κάνουμε μία τοποθέτηση σε αυτά τα οποία έχετε ζητήσει. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν είπαμε να μην συζητηθεί, είπαμε να φέρετε τις προτάσεις, αυτό θα το έχετε,
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πληροφόρηση σας το στείλαμε. Εντάξει, θα κάνει ερώτηση ο κύριος Τζιβελέκας και θα απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος. Ο κύριος Φαρρής γι’ αυτά τα θέματα αρμοδιότητας που έβαλε ο κύριος Κοντογιώργος.
ΦΑΡΡΗΣ: Για την Πρωτοβάθμια της οποίας είμαι Πρόεδρος, είναι αυτονόητο…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επειδή έχω πει, θα μιλούμε σαφέστατα, το ερώτημα με τις καθαρίστριες ήτανε ποιος πήρε την καθαρίστρια από τον Τυμφρηστό, την παλαιά, και με απόφασή του έβαλε καινούρια. Το ίδιο έγινε και στο Καστρί, το ίδιο έγινε και στο Δημοτικό. Είστε Πρόεδροι Επιτροπών, και κάποιοι άλλοι, κατά βούληση αλλάζουν καθαρίστριες. Τυμφρηστός, Καστρί, 1ο Δημοτικό. Και σχολικό Τροχονόμο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα, θα απαντήσει, θα απαντήσει. Άλλη φορά να παίρνετε άδεια από το Προεδρείο. Λοιπόν, κύριε Φαρρή, ανοίξτε το μικρόφωνο για να καταγραφούν οι απαντήσεις σας.
ΦΑΡΡΗΣ: Ως Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής θα μιλήσω βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ ησυχία.
ΦΑΡΡΗΣ: Είναι αυτονόητο ότι ο Κανονισμός προβλέπει την πρόσληψη τροχονόμων. Με απόφαση βέβαια της Σχολικής Επιτροπής. Αυτό όμως επειδή ακόμα η Σχολική Επιτροπή, δεν είναι στην κατάσταση εκείνη που θα έπρεπε να είναι λόγω της αρρυθμίας, κυρίως των αδυναμιών, θα έλεγα και των ασαφειών που προσδιορίζονται μέσα στο νόμο, δεν μπορεί να περιμένει. Δηλαδή να περιμένουμε να προσλάβουμε Σχολικό Τροχονόμο όταν θα συνεδριάσουμε. Αύριο το έχουμε θέμα και αυτό και για τις καθαρίστριες. Επίσης τα σχολεία, είναι αυτονόητο, θα έπρεπε να καθαρίζονται, αυτόν τον χρόνο. Όλα αυτά θα εξεταστούν στο αυριανό, στην αυριανή συνεδρίαση που θα έχουμε. Φυσικά, για κάποια κυρία που είπε ο κύριος Κοντογιώργος, θα εξεταστεί και η περίπτωσή της, μέσα στα πλαίσια του νόμου. Τίποτα δεν θα είναι εκτός νόμου. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Κότσαλε, τι θέλετε; Γιατί έχετε τοποθετηθεί.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Μα ο κύριος συνάδελφος που είναι και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, είπε τώρα ότι προσλήφθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να καθαριστούν τα σχολεία. Πήρανε καθαρίστριες καινούριες. Γιατί οι προηγούμενες, δηλαδή δεν μπορούσαν να συνεχίσουν; Δεν το κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να σας πω; Αυτός είναι υπεύθυνος, αυτός λογοδοτεί.
ΦΑΡΡΗΣ: Θα ξανααπαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός είναι ο υπεύθυνος. Από το νόμο.
ΦΑΡΡΗΣ: Θα ξανααπαντήσω. Σαφέστατα και μπορεί να ανανεωθούν. Μπορεί όμως και να αλλαχθούν. Δεν απαγορεύει κανείς. Η Σχολική Επιτροπή θα αποφασίσει. Ευχαριστώ πολύ.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Πρόεδρε, η Σχολική Επιτροπή, ενώ δεν συνεδρίασε για να προσλάβει, ήδη προσληφθήκανε. Πώς προσληφθήκανε; Δεν το καταλαβαίνω. Τον παπά παίζουμε; Έπρεπε να συνεχίσουν οι παλιές, μέχρι ώσπου να πάρει η Επιτροπή την απόφασή της.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστά, σωστά. Ναι κύριε Φαρρή.
ΦΑΡΡΗΣ: Επειδή κάποια κριτήρια τα οποία να μην βοηθούσαν στην ανανέωση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το κρίνει η Επιτροπή. Να το κρίνει η Επιτροπή.
ΦΑΡΡΗΣ: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κριτήριο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κριτήριο, το οποίο, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αυτό το κριτήριο θα το εξετάσει η Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Καταλάβαμε όλοι, δεν λειτούργησε η Επιτροπή. Εντάξει. Πείτε, κύριε Φαρρή, ότι αύριο θα συνεδριάσουμε. Εντάξει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν υπάρχουν κριτήρια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, κύριε Δήμαρχε, δεν έχετε το λόγο γι’ αυτό το θέμα. Γιατί οι Επιτροπές είναι Νομικό Πρόσωπο, είναι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τις ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν θέλω έντονο κλίμα. Δεν μπορεί να διορίσει κανένας Δημοτικός Σύμβουλος,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ ησυχία στο ακροατήριο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γιατί θα το καταγγείλω δημόσια τώρα. Έβγαλε την προηγούμενη υπάλληλο και έβαλε συγγενικό του πρόσωπο Α΄ βαθμου στον Τυμφρηστό. Ποια Επιτροπή μου λέτε και ποια κριτήρια; Είπαμε μην το χοντρύνουμε. Από πότε Δημοτικός Σύμβουλος, βάζει καθαρίστρια 1ου βαθμού συγγενείας; Βγάζει την προηγούμενη και κάνει αυτό το πράγμα. Από πότε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Μπήτο παρακαλώ δεν έχετε το λόγο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ξέρει λοιπόν ο κύριος Φαρρής ότι δεν έχει καμία ευθύνη, και γι’ αυτό κάνει έκτακτο αύριο για να διορθώσει το λάθος. Τα λέω καλά κύριε Φαρρή; Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι; Μην το χοντρύνουμε λοιπόν. Εγώ θα παρακαλέσω τον κ.Φαρρή να λειτουργήσει όπως είπε προηγούμενα και στο επόμενο συμβούλιο να μας ενημερώσει με την διαφάνεια την οποία… Του έχω εμπιστοσύνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος, τέλος. Ο κύριος Τζιβελέκας τοποθετήθηκε. Εσείς δεν πήρατε απάντηση από τον κύριο Φαρρή; Σε σας ο κύριος Φαρρής όφειλε να απαντήσει. Ο κύριος Φαρρής όφειλε να απαντήσει σε εσάς που κάνατε την ερώτηση.
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Πρόεδρε, για όσους δεν γνωρίζουν εδώ στην αίθουσα, η καθαρίστρια στον Τυμφρηστό ξαναήταν προ ετών καθαρίστρια. Και γι’ αυτό και ξαναμπήκε. Αυτό ήθελα να πω μόνο.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα διακόψω την συνεδρίαση. Θέλω πολιτισμένα. Παρακαλώ. Μπορείτε να λέτε τα επιχειρήματά σας χωρίς να φωνάζετε. Πείτε τα επιχειρήματά σας χωρίς να φωνάζετε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Φύκα, κύριε Τζιβελέκα. Δεν έχετε το λόγο κανένας. Σταματήστε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι, εγώ το κρίνω αν είναι προσωπικό. Σας παρακαλώ, δεν είπε όνομα. Είπε από τον Τυμφρηστό. Παρακαλώ. Το θέμα καλύφθηκε, είπε ο κύριος Φαρρής θα απαντήσει στην επόμενη συνεδρίαση. Τελείωσε το θέμα. Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να υποβάλω τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τον ΧΥΤΑ και με τις μπουλντόζες οι οποίες εμφανιστήκανε. Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είχα ζητήσει να κατατεθεί αίτηση αναστολής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε θέμα, κύριε Διαμαντή. Επειδή είναι θέμα…
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να ολοκληρώσω. Είχα ζητήσει να κατατεθεί αίτηση αναστολής, μαζί με την προσφυγή που θα κάνουμε, με την αίτηση ακύρωσης. Κατά την συζήτηση αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος, δεν θα γίνουνε τίποτα. Τελικά, πάρθηκε απόφαση να κατατεθεί. Θα ήθελα, όταν θα γίνει η συζήτηση να ενημερωθώ εάν έχει κατατεθεί και αίτηση αναστολής μαζί με την αίτηση ακύρωσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι το 21ο θέμα. Αν εσείς…
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εντάξει, εγώ το λέω από τώρα για να απαντηθεί τότε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Όχι, τότε θα απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεύτερο. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ξανασυζητηθεί, θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν έχει γίνει πρόσληψη εταιρείας για κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Θέλω να μάθω αν έχει γίνει ανάθεση σε εταιρεία για κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, σε ποιο ύψος και αν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια ή οι αντίστοιχες αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή ή από τον προϋπολογισμό.
Και τρίτη ερώτηση. Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπαίνω στη διαδικασία πως έγινε το έκτακτο, ποιοι ενημερωθήκανε και γιατί ενημερωθήκανε. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει τώρα να συζητήσουμε. Τέθηκε θέμα μεταφοράς του Μαθητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου στη Μακρακώμη. Κάνω λάθος κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, πήρα τους επικεφαλείς των παρατάξεων, επειδή είχα επισκεφθεί με τον κύριο Δήμαρχο το Ίδρυμα Νεότητος,
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος και μας είπανε επειδή πήγαμε ημέρα Τετάρτη, την Παρασκευή επειδή πρόκειται να περάσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, να μας στείλετε, σας παρακαλούμε, μία απόφαση του συμβουλίου σας για να καλύψουμε τις δαπάνες του εν λόγω υπαλλήλου που υπάρχει στο ίδρυμα. Αφορά τον Λαμπαδιάρη.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μάλιστα. Ωραία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και πήρα τους επικεφαλείς των παρατάξεων.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα. Να ρωτήσω τώρα. Το Μαθητικό Κέντρο λοιπόν, επειδή το Ίδρυμα Νεότητος κατά πάσα πιθανότητα θα μας εγκαταλείψει, θα καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του Μαθητικού Κέντρου ή θα τα καλύπτει ο Δήμος; Αυτό θέλω δηλαδή να διευκρινίσουμε. Μεταφέρεται το Μαθητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, στη Μακρακώμη. Θα καλύπτει τους μαθητές του Αγίου Γεωργίου στη Μακρακώμη; Θα λειτουργεί με χρήματα, του Ελληνικού Δημοσίου, του Κέντρου Νεότητος, και όχι με χρήματα του Δήμου; Ή θα λειτουργεί με χρήματα του Δήμου και έχει μία επιβάρυνση ο Δήμος, και θα έχει υποχρέωση πλέον, όχι μόνο για τους μαθητές Αγίου Γεωργίου, αλλά για όλους τους άπορους μαθητές του Δήμου; Αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Δήμαρχε. Να απαντήσετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα με αναγκάζετε κύριε Διαμαντή να ευλογήσω τα γένια μου λιγάκι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Αν είναι για το καλό της ενημέρωσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν μπορώ να το αποφύγω. Δεν μεταφέρεται η Μαθητική Εστία. Γίνεται ουσιαστικά μια νέα Μαθητική Εστία, γιατί η παλιά καταργήθηκε. Με το που καταργήθηκε το Γενάρη σίγουρα καταργήθηκε και η Εστία. Στείλαμε μια κατάσταση μαθητών, είναι για 60 και περισσότερους μαθητές και οι οποίοι βέβαια είναι για όλο το Δήμο, δεν είναι από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Τα έξοδα θα καλύπτονται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος μέσω της Περιφέρειας, επειδή εμείς δεν διαθέταμε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είχαμε Δημοσίου Δικαίου, πήγε μέσω της Περιφέρειας, έρχονται σε εμάς. Εμείς θα επιβαρυνόμαστε το ενοίκιο, θα βρούμε ένα κτίριο τέλος πάντων εκεί να το νοικιάσουμε να, γύρω στα 4-5 κατοστάρικα, δεν ξέρω, κάπου εκεί κινούνται τα ενοίκια.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι, απλώς ήθελα να μάθω με ποιο τόπο λειτουργεί. 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εντάξει, τουλάχιστον μας βγήκε ο κόπος. Το Επιχειρησιακό, το έχουμε το ποσό, βέβαια το έχουμε ψηφίσει εδώ, και εσείς το έχετε ψηφίσει, όλοι το έχουμε ψηφίσει. Το έχετε ψηφίσει και εσείς γιατί είχε έρθει την πρώτη φορά για 5.000, μας στείλανε χαρτί να το αλλάξουμε, να το κάνουμε 20.000. Το ξαναφέραμε. Τώρα μας ήρθε μία άλλη οδηγία, βέβαια εμείς έχουμε υπογράψει συμφωνητικά από τις 6 Σεπτεμβρίου, 5 Σεπτεμβρίου, κάπου εκεί αν θυμάμαι καλά, με εταιρία. Έχει γίνει μια ανάθεση.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Με τι αντικείμενο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τη σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου. Την κατάρτιση.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είναι παράνομο. Αν δεν αλλάξετε την ανάθεση, είναι παράνομο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Παράνομο γιατί;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Αν θέλετε λίγο…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καθίστε να σας απαντήσω. Προχτές ήρθε μια οδηγία, που λέει ότι θα πρέπει να τα συντάξουν οι Δήμοι. Αλλά εξαιρεί και είναι συγκεχυμένο αυτό, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, εξαιρεί αυτούς που έχουν υπογράψει συμφωνητικά.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Θα το δούμε. Σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου αλλά και με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κύριος σύμβουλος μπορεί να με βεβαιώσει, τα επιχειρησιακά προγράμματα καταρτίζονται από τους Δήμους και όχι από εταιρίες. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε ανάρτηση κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος σε εταιρία είναι παράνομη.
Μπορεί να προσληφθεί σύμβουλος για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού, αλλά θεωρώ ότι οι 25.000 γι’ αυτό το έργο είναι πάρα πολύ υψηλό, για σύμβουλος. Όταν όλοι οι άλλοι Δήμοι έχουν προσλάβει συμβούλους ή έχουν υπογράψει αντίστοιχες στο επίπεδο των 7.000, των 10.000, των 12.000 το μεγαλύτερο. Τέλος πάντων, δεν ξέρω. Παράδειγμα το Καρπενήσι. Τέλος πάντων, θέλω αυτό το θέμα να διευκρινιστεί πλήρως η νομιμότητα της ανάθεσης αυτής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ησυχία παρακαλώ. Ναι κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν το ποσό πρώτον, δεν είναι 25.000 είναι 20.000. Δεν είναι 25.000. Επειδή πήραμε προσφορές και από άλλους και δεν έχει κανείς 7.000, πείτε μου έναν που να ξέρετε, έναν με 7.000. Και βέβαια να είναι ένας Δήμος σαν τον δικό μας περίπου μην είναι ένας, ένα με 7.000 περίπου, με 10.000 έστω ένας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριοι συνάδερφοι. Παρακαλώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί οι προσφορές που είχαμε εμείς ήταν όλες γύρω στα 20.000 με 25.000. Δεν ξέρω.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν είναι δημόσια η διαβούλευση,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν βγάλαμε δημόσια διαβούλευση, πήραμε από την, πως την λένε, από την Κρατική Αναπτυξιακή εκεί που έκαναν και οι άλλες εταιρίες της περιοχής μας εδώ, ήταν περίπου σε αυτό το ύψος, μέχρι 25.000.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τότε βέβαια ίσχυε αυτό, ότι θα σας δώσουμε αφού το φέραμε και στο Συμβούλιο και το έχετε ψηφίσει και εσείς.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Καλά ο χρόνος θα το δείξει αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν άλλη ερώτηση κύριε Διαμαντή, για να απαντήσει ο Δήμαρχος; Όχι. Καλυφθήκατε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για το Επιχειρησιακό που είπαμε, και κλείνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι επειδή δεν είναι έκτακτο να πάρετε μια απάντηση για το χαρτί που πήρατε. Ναι, κάντε τις ερωτήσεις.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Υπάρχει ένα έγγραφο με ερωτηματολόγιο, προς τους Δημοτικούς Συμβούλους που αν μη τι άλλο το θεωρώ να μην είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός, προσβλητικό τουλάχιστον, όταν χαράζουμε ΕΣΠΑ 5ετίας, για αυτούς που γνωρίζουν τι είναι, να απαντάνε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με ερωτηματολόγιο, δεν το σχολιάζω.
Δεύτερον, υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο για τους Προέδρους. Από πού ακούστηκε ο Πρόεδρος της Κάψης ή της Λευκάδας, θα πρέπει να απαντήσει αν περνάει πλοίο της γραμμής από το χωριό του. Ποιος έκανε αυτά τα ερωτηματολόγια; Από πού ακούστηκε ότι πρέπει να απαντήσει αν έχει αγροφύλακα, όταν γνωρίζετε ότι η αγροφυλακή πλέον έχει καταργηθεί και δεν υπάρχει. Από πού ακούστηκε ότι ο Πρόεδρος του χωριού πρέπει να απαντήσει αν ο Δήμος έχει γεωπόνο; Από πού ακούστηκε σε αυτό το ερωτηματολόγιο το οποίο είναι αντιγραφή από το πρώην Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Σπερχειάδας για του λόγου του αληθές, ορίστε. Τι γράφει; Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Σπερχειάδας αναπτύσσεται σε 4 άξονες. Έχω το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σπίτι μου εγώ. Από πού ακούστηκε να γράφονται μέσα εδώ ότι το υψόμετρο στα χωριά του Δήμου Μακρακώμης είναι πάνω από 600 μέτρα; Από πότε το Καστρί, η Μεσοποταμία έχουν 600 και πάνω; Και ο Άη Γιώργης.
Μιλάμε για ανακρίβειες, μιλάμε για προχειροδουλειά, μιλάμε για υπαλλήλους που γνωρίζετε ότι το έφτιαξαν, αλλά έτσι δεν πρόκειται να καλύψουν τα χρήματα που παίρνουν. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, κύριε Δήμαρχε, που είχαμε φτιάξει στην προηγούμενη θητεία, θα ενθυμήστε πολύ καλά ότι ως πιλοτικό το πήρε το Υπουργείο αλλά κάναμε διαβουλεύσεις τις οποίες γράφει εδώ μέσα ότι έγιναν διαβουλεύσεις. Πότε έγιναν οι διαβουλεύσεις; Το γράφει εδώ μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα γι’ αυτό σας είπα, κύριε Τζιβελέκα, γι αυτό σας είπα από την αρχή δεν το συζητάμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ακούστε με λίγο, ήταν τέλος Σεπτέμβρη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ κάνω τις προσκλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θεματολόγιο το βάζω εγώ, όχι ο Δήμαρχος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι, ακούστε με λίγο. Τέλος Σεπτέμβρη ήτανε, άλλο που πήρε παράταση και πήγε τέλος Νοέμβρη, δεν θα ήμασταν καν έτοιμοι. Τέτοια Επιχειρησιακά αν ψάξετε δεν κάνει κανένας Δήμος. Η εταιρία στην οποία ανατέθηκε, πραγματικά έχει έρθει ακυρωτική απόφαση, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί εμένα. Εμένα με ενοχλεί να πληρώνω και να κάνω πρόγραμμα. Η εταιρία θα ‘ρθει, θα συνεδριάσει έστω και άτυπα, το Συμβούλιο, θα κατατεθούν οι προτάσεις, ο Δομοκός δεν πήρε εταιρία, η Αγιά Λαρίσης δεν πήρε εταιρία, η Στυλίδα δεν πήρε εταιρία, γιατί έψαξα και τα βρήκα για να τα ξέρουμε αυτά, αλλά έτσι ΕΣΠΑ δεν γίνεται, βέσπα θα γίνει. Από πότε οι Πρόεδροι θα απαντήσουν στους μονίμους κατοίκους και τις κατοικίες όταν έχει γίνει απογραφή στον Δήμο και τα στοιχεία αυτά να αντιφάσκουν; Έτσι γίνονται; Κύριε Καρατζίκο συμμετείχατε, κύριε Ζήση συμμετείχατε στο ΕΣΠΑ. Το θυμάστε πόσους μήνες κάναμε; 5 με 6 μήνες και 100 συνεδριάσεις. Τι είναι αυτά;
Με συγχωρείται για την έκφρασή μου, το λέω εσκεμμένως, είναι κωλόχαρτα. Εμείς ούτε θα απαντήσουμε ούτε θα συμμετέχουμε σε τέτοια προγράμματα της πλάκας, προκειμένου κάποιοι υπάλληλοι να πληρώνονται. Εντάξει; Αυτά ήθελα να πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κλείσε το μικρόφωνο να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν θα πρέπει να προσέχουμε λιγάκι τις εκφράσεις μας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ό,τι είπα ισχύει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ισχύει και το χρεώνεστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτά τα ερωτήματα τα οποία έχει μέσα, σε όσα μπορούν οι Πρόεδροι απαντάνε και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Θα ακολουθήσει η Επιτροπή Διαβούλευσης και θα ακολουθήσουν πολλές συνεδριάσεις των επικεφαλής. Δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει έτσι στο πόδι. Δεν ξέρω πως το έχετε πάρει, γι’ αυτό είναι και θέμα για ενημέρωση. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό σας είπα στην αρχή να φέρετε τις προτάσεις σας. Να έχετε δηλαδή κάποια στοιχεία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Υπάρχουν προτάσεις και θα αξιολογηθούν από όλους εμάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το συζητάμε άλλο αυτό το θέμα. Προχωρούμε στα έκτακτα θέματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα για τους Δήμους τους άλλους, επειδή ρώτησα εγώ κύριε Τζιβελέκα…
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είπα κύριε Μαγουλά, δεν το συζητάμε το θέμα, και σας έκανα και ανακοίνωση στην αρχή να φέρετε αν θέλετε προτάσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η Στυλίδα έχει εταιρία απ’ την Αθήνα, τα Καμένα Βούρλα έχουν βάλει εταιρία, ο Δομοκός είναι σε διαπραγμάτευση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε αλλά να προχωρήσουμε, έχουμε δύο ώρες. Γιατί κύριε συνάδερφε; Σας παρακαλώ να μην υπάρχει διάλογος. Τι θέλετε να πείτε; Επί του Επιχειρησιακού;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Αυτό, κύριε το έγγραφο έχει σταλεί σε όλους τους Προέδρους και έχει κυκλοφορήσει, ήταν τόσο, τόσο, τι να πω, δηλαδή δεν μπορώ να το καταλάβω και από τις ερωτήσεις μέσα που αναφέρω αλλά το κυριότερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακρακώμης. Ούτε αυτό δεν έχουν σωστό. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μακρακώμης είναι. Μόνο για τη Μακρακώμη είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; Δεν είναι για τον Άγιο Γιώργη, δεν είναι για τη Σπερχειάδα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστές οι παρατηρήσεις, μα δεν έχουμε όμως θέμα. Όταν θα έρθει το θέμα για συζήτηση και για διαβούλευση να μας φέρετε τις προτάσεις σας, για να μπορεί η επεξεργασία να έχει ένα μπούσουλα, για να μπορούμε να μπούμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης που θα γίνει για συζήτηση και μετά να πάει στην Εκτελεστική Επιτροπή και μετά να πάει στο Συμβούλιο. Να βοηθήσετε δηλαδή σε κάποια θέματα κατά νου. Προσκόμισέ τα είτε σαν παράταξη είτε μεμονωμένα σαν Δημοτικός Σύμβουλος στην υπηρεσία για να προχωρήσουμε.
Το ερωτηματολόγιο δεν σας είπαμε ότι ακολουθεί ανακριτική, προανακριτική στην αστυνομία. Προχωρήστε αλλιώς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Ο κύριος Δήμαρχος με την έναρξη της θητείας του έκανε κάτι πολύ απλό, σύννομο και καθ’ όλα θα έλεγα πρέπων στο να φέρει και να καλέσει κοντά όλους τους φορείς για να γνωρίσει τα προβλήματα. Τα έχετε καταγράψει. Από τους προέδρους για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος τα έχετε καταγράψει. Η πρόταση η δική μου, για να τελειώνει αυτό και να μιλάμε σε ήπιους τόνους, γιατί πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος έστω και με αυτή την οικονομική και δεινή κατάσταση στη χώρα, αλλά με χαμηλούς τόνους γιατί μας ενώνουν πολλά και δεν χωρίζει τίποτα κανέναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, τελειώσαμε.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Να ορίσετε κύριε Πρόεδρε, να ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο όπως είχαμε κάνει για την κατάρτιση του προγράμματος του πρώην Δήμου Σπερχειάδας από όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται εδώ, έναν σύμβουλο Επιτροπή για το Επιχειρησιακό.
Και σε ότι αφορά τις τιμές θέλω να θυμίσω στους συμβούλους που μετείχαμε παλιά, η ΑΝΚΑ είχε πάρει πολλαπλάσια χρήματα με την μόνη διαφορά όμως ότι είχαν κάνει ένα εξίσου καλό πρόγραμμα, το οποίο αναρτήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Να μην φειδόμαστε λοιπόν όταν πρόκειται για τέτοιου είδους θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε. Επειδή όμως μου κάνατε κάποιες προτάσεις οι οποίες έχουν αλλάξει… Κύριε Μαγουλά θέλω λίγο την προσοχή σας.
Επικαλεστήκατε να βγει η Επιτροπή. Δεν προβλέπεται η Επιτροπή. Προβλέπεται η Εκτελεστική Επιτροπή και υπάρχει η Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία είναι εκλεγμένη από το Συμβούλιο γι’ αυτό θέλουμε τις προτάσεις των Συμβούλων. Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα επεξεργαστεί το θέμα που λέγετε Επιχειρησιακό. Και άτυπα ο κύριος Δήμαρχος, είπε στην αρχή ότι θα καλέσει τους επικεφαλείς των παρατάξεων να βγούνε.
Προχωράμε στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης. Είναι 3. Ένα αφορά τις γεωτρήσεις. Επειδή έχουμε πρόστιμα και επειδή προέκυψε και ένα πρόβλημα με τον εισαγγελέα με καταγγελίες του κύριου Παπαδογιάννη, στην παλιά Γιαννιτσού, πήγε μια Επιτροπή από τον κύριο Αντιδήμαρχο και δύο υπαλλήλους στην Γιαννιτσού, ποια γεώτρηση είναι νόμιμη, ποια ηλεκτροδοτήθηκε. Επειδή καμία μετά από έγγραφο της κυρίας Οικονόμου που αφορά την Διεύθυνση Υδάτων δεν έχει άδεια, ο κύριος Κυριαζής το έφερε το θέμα, για συζήτηση για την αδειοδότηση. Όπως επίσης και για δύο γεωτρήσεις στη Μακρακώμη και στο Πλατύστομο, που τρώμε πρόστιμα από τη ΔΕΗ γιατί δεν έχουν χαρακτηριστεί υδρευτικές ή αρδευτικές. Αυτό αφορά η μια εισήγηση για το έκτακτο. Θέλετε να συζητηθεί;
Το άλλο θέμα. Ιδρύσαμε το Νομικό Πρόσωπο που αφορά Παιδείας Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και πρέπει να απαλείψουμε το Περιβάλλοντος, διότι το έχουμε βάλει και στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Και το τρίτο είναι για το Λαμιακό Τύπο, μια συνδρομή 200 ευρώ, Ήταν αυτό που διαβάσαμε για ενημέρωση. Το Επιχειρησιακό.


ΘΕΜΑ 1ο (ΕΗΔ): Περί αδειοδότησης υδρευτικών γεωτρήσεων στον Δήμο Μακρακώμης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κυριαζής για το πρώτο θέμα με τις γεωτρήσεις.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Κύριοι συνάδερφοι είμαι κατά των έκτακτων θεμάτων, αλλά αυτό ειδικά έπρεπε να έρθει τώρα, γιατί μέχρι το άλλο συμβούλιο θα πηγαίναμε πολύ αργά. Το θέμα είναι περί αναγκαιότητας αδειοδοτήσεων των παρακάτω υδρευτικών γεωτρήσεων.
Είναι γεωτρήσεις οι οποίες οι μεν της παλαιάς Γιαννιτσούς δεν λειτουργεί ακόμα, είναι χαρακτηρισμένες αρδευτικές όλες αυτές και πρέπει να τις μετατρέψουμε σε υδρευτικές για να μην τρώμε τα πρόστιμα. Είναι του Πλατυστόμου, δύο της Μακρακώμης και της παλαιάς Γιαννιτσούς την οποία τη βάλαμε φέτος δοκιμαστικά και θα πρέπει να την αδειοδοτήσουμε για να ξεκινήσουμε, να μην έχει πρόβλημα το χωριό. Φέτος ήδη είχε μείνει 4 μέρες χωρίς νερό και λύσαμε προσωρινά το θέμα. Αλλά δεν είναι λύση αυτή. Θα πρέπει να το τακτοποιήσουμε.
Προτείνω λοιπόν να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγκριθούν οι απαραίτητες άδειες των παραπάνω υδρευτικών γεωτρήσεων.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι θα φέρουμε και άλλο θέμα επειδή πρόκειται να γίνει καταγραφή όλων των πηγών και των γεωτρήσεων και θα χρειαστεί χρόνος. Βέβαια δώσανε μια παράταση από ό,τι έμαθα σήμερα μέχρι τον Ιούνιο, είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε κάποιες ενέργειες όσο ήταν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Προτείνω λοιπόν να ψηφίσουμε για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκριθούν οι παραπάνω άδειες των υδρευτικών γεωτρήσεων. Και στη συνέχεια θα δούμε αν έχουμε και κάτι άλλο που θα προκύψει θα τις φέρουμε όλες μαζί. Τις άδειες που δεν έχουμε. Γιατί δεν βρήκαμε άδειες. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε βρει άδειες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είναι αυτονόητο, θα συμφωνήσουμε. Η απόφαση όμως την οποία είναι να πάρουμε, είναι ίσον με μια απόφαση. Το να αποφασίσουμε τις απαραίτητες ενέργειες δεν είναι απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, χρειάζεται για να προχωρήσει, ο γεωλόγος στη Διεύθυνση Υδάτων. 
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ο γεωλόγος για να προχωρήσει θα πρέπει να ξέρουμε πόσο κάνει η γεωλογική, να πάνε να γραφτούν σε αναμόρφωση, και μετά να έρθουν εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι άλλα θέματα για την άδεια, και σωστά το επισημαίνετε. Τώρα είναι η αναγκαιότητα της γεώτρησης.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τώρα, φταίω εγώ κύριε Πρόεδρε, αφού ξέρετε ότι είναι έτσι, εάν δεν γίνουν τα βήματα τα οποία σας λέω, να ξέρουμε πόσο κάνουν οι γεωλογικές ή οι τοπογραφικές, εάν δεν έχουνε γραφτεί στην αναμόρφωση για να πάνε για ανάθεση, αυτή η απόφαση δεν ισχύει. Τι λοιπόν να προτείνω; Να συνεχιστούν οι τοπογράφοι, οι γεωλόγοι, και στο επόμενο συμβούλιο, ας αρχίσουν να δουλεύουν να προχωρήσουμε λέω, και στο επόμενο συμβούλιο να έρθουν όλα αυτά, μαζί με την αναμόρφωση, μαζί με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και μετά να γίνει η ανάθεση. Ταυτόχρονα όμως για να μην χάνουμε χρόνο να προχωρήσουμε, αλλά η απόφαση αυτή άμα την πάρουμε είναι μια απόφαση. Στο επόμενο συμβούλιο να έρθουν όλα αυτά και ταυτόχρονα και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος ασφαλώς, θα πρέπει να προχωρήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα πρόστιμα που έχουμε βάλει τώρα…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δήμαρχε δεν είπαμε ποτέ τα χρήματα, λέμε όμως για να μην γυρίζω πίσω να συνεχίσουμε τις διαδικασίες και στο επόμενο να έρθει όλο το οργανόγραμμα. Δεν χρειάζεται να πάρουμε απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν σε πάρω και σου πω τηλεφωνικώς για να καλυφθούμε, να ξέρεις ότι το θέμα το έχουμε συζητήσει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εντάξει.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε… Γιατί έχουμε φάει πρόστιμο 80.000.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί του θέματος. Ψηφίζεται ομόφωνα; Ομόφωνα. Κανένας συνάδερφος. Λοιπόν, γράψτε, για να καταγράφει στα πρακτικά, ονομαστικά σε κάθε σύμβουλο. Υπέρ όσοι σύμβουλοι είμαστε παρόντες. Ναι θα βάλετε σε όλους σταυροδοσία.


ΘΕΜΑ 2ο (ΕΗΔ): Περί απάλειψης του όρου «Περιβάλλον» από το Νομικό Πρόσωπο που αφορά Παιδείας Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, του Δήμου Μακρακώμης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όταν έγινε η σύσταση του Νομικού Προσώπου, στην απόφαση (…)/2011 του Δήμου μας, εκ παραδρομής μπήκε η παράγραφος Γ με τα στοιχεία 1, 2, 3, 4, 5 Α, Β, Γ 6 και 7 με τον τίτλο Τομέας Περιβάλλοντος. Επειδή προβλέπεται στον ΟΕΥ Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, θα πρέπει να απαλειφθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποιος συνάδελφος έχει αντίρρηση; Ομόφωνα υπέρ το δεύτερο έκτακτο.


ΘΕΜΑ 3ο (ΕΗΔ): Περί συνδρομής στον Λαμιακό Τύπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το τρίτο έκτακτο αφορά την συνδρομή στον Λαμιακό Τύπο. Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αφορά τις συνδρομές στον Λαμιακό Τύπο. Είναι 200 ευρώ το χρόνο, για να παίρνουμε την εφημερίδα για όλο το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, επί της πρότασης, ποιοι ψηφίζουν; Ναι, κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ασφαλώς και συμφωνούμε. Θα ήθελα όμως, μια παρατήρηση εντός εισαγωγικών. Στα δελτία τύπου που έχουν σχέση με πολιτιστικά ή της παρατάξεως ανακοινώσεις να δημοσιεύονται δωρεάν, εάν εδώ ο κύριος εκδότης, τον έχω δει. Και δεύτερον, ό,τι γίνεται στην εφημερίδα Λαμιακός Τύπος, η πρόταση μου είναι να γίνει και στις υπόλοιπες εφημερίδες του νομού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς συζητήσαμε αυτό. Όταν θα έρθει και από την ΣΕΝΤΡΑ, σωστή παρατήρηση, αν έρθει θα το φέρουμε στο συμβούλιο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, οι εφημερίδες, έτσι, για μένα η απόφαση είναι μαζί με το Λαμιακό τύπο να παρθούν, και δεν μιλάω για τις εφημερίδες που βγαίνουν ανά μήνα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τις ημερήσιες.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Λοιπόν, όμως με τη δέσμευση το δελτίο τύπου ή τα πολιτιστικά να μην έχουν επιπλέον χρεώσεις στο Δήμο. Και ασφαλώς συμφωνούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος; Κύριε Ράμμο. Κλείστε, κύριε Τζιβελέκα το μικρόφωνο παρακαλώ.
ΡΑΜΜΟΣ: Επί της αρχής θα τοποθετηθώ. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο, δεν χρειάζεται ο Δήμος να είναι συνδρομητής στον τύπο. Σε κανέναν. Και το λέω αυτό επειδή υπηρετώ τον τύπο. Γι’ αυτό λέω ότι τοποθετούμαι επί της αρχής. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν τέτοιου είδους σχέσεις ανάμεσα στον τύπο και στο Δήμο, σε οτιδήποτε τέλος πάντως μηχανισμό του κράτους γιατί και οι Δήμοι πλέον μηχανισμός του κράτους είναι. Πολλά ακούγονται πολλά λέγονται, πολλά από αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν πρέπει και εμείς να τα ταΐζουμε. Δεν μιλάω για το συγκεκριμένο. Όσο λάθος είναι να εγκρίνουμε τη μία και αν έρθουν αιτήματα να εγκρίνουμε και το άλλο, τόσο λάθος είναι να τα εγκρίνουμε σήμερα για όλους. Το σωστό είναι καμιά τέτοιου είδους σχέση οικονομική με τον τύπο που πρέπει και έχει το δικαίωμα να μας κρίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Φύκα. Ανοίξτε το μικρόφωνο.
ΦΥΚΑΣ: Πριν είχαμε πρώτο θέμα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για αυτό το θέμα σας παρακαλώ.
ΦΥΚΑΣ: Πριν είχαμε πρώτο θέμα μια εφημερίδα που έγραφε για εμάς κάτι. Σήμερα, τώρα δηλαδή έχουμε κάτι, να δίνουμε μια συνδρομή να, μια εφημερίδα ή ΣΕΝΤΡΑ λέγεται ή οτιδήποτε λέγεται αυτό, να το πριμοδοτούμε και να λέει ό,τι θέλει αυτό ή να μας εξυπηρετεί εμάς. Προτείνω, επειδή υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες επειδή το ένα, επειδή το άλλο, να μην δίνουμε σε καμιά εφημερίδα τίποτα, και άμα θέλει να μας γράψει, ας πάει ο καθένας να την πάρει από μόνο του. Ο καθένας έχει την οικονομική  δυνατότητα να πάρει όποια θέλει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδερφος θέλει να ρωτήσει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα για να προχωρήσουμε; Κατά Ράμμος, Φύκας. Οι υπόλοιποι συνάδερφοι είστε υπέρ; Ναι γράψτε λοιπόν Ράμμος, Φύκας κατά, σε αυτά τα πρακτικά εκεί που έχουμε. Γιατί θα γράφονται με ονοματεπώνυμο όποιοι μειοψηφούν, όχι με αριθμό. Κατά άτομο. Προχωράμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Θέλετε να κάνουμε ένα διάλειμμα 5-10λεπτά; Εντάξει, επειδή με ρώτησε ο κύριος συνάδελφος. Εντάξει εγώ ρώτησα το σώμα.


ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικών συνεδριάσεων 10ης , 11ης , 12ης και 14ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει τα βιβλία απομαγνητοφωνημένα ο κύριος, εντάξει. Άλλος συνάδελφος, έπ’ αυτού του θέματος; Συμφωνείται όλοι οι συνάδελφοι; Γράψτε στα πρακτικά παρακαλώ.


ΘΕΜΑ 2ο: Ψήφιση κανονιστικής απόφασης, περί καθορισμού των όρων διενέργειας εμποροπανήγυρης στην Δημοτική Κοινότητα Σπερχειάδας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου γίνεται, εμποροπανήγυρις, το γνωστό παζάρι στη Σπερχειάδα. Κάθε χρόνο παίρνουμε μια κανονιστική απόφαση για τον καθορισμό τον όρων διενέργειας της εμποροπανήγυρης. Έχει πάρει απόφαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Τώρα δεν ξέρω αν θέλετε να σας διαβάσω ακριβώς τους δρόμους που θα γίνει το παζάρι.
Επιπλέον φέτος έχουμε ορίσει τον δρόμο αφών Πάπα, για την προβολή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Ο Δήμος θα κάνει δωρεάν τις παράγκες, θα επιβαρυνθούν με το ρεύμα όσοι τέλος πάντων παραγωγοί λάβουν μέρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Μαγουλά. Ναι, ναι.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Η απόφαση την οποία σας μεταφέραμε διαμέσου του αρμοδίου Αντιδημάρχου, δεν είναι μόνο για φέτος. Είναι για την μόνιμη τέλεση εκεί, προβολής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, διότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έχουμε αναλύσει, διεξοδικά και πιστεύω να έχουν τεθεί με πρακτικό υπόψη του Δημάρχου και βέβαια των Αντιδημάρχων και εσάς κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι άλλη διαδικασία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή από παλιά έχει οριστεί ο ίδιος δρόμος να γίνεται και η λαϊκή. Δηλαδή αν τύχει μέσα στις ημέρες του παζαριού. Η λαϊκή γίνονταν σε αυτό τον δρόμο. Θα πρέπει εδώ να κάνουμε κάποια αλλαγή. Φέτος βέβαια δεν τυχαίνει να πέφτει μέσα αλλά ενδέχεται του χρόνου ή του παραχρόνου να το αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να κάνουμε κάποια αλλαγή.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι αυτή ο οδός. Είναι η οδός μπροστά στου Καρατζούνη το οβελιστήριο. Που λέμε για τα παραδοσιακά προϊόντα. Η Πάπα είναι, η Πάπα είναι.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λάθος. Εντάξει. Γι’ αυτό γίνεται και η συζήτηση. Παραδοσιακά προϊόντα η Επιτροπή πήρε απόφαση, για την οδό Πάπα. Έγκριση αποφάσεως της πρότασης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης. Έτσι δεν είναι, κύριε Μπήτο; Ο κύριος Μπήτος, σαν αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Για φέτος συζητάμε.
ΜΠΗΤΟΣ: Είναι ότι φέτος πετύχαμε καλύτερες τιμές από πέρσι. Πετύχαμε 37 ευρώ την κάθε, ήταν 43 συν ΦΠΑ οι παράγκες, και το πήγαμε 37. Μετά από συζήτηση. Καθώς επίσης και τα ηλεκτρολογικά από τις 4.500 συν ΦΠΑ, έχουν πάει 3.500 συν ΦΠΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος που θέλει να κάνει ερώτηση για την εμποροπανήγυρη; Κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εδώ υπάρχει μία εισήγηση. 4 Οκτωβρίου, ομόφωνα, που αναφέρει την οδό Παρασκευά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, έγινε λάθος. Γι’ αυτό το συζητάμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τώρα, λάθος, λάθος, λάθος… Πέντε λάθη σε μία εισήγηση; Κάτι δεν πάει καλά. Εμείς δεν λέμε γιατί έγινε λάθος. Έγινε. Τώρα, Παρασκευά ψηφίζουμε; Αδελφών Πάπα ψηφίζουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδελφών Πάπα. Σας είπα εγώ, σας βοήθησα, είπα αδελφών Πάπα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Συνεπώς η εισήγηση αυτή είναι στο σημείο εκείνο. Αυτό είναι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα το είπα εγώ, για να σας βοηθήσω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτό ρωτάω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδελφών Πάπα, είπα στου Καρατζούνη μπροστά, προς το Δημαρχείο. Για να σας βοηθήσω. Άλλος συνάδελφος, κάτι διευκρινιστικό για την εμποροπανήγυρη; Ψηφίζουμε; Λοιπόν για φωνάξτε κατάλογο. Γράψε. Το ζητάω σαν παράκληση, διότι καταχωρούνται στα πρακτικά. Γιατί ο κύριος Ράμμος είναι στην πόρτα.


ΘΕΜΑ 3ο: Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δημιουργία νέων κωδικών και ενίσχυση παλαιών κωδικών αριθμών για την εξόφληση μελετών έργων και προμηθειών.
Να σας διαβάσω. Ακούστε λίγο. Έχω κάνει τρεις αλλαγές, είχε σταλεί τέλος πάντων η εισήγηση. Είναι το δύο, το τρία και το τέσσερα, που αφαιρούμε κάποια λεφτά από την Μακρακώμη. Αυτά έχουν αλλάξει και δόθηκε εντολή να αφαιρεθούν από τους Δήμους τους συγκεκριμένους, δηλαδή από το Δήμο του Αγίου Γεωργίου, τον Δήμο Μακρακώμης, του Δήμου Σπερχειάδας δεν έγινε ακόμη, εν πάση περιπτώσει, εσείς έχετε την παλιά εισήγηση. Ισχύει βέβαια η τροποποίηση. Καθίστε να σας τα διαβάσω λοιπόν αυτά τα τρία.
2. Δημιουργείται νέος κωδικός Εσωτερική Οδοποιία οικισμού Κουφοδέντρων, με ποσόν 5.500. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται μέσω αποθεματικού, από τον κωδικό αριθμό 307311011 με τίτλο Ανακαίνιση Παλαιού Δημαρχείου, Αφών Πάπα, Δημοτικής Κοινότητα Σπερχειάδας.
3. Δημιουργείται νέος κωδικός αριθμός με τίτλο Αποπεράτωση εργασιών κατασκευής βρύσης στην Τ.Κ. Καμπιών με ποσό 4.900. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται μέσω αποθεματικού και από τον κωδικό αριθμό 3073230.052 με τίτλο «Κατασκευή Τεχνητού Ρέματος προς Προφήτη Ηλία Τ.Κ. Καμπιών».
4. Δημιουργείται νέος κωδικός αριθμός Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου δικτύων ύδρευσης έδρας Δήμου με το ποσόν 7.401,23 Αναθεωρήσεις τιμών. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται μέσω αποθεματικού και από τον κωδικό αριθμό με τίτλο Εσωτερική Οδοποιία Μακρακώμης. Αυτά τα τρία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, ναι. Περιμένετε να τελειώσει ο κύριος Δήμαρχος και μετά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αφορά την Μακρακώμη. Είναι μια οφειλή του Δήμου Μακρακώμης προς το Μουστάκα, θα το θυμάστε. Είναι από αναθεωρήσεις τιμών τις οποίες είχε κερδίσει.
Λοιπόν, ενισχύεται ο κωδικός αριθμός 307135000 με τίτλο Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων έδρας Δήμων. Με το ποσόν των 5.000. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται μέσω αποθεματικού, και από τον κωδικό 006736001 με τίτλο Προγραμματική Σύμβαση με την εταιρεία ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ λόγω μειωμένης επιχορήγησης.
Δεύτερον, ενισχύεται ο κωδικός αριθμός 006615 με τίτλο «Εκτυπώσεις, εκδόσεις, βιβλιοδετήσεις» με το ποσόν των 1.500 ευρώ. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται από το αποθεματικό και από τον κωδικό 909111.
Και τρίτον δημιουργείται νέος κωδικός αριθμός, με τίτλο «Προμήθεια ηλιακού θερμοσίφωνα» με το ποσόν των 1.500 ευρώ. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται, από το αποθεματικό και από τον κωδικό 909111.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος; Τελειώσατε κύριε Δήμαρχε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποιος; Ο κύριος Τζιβελέκας. Ερωτήσεις επί του θέματος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ έχω μπροστά μου 3 αναμορφώσεις σε 5 ημέρες. Δευτέρα, μου στέλνετε με το Ταχυδρομείο, μία αναμόρφωση, την οποία υπογράφει ο κύριος Σκούρας. Στην εισήγηση που πήραμε, έχω άλλη, για το Δημοτικό Συμβούλιο το σημερινό μιλάμε. Υπογράφει η Οικονομική Υπηρεσία, τίποτα. Και την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε και τρίτη αναμόρφωση. Δεν ξέρω ποια από τις τρεις να πάρω τώρα, μέσα σε τρεις μέρες. Δέχομαι ότι θα έρχονται και αλλαγές και τροποποιήσεις. Εδώ όμως πρόκειται για Μπανανία. Δεν με πειράζει όμως αυτό. Και έκτακτο να μπει.
Θα πάω στις αναμορφώσεις, τις οποίες μέχρι σήμερα, τις ψηφίζαμε όλες. Αλλά κάτι δεν πάει καλά. Ή δεν ενημερώνεστε καλά ή δεν θέλετε να ενημερωθείτε. Επαναλαμβάνω. 225.000 ΣΑΤΑ, έχουν έρθει στον Δήμο μέχρι σήμερα. Είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε με αναμορφώσεις έργα για ΣΑΤΑ όταν δεν υπάρχουν χρήματα; Ασφαλώς όχι. Απαγορεύεται κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Άραγε γιατί τα φέρνουμε για αναμόρφωση; Δεύτερον. Είναι δυνατόν να παίρνουμε χρήματα από έργα που έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ; Όπως να αφαιρούμε χρήματα, από στατική μελέτη Μαυρίλου, τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα από το ΘΗΣΕΑ, τα παίρνουμε λέμε τώρα και κάνουμε κάτι άλλο. Αφού ο ΘΗΣΕΑΣ έχει καταργηθεί, δεν υπάρχουν λεφτά.
Τρίτον. Είναι δυνατόν να παίρνουμε λεφτά, τέσσερις Δημοτικές Ενότητες επί 10.000 ευρώ που δίνουμε στην ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, 40.000. Το κάνουμε λέει 28.000, γιατί ήρθε μειωμένη επιχορήγηση. Μα όταν έρχεται η μειωμένη επιχορήγηση θα δώσεις 28.000. Τα 12.000 δεν υπάρχουν μέχρι τα 40. Πώς τα παίρνεις εσύ και κάνεις τσιμεντόστρωση;
Αναμόρφωση για καλλιτέχνες. Πάλι από χρήματα που δεν έχει ο προϋπολογισμός. Για καλλιτέχνες. Αμοιβές καλλιτεχνών.
Μετά, δεν καθίσατε να προσθέσετε, από την αρχή του έτους, ότι το 1,5% επί του προϋπολογισμού, βγαίνει περίπου στα 110 – 120.000 αν θυμάμαι καλά Αθλητικά και Πολιτιστικά. Οι αναμορφώσεις οι οποίες έχουμε κάνει έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το νούμερο. Δεν γίνεται να κάνω εγώ ούτε τον Ταμία, ούτε τον Αντιδήμαρχο, ούτε το Δήμαρχο. Πώς να ψηφίσω όταν δικαιούται 100 να δώσουμε και έχουμε δώσει 140; Πώς να το ψηφίσω;
Γιατί σας είπα την προηγούμενη φορά, το ψήφισα. Θα μας έρχονται πίσω από την Περιφέρεια, έρχονται πίσω οι αποφάσεις, δεν μας ενημερώνετε, άλλο που τις παίρνουμε από αλλού εμείς, αλλά δεν είναι για να ψηφίζουμε τέτοια πράγματα. Οι απορριπτικές από τα Δημοτικά Συμβούλια. Πόσες έχουν έρθει; Δεν μου δώσατε καμία. Αποφάσεις που έχουν έρθει σαν αυτήν που διαβάσατε προηγουμένως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, σας παρακαλώ λίγο. Περιμένετε να απαντήσουν. Σας παρακαλώ κύριε Μπήτο. Έχετε πάρει οι επικεφαλείς των παρατάξεων μία αλληλογραφία από το Δήμαρχο, για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου και τις δημοτικές παρατάξεις. Απευθυνθείτε σε εμένα με ρητή αίτηση να σας ενημερώσω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι τα καθήκοντά μου. Πρέπει να σας ενημερώνω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επίτρεψέ μου όμως. Με αυτό το έγγραφο που απέστειλε ο Δήμαρχος, για να απευθύνουμε σε εσάς, για να παίρνουμε απάντηση μετά από δύο μήνες που λέει το έγγραφο, δεν χρειάζεται. Θα έχουν περάσει εφτά συμβούλια. Αυτό λέει. Όταν λοιπόν κοινοποιείται έγγραφο να απευθύνουμε με αίτηση, είτε προς τους Αντιδημάρχους, να μου απαντούν μετά από δύο μήνες, μα δεν θα σας κάνω καμία αίτηση, διότι εμείς τα θέλουμε στο πενθήμερο. Αυτή είναι η διαφορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία από τον Κανονισμό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ποια διαδικασία κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, κύριε Μπήτο. Να σας διαβάσω τον κανονισμό. Το άρθρο 12. Λειτουργία δημοτικών παρατάξεων.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μου επιτρέπεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εμένα αυτό το έγγραφο μου λέει, μετά από ένα, δυο μήνες να παίρνω… Να μην κάνω καθόλου αίτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων συνεργάζονται με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και το Δήμαρχο, προκειμένου να διευκολύνεται η λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, με ενημερώσεις και παροχή συγκεκριμένων στοιχείων από τις υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης ο Δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες που ζητούν οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, από τον ίδιο ή την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, εντός μηνός.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μπράβο, μην συνεχίζετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για την ανταποδοτικότητα. Μα ήρθατε σε εμένα και δεν σας διευκόλυνα;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα αφού μου στείλατε έγγραφο με υπογραφή Δήμαρχος σε ένα, δύο μήνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι και δυο μήνες. Σε ένα μήνα δεν το πήρατε κύριε Κρητικέ εσείς;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τι μου λέτε τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα εδώ σας διάβασα τον Κανονισμό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ακούστε με λίγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αργότερο ένα μήνα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Ράμμο δεν το πήρατε εσείς; Λοιπόν δεν μπορεί να φαίνεται έγγραφο επίσημο 18 Αυγούστου, και μετά ένα, δύο μήνες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν λέει δύο μήνες. Εντός του μηνός το αργότερο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ένα μήνα. Μα το συμβούλιο γίνεται κάθε 5 ημέρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αργότερο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα τώρα αν θέλετε να δικαιολογηθείτε, να δικαιολογηθείτε. Κανένα πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή σας στερήσαμε την πληροφόρηση; Ζητήσατε κάτι και δεν σας το δώσαμε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ούτε εσύ μου έστειλες χαρτί, κύριε Καρατζίκο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ο Κανονισμός λέει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τι λέει ο Κανονισμός;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τέλος πάντων, εγώ το ξεπερνάω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, τη δεχόμαστε αυτή την επισήμανση.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Έτσι. Μείνετε στην λέξη επισήμανση, να συμφωνήσουμε, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μετά, καταργούνται κάποια έργα από άλλες Κοινότητες, τις οποίες σήμερα ο κύριος Δήμαρχος διόρθωσε. Μα και η εσωτερική οδοποιία Μακρακώμης, την οποία λέτε ότι πήραμε λεφτά από εκεί δεν έχει ΣΑΤΑ. Έτσι είναι τα πράγματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το ξέρω ότι δεν έχει ΣΑΤΑ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μιλάμε για μία εικονικότητα που τώρα παίρνουμε από εικονικούς κωδικούς χρήματα για να κάνουμε εικονικά έργα. Προσέξτε όμως τι λέω. Θα το πω αργά για να καταγραφεί. Οι αναμορφώσεις που κάναμε και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί, ο προϋπολογισμός του 2012 δεν θα μπορέσει να κλείσει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η Οικονομική Υπηρεσία λέει το αντίθετο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Η Οικονομική Υπηρεσία λέει το αντίθετο, γι’ αυτό και έρχονται όλα πίσω. Ακούστε καμιά φορά. Τα έξοδα θα είναι περισσότερα και τα έσοδα λιγότερα κύριε Δήμαρχε και το γνωρίζετε ότι θα είναι. Αφού το γνωρίζετε, είστε στα Υπουργεία, δεν το γνωρίζετε;
Δικαιούμασταν 1.000.000 ΣΑΤΑ, και πήραμε 225.000. Έχουμε εκτελέσει 400 και έχουμε και αναμορφώσεις άλλα 300. Πότε θα ‘ρθούν αυτά μέχρι 31/12; Μα δεν θα ‘ρθουν. Τι αναμορφώσεις κάνουμε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μισό λεπτό. Μιλάτε για νέα έργα. Δεν υπάρχουν νέα έργα. Ποια νέα έργα; Μικροπαρεμβάσεις είναι. Μιλάμε για μικρά ποσά 5.000 και 7.000€…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι; Εδώ που κλείνει η αναμόρφωση, που λέει Σκούρας, πείτε μου ποιο είναι το αποθεματικό του Δήμου που μένει; Τι χρήματα έχουμε ανταποδοτικά και τι χρήματα από ΣΑΤΑ; Δεν ξέρω εγώ ότι αυτά παίρνονται από ανταποδοτικά για να γίνουν τσιμεντοστρώσεις και ότι απαγορεύεται; Αλλά δεν θέλω να το χοντρύνω. Πού είναι ο αποθεματικό του Δήμου Μακρακώμης; Πείτε μου. Ορίστε. Εισήγηση υπάρχει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν υπάρχει εισήγηση αλλά μπορούμε αύριο…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι αύριο. Όταν έχεις εισήγηση και είναι μείον 100.000 το αποθεματικό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Πάντα υπάρχει. Πουν’ το;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει αποθεματικό αλλά δεν το θυμάμαι τώρα
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ δεν είπα ότι δεν έχει. Η εισήγηση πού είναι; Να λέει ότι πήραμε τόσα τόσα… Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν βγήκαν τα νούμερα. Θα το δείτε αυτό και την Πέμπτη στον ισολογισμό του τριμήνου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να πω από πού θα παρθούν λεφτά και από πού δεν θα παρθούν. Και ούτε μπορώ να τα παρακολουθήσω εγώ αυτά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Δήμαρχε δεν θα καθίσετε να γράψετε εσείς. Ασφαλώς όχι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Υποτίθεται ότι η Οικονομική Υπηρεσία, εκτός του ότι πρέπει να με ενημερώνει, πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Δήμαρχε δεν σας είπα «Γιατί εσύ δεν το έφτιαξες;». Ούτε θα το ακούσετε από εμένα. Δεν είναι ο ρόλος του Δημάρχου. Σας το έχω ξαναπεί, έχω περάσει από την καρέκλα αυτή. Δεν σας αφήνω καμία μομφή. Εσείς θα καθίσετε να γράψετε το αποθεματικό; Όχι. Αλλά η εισήγηση χωρίς το αποθεματικό, είναι δυνατόν… Ορίστε, εγώ θα πω για το φίλο μου τον Μπήτο. Ξέρετε εσείς αν έχει αποθεματικό; Πώς θα το ψηφίσετε; Πού είναι; Για δείξτε μου στην εισήγηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, να κάνω μία πρόταση; Επειδή το θέμα δεν μπορούσα να μην το βάλω να συζητηθεί, επειδή είναι αίτημα του Δημάρχου, προτείνω την αναβολή για να έρθει τεκμηριωμένη εισήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία.
Διότι αυτά που λέει ο κύριος Τζιβελέκας κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς έτσι είναι και θα βρεθούμε για παράβαση καθήκοντος την επόμενη φορά, διότι δεν θα έχουμε χρήματα. Θα πάρουμε από τα ανταποδοτικά και απαγορεύεται από τα ανταποδοτικά διότι οι εισροή χρήματος ήταν μόνο από ΣΑΤΑ 225.000. Έχουμε πρόβλημα.
Ενημερώνω το Σώμα, αν χρειαστεί να μπει και έκτακτο, μόνο αυτό το θέμα. Θα πρέπει η εισήγηση να είναι ολοκληρωμένη για να καλυφθείτε και εσείς, για να λειτουργήσει ο Δήμος. Διότι αυτές οι προχειρότητες, τώρα εδώ με τρία χαρτιά που φέρνει η Υπηρεσία… Ορίστε έχω εδώ τρία χαρτιά. Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι η Υπηρεσία.
Να το βάλουμε και έκτακτο θέμα, επειδή επιβάλλεται να λειτουργήσει ο Δήμος. Αλλά να είμαστε σύννομοι. Γιατί ο Δήμαρχος δεν μπορεί να λειτουργήσει άμα δεν το ψηφίσουμε εμείς το θέμα, αλλά και η Υπηρεσία πρέπει να δουλέψει. Πρέπει να δουλέψει σοβαρά δηλαδή, να καθίσει να σκεφτεί. Πρέπει να καθίσει να σκεφτεί, γιατί θα μας το απορρίψουν. Με το να ψηφίζουμε κωδικούς θα γίνεται εκροή από τα ανταποδοτικά και στο τέλος θα έχουμε πρόβλημα. Αν δηλαδή δεν μας δώσει άλλη ΣΑΤΑ το Υπουργείο θα πάμε όλοι για παράβαση καθήκοντος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ δεν έχω πρόβλημα, είστε η πλειοψηφία, μπορείτε να ψηφίσετε. Είπα να βοηθήσω. Θα διαβάσω μόνο μία αναμόρφωση Αντιδήμαρχε για να καταλάβεις τι λέω. Δεν είπα εγώ να μη λειτουργήσετε. Λειτουργήστε και πληρώστε μετά. Από αυτούς είμαι. Προσέξτε όμως τι λέω. Δεν υπήρχε.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπήτο. Σας παρακαλώ, κύριε Μπήτο. Γίνεται διάλογος; Σας παρακαλώ. Δημοσιεύεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τώρα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εάν θέλετε να κάνουμε ειδική συνεδρίαση για τον κάθε πρώην Δήμο ξεχωριστά, στη διάθεσή σας. Τώρα όμως μιλάμε για τον Καλλικράτειο Δήμο Μακρακώμης. Προσέξτε με λίγο. Ακούστε με λίγο. Δημιουργείται νέος κωδικός τάδε, τάδε, τάδε, με τίτλο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάστε συγκεκριμένα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δημιουργείται νέος κωδικός 306262002, με τίτλο «Επισκευή Εγκαταστάσεων Λουτρών Τ.Κ. Αρχανίου», με ποσό 5.000,01. Δημιουργείται νέος κωδικός αριθμού 306262003, με τίτλο «Επισκευή εγκαταστάσεων Λουτρών Τ.Κ. Κυριακοχωρίου», με ποσό 6.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά 11.000,01 μεταφέρονται, μέσω αποθεματικού και από τον κωδικό 307322001 με τίτλο «Στατική ενίσχυση πέτρινου γεφυριού Τ.Κ. Μαυρίλου».
Εσείς κύριε Αντιδήμαρχε έχετε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αυτό το έργο από τον ΘΗΣΕΑ. ΘΗΣΕΑΣ δεν υπάρχει. Πώς μεταφέρεις λεφτά από εκεί που δεν υπάρχουν;
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι αυτά που έχουν δημοπρατηθεί. Αυτό δεν υπάρχει, δεν το έχεις γραμμένο, έχει απορριφθεί. Παίρνεις λοιπόν λεφτά εσύ να φτιάξεις αυτό. Δεν θα μπορέσεις να το πληρώσεις. Αυτό εξηγούμε. Αν είναι από έργα που υπάρχουν, να το βάλουμε. Όχι τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και χρωστάμε. Μιλάμε για καινούρια. Εντάσσονται; Αυτό είναι. Αυτό προσπαθώ να σου πω. Θες να το κάνουμε; Δεν λέω όχι. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι παράνομο. Έριξα ευθύνες στο Δήμαρχο εγώ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, επειδή είναι θέμα του Δημάρχου…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ δεν είπα γιατί ο Δήμαρχος έκανε αυτό. Είναι σαφές τι λέω κύριε Μπήτο. Λέω όμως ότι δεν μπορώ να συνυπογράψω αυτή την παρανομία. Αυτό εξηγώ. Τέτοιες μέσα έχει 50 και δεν θα μπορούν να πληρωθούν. Και θα σου έρθει τον Οκτώβρη το χαρτί του προϋπολογισμού μείον 500. Πού θα τα βρούμε; Πάλι πρόβλημα θα έχουμε, αυτό εξηγώ. Πώς να συνυπογράψω αυτό το πράγμα; Και μπορώ να διαβάσω, έχω σημειωμένα τα περισσότερα. Πώς να τα διαβάσω; Πώς να τα ψηφίσω; Πείτε μου. Μα εγώ να απολογηθώ, που δεν είναι η Οικονομική Υπηρεσία εδώ; Δηλαδή καθόμαστε, εντοπίζουμε και λέμε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, για να τελειώνουμε…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Θα μπορούσαμε άνετα να μιλήσω με το συνδυασμό μου, «Συνάδελφοι μη μιλήσετε, ας πούμε παρών και μετά να πορευτεί». Δεν κάναμε αυτό. Προστατεύουμε τους πάντες. Σε ό,τι μπορούμε. Και αντίθετα, από εσάς όπου κάνουμε λάθος εμείς. Αυτό προσπαθούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε όλοι μπροστά σας κάποιες εισηγήσεις. Επειδή ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει και ο Δήμαρχος πρέπει να του λυθούν τα χέρια να κάνει κάποιες πληρωμές, μήπως να σας πάρουμε τηλεφωνικώς να εγκριθεί το θέμα… Όχι όλη η εισήγηση, περιμένετε να πω, να τελειώσω την πρότασή μου. Αν από τις 20 ενότητες που έχει η τροποποίηση, πρέπει να πληρωθούνε οι οκτώ. Να σας πάρουμε τηλέφωνο, ποιες είναι οι οκτώ από την εισήγηση που έχετε για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμαρχος, για να το στείλουμε για έγκριση. Αν έχουμε 25 αλλαγές, πρέπει να πληρωθούν οι οκτώ περιπτώσεις. Γι’ αυτό.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, να το αναβάλουμε το θέμα. Να βάλουμε μόνο των ταμείων…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις εισφορές.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτό θα έλεγα κι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, για να προχωρήσουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όλα τα ταμεία 100.000 μας βγαίνουν Δήμαρχε, αν είδα καλά. Μπορεί και 120. Εν τω μεταξύ, θα ήθελα στην εισήγηση, από το 13 πάει στο 15. Ή έχει ξεφύγει κάποια αναμόρφωση ή είναι λάθος το νούμερο. Μήπως είναι η αναμόρφωση η καινούρια;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Από το 13 πάει στο 15. Έτσι έχω και εγώ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μπορεί να υπάρχει αναμόρφωση που να μην έχει γραφτεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει δίκιο έχετε και εγώ μπροστά μου αυτό το έγγραφο έχω.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν θέλω να μου δώσετε δίκιο. Θέλω να προλάβουμε αν έχει συμβεί κάτι.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, θα κάνουμε αυτό που λέει ο κύριος Δήμαρχος, θα ψηφίσουμε τα ταμεία, να αναβληθεί και θα φέρουμε την Οικονομική Υπηρεσία…Θέλει ο κύριος Ράμμος να κάνει κάποια πρόταση επί της αναβολής; Ναι, κύριε Ράμμο.
ΡΑΜΜΟΣ: Καταρχήν το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι έρχεται πρόταση για αναβολή από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος το έβαλε στην ημερήσια διάταξη και μας κάλεσε να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας απαντήσω;
ΡΑΜΜΟΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά.
ΡΑΜΜΟΣ: Τώρα μιλάω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΡΑΜΜΟΣ: Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Δεύτερον, με όλη αυτή τη συζήτηση, για το αν μπορεί από την ΣΑΤΑ και από τον ΘΗΣΕΑ, κλπ, κλπ, αποκρύπτεται το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας, ότι κάποια έργα που προφανώς είναι απαραίτητα δεν πρέπει να γίνουν, για να γίνουν κάποια άλλα που είναι περισσότερο απαραίτητα. Και αυτό είναι το μεγάλο το πρόβλημα. Ότι γίνεται με πρόχειρο τρόπο δεν χωρά αμφιβολία. Δεν ξέρω αν υπάρχει και θέμα λειτουργίας των υπηρεσιών. Προσπάθησα να κάνω μία αντιπαραβολή του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού με τις αιτούμενες αναμορφώσεις. Δεν βγαίνει άκρη.
Επί τη ευκαιρία και να απαντήσω και στο διάλογο γιατί προκλήθηκα να απαντήσω, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όλες τις απορριπτικές αποφάσεις. Δεν το κάνουμε θέμα. Και δεν το κάνουμε θέμα γιατί για μας το κύριο δεν είναι αν γίνεται με έξυπνο τρόπο και με σωστό τρόπο η διαχείριση ή με όχι τέτοιο τρόπο. Για μας το θέμα είναι τι εξυπηρετεί αυτή η διαχείριση. Αυτή είναι η απάντηση στο αν υπάρχει ενημέρωση για τις απορριπτικές αποφάσεις.
Ο καθένας αν θέλει να ψάξει να βρει, βεβαίως και είναι υποχρεωμένος. Η δημοτική αρχή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πάντες, οι υπηρεσίες, να ενημερώνουν όχι μόνο τους επικεφαλείς των παρατάξεων αλλά και τον κάθε Δημοτικό Σύμβουλο. Και εγώ θα έλεγα και τον κάθε δημότη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριε Ράμμο, επειδή είπαμε αναβολή του θέματος, προχωρήσατε πολύ και σταμάτησα τον κύριο Διαμαντή.
ΡΑΜΜΟΣ: Μια παρένθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώνετε.
ΡΑΜΜΟΣ: Επειδή προκλήθηκα, τώρα, με ρώτησε εκείνη τη στιγμή ο κύριος Τζιβελέκας, και είπα ότι θα απαντήσω όταν θα πάρω το λόγο. Τώρα πρέπει να απαντήσω; Απάντησα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό το θέμα δεν σας είπε τίποτα ο κύριος Τζιβελέκας.
ΡΑΜΜΟΣ: Γι’ αυτό το θέμα ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.
ΡΑΜΜΟΣ: Και είπα εκτός μικροφώνου ότι θα απαντήσω όταν θα πάρω το λόγο. Λοιπόν, την κλείνω την παρένθεση. Και επανέρχομαι στο θέμα της αναβολής. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αναβολή, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να συζητηθεί το θέμα. Και μην μου πείτε ότι αυτό είναι παράδοξο. Είναι μια πολύ μεγάλη δυσκολία και αντικατοπτρίζει το επίπεδο λειτουργίας του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι τούτο εδώ το όργανο γίνεται για να επικυρώνονται αποφάσεις.
Οι συζητήσεις γίνονται σε τριτεύοντα, τεταρτεύοντα θέματα και επίπεδα και όχι στο κύριο κατά τη γνώμη μας. Και να πούμε τώρα, ναι. Να αναβληθεί. Και να ‘ρθει την επόμενη φορά, και να συμπληρώνεται και με το αποθεματικό, που είναι ένα νούμερο που υπάρχει στα χαρτιά. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρετε όλοι σας. Είχα πει και την προηγούμενη φορά ότι από το φθινόπωρο και μετά και μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος να πληρώνει μισθούς. Ξέρουμε όλοι τι ακούγεται και που πάει το πράγμα. Και δίνουμε τώρα την μάχη των εντυπώσεων;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε, εντάξει, γίνατε σαφής. Να σας ενημερώσω γιατί το θέμα αναβάλλεται, επειδή ρίξατε ευθύνη στον Πρόεδρο, θα διαβάσω λίγο να ενημερώσω το σώμα.
«Ο Πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο Δήμαρχος.»
Γι’ αυτό το έβαλα. Επειδή γράφει προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χούντα. Εφόσον το ζητάει ο Δήμαρχος, εδώ θα πορευτεί. Το καταλάβατε γιατί μου ρίξατε ευθύνη γιατί ο Πρόεδρος έβαλε σην ημερήσια διάταξη και ο Πρόεδρος αναβάλλει. Είναι θέμα του Δημάρχου παρακαλώ. Και εφόσον είναι θέμα του Δημάρχου, εγώ μία πρόταση έκανα, για να διευκολύνω το σώμα. Διάβασα το νόμο. Δεν θέλω αιχμές.
ΡΑΜΜΟΣ: Καλά έκανες και το διάβασες. Ξεχνάς όμως την βασική αλήθεια, ότι είσαι Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, εκλεγμένος από την πλειοψηφία και αν όντως διαπίστωνες ότι υπάρχει πρόβλημα, θα έπρεπε να τον προστατέψεις. Και δεν το έκανες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είμαι ξεχωριστό όργανο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να καπελώσω άλλα τέσσερα όργανα. Σας παρακαλώ τώρα. Ο Δήμαρχος δεν απολογείται για εμένα, ούτε εγώ απολογούμαι για τον Δήμαρχο. Σαν συνεργάτες έχουμε συνεργασία. Και έχω και εγώ μπροστά μου τρεις προϋπολογισμούς, εδώ είναι οι συνάδελφοι, βλέπουν. Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι γεγονός ότι υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες στην Οικονομική Υπηρεσία. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις, υπάρχει πρόβλημα σοβαρότατο με τη ΣΑΤΑ. Μας είχαν πει να προγραμματίσουμε για 1.000.000, μας ήρθαν 225.000. Τώρα είναι γεγονός ότι παίρνουμε κάποια λεφτά, τα οποία είναι ονοματισμένα λεφτά, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και αλλιώς.
Πρέπει να πληρωθούν κάποιοι οι οποίοι μας πρόσφεραν την εργασία τους. Είναι άνθρωποι οι οποίοι μας πιέζουν κάθε ημέρα και δεν έχουν και περιθώρια να μας περιμένουν. Προσπαθούμε να καλύψουμε και τις δύο πλευρές. Τώρα εδώ όπου υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας και κινδυνεύουμε να πάμε και κατηγορούμενοι… Ας περιμένουνε και αυτοί λίγο. Τι να κάνουμε; Ας το αναβάλλουμε να το ψάξουμε, βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσατε; Το λόγο έχει ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, εγώ και ο κύριος Ράμμος αν θυμάμαι καλά, είμαστε από την αρχή κατά των αναμορφώσεων. Έπρεπε να περάσουν πέντε συνεδριάσεις για να καταλάβουμε τι είδους γονατογραφήματα ψηφίζαμε τόσον καιρό. Όταν για πρώτη φορά εξέφρασα την ένστασή μου για τις αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό, λοιδορήθηκα ότι δεν ξέρω, ότι είμαι καινούριος, ότι, ότι… Εγώ τα δέχομαι. Δεν ξέρω, και καινούριος είμαι, και δεν είναι λοιδορία, είναι τιμή μου που είμαι καινούριος και να προσπαθώ να μάθω.
Όμως έτσι που γίνονται οι αναμορφώσεις, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το Τεχνικό Πρόγραμμα, ούτε με τον προϋπολογισμό και δεν φαίνεται, επιμένω σε αυτό που είχα πει και τότε και καταψήφιζα τους προϋπολογισμούς, είναι έργα τα οποία έχουν γίνει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ορισμένα ναι. Είναι απλήρωτα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Παρελθόντα έτη;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, είναι κάποια έργα…
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είναι γραμμένα στον ισολογισμό; Αυτόν που καταθέσαμε και ψηφίσαμε. Στον ισολογισμό, όχι στον προϋπολογισμό. Στον ισολογισμό; Όχι όλα. Ε λοιπόν, τώρα. Ακόμα ακόμα και την τελευταία στιγμή λέμε ψέματα μεταξύ μας. Τίποτε άλλο. Δεν ψηφίζω την αναβολή. Να συζητηθεί. Μειοψηφία είμαι, μειοψηφία θα είμαι. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελική πρόταση. Ο Δήμαρχος προηγείται. Όχι για το θέμα αυτό. Για το θέμα. Ο Δήμαρχος να απαντήσει για το θέμα… Πείτε εσείς, τον λόγο σας τον παραχωρεί ο Δήμαρχος.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μία διόρθωση. Σε ότι αφορά το 7 Α και Β, είναι μία πρόταση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, έχω ιδία άποψη και εγώ και ο κύριος Μπήτος. Αναφέρομαι στο θέμα του Αρχανίου, υπάρχει ιστορικό από το 1937, είναι μέσα τα στοιχεία τα χημικά που έχει, ανάγεται στις τρεις μοναδικές πηγές όλου του κόσμου. Μία στην Γιουγκοσλαβία και μία στο Όρεγκον. Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από το Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγνώριση.
Υπάρχει φάκελος από τον κύριο Κρητικό και τους συνεργάτες του, στον πρώην Δήμο, και λείπουν δύο τοπογραφικά. Ένα από την έδρα, και ένα στην ευρύτερη περιοχή. Και πρέπει να τα κάνει σύντομα η Τεχνική Υπηρεσία, και να σχηματιστεί φάκελος για την αναγνώριση. Γιατί φαίνεται επισκευές και μόνο. Σας λέω, ότι πρέπει να γίνει και έχουμε σαν δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η πηγή μας δίνει 7 κυβικά την ώρα. Δεν μπορεί να παραμένει μέσα στο ρέμα, εκεί που είναι, είναι παλαιολιθικού τύπου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εντάξει, αφού το έχουμε αναβάλλει…
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Και ερχόμαστε στο Κυριακοχώρι. Στο Κυριακοχώρι, να μην κάνετε καμία παρέμβαση επί των κτισμάτων, αλλά αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, ξέρετε όλοι το ιστορικό για το πώς λειτουργούσε, ιδιαίτερα εσείς κύριε Πρόεδρε και οι κάτοικοι Αργυρίων και όλου του Ινάχου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αντί τα λεφτά να πάνε στις επισκευές των ήδη κτισμάτων, γεώτρηση με 100 ευρώ την μία, να μας δείξει το δυναμικό της πηγής και αν βρούμε νερό να την αξιοποιήσουμε δεόντως. Αυτή είναι η πρόταση. Φέρτε τα, εμείς τα ψηφίζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό αφορά την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης. Ναι στην αναμόρφωση. Ωραία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να κλείσω σε 30 δεύτερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, σας ακούμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γιατί είπα ότι δεν πρόκειται να αφήσω τίποτα που να μην απαντήσω. Και ως προς τον κύριο Ράμμο και ως προς τον κύριο Διαμαντή. Εμείς κύριοι, προτείνουμε την αναβολή, όχι γι’ αυτά που είπατε εσείς. Έργα και χρωστάμε και θα χρωστάμε. Θα ελεγχθούν και θα πληρωθούν. Αυτό είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ελάτε να δείτε πως γίνονται τα έργα. Ναι θα λέμε. Τι πρέπει να κάνουμε όμως; Να υπάρχουν τα λεφτά και να προστατεύουμε. Αυτή είναι η διαφορά μας εμάς. Για να γίνει κατανοητό. Γιατί το λέμε και το ξαναλέμε και το ξαναλέμε, ένα χρόνο. Δεν θα βάλουμε κανέναν Δήμαρχο και κανέναν Αντιδήμαρχο μέσα στο μπουκάλι και να τους κλείσουμε και την βάνα από πάνω, να τον ελέγχουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό προτείνω την αναβολή, αλλά τα χρήματα που χρειάζονται όπως είπαμε για ΙΚΑ που είναι μέσα και για άλλες υπηρεσίες, να ψηφιστούν σήμερα, να διορθωθούν οι κωδικοί και να ‘ρθούν σωστά στο επόμενο. Αυτή είναι η πρόταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό ας ακούσουμε την τελική πρόταση του Δημάρχου. Για να γίνει η ψηφοφορία. Κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Τελειώνουμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η πρόταση είναι συγκεκριμένη, ό,τι έχει σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι οι τελευταίες αναμορφώσεις, είναι από το 22. Μέχρι το τέλος. Τώρα σε σχέση με τις αναμορφώσεις. Ο κύριος Διαμαντής είναι αντίθετος με τις αναμορφώσεις όπως λέει από την αρχή, χωρίς να ξέρει τι θα ακολουθήσει και τι δεν θα ακολουθήσει. Μπορεί να ρίξει μια ματιά αυτός και να μας πει αυτός τι να πληρώσουμε και τι να μην πληρώσουμε; Και αν μπορούσαμε να το έχουμε προβλέψει; Μπορείτε να μας το πείτε αυτό;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εάν η εισήγησή σας ήταν συγκεκριμένη για κάθε έργο, πότε έχει γίνει, εάν ήταν γραμμένο στον ισολογισμό, εάν υπάρχει στον προϋπολογισμό και αν το έργο για το οποίο παίρνουμε τα λεφτά για ποιόν λόγο δεν γίνεται, ναι θα τα ψήφιζα. Αλλά να ήταν πλήρης η περιγραφή. Τίποτε άλλο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Διαμαντή, όταν αναμόρφωση δεν υπάρχει περιγραφή. Εν πάση περιπτώσει, αν σε κάποιο από αυτά είχατε κάποια αμφιβολία, εγώ έχω γράψει δίπλα τι αφορά το καθένα, για να ξέρω, για να είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πρόταση λοιπόν γίνεται δεκτή, κατά πλειοψηφία. Ο κύριος Ράμμος έχει αντίρρηση και ο κύριος Διαμαντής για την αναβολή. Οι υπόλοιποι συμφωνείτε με την εισήγηση την τελική του Δημάρχου, για τα ταμεία μόνο να καταγραφεί η αναμόρφωση και τα υπόλοιπα να τεθούν σε αναβολή.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν τον ενδιαφέρει τον κάθε ένα που έχει προσφέρει υπηρεσίες εδώ σε εμάς και τον καθυστερούμε για ένα μήνα σχεδόν πίσω, αν εμείς τα παίρνουμε τα λεφτά από τον τάδε κωδικό ή από τον άλλον. Έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε τρόπο να τον πληρώσουμε. Τα λεφτά τα χρωστάμε. Το έργο έχει γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διάλειμμα δέκα λεπτά.


ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση και παραλαβή τεχνικής μελέτης του έργου «Σύνδεση παροχών αποχέτευσης Σπερχειάδας».

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση και παραλαβή τεχνικής μελέτης του έργου «Προμελέτη κατασκευής μικρού φράγματος στη θέση Λιβάδια του Τοπικής Κοινότητας Τσούκας».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος έχει το λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι παραλαβή μελέτης «Σύνδεση παροχών αποχέτευσης Σπερχειάδας».Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 10.388. Έχω από την Υπηρεσία βεβαίωση καλής εκτέλεσης, δεν υπάρχει κάτι άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 4ο θέμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το 4ο θέμα είναι, υπάρχει 2η, τώρα είναι στις εγκρίσεις η 1η αλλά είναι από το 5ο θέμα και θα τα εγκρίνουμε και τα 2 μαζί. Αυτό αφορά μια προμελέτη για την κατασκευή μικρού φράγματος στη θέση Λιβάδια, στην τοπική κοινότητα Τσούκας. Είναι μια μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ποσό είναι 5.000.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μισό λεπτό. Ποιος θέλει να κάνει ερώτηση; Κύριε Τζιβελέκα, θέλετε να κάνετε ερώτηση;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κρητικέ, κύριος Ράμμος.
ΡΑΜΜΟΣ: Ναι, πότε ανατέθηκε αυτή η μελέτη και πόσο στοίχισε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτή η μελέτη είναι 5.000…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Παροχές Σπερχειάδας και Τσούκας, είναι έργα του 2009 και 2010. Η σύμβαση στη Μακρακώμη έγινε 17/6 και η Σπερχειάδα είναι… Ακριβώς, ναι με ανανέωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ράμμο καλυφθήκατε; Άλλος συνάδερφος θέλει να κάνει ερώτηση για τις συγκεκριμένες μελέτες; Ναι κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μόνο μία επισήμανση και συσχετισμό δαπανών. Εδώ αναφέρεται για κάποιες μελέτες στο τέλος, τις οποίες προϋπολογίζει 708.430,80 για ένα φράγμα το οποίο είναι 20 μέτρα ύψος εν αντιθέσει με ένα φράγμα 41 μέτρων που αυτές τις προμελέτες μπορεί να τις κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτά να τα έχετε υπόψη σας. Το ξέρω, για αυτό λέω αν είναι δυνατόν να υπάρχει ανακρίβεια ως προς τις τιμές; Το ένα είναι μικρότερο το φράγμα, είναι 20 μέτρα, το άλλο και με δυνατότητα το φράγμα του Ινάχου στα 10.000.000 κυβικά νερό και με μελέτες των 450.000 όχι αυτών 708.430,80, που μας λέει εδώ ο μελετητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλη διευκρινιστική ερώτηση; Κύριε Φαρρή.
ΦΑΡΡΗΣ: Εγώ θέλω να εκφράσω μια γενική πρακτική…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ λίγο ο κύριος Φαρρής έχει το λόγο.
ΦΑΡΡΗΣ: Για την έγκριση παραλαβής μελέτης πρέπει να, αυτονόητα να εξηγούμε και το στόχο, τι στόχο έχει και αν αυτό το έργο θα είναι υλοποιήσιμο. Όχι απλά να αποδεχόμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδερφος από την πλειοψηφία; Κύριε Φύκα τι αντιρρήσεις έχετε;
ΦΥΚΑΣ: Έχω αντιρρήσεις με το θέμα, τι εγκρίνεται;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας άκουσα.
ΦΥΚΑΣ: Λέω εγκρίνεται, τι εγκρίνεται;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παραλαβή μελέτης.
ΦΥΚΑΣ: Ναι, πώς εγκρίνεται δηλαδή; Δεν ψηφίζει κανένας και εγκρίνεται μόνο; Επειδή λέει ναι η αντιπολίτευση εγκρίνεται;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τζιβελέκας εξέφρασε την προσωπική του άποψη, για αυτό ρωτάμε εδώ πέρα.
ΦΥΚΑΣ: Όχι, το «εγκρίνεται» δεν είναι προσωπική άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί της πρότασης και επί της εισήγησης του κυρίου Δημάρχου, ποιος διαφωνεί; Όποιος διαφωνεί να σηκώσει το χέρι. Γράψτε ομόφωνα. Προχωράμε. Το 4 και το 5 ομόφωνα. Προχωράμε στο επόμενο θέμα. Κανένας, κανένας δεν διαφώνησε.


ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τοπικού Διαμερίσματος Γαρδικίου».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής ο προϋπολογισμός μαζί με το ΦΠΑ είναι 70.344,86. Αυτά είναι έργα του 2008.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Ράμμος, έχει την μόνιμη άποψη ότι πρέπει να παρίσταται η μηχανικός της Υπηρεσίας για να παραλαμβάνει. Γράψτε κατά ο κύριος Λάμπρου. Κύριε Ράμμο συμφωνείτε εσείς;
ΡΑΜΜΟΣ: Έχουμε πει τη θέση μας γι’ αυτά τα ζητήματα, και αυτή παραμένει. Η αποτύπωση του έργου είναι εντελώς γραφειοκρατική είναι στην ίδια δηλαδή αντίληψη με του συνάδερφου, του κύριου Λάμπρου. Με την αίρεση της ευθύνης που παίρνουν οι συγκεκριμένοι που υπογράφουν, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ούτε ναι ούτε όχι. Λευκό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σεβαστό κατά δύο, κατά τα υπόλοιπα υπέρ. Δεν υπάρχει τέτοιο στον νόμο, υπέρ ή κατά υπάρχει. Τώρα εφαρμόζω τον κανονισμό γιατί είμαι Ζαγοριαννάκος.


ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Εσωτερική οδοποιία Τοπικού Διαμερίσματος Σπερχειάδας».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει προϋπολογισμό 355.200, είναι από πιστώσεις ΘΗΣΕΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος συνάδελφος διαφωνεί; Εσείς διαφωνείτε ως συνήθως. Και ο κύριος Ράμμος. Ισχύει το ίδιο λοιπόν. Πρέπει να γραφτεί στα πρακτικά 2 κατά, τα υπόλοιπα υπέρ.


ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Α.Π.Ε. του έργου «Ανάπλαση Πάρκου Μεγάλης Κάψης».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι έγκριση δεύτερου ανακεφαλαιωτικού πίνακα, είναι έργο του πρώην Δήμου Αγίου Γεωργίου, αφορά την Μεγάλη Κάψη 78.000 μαζί με το ΦΠΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ίδιο στην ψηφοφορία, να γραφτεί δυο κατά.


ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Σπερχειάδας».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει προϋπολογισμό 120.104,03 είναι οι πιστώσεις από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν έχω κάτι άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφορά το δρόμο τον περιφερειακό στον Άγιο Σώστη, την άσφαλτο, έτσι κύριε Τζιβελέκα;
Έπ’ αυτού του θέματος, υπάρχει άλλος συνάδερφος που διαφωνεί πλην των κυρίων Ράμμου και Λάμπρου; Εντάξει προχωράμε. Να γραφτεί στα πρακτικά.


ΘΕΜΑ 10ο: Περί εγκρίσεως του 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα (τακτοποιητικός) του έργου «Δίκτυο ύδρευσης Τοπικών Διαμερισμάτων».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι έργο ΘΗΣΕΑΣ, αφορά τον πρώην Δήμο Μακρακώμης, προϋπολογισμός 375.000 μαζί με το ΦΠΑ, η έκπτωση ήταν 44,18%,.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ψηφοφορία. Γράψτε δύο κατά, ναι.


ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Αποχετευτικό δίκτυο Σπερχειάδας – Μακρακώμης».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος εισηγητής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 77.875,76 μαζί με το ΦΠΑ είναι από έσοδα του Δήμου, ιδίους πόρους δηλαδή.


ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Ολοκλήρωση αποχέτευσης έδρας Δήμου Σπερχειάδας».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προϋπολογισμός 177.718,76. Τίποτα άλλο δεν έχει, ΘΗΣΕΑΣ είναι.


ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Επέκταση Δημοτικού Καταστήματος οικισμού Διλόφου, Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Σώστη».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προϋπολογισμός 87.334,45. Πιστώσεις Θησέας, ανάδοχος Χαλβαζτής-Μπαρτσώκας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις της Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη γείωση και σε ό,τι αφορά το βόθρο. Επειδή το κατάστημα βγήκε στη δημοπρασία για εκμετάλλευση έχουν γίνει αυτά; Η γείωση έχει γίνει;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είναι προσωρινή παραλαβή. Δηλαδή αυτές οι παρατηρήσεις θα τις φτιάξει θέλει δε θέλει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, είναι κάτι που πρέπει να γίνει γιατί το βγάλαμε σε δημοπρασία.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Ναι αλλά αυτό δόθηκε σε εκμετάλλευση. Και αν θα γίνει κάποιο ατύχημα, αυτοί οι οποίοι προσυπογράφουν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακόμα δεν προχώρησαν. Καλή παρατήρηση, προχωράμε.


ΘΕΜΑ 14ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Εσωτερική Οδοποιία Τοπικού Διαμερίσματος Καλλιθέας».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έγινε πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου «Εσωτερική Οδοποιία Τοπικού Διαμερίσματος Καλλιθέας». Προϋπολογισμός 19.314, είναι από ΣΑΤΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί του θέματος; Προχωράμε.


ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Σπερχειάδας».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Σπερχειάδας». Προϋπολογισμός 255.717,53 είναι από τον ΟΣΚ πίστωση.


ΘΕΜΑ 16ο: Ορισμός μηχανικού για την παραλαβή έργων έως το ποσό 5.869,40 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Π.Δ. 171/87 τις σχετικές οδηγίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μέχρι την σύσταση οργανωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, απαιτείται να οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, μηχανικός για την παραλαβή μικρών έργων μέχρι ποσού 5.869,40 χωρίς το ΦΠΑ. Προτείνουμε για τη Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδας την Παταριά Λίτσα, για την Δημοτική Ενότητα Μακρακώμης Λαγού Σταματία, Δημοτική Ενότητα Άγιου Γεωργίου Παλιούρας Ευθύμιος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί της εισήγησης, ναι κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ασφαλώς και εγκρίνεται, απλώς θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι το είχα αναφέρει το Μάρτιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Λάμπρου είναι εδώ για να μην βάλω μηχανικό τώρα, πιστεύω να σας αρέσει αυτή η πρόταση.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μου αρέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιβάλλεται. Ο κύριος Ράμμος επί του συγκεκριμένου θέματος;
ΡΑΜΜΟΣ: Ναι, συμφωνώ. Θα θέσω όμως το εξής ερώτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, να τοποθετηθεί ο κύριος συνάδερφος.
ΡΑΜΜΟΣ: Και αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία θα είναι οι συγκεκριμένοι που προτείνονται. Σε αυτά τα έργα που γίνονται υποτίθεται για να πληρωθούν άλλα, τι θα γίνεται;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, προχωράμε, ομόφωνα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Βέβαια εγώ θα απαντήσω. Επαναλαμβάνω και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι έχουν υποχρεώσεις και η δημοτική η σημερινή δημοτική αρχή θα αφήσει. Εάν θέλετε να δουλέψουμε για το Δήμο ελάτε να τα ελέγξουμε να δούμε αν έχουν γίνει. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.


ΘΕΜΑ 17ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του αιτήματος Μαρινάκη Νικολάου του Παναγιώτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Κανέλλος Βασίλειος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Υποβλήθηκε αίτηση στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από τον κύριο Μαρινάκη Νικόλαο, για λήψη απόφασης από το Δ.Σ. ότι η ιδιοκτησία του στην Τοπική Κοινότητα Μάκρης, βρίσκεται εντός ορίων οικισμού. Εισηγούμαι τη λήψη σχετικής απόφασης. Υπάρχει απόφαση του τοπικού, ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δοθείσης της ευκαιρίας να ρωτήσω αν η ορκομωσία του τρίτου συμβούλου της Μάκρης έχει πραγματοποιηθεί. Έχει γίνει; Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος υπάρχει συνάδερφος που θέλει να διατυπώσει κάποια διαφορετική άποψη επί του θέματος; Ομόφωνα.


ΘΕΜΑ 18ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του αιτήματος Τσιλιμάγκου Αλεξάνδρας του Ιωάννη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Παρόμοιο αίτημα της κυρίας Τσιλιμάγκου Αλεξάνδρας από την Τοπική Κοινότητα Παλαιοβράχας. Να εκδώσει απόφαση το Δ.Σ. ότι η ιδιοκτησία της στην Παλαιοβράχα βρίσκεται εντός ορίων οικισμού και ότι δεν θίγεται από δημοτικά συμφέροντα. Υπάρχει βεβαίωση της Προέδρου της κοινότητας Παλαιοβράχας και παρακαλώ να γίνει αποδεκτό το αίτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποιος συνάδερφος; Ναι κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είχανε έρθει αρκετά τέτοια θέματα και είχαμε προτείνει…Δεν μπορώ να τον ψηφίσω για ποιο λόγο; Διότι οι βεβαιώσεις που λένε, δεν θίγει δημοτικά συμφέροντα καίτοι δεν προβλέπεται από τον κώδικα, κύριε Καρατζίκο μην τον ανοίγετε, προβλέπει βεβαίωση Προέδρου, το γνωρίζω, το είχαμε αναφέρει πριν κάποιους μήνες να υπάρχει Τοπικού Συμβουλίου διότι κατά το παρελθόν γνωρίζετε και εσείς και εγώ έρχονται εδώ με αποφάσεις του Προέδρου τις συγκρίνουμε και μετά πάμε στα δικαστήρια. Ενώ όταν αποφασίζουν τα τριμελή και τα πενταμελή και υπάρχει ομόφωνο σημαίνει ότι είναι 100% σωστό. Όπου υπάρχει διαφωνία το εξετάζουμε. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν και είχατε συμφωνήσει καίτοι δεν το προβλέπει ο κώδικας, μην την διαβάζετε κύριε Καρατζίκο σας το είπα, είναι καλό να έρθουν τοπικές αποφάσεις και γι’ αυτό το λόγο δεν θα το ψηφίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην το ψηφίζετε. Να διαβάσω τι λέει ο νόμος; Σας παρακαλώ κύριε Δήμαρχε. «Αρμοδιότητες εκπρόσωπου Τοπικής Κοινότητας του άρθρου 82, Καλλικράτης».
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Το ανέφερα εγώ. Δεν σου είπα τι λέει ο νόμος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της Τοπικής Κοινότητας. Τέλος. Δεν θα συζητήσουμε παραπάνω πράγματα. Τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ψηφοφορία το θέμα. Δεν μπορώ να βγάλω εγώ όργανα παραπανίσια που δεν προβλέπει ο νόμος. Άρα κατά πλειοψηφία. Άλλος συνάδελφος που ενίσταται;
Ο κύριος Τζιβελέκας και η παράταξη να σηκώσει τα χέρια. Άλλος συνάδερφος; Γράψτε Κοντογιώργος, κυρία Μίχου και ο κύριος Τζιβελέκας.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είπατε ότι συμφωνείτε. Κύριε Μέρα δεν πάμε έτσι. Είναι ονομαστική ψηφοφορία με τον νόμο. Επειδή οι γραμματείς έχουν κατάσταση με τα ονόματα, γράφουν. Τουλάχιστον να διευκολύνουμε αυτούς που διαφωνούνε, όταν οι άλλοι είναι υπέρ γράφουν. Να διευκολύνουμε γιατί είναι ονομαστική η ψηφοφορία κατά θέμα και κατά άτομο.


ΘΕΜΑ 19ο: Κατάργηση τραπεζικών λογαριασμών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος εισηγητής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Υπάρχουν κάποιοι λογαριασμοί οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν γιατί έχουν εκλείψει λόγοι. Είναι ο λογαριασμός Παιδικού Σταθμού Μακρακώμης να μην διαβάσω τον αριθμό λογαριασμού, του Παιδικού Σταθμού Σπερχειάδας, Πνευματικού Κέντρου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γράψτε ομόφωνα.


ΘΕΜΑ 20ο: Τροποποίηση της αριθμ. 155/11 απόφασης του Δ.Σ. περί δωρεάν παραχώρησης κτιρίου για την στέγαση του Α.Τ. Μακρακώμης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όπως είχαμε δεσμευτεί στο προηγούμενο συμβούλιο είχαμε πει να κάνουμε πενταετή μιας και επιμένει η αστυνομία και ζητάει πενταετή παραχώρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο που θα υπογράψετε χρησιδάνειο, έτσι γίνεται. Ο δικηγόρος με τον εκπρόσωπο. Θα κοινοποιηθεί η απόφαση στην αστυνομία και να εγκριθεί κατά το νόμο.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει έχετε τη γνώμη σας. Σεβαστή. Ναι, ναι, πείτε.
ΡΑΜΜΟΣ: Από τη στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια για να εξοπλίζονται οι μονάδες που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για το δίκιο τους, τη στιγμή που το κράτος ετσιθελικά κρατάει χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που λέτε εσείς, Διοίκηση λέμε εμείς και θα το επαναλαμβάνουμε πάντα, νομίζουμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι σαν να αποδέχονται την επίσημη αυτή πολιτική που περιέγραψα πριν. Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε για την παρατήρησή σας, αλλά για να ενημερώσω το σώμα και εγώ. Να πάρω το λόγο. Είναι παλιός νόμος από το ‘95. Αφορά τον Αστικό Κώδικα και εδώ είναι ο δικηγόρος, για τα χρησιδάνεια. Δηλαδή άμα ο Δήμος έχει χώρους, μπορεί να κάνει δωρεάν παραχώρηση είτε στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είτε στο δημόσιο, είτε σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν έχει καμία σχέση, δεν προέκυψε σήμερα ο νόμος αυτός. Είναι παλιός. Ο κύριος νομικός να ενημερώσει λίγο το σώμα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Λοιπόν επί της ψηφοφορίας, θέλετε κάτι;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εάν θεωρεί ο κύριος Ράμμος, ότι έτσι εξυπηρετεί το συμφέρον των δημοτών… Εάν αποφασίσει παράδειγμα η διοίκηση της αστυνομίας να αποσύρει το αστυνομικό τμήμα, θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών; Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, κατά της απόφασης είναι ο κύριος Διαμαντής και ο κύριος Ράμμος πιστεύω, οι άλλοι είναι σύμφωνοι. Ναι κύριε Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όταν είχε γίνει η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα είχα εκφράσει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστά.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Η άποψη ήταν ότι ένα Δημοτικό κατάστημα το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί για να είναι Δημοτικό κατάστημα, παραχωρείται για να γίνει αστυνομικό τμήμα, που σημαίνει ότι έχει μια σειρά από εργασίες που πρέπει να γίνουνε. Κάναμε την παραχώρηση χωρίς να ρωτήσουμε την αστυνομία πόσο χώρο θέλει. Δεν μας είπε κάποιος κάτι και έστειλε ένα χαρτί, δυο γραμμές, ο Διοικητής της αστυνομίας και εμείς πήγαμε και του δώσαμε ένα κτίριο. Δεν ρωτήσαμε πόσα τετραγωνικά μέτρα θέλεις, τι χώρους θέλεις, τι προσβάσεις πρέπει να έχει, και τι θα κάνει. Και τέλος πάντων εάν θα χρειαστούμε εμείς αυτό το κατάστημα σε κάποιο μελλοντικό χρόνο, τι θα κάνουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό προβλέπεται στο 817 Γ, το χρησιδάνειο δηλαδή. Γι’ αυτό είπα να το αναπτύξει το θέμα ο νομικός. Όποια ώρα του ζητηθεί από τον Δήμο θα του παραδώσει.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας ή όχι, σαφώς και είναι, δεν είμαι αντίθετος, να παραχωρηθεί χώρος στο αστυνομικό τμήμα. Και το είπα και την προηγούμενη φορά, να παραχωρηθεί ο χώρος που χρειάζεται. Να μας πει πόσο χώρο χρειάζεται. Αυτό είχα πει, ήμουνα ξεκάθαρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν συζητάμε παραπέρα, γιατί η αστυνομία έχει συγκεκριμένες προτάσεις, το ψηφίσαμε.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, Θανάση. Αλλά δεν σου στερήσαμε τίποτα.
ΦΑΡΡΗΣ: Είχα πει και στο τότε συμβούλιο στις όσες αντιρρήσεις εγέρθηκαν, από Δημοτικούς Συμβούλους ότι ο διοικητής δεν τα προσδιορίζει. Τα προσδιορίζει η Διεύθυνση Τεχνικών με τα δικά της κριτήρια, το Υπουργείο. Το μόνο που είχα πει τότε είναι. Από την στιγμή που θα παρέμβει η συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου για να διαμορφώσει χώρους, κρατητήρια, γραφείο αξιωματικού υπηρεσίας, γραφεία υποδοχής πολιτών και όλα αυτά. Εκεί θα πρέπει εμείς να εστιάσουμε την προσοχή μας ότι θα μας παραδώσουν το κτίριο, όπως ήταν στην αρχική μορφή, για να λειτουργήσει για λογαριασμό των πολιτών, αν ποτέ τεθεί θέμα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος για ΚΕΠ και για οτιδήποτε άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό σας είπα να πει ο κύριος νομικός το 817 του αστικού κώδικα, που σημαίνει χρησιδάνειο, για να μην έχετε απορίες. Κύριε νομικέ, σας παρακαλώ, πάρτε το λόγο. Αποσαφηνίστε τι είναι το χρησιδάνειο.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Πρόεδρε, για να κλείνουμε με το θέμα αυτό, ήδη οι σύμβουλοι είπαν και σωστά το είπαν, δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει ο Δήμος ένα ακίνητο προς την αστυνομία ή οτιδήποτε αλλού. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει το Συμβούλιό σας είναι εάν ο Δήμος σήμερα πληρώνει μισθώματα προκειμένου να τακτοποιήσει υπηρεσίες του. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν ακούστηκε καθόλου ούτε στο παλιότερο συμβούλιο ούτε σήμερα. Αυτή είναι μια άποψη την οποία ήθελα να πω στο Συμβούλιό σας. Από εκεί και πέρα όμως, επειδή είπατε για την χορήγηση αυτή, δωρεάν παραχώρηση, δεν έχει το δικαίωμα η αστυνομία ή ο μισθωτής όποιος και αν είναι να προβεί σε τροποποιήσεις. Και σε αυτό θα δεσμευτούμε μέσα στη σύμβαση που θα γίνει. Θα παραχωρηθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, έτσι όπως θα το παραδώσουμε έτσι και θα το παραλάβουμε.
Και βεβαίως, επειδή δεν πρόκειται για μίσθωση, πρόκειται για παραχώρηση. Νομικά η λέξη που χρησιμοποιούμε είναι χρησιδάνειο, παραχωρείται η χρήση άνευ ανταλλάγματος, άνευ μισθώματος δηλαδή, και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή, εφόσον υπάρχει ανάγκη λέει ο νόμος, να ζητηθεί το ακίνητο και να το αποδώσει ο μισθωτής. Δηλαδή εν προκειμένω η αστυνομία. Αυτό είναι ξεκάθαρο, οποιαδήποτε στιγμή ζητηθεί έστω και αν υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία από την πλευρά του μισθωτή είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το μίσθιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό είπαμε είναι συγκεκριμένα τα πράγματα, το Συμβούλιο δεν έχει καμία εμπλοκή ότι το παραπέμπουμε στην πληροφόρηση. Λοιπόν προχωράμε επί του θέματος. Ναι κύριε Μέρρα. Τι θέλετε;
ΜΕΡΡΑΣ: Μετά την διαβεβαίωση του κύριου νομικού, θα ήθελα να παρακαλέσω, ειδικά μετά τις τόσες συγχωνεύσεων των υπηρεσιών, όλους τους συναδέρφους και καλό είναι τέτοιες προτάσεις να πηγαίνουν ομόφωνα. Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέρφους να το ψηφίσουμε, μην αργότερα ρωτάμε γιατί, μήπως έφταιγε το ένα μήπως έφταιγε το άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μέρρα, ο κάθε συνάδερφος έχει τη γνώμη του. Και εσείς εκφράσατε τη γνώμη σας.
ΜΕΡΡΑΣ: Εγώ μια έκκληση έκανα. Δικαιούμαι νομίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατά πλειοψηφία το θέμα, ο κύριος Διαμαντής και ο κύριος Ράμμος έχουν συγκεκριμένες θέσεις και είναι σεβαστές.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι γίνεται κάποιο λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι είστε σαφής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μισό λεπτό να ολοκληρώσω την σκέψη μου. Είμαι σαφής χωρίς να πω τίποτα, πρώτη φορά γίνεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, επειδή το έχετε πει δυο φορές το ίδιο θέμα,
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μα που ξέρετε ότι θα πω το ίδιο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ξέρεις γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ανθρώπινα; Γιατί νομίζουμε όλοι ότι είμαστε Θεοί και ο Θεός δεν μιλάει με κανέναν. Λοιπόν, για να ολοκληρώσω, στη συγκεκριμένη εισήγηση δεν ξαναέρχεται το θέμα. Έρχεται τα 4 χρόνια να γίνουν 5. Εκεί λοιπόν δεν έχω καμία αντίρρηση τα 4 να γίνουν 5. Η αντίρρηση μου είχε εκφραστεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε γίνει. Άρα αν τα 4 γίνουν 5 συμφωνώ, δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτό. Η αντίρρησή μου είχε εκφραστεί στην αρχική παραχώρηση, για να είμαι σαφέστατος. Απλώς τώρα το ανέφερα για να υπενθυμίσω τη θέση μου, για να μην θεωρήσει κάποιος ότι υπαναχωρώ από τη θέση μου. Είμαι σαφέστατος.
Δεν έχω κάποιο πρόβλημα τα 4 να γίνουν 5. Αυτό που είχα πει την προηγούμενη φορά είναι μια πολύ συγκεκριμένη θέση συμφωνώ για την παραχώρηση, με τις προϋποθέσεις ότι θα μείνει κτίριο στο Δήμο για τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να εξυπηρετεί στην περιοχή, στον τόπο και θα πάρει η αστυνομία αυτό που θα ζητήσει και θα επωμιστεί τις τροποποιήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε επειδή τα ίδια επαναλαμβάνονται…
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, δεν σας έδωσα τον λόγο. Ο κύριος Κοντογιώργο ζήτησε το λόγο. Κύριε Μαγουλά μιλήσατε προηγουμένως. Κύριε Κοντογιώργο τοποθετηθείτε
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μπορώ να κάνω ένα ερώτημα στο κύριο νομικό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάνετε όσα θέλετε.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος όπως είναι το Δημαρχείο ως έχει να αφαιρέσουμε 30 40 τετραγωνικά και να μείνει στο Δήμο;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Βεβαίως.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Όχι θα σας πω, θα σας πω κύριε Δήμαρχε, θα σας πω, ξέρω εγώ τι θα σας πω. Εφόσον μπορούμε νομικά όταν θα έρθει η Τεχνική Υπηρεσία να το βάλουμε μέσα σε μια παράγραφο, γιατί θα έρθει η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου να ελέγξει το κτίριο να γίνουν οι παρεμβάσεις, αυτοί ξέρουν πόσα τετραγωνικά θέλουν για το Α.Τ., αυτά που είπε και ο Θανάσης για το γραφείο αξιωματικού υπηρεσίας, για τα κρατητήρια… Ο χώρος είναι πάρα πολύ μεγάλος, ίσως αυτό που λέει και ο κύριος Διαμαντής ένα μέρος κάτω εκεί που είναι οι υπάλληλοι να μείνει ως έχει, να κλείσει η πόρτα με τούβλα και να μείνει ξεχωριστό γραφείο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα το δούμε αυτό.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ναι υπάρχει είσοδος, υπάρχει είσοδος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανονικά δεν επιτρέπεται δεύτερη φορά, αλλά θα σας δώσω το λόγο για παραχώρηση σαν αστυνομικός επειδή είστε στο θέμα.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Υπόψη ότι και ο κανονισμός μου δίνει το δικαίωμα της δευτερολογίας. Σας παραπέμπω στον κανονισμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντοτε και μέχρι σήμερα ουδέποτε δεν συστεγάστηκαν, υπηρεσίες δημοσίου με την αστυνομία ή άλλου ιδιώτες με την αστυνομία. Είμαστε σε μια έκρυθμη κατάσταση στην χώρα μας, η αστυνομία αποτελούσε και αποτελεί στόχο εγκληματικών ενεργειών και τρομοκρατικών και δεν θα θυσιάσουμε ούτε τους πολίτες που συναλλάσσονται με το Δήμο αλλά ούτε και τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί πέρα σε περίπτωση κατά την οποία βληθεί το συγκεκριμένο τμήμα. Γι’ αυτό ήθελα να σας προστατεύσω. Δεν υποτιμώ κανέναν αλλά αυτό που είναι να το κάνω καλά, θα το κάνω καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα υπόλοιπα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων, εμείς είμαστε για την παραχώρηση. Τώρα δεν θα κάνουμε σχεδιασμό. Ο κ.Ράμμος.
ΡΑΜΜΟΣ: Επειδή έγινε η έκκληση για το ομόφωνο της απόφασης και επειδή έγινε συζήτηση την πρώτη φορά και τώρα είναι αυτό που είπε ο Νίκος το 4 θα γίνει 5… Αλλά είναι ουσία. Να σας πω, υπάρχει μια παροιμία εδώ στην περιοχή μας, αυτός λέει που με ξένο… Μην την πω και γραφτεί στα πρακτικά. Και βεβαίως υπάρχει πρόβλημα μισθωμάτων και βεβαίως δεν έχει κανένας δικαίωμα να το παίζει κουβαρντάς για τον οποιαδήποτε τέτοιο λόγο. Το κτίριο ανήκει στο Δήμο, χρειάζεται στο Δήμο… Χρειάζεται να υπάρχει το αστυνομικό τμήμα Μακρακώμης – Σπερχειάδος, βεβαίως. Υποχρέωση του κράτους, να ενοικιάσει κτίριο, να κτίσει κτίριο, να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς θα το λύσουμε το θέμα; Αντιστρέφεται λοιπόν η έκκληση στους συναδέρφους Δημοτικούς Συμβούλους να καταψηφιστεί και να μην παραχωρηθεί το κτίριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, τελείωσε η συζήτηση, κατά πλειοψηφία, είναι σεβαστές οι απόψεις των συναδέλφων. Αρκετά το μακρύναμε το θέμα. Ο κύριος Ράμμος και ο κύριος Διαμαντής.


ΘΕΜΑ 21ο: Τροποποίηση - συμπλήρωση της αριθμ. 208/11 απόφασης του Δ.Σ. περί ψήφισης πίστωσης 11.070 ευρώ για αμοιβή δικηγόρων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφορά τον ΧΥΤΑ. Ο κύριος Δήμαρχος εισηγητής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία ανατέθηκε στους δικηγόρους Μάριο Χαϊδαρλή και Αντώνιο Σηφάκη η πραγματοποίηση ενεργειών σχετικά με το ΧΥΤΑ, η άσκηση, σύνταξη, κατάρτιση, εκδίκαση της αιτήσεως ακυρώσεως και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά τις υπ’ αριθμ. 17422/2927 της 1/6/2011 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς με θέμα «Έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων, υπολειμμάτων και εγκατάσταση επεξεργασίας στερεών αποβλήτων», της 9ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Στερεάς καθώς και οδού πρόσβασης στις εγκαταστάσεις στη θέση (…) του Δήμου Μακρακώμης, Φθιώτιδας.
Στα πλαίσια της μελέτης «Μελέτες ωρίμανσης ΧΥΤΑ» 9ης Ενάτης Διαχειριστικής Ενότητας, και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης ή παράληψης, με σκοπό την ακύρωσή τους.
Αποφασίζει σύμφωνα με το άρθρο 281 παράγραφος 3 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η αμοιβή των ανωτέρων δικηγόρων, ανέρχεται στο ποσό των 9.000 το οποίο θα καταβληθεί ως εξής.
Πρώτον, με την σύνταξη και κατάθεση του δικογράφου της αίτησης ακυρώσεως το ποσό των 5.000.
Δεύτερον, με την σύνταξη και κατάθεση του δικογράφου της αίτησης αναστολής το ποσό των 2.000 και με την εκδίκαση της υποθέσεως το ποσό των 2.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η νόμιμη φορολογική παρακράτηση δικηγορικών υπηρεσιών 20% και δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποιος συνάδερφος αν θέλει να κάνει ερωτήσεις; Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακύρωσης ναι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Η αίτηση αναστολής;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η αίτηση αναστολής κρίθηκε ότι δεν πρέπει να κατατεθεί ακόμα γιατί θα είναι αρνητική η απάντηση που θα πάρουμε και δεν θα έχουμε το δικαίωμα της αίτησης μετά. Αυτό μας λένε οι δικηγόροι. Ο κύριος νομικός να πάρει το λόγο να μας πει τη γνώμη του.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Σύμβουλοι. Στην Οικονομική Επιτροπή είχα πει τις απόψεις μου για το θέμα, οι οποίες είχαν καταγραφεί. Είχα κάνει επίσης και γνωμοδότηση, για όσους δεν γνωρίζουν, φαντάζομαι όλοι το ξέρετε, είναι υποχρεωτική η γνωμοδότηση του Νομικού συμβούλου, προκειμένου να ανατεθεί μια υπόθεση από το Δήμο σε κάποιους δικηγόρους, πέρα από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Σε αυτή λοιπόν τη γνωμοδότηση μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία, γράφω ότι προκειμένου ο Δήμος μας να ασκήσει το ένδικο μέσο της αίτησης ακυρώσεως, ταυτοχρόνως και της αίτησης αναστολής…
Οφείλω, κύριε Δήμαρχε όπως είδατε ότι δεν μπήκα απέναντι σε αυτή την υπόθεση, παρά τις αντιρρήσεις μου. Δεν ήθελα να δημιουργήσω καμιά εμπλοκή. Και θα ήθελα να πω, διαφωνώ ριζικά με την άποψη των συναδέλφων μου στην Αθήνα. Δεν τους γνωρίζω καν, συνάδερφοι είναι και τους σέβομαι, αλλά είμαι υποχρεωμένος να πω την άποψή μου στο Συμβούλιο, διαφωνώ ριζικά λοιπόν. Ταυτόχρονα αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής, γιατί ήδη ακούστηκε από κάποιον σύμβουλο δεν ξέρω από ποιον, ότι κάποια στιγμή πήγανε εκεί και άρχισαν κάποιες εργασίες κλπ.
Η αίτηση αναστολής λοιπόν, έχει την εξής έννοια. Σταματάει οποιαδήποτε ενέργεια για το επίδικο θέμα. Δεν είναι δυνατόν να τρέχει ούτε ο Δήμαρχος, ούτε οι Αντιδήμαρχοι, ούτε οι Σύμβουλοι, ούτε οι ιδιώτες από το Τρίλοφο, να σταματούν κάποιες ενέργειες κάποιων οργάνων εκεί. Αυτό ρυθμίζεται με απόφαση του δικαστηρίου, εάν και εφόσον γίνει δεκτή. Πέραν αυτού, πέραν του ότι η γνωμοδότησή μου αναφέρει μέσα και το αναφέρω για συγκεκριμένο λόγο, δεν το έβαλα τυχαία, αυτή είναι η άποψη του νομικού συμβούλου του Δήμου, ταυτόχρονα και της αναστολής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε την αίτηση αναστολής;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνουν εργασίες και να μην μπορούν μετά να ανατραπούν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έτσι. Υπάρχει τώρα ανεπανόρθωτη βλάβη;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Τι εννοείται αν υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ότι γίνεται δεκτή η αίτηση αναστολής σε περίπτωση που υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Δήμαρχε, η αίτηση της αναστολής έχει την έννοια να προλάβουμε οποιαδήποτε τυχόν ενέργεια γίνει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρέπει να υπάρξει ανεπανόρθωτη βλάβη, γιατί είχε έρθει σε αναστολή…
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Όχι, όχι…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακούστε με λίγο. Ο δικηγόρος μου λέει: Εγώ να πάρω τα λεφτά θέλω γιατί πληρώνομαι εξτρά, αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να την κάνουμε τώρα.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Θέλετε να σας πω εγώ; Θέλετε να πω, δεν θέλω να το πω στο σώμα. Θέλετε να πω γιατί συνάδελφος δικηγόρος δεν καταθέτει την αίτηση αναστολής; Διότι θα είναι αρνητική η απάντηση και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ίσως τώρα, μου το είπατε και με αναγκάσατε να το πω. Διότι εφόσον θα είναι αρνητική, η αίτηση της αναστολής, προδικάζει και το αποτέλεσμα της αίτησης ακυρώσεως. 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί να την κάνει και να την εισπράξει;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Τι εννοείται να την κάνει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί να την κάνει αφού δεν…
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Με συγχωρείτε, έχει αναλάβει έχει την υποχρέωση εδώ μέσα να την κάνει,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μπορεί να την κάνει και θα πληρωθεί κιόλας, δεν θα είναι τσάμπα.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Δήμαρχε, στα 9.000 ευρώ είναι και η αίτηση της αναστολής.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για διαβάστε το παρακάτω λίγο να το καταλάβουμε καλύτερα. Πληρώνεται εξτρά για την αίτηση αναστολής
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Πού το λέει αυτό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι πάνω απ’ τις 9.000. Είναι μέσα στις 9.000.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Ναι, ακριβώς αυτό λέω. Ακριβώς αυτό λέω.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, ο νομικός παίρνει μία θέση.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Από κει και πέρα, και δεν εννοώ εσάς κύριε Δήμαρχε για να μην παρεξηγηθώ. εάν όλοι έχουν άποψη νομική, τότε εγώ δεν χρειάζεται να μιλώ. Εγώ λέω την άποψή μου και το υπογράφω. Δεν το λέω στο Συμβούλιο τυχαία αυτό. Ούτε έχω τίποτα… Είδατε τι θέση πήρα στην Οικονομική Υπηρεσία. Είπα τις απόψεις μου και σεβάστηκα την δική σας θέση. Διαφώνησα με το ύψος της αμοιβής, δεν ήταν δικό μου θέμα αυτό, είπα ότι είναι υπερβολικά υψηλή και πάρα ταύτα έκανα την γνωμοδότηση. Όμως δεν μπορώ να διανοηθώ σήμερα Οκτώβρη μήνα να μην έχει κατατεθεί… Καταρχήν στη Νομική Υπηρεσία δεν έχει έρθει αίτηση ακυρώσεως προσδιορισμένη. Ποιος είναι ο χρόνος εκδίκασης κύριε Πρόεδρε; Το ξέρετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Ούτε εγώ το ξέρω. Εσείς κύριε Δήμαρχε το ξέρετε; Της ακυρώσεως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Της ακυρώσεως; Δεν είναι συγκεκριμένος.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ακούστε, εδώ εγώ δεν μπορώ να λέω πράγματα που δεν είναι σωστά. Όταν καταθέτουμε ένα δικόγραφο, είτε είναι στο Άρειο Πάγο, είτε είναι στο Εφετείο, είτε είναι στο Συμβούλιο Επικρατείας, προσδιορίζεται πίσω με πράξη της δικαστικής αρχής… Πού είναι αυτό;
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Πρόεδρε. Εσείς μου είπατε ότι είδατε πράξη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Έχει κοινοποιηθεί στην γραμματεία αίτηση αναστολής και αίτηση ακυρώσεως, δύο πράγματα μαζί;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Πρόεδρε, τουλάχιστον στο ερώτημα που μπήκε, και σε ό,τι με αφορά εγώ επιμένω, αίτηση αναστολής έστω και με αρνητικό αποτέλεσμα, πρέπει να κατατεθεί για να είμαστε και συνεπείς και απέναντι στους δημότες. Δηλαδή ότι είμαστε έτοιμοι… Δηλαδή γιατί να μπω στη διαδικασία, αυτό που είπε ο κύριος Μπήτος, να κάνω αν και όταν συμβεί; Το κάνω ταυτόχρονα, για να είμαι έτοιμος όταν θα μου συμβεί. Δηλαδή θα γίνει, όταν θα πάνε τα μηχανήματα; Λέω ένα παράδειγμα. Εγώ δεν ξέρω αν θα πάνε, μπορεί να μην πάνε ποτέ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε νομικέ, το θέμα είναι να κάνει την αίτηση αναστολής αλλά να έχει κάποια τύχη. Τώρα αν την κάνουμε και μας την απορρίψουν και χάσουμε το δικαίωμα να ξανακάνουμε, νομίζω ότι δεν έχει και νόημα.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Ναι αλλά αυτό όμως σε τι μας βοηθάει; Δηλαδή να μην γίνει της αναστολής;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να γίνει όταν θα προχωρήσουν λίγο οι εργασίες.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Ναι, τώρα γιατί να μην γίνει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα, αυτές τις οδηγίες μας δίνουν, ασφαλιστικά από τους ιδιώτες. Στο Γραμματικό κερδήθηκαν αυτά και κερδήθηκε χρόνος. Εγώ, λέει, αυτό προτείνω. Εγώ θα κάνω ό,τι μου πείτε, εξάλλου θα πληρωθώ extra γι’ αυτό, φαίνεται μέσα στο τιμολόγιο, αλλά αν μου πείτε να την καταθέσω, εγώ την καταθέτω.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Δήμαρχε, να ρωτήσω κάτι μήπως δεν το έχω καταλάβει εγώ; Δηλαδή στα 11.000 ευρώ είναι και της αναστολής;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αν δεν κατατεθεί θα είναι μείον 2.000.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Και η απόφαση που έχει πάρει η Οικονομική Επιτροπή, και το συμβούλιο πάει να πάρει, κάνει αυτό τον διαχωρισμό και λέει αν…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Με συγχωρείτε, στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν λέει κάτι τέτοιο κύριε Δήμαρχε. Να το διαβάσω.
Αποφασίζει ομόφωνα, η Οικονομική Επιτροπή την σύνταξη και την κατάθεση δικογράφου, εδώ εκ παραδρομής, έπρεπε να λέει δικογράφων, αίτησης ακυρώσεως και αίτησης αναστολής, σύνταξη υπομνημάτων, παράσταση κατά την εκδίκαση κλπ.
Εσείς από αυτήν την απόφαση καταλαβαίνετε ότι μιλάει μόνο για αίτηση ακυρώσεως; Εγώ αντιλαμβάνομαι αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής. Εδώ είναι το θέμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Εν πάση περιπτώσει, ας μην το μακραίνουμε τώρα το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλούμαστε όμως να ψηφίσουμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν την διάβασε τώρα την εισήγηση;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Δήμαρχε, εγώ διευκρινίζω απλώς. Εγώ δεν είπα να μην το ψηφίσετε. Διευκρινίζω ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν μιλάει για αίτηση ακυρώσεως και αν κριθεί αναγκαίο για αίτηση αναστολής. 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτή εδώ είναι η εισήγηση. Αυτή εδώ. Ορίστε, την ξαναδιαβάζω. Με τη σύνταξη και κατάθεση του δικογράφου της αίτησης ακυρώσεως το ποσό των 5.000. Με τη σύνταξη και κατάθεση του δικογράφου της αίτησης αναστολής το ποσό των 2.000 και με την εκδίκαση της υποθέσεως το ποσό των 2.000. Αν κάποιο από αυτά δεν γίνουν, δεν θα πληρωθεί. …Όταν θα πάει στο δικαστήριο, θα παρασταθεί στο δικαστήριο, στη συζήτηση της υποθέσεως. Στο Συμβούλιο Επικρατείας, προφανώς.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Εάν υποτεθεί ότι κατατεθεί η αίτηση ακυρώσεως, ήδη ο συνάδελφος έχει εισπράξει…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Το ερώτημά μου είναι το εξής. Αν δεν εκδικαστεί ποτέ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα έχει πάρει τις 5.000.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Τότε λοιπόν και εγώ σας λέω και καταγράφεται και στα πρακτικά, έχουμε πληρώσει 5.000 ευρώ έτσι για πλάκα, στον αέρα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μπορεί να πληρώσουμε και 10 για πλάκα και να την χάσουμε την υπόθεση γενικά. Τι λέει αυτό δηλαδή; Εσύ όταν πας στο δικαστήριο ξέρεις από πριν την απόφαση; Πόσες υποθέσεις έχεις χάσει εσύ Γιώργο και έχεις πάρει τα λεφτά από πριν;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου):  Δεν καταλάβατε τι είπα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πως λειτουργούν τα δικαστήρια και οι δικηγόροι;
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Όχι μόνο με την κατάθεση. Να δικαστεί κιόλας και να τα πάρει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τέλος πάντων τώρα μπαίνετε σε ξένα αμπέλια. Δεν είναι δική σας δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ξένια αμπέλια. Ο νομικός γνωμοδοτεί…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γνωμοδοτεί για το ποσό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι για το ποσό, για τη διαδικασία. Για την διαδικασία μιλάει ο άνθρωπος. Πείτε κύριε Τζιβελέκα, τι θέλετε; Παρακαλώ κύριοι συνάδερφοι έχουμε ένα σοβαρό θέμα και κουβεντιάζετε μεταξύ σας, σας παρακαλώ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ με αυτό που θα πω τώρα και η πρωτολογία και η δευτερολογία και τελειώνω. Διάβασα την απόφαση της Οικονομικής. Όπως είναι γραμμένη, εμείς του οφείλουμε 11.000 ό,τι και να κάνει. Αυτό νομίζω είπε ο κύριος νομικός. Αυτό που είχαμε πει εμείς με τον δικηγόρο είναι όπως τα λέει ο κύριος Δήμαρχος. Αυτό όμως που υπογράψαμε είναι άλλο. 11.000 και για αναστολή και για ακύρωση. Για να κάνει τις συγκεκριμένες πράξεις. Δεν λέει τίποτα άλλο. Δεν γράφεται πουθενά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν λέει το σύνολο η απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπρέπε να τα προσέχουμε αυτά. Ψηφίζουμε, ψηφίζουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ας γίνει ορθή επανάληψη. Θα το βρούμε μπροστά μας στον επίτροπο. Αυτά φωνάζουμε. Και κλείνω, δεν παίρνω άλλο τον λόγο. Εγώ θα προτείνω δυναμικές κινητοποιήσεις, κλείσιμο δρόμων, επιτροπή, κανάλια, ΜΜΕ και όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Αυτές και άλλες ακόμα. Και μήνυση, γιατί τα μηχανήματα μπήκαν μέσα, χωρίς έγγραφο ότι έπρεπε να μπουν.
Αυτή είναι η συνολική μου πρόταση. Όχι, δεν μπορούν γιατί δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Και λέω εγώ το εξής. Πώς βαθμολόγησαν την μελέτη για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, όταν δεν έχουν γεωλογικές και πάνε να τις κάνουν τώρα; Πώς έγινε αυτό; Πήρε βαθμολογία η μελέτη χωρίς γεωλογικές. Γι’ αυτό έχω πάρει ανάποδες τώρα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριοι όχι διάλογο. Τώρα ψηφίζουμε, ο Δήμαρχος έχει μία εισήγηση 11.070. Τι λέτε εσείς για το 11.070 ευρώ;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Είπα ότι όπως είναι η απόφαση έχει δίκιο η Νομική Υπηρεσία, αυτό είπα. Πρέπει να αλλαχτεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν θέλετε να το αλλάξετε, μην το αλλάξετε, αλλά θα έχετε πρόβλημα. Τι να κάνω δηλαδή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστά, σωστά. Άλλος κύριος, ο κύριος Κρητικός, οι επικεφαλείς των παρατάξεων προηγούνται. Ναι κύριε Κρητικέ.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Αυτό, για τα λεφτά, είναι λίγο το ενδιαφέρον, δεν χρειάζεται να πω. Θέλω να πω και να ρωτήσω και τον Νομικό Σύμβουλο. Βέβαια εγώ την απάντηση την έχω, αλλά για ενημέρωση, αν η χώρα στερείται κυβέρνησης. Γιατί όταν είχαμε κυβέρνηση που έφτιαξε τον Καλλικράτη, αυτό το έκτρωμα, ο οποίος προβλέπει έναν φορέα ανά Περιφέρεια και έχουμε 10 μήνες, απλώς τώρα έχουμε τον Βενιζέλο και έχουμε επαναπαυτεί όλοι. Καλά είμαστε.
Ο Κοτρωνιάς πως νομιμοποιείται, κύριε Κατσαντώνη, να παίρνει μπουλντόζα να κάνει γεωτρήσεις και ποιος θα τις πληρώσει όταν ξέρουμε ότι ο φορέας δεν λειτουργεί; Απλώς όπως μας είπαν θα πάμε σε μια τελευταία συνέλευση να απαλλαγούμε της ευθύνης. Άρα πώς παίρνει, από ποιον ξεκινάει ο Κοτρωνιάς, να κάνει αυτά τα πράγματα; Και κάνει και έξοδα τα οποία ποιος θα τα πληρώσει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπήτο δε σας επιτρέπω να κάνετε διάλογο. Σας παρακαλώ, ρωτάω τον νομικό, θα πείτε την άποψη σας μετά.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Πρόεδρε, δεν θα απαντήσω εγώ σε αυτό το θέμα. Είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν είναι θέμα Νομικής Υπηρεσίας αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ωραία είναι η γνώμη σας. Κύριε Φαρρή.
ΦΑΡΡΗΣ: Επειδή προέκυψε ένα θέμα βέβαια με την σημερινή άποψη του νομικού συμβούλου, η οποία βρίσκεται σε μια διάσταση, με την άποψη του δικηγορικού γραφείου για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ο Δήμος προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά του.
Θέλω να κάνω ένα ερώτημα το οποίο το θεωρώ ουσίας. Στη συνάντηση στην οποία ήμουν και εγώ, είχε προσκληθεί ο δικηγόρος από το Δήμαρχο ή δεν είχε προσκληθεί; Ή απουσίαζε για άλλους λόγους; Γιατί το θέμα είναι σοβαρό νομίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ο δικηγόρος μπορεί να απαντήσει ή ο Δήμαρχος, εγώ δεν ξέρω να απαντήσω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ήταν σε άδεια, ήταν σε άδεια τότε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν στην άδεια του Αυγούστου. Θέλετε κάτι άλλο;
ΦΑΡΡΗΣ: Θέλω να πω δηλαδή ότι υπάρχει πραγματικά ένα ουσιώδες πρόβλημα, δεν μπορούμε εμείς να προδικάσουμε, εάν η άποψη του δικού μας δικηγόρου, του νομικού συμβούλου, μπορεί να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα ή αυτή του δικηγορικού γραφείου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι προτείνετε;
ΦΑΡΡΗΣ: Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι ο δικηγόρος, και αφού είχε εκφράσει προηγουμένως την άποψη του, όπως λέει στην Οικονομική Επιτροπή, έπρεπε να τεθεί προς συζήτηση εκείνη τη στιγμή που ήταν εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για το ποσό που εισηγείται ο κύριος Δήμαρχος τι προτείνετε;
ΦΑΡΡΗΣ: Για το ποσό δεν έχω καμία αμφιβολία, και εκεί δίκιο μπορεί να έχει ο δικηγόρος, δεν έπρεπε να τους δώσουμε ευθύς εξαρχής με την κατάθεση της αίτησης 5.000, ήταν αυτονόητο, μία προκαταβολή έπρεπε να πάρει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Ναι κύριε Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγώ έθεσα ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με την απόφαση που πήραμε. Η απάντηση που πήρα από τον κύριο Δήμαρχο, είναι ότι το δικηγορικό γραφείο συμβουλεύει να μην καταθέσουμε τώρα την αίτηση αναστολής, πιστεύοντας ότι κάποιοι άλλοι δικηγόροι με καλύτερα επιχειρήματα, με καλύτερη αν θέλετε τεκμηρίωση, θα κερδίσουν κάποια ασφαλιστικά μέτρα, δηλαδή θα κερδίσουν μια αίτηση αναστολής.
Άρα το δικηγορικό γραφείο δεν έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά του και στο δικόγραφο που συνέταξε. Εάν είχε ένα ισχυρό δικόγραφο με επιχειρήματα σοβαρά, δεν θα φοβόταν την αίτηση αναστολής. Και ίσα ίσα θα επιδίωκε να καταθέσει αίτηση αναστολής, προκειμένου να προδικάσει και την απόφαση.
Γιατί πράγματι όπως είπε και ο κύριος νομικός σύμβουλος η αίτηση αναστολής εν μέρει προδικάζει. Εν μέρει, όχι στο σύνολο. Γιατί μπορεί να κατατεθούν νέα επιχειρήματα ή νέα υπομνήματα. Η απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής εν μέρει προδικάζει και την απόφαση επί της αιτήσεως ακυρώσεως. Όταν έχει κερδηθεί αίτηση αναστολής, σπάνια χάνεται αίτηση ακύρωσης. Όταν έχει κερδηθεί. Εάν τώρα εμείς δεν καταθέσουμε αίτηση αναστολής, δεν ξέρουμε καν ποια θα είναι η τύχη.
Εάν καταθέσουμε αίτηση αναστολής και την χάσουμε, τότε ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε δυναμικούς αγώνες για να την ανατρέψουμε την απόφαση πολιτικά. Ενώ τώρα θα εφησυχάζουμε ότι έχουμε μια απόφαση δικαστηρίου, περιμένουμε μια αίτηση ακύρωσης, θα τρέχουν τα γεγονότα, θα πηγαίνουνε μπουλντόζες, θα τσακωνόμαστε με τις μπουλντόζες, δεν θα έχουνε κανένα χαρτί οι μπουλντόζες. Γιατί από ότι φαίνεται, και από ότι βγήκε από την συζήτηση, πήγαν να καλύψουν γεωλογικές και όχι να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Θέλανε να καλύψουν παλιές αδυναμίες για να μπορούν να παρουσιάσουνε ο Κοτρωνιάς και οποιοσδήποτε άλλος στο δικαστήριο διάφορα επιχειρήματα.
Κατά συνέπεια λοιπόν η άποψή μου είναι ότι πρέπει να κατατεθεί αίτηση αναστολής, για να ξέρουμε που είμαστε και τι κάνουμε. Και αν δεν έχουμε καλό επιχείρημα ας την χάσουμε την απόφαση. Γιατί πάλι έτσι κι αλλιώς όταν θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης θα την χάσουμε. Ενώ τώρα αν ξέρουμε από την αρχή ότι θα τη χάσουμε θα πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις πολιτικού περιερχομένου.
Το δεύτερο, σχετικά με το τίμημα, εγώ δέχομαι αυτό που είπε ο κύριος Δήμαρχος 9.000, 11.000 είναι μαζί με το ΦΠΑ, 2.000 είναι για την αίτηση αναστολής, άρα η αίτηση ακύρωσης.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι συν 2.000 και άλλες 2.000 για την εκδίκαση.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Όχι, μισό λεπτό, οι 11.000 συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ μέσα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, ναι.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Άρα είναι 9.000 συν ΦΠΑ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, ναι. Είναι 5, 2 και 2.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Αυτό, να εξηγήσω, να ολοκληρώσω την σκέψη μου. Βγάζουμε από τις 9.000 τις 2.000 που είναι για την αίτηση αναστολής, τι μας μένουν; 7.000. Έχει τόσο εμπιστοσύνη στο δικόγραφό του που ζητάει το 85% προκαταβολή. Και όχι με την εκδίκαση. Δηλαδή από τις 7.000 που είναι η αμοιβή, θέλει τις 5.000 μπροστά. Όταν τα παράβολα στο Συμβούλιο Επικρατείας στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ. Αυτό ήθελα να πω και τίποτα άλλο, στην κρίση σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Αν και στο σύνολο, με έχει καλύψει ο κύριος Κατσαντώνης αλλά και ο Δήμαρχος, θα πρέπει να σας πω ότι ήταν πολύ ειλικρινής από την αρχή σε ό,τι αφορά την αίτηση αναστολής και ακύρωσης.
Το θέμα είναι αλλού. Αυτό που είπε και ο κύριος Διαμαντής, έχει επιχειρήματα νομικά για να στηρίξει το δικόγραφο το οποίο θα καταθέσει; Και εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί δεν έδωσε την ημερομηνία συζήτησης; Είπε ο κύριος Κατσαντώνης, το καταθέτεις και παίρνεις. Εδώ υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θανάση έχουμε συγκεκριμένο θέμα.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε μου επιτρέπετε; Υπάρχουν διαχρονικά πολιτικές ευθύνες, δεν επελέγη τυχαία αυτή εκεί, ήταν γνώστης πολύ του όλου ζητήματος και σήμερα τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να κάνουμε τον Δήμο Μακρακώμης, Κερατέα όπου οι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη, να μπουν μπροστά στα οδοφράγματα, να έχουμε το κυνηγητό από τα ΜΑΤ και οι αιρετοί να είναι στον αφρό.
Έχουμε κότσια να το πολεμήσουμε, αν το χάσουμε στα ένδικα να πάμε με πολιτικά; Έρχονται εκλογές, υπάρχουν βουλευτές που εκλέγονται εδώ από όλα τα κόμματα να στηρίξουμε στο κοινοβούλιο; Αλλά πάνω από όλα, τι θέλουμε σε αυτή την περίπτωση; Θέλουμε ΧΥΤΑ; Θέλουμε ΧΥΤΥ; Θέλουμε αυτό που υποστηρίξατε και ορθώς το υποστηρίξατε κύριε Δήμαρχε στην παρουσίαση του ΕΣΠΑ, που ζητήσατε να γίνει ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Απορριμμάτων στη Φθιώτιδα με εργοστάσιο. Αν αυτό είναι, μαζί σας μέχρι όπου πάει. Και με όποιους κινδύνους και για την ελευθερία μου και για οτιδήποτε αλλά δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον πολίτη.
Μας εξέλεξε εδώ να τον προασπίζουμε, με όλα τα πρόσφορα και νόμιμα μέσα. Και όποιος έχει κότσια και συζητάει στο τραπέζι και παίζει με ανοιχτά χαρτιά εδώ πέρα. Διότι έχω γνωρίσει την πολιτική από 18 χρονών να παίζεται κάτω από το τραπέζι και αυτό με φοβίζει αυτή τη στιγμή. Ότι κάποιοι άλλα λέμε εδώ και άλλα συζητάμε στα παρασκήνια για να χρησιμοποιήσουμε τον πολίτη. Τον πολίτη πρέπει να τον περιφρουρούμε και πάνω από όλα πρέπει να περιφρουρούμε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την δική μας παρουσία εδώ. Και να συζητάμε πάνω στο τραπέζι. Και με πολιτικά και με νομικά τερτίπια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Ράμμος.
ΡΑΜΜΟΣ: Καταρχήν, θα πω και γενικότερα πράγματα και μην μου πεις ότι το θέμα είναι μόνο τα 11.000 κλπ. Επί του ζητήματος, είναι πραγματικά, προκαλεί η κατάσταση να υπάρχουν τέτοιου είδους στιχομυθίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανάμεσα στο Δήμαρχο και στο νομικό σύμβουλο του Δήμου. Και το σταματάω εδώ αυτό το θέμα. Δεύτερο, αν η απόφαση πρέπει να λέει σύνολο ή κομματιαστά κλπ κλπ. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Τρίτον, αμφισβητείται από μια πλευρά η ικανότητα του συγκεκριμένου δικηγόρου; Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Να τεθεί ανοιχτά και όχι με τον πλάγιο τρόπο αν θα καταργηθεί ή όχι η αίτηση αναστολής κλπ κλπ.
Εν πάση περιπτώσει αυτή η κουβέντα γίνεται κατά τη γνώμη μας για να σκεπάσει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι υποτίθεται ότι γίνεται ένας αγώνας, ενάντια στην χωματερή να το πω έτσι, γιατί τέτοιο θα καταλήξει να είναι, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται. Και δεν γίνεται για τον απλό εξής λόγο. Πρώτον, θα το ξαναπούμε, ο Δήμος δια των υπογραφών των προηγούμενων Δήμων είναι δεσμευμένος. Πώς μπορούμε να το πάρουμε πίσω αυτό; Δεύτερον, υπάρχει μια άρνηση και δεν υπάρχει αντιπρόταση. Τρίτον…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ως προς τι;
ΡΑΜΜΟΣ: Στο ότι πρέπει να γίνει. Τα έχουμε ξαναπεί Δήμαρχε αυτά. Τρίτον, ακούγεται σε όλη την περιφέρεια, εντάξει μωρέ όλοι έτσι φωνάζουνε, στην πραγματικότητα κάποιοι το θέλουν γιατί θα έχει έσοδα ο Δήμος. Τα ξέρετε αυτά, όλοι στο ίδιο καζάνι είμαστε εδώ.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μόνο με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Σας είπα και ας μου πει κάποιος αν το αμφισβητεί, ένα κάρο αποφάσεις Συμβουλίων Επικρατείας που δεν έγιναν δεκτές από την διοίκηση.
Και μιλάμε τώρα για μια κατάσταση όπου αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός που υποτίθεται ότι κάνανε δεν προχωράει. Και τρέχουνε να προχωρήσουν κάποια έργα, μόνο και μόνο για να κινηθεί η αγορά, αλλά είναι οι εργολάβοι στην πραγματικότητα. Σαν και την παράκαμψη. Για 5η 6η φορά μπήκε στο ΕΣΠΑ;
Το αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συνολικά ή κυνηγάμε ανεμόμυλους για το αν θα καταθέσουμε την αίτηση αναστολής ή όχι; Δεν είναι κανένας δικηγόρος εδώ για να το κρίνει. Και ποιος θα πάρει αυτή την ευθύνη; Εκεί είναι τι θέμα; Όταν όμως αναγάγετε όλο το ζήτημα αν θα γίνει η χωματερή στον Κούρνοβο, με το αν θα κατατεθεί ή όχι η αίτηση αναστολής και βέβαια νοιώθει ο άλλος πιεσμένος να απαντήσω, ρε παιδί μου ναι όχι. Η μια η πλευρά να πει ναι, η άλλη πλευρά να πει όχι, για να συζητιέται μεταξύ μας. Όχι δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι, φταίει ο Χατζηπετρής.
Επιγραμματικά εντελώς, θα πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο στο ζήτημα της Διαχείρισης συνολικά των απορριμμάτων και της περιοχής; Θα ζητήσουμε καινούριο σχεδιασμό; Αφού αυτός καρκινοβατεί. Δεν εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Και το ξέρετε αυτό.
Θα ζητήσουμε να είναι Ενιαίος Δημόσιος Φορέας αυτός που θα κάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων, που με πραγματικά επιστημονικά κριτήρια, θα καταλήξει, με ευθύνη του κράτους βεβαίως, ότι πρέπει να γίνει εκεί ο ΧΥΤΥ, εκεί το εργοστάσιο, δεν θα γίνει ΧΥΤΥ, δεν θα γίνει εργοστάσιο, δεν ξέρω και εγώ τι; Θα τα πει όμως, θα εξηγήσει. Και ότι δεν θα μπλέκετε πουθενά ιδιώτης; Ή θα ξεκινήσει μια ιστορία…
Να σας πω ένα τελευταίο παράδειγμα; Στον Δήμο του Πειραιά προχθές μιλάγανε και πήρανε απόφαση, με εισήγηση του Δημάρχου εκεί, να πάνε στην καύση. Να σκεπάζουν τα οργανικά και όλα τα υπόλοιπα να τα δίνουνε στις βιομηχανίες για να έχουνε καύσιμη ύλη οι βιομηχανίες. Και τέτοια προετοιμάζουμε κι εδώ. Τα βλέπουμε κι έρχονται. Και το περιορίζουμε το θέμα στο 9.000…
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΡΑΜΜΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, για να μην λέω πολλά, επαναφέρω την πρόταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να το δει συνολικά το ζήτημα και στη συνολική ματιά, στη συνολική απόφαση, θα έχει αν θέλετε και τη δύναμη που χρειάζεται, να βγει στον κόσμο ανοικτά να εξηγήσει, για να γίνουν αν χρειαστεί και αυτές που προτείνονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνούμε με τις θέσεις σας.
ΡΑΜΜΟΣ: Εάν λοιπόν συμφωνείτε, να το βάλετε θέμα πρώτο την προηγούμενη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι πολιτικό θέμα, θα το συζητήσουμε. Τώρα έχουμε συγκεκριμένο θέμα. Σωστές είναι οι απόψεις σας. Με βρίσκουνε σύμφωνο, εμένα προσωπικά. Αλλά έχουμε συγκεκριμένο θέμα για την αμοιβή, τι θα πούμε γι’ αυτό το θέμα;
ΡΑΜΜΟΣ: Δεν κρατήθηκες το είπες, είπα δεν θα το πεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να πω; Έχουμε συγκεκριμένο θέμα τι να κάνουμε, έτσι είναι η διαδικασία κύριε συνάδερφε. Εντάξει σύμφωνοι. Ο κύριος Κρητικός ζήτησε το λόγο. Σας ακούμε.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Θέλω να ρωτήσω ποια δέσμευση έχω αναλάβει σαν προηγούμενος Δήμαρχος εγώ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε τον κύριο Ράμμο.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Τον κύριο Ράμμο, γιατί εγώ δεν ξέρω να έχω καμιά δέσμευση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε κύριε Ράμμο, εφόσον το επιθυμείτε.
ΡΑΜΜΟΣ: Βεβαίως, γιατί να μην θέλω; Από την στιγμή που υπήρχε απόφαση, αυτή που επικαλείται ο Κοτρωνιάς, ότι μια επιτροπή θα ορίσει, όρισε αυτή την περιοχή. Θα μπορούσε να ορίσει κάποια άλλη και να είχανε πρόβλημα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ μιλάτε;
ΡΑΜΜΟΣ: Βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Εντάξει. Ναι κύριε Κρητικέ, τι θέλετε να συμπληρώσετε;
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Εμείς δώσαμε μια εξουσιοδότηση στον Δήμο Λαμιέων δια της Τεχνικής Υπηρεσίας, γιατί δεν μπορούσε ο ΦΟΔΣΑ να νομιμοποιηθεί έναντι του ΕΣΠΑ ή τυχόν όποιου άλλου προγράμματος, εφόσον επιλεγεί ο χώρος υποτίθεται, να κάνει τις διαδικασίες ένταξης του έργου. Την οποία εξουσιοδότηση την ανακαλέσαμε. Εμείς δεν του είπαμε, βρες όποιον θες και δώσε μια μελέτη. Η οποία μελέτη τώρα, όπως βλέπετε και καταρρίπτεται από τον Παρασκευόπουλο και ήδη αναγκάστηκε ο συμπατριώτης μας ο Σπύρος ο Αντωνίου που έχει ετοιμάσει και αυτός παρόμοια εργασία που αποκρούει αυτή τη μελέτη, την οποία θεωρεί τελείως απαράδεκτη. Όταν είδαμε τέτοιο πράγμα, πώς συναινέσαμε εμείς. Και για να λέμε και το λόγου το αληθές, πρώτη επιλογή ήταν το Λιανοκλάδι, το οποίο ανετράπη στην πορεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε να ρωτήσετε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κεχρινιώτη. Καθίστε να ζητήσετε το λόγο από το Προεδρείο. Εδώ δεν είναι καφενείο στο Κούρνοβο. Σας παρακαλώ, απευθυνθείτε στο προεδρείο να σας δώσουμε το λόγο. Σας παρακαλώ, κύριε Κρητικέ να λείπει ο διάλογος.
Επειδή το θέμα που όπως αναπτύσσεται, προέκυψαν δύο σκέλη. Το ένα θέμα είναι που έφερε εισήγηση ο κύριος Δήμαρχος για το ποσό, για αν θα ψηφίσετε ή όχι. Το άλλο θέμα που προέκυψε για κάποιες ενέργειες πολιτικές ή μη, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει βγάλει ένα όργανο, μια επιτροπή δηλαδή που είναι ο Δήμαρχος, το επαναλαμβάνω για τελευταία φορά ο κύριος Τζιβελέκας, ο κύριος Κρητικός, ο κύριος Ράμμος, ο κύριος Κεχρινιώτης, ο κύριος Κοντογιώργος και ο νομικός σύμβουλος. Έτσι είχαμε πει κύριε Ράμμο, το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΡΑΜΜΟΣ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, είχαμε πει ποια επιτροπή, εάν δεν αποδέχεστε… Δημοκρατία έχουμε.
ΡΑΜΜΟΣ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, εμείς ανακοινώνουμε τι έχει αποφασίσει το συμβούλιο και συνέρχεται αυτό το όργανο για ευελιξία, για να αποφασίσει για περαιτέρω κινήσεις για το ΧΥΤΑ. Τώρα ο Δήμαρχος έχει μια εισήγηση για την αμοιβή του δικηγόρου. Θα το ψηφίσουμε ή δεν θα το ψηφίσουμε; Αυτό είναι το ερώτημα. Λοιπόν, σε ψηφοφορία το θέμα. Άντε να σας ακούσουμε πάλι.
ΦΑΡΡΗΣ: Εδώ δεν διαφωνούμε, ούτε θεωρούμε ότι το ποσό των 9.000 που θα καταβάλει ο Δήμος συν το ΦΠΑ 11.000, για ένα τόσο σημαντικό θέμα είναι ποσό υπερβολικό. Σαφέστατα θα μπορούσαμε να του δώσουμε μια προκαταβολή, αφού δεν έχει παράσχει έργο, και όχι να πάρει το 60% ευθύς εξαρχής. Άρα λοιπόν για το ποσό σαφέστατα ψηφίζουμε την εισήγηση.
Αλλά εμένα τώρα με ενδιέφερε, επειδή άκουσα μία διαφοροποίηση του νομικού μας συμβούλου, την οποία δεν την είχα υπόψη μου. Γιατί αν την είχα υπόψη μου θα ρώταγα και το δικηγόρο στο Συμβούλιο που είχαμε εκεί την ημέρα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Ποιοι είναι κατά της εισήγησης του Δημάρχου; Εγώ θέλω να καταμετρήσω κύριε, αν είναι ένας δύο, για να γράψουν εύκολα τα αποτελέσματα οι πρακτικογράφοι. Ξεκινάω αντίθετα. Ποιος είναι κατά; Άρα ομόφωνα. Για το ποσό για το συγκεκριμένο θέμα, όχι για το ΧΥΤΑ, για τις ενέργειες. Να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Αυτό το θέμα όπως εξελίσσεται, σωστά διατυπώνονται απόψεις συναδέλφων, αλλά έχουμε συγκεκριμένο θέμα για το ποσό. Στο επόμενο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρόεδρε, μισό λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πριν πάμε στο επόμενο θέμα, επειδή είμαστε μαζεμένοι όλοι εδώ, αν θέλετε να πούμε στο δικηγόρο να καταθέσει την αίτηση αναστολής, γιατί εγώ τον κουβέντιασα, τον ρώτησα, λέει ότι: Εγώ αυτό πιστεύω, όμως αν θέλετε εσείς εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να μην το κάνω.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Ναι, είναι αδιανόητο όμως να λέει ότι θα χάσει την αναστολή… Μισό λεπτό, να ολοκληρώσω, με δυο κουβέντες. Όταν αυτή τη στιγμή σε αυτή την αίθουσα ο κύριος Κρητικός, ο οποίος χειριζόταν το θέμα πριν από εμάς ως καθ’ ύλην αρμόδιος Δήμαρχος Μακρακώμης, όταν έχεις στην επιστημονική κοινότητα τον κύριο Παρασκευόπουλο και τον κύριο Αντωνίου, που με επιστημονικά στοιχεία που καταρρίπτουν αυτό, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα χαθεί. Εκτός αν και το Συμβούλιο Επικρατείας λειτουργήσει αντισυνταγματικά και με εντολές άνωθεν, πολιτικές εντολές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, γιατί κάνετε διάλογο; Συγνώμη γιατί κάνετε διάλογο κύριε Μπήτο; Μα εσείς είστε αρμόδιοι να απαντήσετε; Είναι ο Δήμαρχος. Μα είναι εισηγητής, σας παρακαλώ. Αν έχετε να πείτε κάτι να σας δώσω το λόγο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό που εξετάζει τι λέει σε αυτή τη φάση είναι αν έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Για την αναστολή λέω. Τώρα εγώ δεν είμαι νομικός δεν ξέρω περισσότερα, σας μεταφέρω αυτά που λέει ο ίδιος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ομόφωνα επί του ποσού. Για τα υπόλοιπα, εντάξει.

ΘΕΜΑ 22ο: Έγκριση φακέλου Διαχειριστικής Επάρκειας και των εγχειριδίων διαδικασιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προκειμένου να εξεταστεί η Διαχειριστική Επάρκεια τύπου Α, Β και Γ σύμφωνα με το άρθρο (…), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα άρθρο 10 του νόμου 3840/2010 και την τάδε υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τις διαδικασίες επιβεβαίωσης της Διαχειριστικής Επάρκειας των δικαιούχων της περιόδου 2007-2013, στην 6η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιβεβαίωση της Διαχειριστικής Επάρκειας κατά την περίοδο 2007-2013 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στερεάς Ελλάδας.
Έχοντας υπόψη το νόμο 3614-3/12/2007 Διαχείριση Έλεγχος και Εφαρμογή Υπηρεσιακών Παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και ειδικότερα….
Περατωθέντων όλων των θεμάτων ο κ.Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης
       

Αφού συντάχθηκε το πρακτικό υπογράφεται ως παρακάτω:


              Ο Πρόεδρος                                                Ο Ειδικός Γραμματέας



     ΚΑΡΑΝΤΖΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                            ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ




Τα μέλη Δ.Σ.

   ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΠΗΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΕΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΠΗΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΛΙΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΦΑΡΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΧΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΤΣΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΣΩΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ





________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου