Φίλες και φίλοι,

Καλώς ήρθατε στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Μια σελίδα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «συναντηθώ» με όλους εσάς, τους φίλους του Διαδικτύου, να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, ιδέες και οράματα, να ανταλλάξω απόψεις και προβληματισμούς πάνω σε θέματα μικρά ή μεγάλα, που απασχολούν το Δήμο μας.

Οπωσδήποτε το blog αυτό δεν έρχεται να υποκαταστήσει την αναντικατάστατη για μένα, άμεση και ζωντανή επαφή με τους συμπολίτες μου, αλλά απλά να την ενισχύσει μέσα από έναν ακόμα δρόμο επικοινωνίας και διαλόγου.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον προσωπικό κόμβο που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι, θα βρείτε στιγμές από το άλμπουμ της ζωής μου, σταθμούς πολύτιμους από την πολιτική και επαγγελματική μου πορεία. Θα βρείτε επίσης μέρος της αρθρογραφίας μου στον Τύπο, ομιλίες, θέσεις και εμπειρίες.

Σκοπός μου είναι να με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από την δραστηριότητά μου, δίνοντάς μου ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσω τις απόψεις σας , αν το επιθυμείτε, μέσα από το e-mail επικοινωνίας. Επιπροσθέτως θα έχω άμεση και συχνή επικοινωνία με πολίτες που δεν κατοικούν στην περιοχή και θα ήθελαν να μου μεταφέρουν ανησυχίες και προβληματισμούς για τον τόπο μας.

Θα ήταν χαρά για μένα να έχω τις κριτικές παρατηρήσεις σας, τα σχόλια και τα μηνύματά σας για μια ανοιχτή, ζωντανή, ανεμπόδιστη διαδικτυακή συζήτηση. Γιατί μέσα από τον διάλογο είναι βέβαιο πως όλοι κάτι μαθαίνουμε.

Φιλικά

Πάνος Κοντογεώργος

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο 17/2011

                    
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ   
ΠΕΡ.ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ


Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο  17/2011
της  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης

Στην Σπερχειάδα σήμερα την 10η Νοεμβρίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δημόσια τακτική συνεδρίαση ύστερα από την 21199/3-11-2011 έγγραφη πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου και ταχυδρομήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα εκτός της Ημερήσιας Διάταξης:
ΘΕΜΑ 1ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί αναδασμού κτημάτων Παλαιοβράχας.
ΘΕΜΑ 2ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί παραχώρησης των 14 πινάκων χαλκομεταλλοπλαστικής που υπήρχαν στο καταργηθέν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Κοινοτικό Μουσείο Τριλόφου Η ΒΙΒΛΟΣ» στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας.
ΘΕΜΑ 3ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Βελτίωση του δρόμου Παλαιόκαστρο – Νεοχώρι».
ΘΕΜΑ 4ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.
ΘΕΜΑ 5ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Λύση Προγραμματικής σύμβασης που αφορά την υλοποίηση της πράξης «Κατασκευή και σήμανση μονοπατιών του δάσους του Μουτζουράκη, Κοινότητας Τυμφρηστού».
ΘΕΜΑ 6ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου ως αναπληρωματικό μέλος στην τριμελή επιτροπή χορήγησης βεβαιώσεων για την έκδοση και ανανέωση των αδειών των παραγωγών πωλητών Λαϊκών Αγορών.
ΘΕΜΑ 7ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής έκτασης Τ.Κ. Καλλιθέας σε κτηνοτρόφους της περιοχής.


και στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης για υποβολή πρότασης ένταξης των έργων «Βελτίωση αρδευτικού δικτύου στη θέση δύο ρέματα στο Δ.Δ Αρχανίου» και «Κατασκευή δικτύου άρδευσης στο Τ.Δ. Φτέρης» στο πρόγραμμα «Αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας 2007- 2013».
ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση σχεδίου Στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 3ο: Διαγραφή δημοτικών τελών λόγω παρελθούσης πενταετίας.
ΘΕΜΑ 4ο: Περί έγκρισης ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου και σύνταξης έκθεσης κατάστασης εσόδων και εξόδων.
ΘΕΜΑ 5ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήσεως Αντωνίου Γεωργίας για διαγραφή χρέους και λύση της σύμβασης εκμίσθωσης αγροτεμαχίου.
ΘΕΜΑ 6ο: Σύσταση προσωποπαγών θέσεων για την αυτοδίκαιη μεταφορά του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών Μακρακώμης- Σπερχειάδας που καταργήθηκαν.
ΘΕΜΑ 7ο: Περί έγκρισης τροποποίησης προϋπολογισμού 2011 του ΤΟΕΒ Βίστριζας.
ΘΕΜΑ 8ο: Περί καθορισμού των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς Σπερχειάδος και Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 9ο: Περί εγγραφής & διαγραφής νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς Σπερχειάδος και Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 10ο: Περί διόρθωσης – συμπλήρωσης της υπ’ αριθ. 205/2011 απόφασης του Δ.Σ του καταστατικού λειτουργίας Τράπεζας αίματος στο Δήμο Μακρακώμης.
ΘΕΜΑ 11ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήματος της κ. Μακρή Βασιλικής του Ευαγγέλου.
ΘΕΜΑ 12ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήματος του κ. Κόρακα Σπυρίδωνα του Παναγιώτη.
ΘΕΜΑ 13ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήσεως Αγγελοπούλου Πηνελόπης του Ζαχαρία.


Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  διαπίστωσε  ότι σε σύνολο 27 Δ.Σ. ευρέθησαν:

 

Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ:                                                                 ΑΠΟΝΤΕΣ:

         1.ΚΑΡΑΝΤΖΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
      (Απών από το 5ο τακτικό θέμα)
      2.ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 
3. ΜΠΗΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                   »
4. ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                       »
   5.ΜΕΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                      »   
      (Προσήλθε στο 4ο τακτικό θέμα)                          
6 ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ           »
7.ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ               » 
8. ΜΠΗΤΟΣ ΗΛΙΑΣ                 »                   
9.ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ               » 
10. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                      »
     11. ΦΑΡΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ                               »    
12. ΦΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                             »
13.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ              »
14.ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ                                  »
    15.ΜΠΟΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                          »   
16. ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                     »
17.ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                     »
18. ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ                                      »
19.ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                       »
20.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ         »
21. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ              »
   22. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                   »    
23. ΤΣΩΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                             »
     24.ΚΟΤΣΑΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                      »         
1. ΛΙΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ       ΔΗΜ. ΣΥΜΒ.
2. ΧΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                           »  
3. ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                   »  
                                                               


                                                         

(Οι οποίοι  αν και προσκλήθηκαν νόμιμα,
 δεν προσήλθαν)

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ.Παπαευθυμίου Θύμιος, ο οποίος προσκλήθηκε νόμιμα.

Τα Πρακτικά τήρησε ο υπάλληλος του Δήμου Παπαντώνης Κων/νος.

Ο πρόεδρος  του Δ.Σ,  αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και ακολούθησε διαλογική συζήτηση ως εξής:


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχίζουμε τη συνεδρίαση, είμαστε οι προβλεπόμενοι παρόντες. Θα ξεκινήσουμε με ανακοινώσεις. Ο κύριος Δήμαρχος θέλει να κάνει κάποια ανακοίνωση;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ήθελα από αυτή τη συνεδρίαση να βγει ένα ψήφισμα, στο οποίο να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην είσπραξη του ειδικού φόρου, ειδικού τέλους ακινήτου. Είναι το γνωστό «χαράτσι».
Οι δημότες όπως και το σύνολο των ελλήνων πολιτών, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Νέοι, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, εργαζόμενοι, οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η φοροδιαφυγή και οι ελαφρύνσεις σε όσους έχουν.
Ήδη οι δημότες μας και γενικά οι έλληνες, έχουν κληθεί να καταβάλλουν πάρα πολλές εισφορές αλλά και να υποστούν τις συνέπειες σε μισθούς και συντάξεις, μείωση αφορολογήτου ορίου, νέο μισθολόγιο, αύξηση ΦΠΑ και δεν συμμαζεύεται. Ήθελα, αν είναι δυνατόν, αυτό το ψήφισμα να είναι από όλες τις παρατάξεις και να είναι ομόφωνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέει το σώμα; Προηγούνται να ξέρετε οι επικεφαλείς των παρατάξεων.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν έχω αντίρρηση για το ψήφισμα. Απλώς θα ήθελα το ψήφισμα το σημερινό να μην είναι απλή διαμαρτυρία, αλλά να είναι ακριβώς η απόφαση του Δήμου Λαμιέων, που πήραν στο Δημοτικό τους Συμβούλιο. Θα παρακαλέσω τη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου να επικοινωνήσει αύριο και να είναι ακριβώς. Εκεί δίνει και νομική βοήθεια στους δημότες και κάποια άλλα πράγματα. Να μην είναι λοιπόν, απλή διαμαρτυρία, να είναι ακριβώς η αντίστοιχη απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Συμφωνεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο; Κύριε Γραμματέα, σημείωσε στα πρακτικά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να συμπληρώσω γιατί τώρα μου το θύμισε ο κύριος Καρατζούνης, έχουν κάνει και εξώδικο στη ΔΕΗ. Και έχουν έρθει και σε επαφή με τους νομικούς του νομού, οι οποίοι εθελοντικά θα υπερασπίσουν τους δημότες. Θα ήθελα λοιπόν αντίστοιχα κι εμείς αυτές τις ενέργειες, να τις κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να πω το εξής. Μετά από αυτό το ψήφισμα, σίγουρα κάποιοι δημότες θα το μάθουν και θα μας ρωτάνε. Θα τους λέμε εμείς να μην πάνε να πληρώσουνε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, εμείς ψήφισμα θα κάνουμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εμείς θα ζητάμε την αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το Συμβούλιο Επικρατείας. Από εκεί και πέρα δεν θα πάμε και για παράβαση καθήκοντος.
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Το Συμβούλιο της Επικρατείας, οποιαδήποτε και αν είναι η γνωμοδότησή του, θα ενέχει και θέση νόμου του κράτους. Έτσι δεν είναι; Εάν το Συμβούλιο Επικρατείας, γιατί τελευταία και πάντοτε ο δικαστικός κλάδος τις αποφάσεις τις έβγαζε και ευλογούσε τα γένια του, βγαίνει και καταδικάζει την κοινωνία να πληρώσει το «χαράτσι», μήπως πρέπει να βγει ένα άλλο ψήφισμα από την αίθουσα αυτή; Γιατί δεν πιστεύω κανένας, ιδιαίτερα εσείς που ασχολείστε πολλά χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μετείχατε στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, και να απαιτήσουμε από οποιαδήποτε κυβέρνηση επέλθει μετά τις εκλογές εκλογές, να προβεί σε δήμευση περιουσιών, όλων των πολιτικών ανδρών, είτε διετέλεσαν ΔΕΚΟ, είτε Γενικοί Γραμματείς, είτε Βουλευτές;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, να, στο συγκεκριμένο θέμα Θανάση.
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Έχετε τόλμη και αρετή; Όσοι είναι με καθαρά χέρια να προχωρήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θανάση, δεν θα κάνουμε πολιτική. Όταν είναι να ψηφίσουμε, θα ψηφίσουμε ΜΛ. Λοιπόν. Είμαστε όργανο Νομικού Προσώπου.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μία ανακοίνωση θέλω να κάνω εγώ για να γραφτεί. Όταν θα φέρουμε τον προϋπολογισμό, είχαμε ψηφίσει μία Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό του 2012 σχετικό κονδύλι για την χορήγηση ειδών διαβίωσης και περίθαλψης, σε οικονομικά αδυνάτους κατοίκους και πολυτέκνους. Δηλαδή να λειτουργήσει, κατά κάποιον τρόπο το «κοινωνικό παντοπωλείο» και «κοινωνικό φαρμακείο».
Όλοι οι Δήμοι έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες, και εμείς στον προϋπολογισμό του 2012, όταν τον φέρουμε να δεσμευτούμε, να έχουμε κάποιο, να έχουμε κάποια χρήματα για πρώτη φορά και μετά η Επιτροπή που έχουμε θεσμοθετήσει να λειτουργήσει, ποια άτομα θα μπορέσουμε να εντάξουμε για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες και εμείς σαν Δήμος. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σχετικά με αυτό συμφωνούμε αλλά θα πρέπει να το κοιτάξουμε λιγάκι το θέμα γιατί, για το «κοινωνικό φαρμακείο» περισσότερο, γιατί περιλαμβάνει, τα φάρμακα έχουνε ημερομηνία λήξεως. Στο «κοινωνικό παντοπωλείο» μπαίνουν προϊόντα που δεν έχουνε ημερομηνία λήξεως. Πρέπει να το δούμε λίγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι Δήμαρχε για αγορά προϊόντων. Εδώ πέρα όταν λέμε παντοπωλείο, θα πάμε προϊόντα, που έχουν σχέση με διαβίωση. Γι’ αυτό είπα διαβίωσης και περίθαλψης. Δεν θα ιδρύσουμε παντοπωλείο ούτε φαρμακείο. Αυτά τα δύο αντικείμενα για να βοηθήσουμε δημότες. Άλλος από τους επικεφαλής των παρατάξεων γι’ αυτό το θέμα να κάνει καμιά ανακοίνωση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μπήτος.
ΜΠΗΤΟΣ: Ήθελα να προσθέσω σε αυτό που είπες, μήπως πρέπει να μεριμνήσουμε και για κανένα συσσίτιο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι το παντοπωλείο. Δηλαδή όταν θα δώσουμε τρόφιμα στους οικονομικά αδυνάτους, αυτό θα περιλαμβάνει. Δηλαδή δεν μπορούμε να στήνουμε μαγειρεία. Κάποια προϊόντα διαβίωσης. Τρόφιμα και φάρμακα. Γι’ αυτό είπαμε, να βάλουμε κάποιον κωδικό χρημάτων.
ΜΠΗΤΟΣ: Αρχίζουν και το ζητάνε κατά κάποιον τρόπο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Δίκιο έχει ο κόσμος. Ο κύριος Δήμαρχος. Άλλη ανακοίνωση έχετε; Οι επικεφαλείς των παρατάξεων έχουν ανακοινώσεις; Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ θα ήθελα να υπενθυμίσω κύριε Πρόεδρε στη δημοτική αρχή, για να μην αντιμετωπίσουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα, που είχαμε και φέτος, θα το ενθυμείτε καλά ο κύριος Κυριαζής ως υπεύθυνος Αντιδήμαρχος, για την άρδευση του 2012. Είχαμε πει τον Απρίλιο, τον Μάιο εντός του ‘11 να το λύσουμε αυτό το θέμα, για να μην έχουμε πάλι τα ίδια το 2012. Απλώς το υπενθυμίζω.
Κύριε Πρόεδρε, τα είπαμε και στο προηγούμενο συμβούλιο, είναι γνωστό ότι ψηφίσαμε έναν Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Από τον Μάιο δεν έχει επανέλθει, με την τροποποίηση της κυρίας Γερακούδη για να αποκτήσουμε επιτέλους Κανονισμό Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αλλά είναι κρίμα, μετά από ένα χρόνο, να μην έχουμε Κανονισμό Δημοτικού Συμβουλίου. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το φέρει ο Πρόεδρος όποτε κρίνει σκόπιμο. Ως τώρα λειτουργούμε. Προχωράμε. Ο κύριος Κρητικός. Θέλετε να κάνετε κάποια ανακοίνωση; Ο κύριος Κότσαλος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Θα απευθυνθώ προς τον κύριο Δήμαρχο και ήθελα να πω ότι στις αρχές του έτους ψηφίσαμε εδώ την αύξηση του δημοτικών τελών, ειδικά στον τέως Δήμο Αγίου Γεωργίου, 105% επάνω. Μετά από 10 μήνες, σε ορισμένα χωριά και σε συνοικισμούς που δεν πάνε τα μεγάλα σκουπιδιάρικα, έχουν 32 ημέρες να περάσει σκουπιδιάρικο.
Μην ξεχνάτε ότι τα σκουπίδια τα πληρώνουν οι δημότες, δεν τα πληρώνει ο Δήμος. Έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό μπήκε και αύξηση. Ποιος ο λόγος που δεν περνάει το σκουπιδιάρικο; Είναι χαλασμένο; Δεν υπάρχουνε; Οι πληροφορίες μου λένε ότι ήτανε χαλασμένο. Όταν εγώ έβαλα τις φωνές, συγκεκριμένα τις φωνές στον κύριο Παπαηρακλή ένα βράδυ στον Άγιο Γεώργιο, την άλλη ημέρα το πρωί ως εκ θαύματος, το αυτοκίνητο επισκευάστηκε.
Και ρωτώ εγώ, με ποιους συνεργάζεστε; Ενδιαφέρονται να συνεργαστούνε σωστά; Γιατί τα απορριμματοφόρα είναι τα αυτοκίνητα που είναι άμεσης ανάγκης. Δεν είναι ένα Ι.Χ. που και να μείνει 5 ημέρες, θα χαλάσει ο κόσμος. Λοιπόν προσπαθήστε να επιλέξετε… Δεν ξέρω, εμείς δεν είχαμε ποτέ τόσα πολλά προβλήματα. Τέσσερα χρόνια που ήμουνα Αντιδήμαρχος και είχα την υπευθυνότητα για την καθαριότητα, δεν είχα ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Ούτε μεγάλη ζημιά να είχε, το πολύ να καθόταν ένα απορριμματοφόρο 3 ημέρες μέσα. Όσο και μεγάλη ζημιά. Γιατί με αυτούς που συνεργαζόμαστε, είτε ηλεκτρολόγος είναι, είτε μηχανικός, ξέρουν πάρα, πάρα πολύ καλά… Εκτός αν είναι απλήρωτοι οι άνθρωποι. Δεν ξέρω γι’ αυτό. Θα μας το πείτε εσείς. Ένα αυτό.
Κάποιο άλλο που διαπίστωσα προχθές μετά λύπης μου, είχαμε μία γιορτή Κάστανου πολύ όμορφη στο Μαυρίλο. Ήρθατε και εσείς. Εκείνο όμως που ήταν το τραγικό, κατεβήκατε με τον Πρόεδρο, ήρθατε στον Μπαρουτόμυλο, σας ξενάγησε ο Πρόεδρος του χωριού, όμως δεν υπήρχε ένας, μια κοπέλα, ένας νεαρός, κάποιος που να είναι ενημερωμένος και να έχει την υπευθυνότητα να ξεναγεί τον κόσμο. Όταν φύγατε εσείς, έφυγε και ο Πρόεδρος μετά από λίγο, γιατί ο άνθρωπος εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να καθίσει όλη μέρα εκεί, γιατί ήταν και Πρόεδρος του χωριού, έπρεπε να υποδέχεται τον κόσμο κτλ, ο Μπαρουτόμυλος έκλεισε. Οι άνθρωποι που έρχονταν να τον επισκεφθούνε τον βρίσκανε κλειστό.
Και ρωτώ εγώ. Ο Μπαρουτόμυλος είναι δημοτικό έργο. Ο κύριος Παπαηρακλής, είχε ψηφίσει, πρώτος από όλους για να γίνει αυτός ο Μπαρουτόμυλος. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν δύο Μπαρουτόμυλοι σε όλοι την Ελλάδα. Ένας στη Δημητσάνα και ένας στον Μαυρίλο. Δηλαδή εμείς ένα τέτοιο έργο, που έπρεπε να διαφημίζει την περιοχή μας όλη, το είχαμε κλειστό στον κόσμο. Λοιπόν, αποφασίστε τι θέλετε, αν θέλετε την περιοχή μας να αξιοποιηθεί, να ανεβεί, ή απλώς να κυβερνάμε έτσι για να περνάει ο καιρός.
Και τρίτο ερώτημα, κύριε Δήμαρχε, είναι τι γίνεται με το δάνειο, για τον ξενώνα του Αγίου Γεωργίου. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος, να απαντήσει στον κύριο Κότσαλο για το δάνειο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σχετικά με το δάνειο. Δυσκόλεψαν τα πράγματα. Πριν καμιά εβδομάδα είχα μία τελευταία συνομιλία, η ΑΓΡΟΤΙΚΗ μάλλον αδυνατεί. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε τώρα. Μίλησα και με τον ένα δικαιούχο των χρημάτων, ένας Κόκοτος, κάπως έτσι. Θα δούμε. Θα απευθυνθούμε και σε καμία άλλη τράπεζα. Ας αλλάξει και το έτος, να δούμε μήπως αλλάξει κάτι. Εμείς θα περιμένουμε.
Το μικρό απορριμματοφόρο, έχεις δίκιο, δεν το συζητάμε, αλίμονο. μαζευτήκαν τα σκουπίδια, είχε κάποια βλάβη. Όσο γι’ αυτό που λες για την άλλη ημέρα, τον πήρα τηλέφωνο και ήταν και ο Παπαηρακλής εκεί. Δεν θα ξαναγίνει. Την πρώτη και την δεύτερη ημέρα, αυτά είπα και στον ίδιο. Την πρώτη ή την δεύτερη ημέρα βαριά, βαριά, θα πρέπει το αυτοκίνητο να γίνεται αλλιώς δεν ξανάρχεται. Τέλος.
Ο Μπαρουτόμυλος. Παρεμπιπτόντως είχα πάει και πέρυσι και τον βρήκα κλειστό. Εγώ δεν είχα μπει μέσα. Όμως αυτό, αν ήθελες να βοηθήσεις λιγάκι την κατάσταση, έπρεπε να μας το πεις πριν, να μας βάλεις σε νόημα. Εν πάση περιπτώσει είχε τα κλειδιά το κατάστημα εκεί, δεν ξέρω τι ακριβώς είχε γίνει, υπήρχε μία συνεννόηση. Εγώ είχα την εντύπωση ότι είναι ανοιχτά, ρωτήσαμε… Μετά πήγε ο Πρόεδρος και τον άνοιξε. Τέλος πάντων.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Γι’ αυτό εγώ έκανα την υπόδειξη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καλά έκανες και έκανες την υπόδειξη. Θα βάλουμε έναν άνθρωπο να είναι συνέχεια εκεί, να τον πληρώσουμε να τελειώνει το θέμα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κανέλλος.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Κάνοντας έναν απολογισμό της αποκομιδής σκουπιδιών, την πρώτη περίοδο της δημοτικής μας θητείας, πράγματι κύριοι συνάδελφοι υπάρχει πρόβλημα στην αποκομιδή σκουπιδιών. Όταν ο κύριος Παπαηρακλής μας έθεσε υπόψην το πρόβλημα, την άλλη μέρα και το απορριμματοφόρο της Μακρακώμης και της Σπερχειάδας, έκαναν την αποκομιδή. Επειδή έχουμε κάνει μια σχετική συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και με αρκετούς συναδέλφους, πράγματι χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος τουλάχιστον δύο απορριμματοφόρα. Ένα χωρητικότητας δέκα τόνων τετρακίνητο και ένα δεκαεξάρι.
Συντάσσεται μελέτη, συντάσσεται μελέτη από τους μηχανικούς του Δήμου μας, καθώς και οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να διενεργηθεί η προμήθεια το συντομότερο δυνατόν από την Οικονομική Υπηρεσία. Το έχουμε συζητήσει με την Οικονομική Υπηρεσία, είναι ενήμερος νομίζω και ο κύριος Σκούρας και ο κύριος Ριζογιάννης.
Επίσης, γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ του ΠΕΧΩΔΕ, Σταθμός Μεταφόρτωσης με τράκτορα και με ρυμουλκούμενο μεγάλο απορριμματοφόρο 55 τόνων. Αυτό είναι από το ΕΣΠΑ, δεν θα βάλουμε εμείς λεφτά. Αν το καταφέρουμε, νομίζω θα είναι επιτυχία. Αυτά σε ότι αφορά την αποκομιδή σκουπιδιών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κυριαζή.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Μήπως πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα, να δώσουμε σε ιδιώτη τη μεταφορά. Υπάρχει η μεταφόρτωση, να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ με μεγάλα αυτοκίνητα από ιδιώτη και να μην ασχοληθούμε καθόλου εμείς με την αγορά και τη συντήρηση των οχημάτων. Ας έχουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια και για τη μεταφορά να απαλλαγούμε. Αν μπορούμε να το κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή να φέρει πρόταση. Άλλος συνάδελφος; Ναι κύριε Κότσαλε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Είπατε κύριε Κανέλλο για τα αυτοκίνητα να πάρουμε καινούρια. Τα αυτοκίνητα αυτά που έχουμε, δεν ξέρω για εδώ για την περιοχή, εγώ γνωρίζω αυτά που είχα στον Άγιο Γεώργιο μέχρι προχθές, είναι σε καλή κατάσταση. Όταν λέμε σε καλή, σε καλή. Γιατί είναι ο ίδιος οδηγός επί πολλά χρόνια, θα το φροντίσει, και εμείς το φροντίζουμε φυσικά και οι τεχνίτες. Δηλαδή αν με μια συντήρηση σωστή, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Απλώς πρέπει οι τεχνίτες που θα πηγαίνει πραγματικά να ενδιαφέρονται πραγματικά να το φτιάξουν. Αυτό έχω να πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Οι Μπαρουτόμυλοι του Μαυρίλου, γνωστή η ιστορία και η προσφορά τους στην νεώτερη ιστορία, αποτελεί νεώτερο μνημείο και ωστόσο η Εφορία Νεώτερων Μνημείων της Λαμίας αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να το γνωρίζουν.
Δεν ξέρω όμως αν το γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας, διότι δεν ανακαινίσθηκε επί των ημερών μας, αλλά με την προηγούμενη διοίκηση Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού, και αν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των επισκέψεων των σχολείων σε ότι αφορά το περιβάλλον, σε ότι αφορά το δασικό χωριό, ότι θα συμπεριληφθεί στις σχολικές τους εκδρομές.
Είχα πει από την αρχή της χρονιάς, στα θέματα πολιτισμού που χειρίστηκα, θέλω να βοηθήσω, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Θέλω να βοηθήσω την συμπολίτευση. Έτσι, πιστεύω ότι βοηθώ τον τόπο. Ελάτε να συνεργαστούμε.
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Να απαντήσω στο ερώτημα του κυρίου Μαγουλά. Έχουν πάει στα σχολεία σχετικά φυλλάδια από πέρυσι. Είναι ενήμερα τα σχολεία και πραγματοποιούν εκδρομές στον Μπαρουτόμυλο. Παρεμπιπτόντως σας λέω ότι στην αρχή της χρονιάς, παραγγείλαμε 2.000 διαφημιστικά φυλλάδια, για τον Μπαρουτόμυλο του Μαυρίλου και ήδη είναι στην Κοινότητα.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Δάσκαλε, μου επιτρέπεις; Θα επανέλθω, θα επανέλθω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Κύριε Μαγουλά σας παρακαλώ. Κάνατε την ανακοίνωση. Τελείωσε τώρα. Προχωράμε.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Θα την κάνω εγώ την ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλο θέμα να βάλετε.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εντάξει, αφού το θέλετε έτσι να λειτουργείτε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν θα προχωρήσουν ποτέ τα θέματα.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Με χαμηλούς τόνους. Καταλαβαίνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βάλτε κάποιο άλλο θέμα να προχωρήσουμε.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Δήμαρχε. Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Σπερχειάδος, είχε προχωρήσει στην υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, από την πλατεία, την κεντρική πλατεία, έως και την οικία του Παταριά. Εκεί οι κάτοικοι στερούνται ηλεκτροφωτισμού. Θέλω να το δείτε. Στερούνται ηλεκτροφωτισμού, δεν έχουν φωτισμό. Πληρώνουν χωρίς να έχουν. Μετά την υπογειοποίηση, καταργήθηκαν οι κολώνες.
Διανύουμε τον τελευταίο σχεδόν μήνα του έτους. Περιμένω ακόμα τον Κανονισμό Κοιμητηρίων και τον Κανονισμό Ύδρευσης. Υπήρχε μια σαφέστατη και ρητή υπόσχεση του αρμοδίου Αντιδημάρχου. Ακόμα δεν έχει έρθει.
Και ένα τελευταίο. Εγώ σε ότι προτείνω θα εμμένω. Και μακάρι, να διαψευσθώ και να δικαιωθεί η παρούσα διοίκηση. MASTER PLAN θα κάνουμε για τα Ιαματικά της Παλαιοβράχας πέρα από την πρωτοβουλία που αναλάβατε να αναθέσετε σε ιδιωτική εταιρεία την χημική ανάλυση του νερού; Και τι σημαίνει MASTER PLAN; Σημαίνει ότι κάνουμε και τις μελέτες για τις εγκαταστάσεις, γιατί γνωρίζετε ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα, και παράλληλη κάνω και πρόσκληση ενδιαφέροντος επενδυτού. Γιατί μόλις τελειώσει η αναγνώριση και οι μελέτες, γίνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος επενδυτού. Μην φαντάζεστε όμως, τύπου στραγάλι. Κάτι απλό, λαϊκό για να φτάνουν και οι τιμές, προκειμένου όλοι οι πολίτες, να κάνουν χρήση της ιαματικής πηγής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσατε κύριε Μαγουλά; Ο κύριος…
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Μα τι βιάζεστε κύριε Πρόεδρε; Θα είναι μακριά η νύχτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μπήτος Κωνσταντίνος για τα πρώτα θέματα θα απαντήσει στον κύριο Μαγουλά και για το τελευταίο, ο κύριος Δήμαρχος.
ΜΠΗΤΟΣ: Συγνώμη. Όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό, το θέμα του Παταριά και όσον αφορά και τον άλλο δρόμο, δεν είναι μόνο εκείνος ο δρόμος, είναι και ο δρόμος ακριβώς πίσω, που είναι ο Σταθμός του Παπαγεωργίου. Εκεί όντως υπάρχουν κάποια καλώδια υπόγεια, αλλά δεν υπάρχουν τα ανάλογα piller.
Εγώ χθες συζήτησα με τον ηλεκτρολόγο του Δήμου και μου είπε ότι πρέπει να γίνουν τα piller. Και όπως καταλαβαίνετε τα piller και κάποια δαπάνη είναι, και χρειάζεται κάποιος χρόνος. Καλύτερα είναι να φτιάχναμε αυτά κάποτε παρά να πηγαίνουμε σε στάβλους που δεν έχουνε ρεύμα ή που δεν έχουνε άδειες. Πήγαμε κολώνες σε στάβλους για άλλους λόγους. Έτσι; Να τα λέμε με το όνομά τους.
Το θέμα των Νεκροταφείων και της Ύδρευσης, είναι ο Κανονισμός Ύδρευσης σχεδόν έτοιμοι οι Κανονισμοί, ένα ρετουσάρισμα και θέλουμε να φωνάξουμε και την μειοψηφία να τον δει και αυτή, αν έχει προτάσεις να μας κάνει, για να το τελειώσουμε. Πιστεύω ότι σε 10 – 15 ημέρες θα είναι τελειωμένο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος για το τελευταίο θέμα, του κυρίου Μαγουλά το MASTER PLAN των Λουτρών. Ο κύριος Κοντογιώργος.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Εγώ έχω δύο ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε. Ένα προς εσάς και ένα προς τον κύριο Δήμαρχο. Θα ξεκινήσω από το ερώτημα προς εσάς, θέλοντας να μας αναφέρετε, και μάλιστα εγώ ζητάω όχι μόνο να μας αναφέρετε, ίσως απόψε δεν μπορείτε, αλλά θέλω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να μας φέρετε και να μας φέρνετε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, στο επόμενο, όλες τις αποφάσεις τις ακυρωτικές που έρχονται από την Περιφέρεια.
Όταν έχουμε την ευθύνη της κάθε απόφασης και παίρνουμε την απόφαση σαν Δημοτικός Σύμβουλος, και βάζω και την υπογραφή μου φαρδιά πλατιά, θέλω να γνωρίζω ποιες αποφάσεις απορρίπτονται και την αιτιολογία που έρχονται από την Περιφέρεια.
Δεν μπορώ να το μαθαίνω εγώ από την εφημερίδα, ή επειδή μου το είπε ο γείτονας, ή επειδή μου το είπε ο παραδίπλα. Παρακαλώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να έρχονται οι αποφάσεις, και μάλιστα θέλω από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, ποιες έχουν έρθει απορριπτικές και το σκεπτικό που έχει η Περιφέρεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απαντήσω. Επειδή δεν είναι αρμόδιος ο Πρόεδρος, τον Δήμο τον εκπροσωπεί ο Δήμαρχος, οι παρατάξεις ας φροντίσει ο Δήμαρχος να ενημερώνονται δια των Γραμματέων των, που έχουνε οι δημοτικές παρατάξεις, γι’ αυτά τα θέματα που πολύ σωστά θέσατε. Πολύ σωστά θέσατε το θέμα. Ο Πρόεδρος δεν εκπροσωπεί τον Δήμο. Ο Δήμαρχος να μεριμνήσει να ενημερώσει τις παρατάξεις, με την γραμματειακή υποστήριξη που τους έχει αναθέσει ή πρέπει να τους έχει, γι’ αυτά τα θέματα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, πολύ ορθά τα λέτε,  αλλά για τους Γραμματείς των παρατάξεων είναι μόνο στα χαρτιά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος, δεν είμαι αρμόδιος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άμα αναλάβω Υπουργός Εσωτερικών, να τιμωρήσω το Δήμαρχο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγώ δεν μίλησα ούτε για τιμωρίες. Δεν μπορείτε λοιπόν να επικαλείστε την γραμματειακή υποστήριξη τη στιγμή που δεν υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επικαλούμαι το νόμο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Το νόμο τον επικαλείσθε, αλλά Γραμματέας δεν υπάρχει κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος. Έχετε δίκιο. Δεν είμαι αρμόδιος.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος.
ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα. Είναι και ερώτημα και άλλων συμπολιτών μας. Το έθεσα και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και θέλω να μας πείτε πού βρίσκεται το θέμα των υπογραφών, που είχε γίνει στην Ημερίδα στη Μακρακώμη, σχετικά με τον ΧΥΤΑ του Τριλόφου. Είχανε κάποιες υπογραφές. Έχουν σταλεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουμε στείλει το αίτημα στην Περιφέρεια. Όσο για τις αποφάσεις, που ρώτησες τον Πρόεδρο πάνω, οι περισσότερες από αυτές, ξαναέρχονται στο συμβούλιο είτε να διορθωθούν, είτε να… Δεν παραμένουν ανενεργές. Εκτός αν έχεις στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Κύριε Δήμαρχε. Δύο ερωτήσεις θα ήθελα να σας θέσω. Η μία έχει να κάνει με τον ΧΥΤΑ στα Μάργαρα. Σύμφωνα με την τελευταία ειδησεογραφία και με τις εξελίξεις που παρακολουθούμε, διαφαίνεται ξεκάθαρα και με εντολή του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με αντίστοιχη εντολή του Περιφερειάρχη, τα διατιθέμενα χρήματα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για την διαχείριση των σκουπιδιών, θα πάνε για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, και όχι για την δημιουργία νέων ΧΥΤΑ. Μάλιστα υπάρχει ιδιαίτερη μνεία στη συνέντευξη που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος σε εφημερίδα της Αθήνας, αλλά αναφέρθηκε και από τον Περιφερειάρχη, ότι οι χρηματοδοτήσεις των ΧΥΤΑ ίσως πάνε σε ιδιωτικά κεφάλαια και ΣΔΙΤ.
Θα ήθελα λοιπόν, για να προλάβουμε τα γεγονότα, εάν είναι δυνατόν και εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο το εγκρίνει, να έχουμε την επόμενη φορά εδώ θέμα συζήτησης και να πάρουμε απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο χώρος στα Μάργαρα, που έχει ως τώρα επιλεγεί για ΧΥΤΑ, δεν πρόκειται ποτέ, να δοθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδύσουν εκεί. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πέρα από το τι έχει γίνει ως τώρα, πέρα από τις εξελίξεις που υπάρχουν, τέλος πάντων, αν θέλουν να πάνε με ιδιωτικά κεφάλαια και με ΣΔΙΤ, να δούμε λύσεις σύγχρονες. Και όχι να εκμεταλλευτούν τα ιδιωτικά κεφάλαια τις προηγούμενες εργασίες που έχουν γίνει με κεφάλαια του Δήμου ή εις βάρος του Δήμου. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Δεν έχει κάποια μορφή ερώτησης, αν θέλετε να απαντήσετε σε αυτό, ναι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα χρήματα επειδή ασχολήθηκα και τώρα πρόσφατα, δεν φτάνουν γιατί επιμένουμε εμείς να γίνει εργοστάσιο, αν θα γίνει εκεί. Τα χρήματα είναι 50 εκατομμύρια και το ένα εργοστάσιο, γιατί θα γίνει και άλλο ένα στη Θήβα, θα κοστίσει κοντά εκεί, λίγο λιγότερα. Οπότε ζητήσαμε από τον Ανδρεαδάκη από το ΕΠΕΡΑ συμπληρωματικές πιστώσεις και αυτός είπε να απευθυνθείτε σε ιδιώτες και κάτι τέτοια. Αυτό έχει σωστή βάση που είπες τώρα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Τα χρήματα αυτά, τα 50 εκατομμύρια, φτάνουν για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, όχι. Είναι λίγα. Θα είναι ένα εκατομμύριο, περίπου. Είναι λίγα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχουμε δύο ΧΑΔΑ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτά θα πάνε γύρω στις 500.000, 900 είναι η μελέτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, θέμα ΧΥΤΑ πλέον δεν τίθεται. Έχουνε πειστεί και οι ίδιοι, τους πείσαμε και εμείς με το ζόρι βέβαια, ότι ΧΥΤΑ δεν θα γίνει εύκολα. Τελείωσε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντάει ο Δήμαρχος. Απαντάει ο Δήμαρχος στις ερωτήσεις, κύριε Τζιβελέκα. Τελειώσατε κύριε Διαμαντή; Ναι, κύριε συνάδελφε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Το δεύτερο, πάλι απασχολεί την δημοσιότητα. Έγινε η ένταξη για κάποια χρήματα για την παράκαμψη στο Δήμο Μακρακώμης. Έχει ήδη πολλή η δημοσιότητα, έχει γίνει στις τηλεοράσεις, έχουνε πει πράγματα. Το έργο αυτό είναι απόλυτα αντιαναπτυξιακό και δεν έχει καμία σχέση με το συνήθως προβαλλόμενο επιχείρημα, ότι πλήττεται η εμπορικότητα ή κάποιοι επιχειρηματίες.
Το έργο αυτό διχοτομεί το Δήμο μας, στο πιο εύφορο σημείο του, εκεί που ουσιαστικά υπάρχει ζωή, είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη την αστική των δύο πόλεων, της Μακρακώμης και της Σπερχειάδας, ακόμη ακόμη και στην ένωση που είναι ένα όνειρο πολλών από εμάς εδώ μέσα, αυτών των δύο αστικών πόλων και δεν προσφέρει τίποτα στον προσδοκώμενο σκοπό. Να πηγαίνουνε πιο γρήγορα οι επισκέπτες στο Καρπενήσι. Αν το θέλαμε αυτό, στα χιλιόμετρα που είναι χωματόδρομος στον Τυμφρηστό, μόνο αυτά τα χιλιόμετρα να φτιάχναμε που είναι χωματόδρομος, να γίνονταν οι απαλλοτριώσεις που είναι σε εκκρεμότητα, να φτιάχνονταν αυτά, θα κερδίζαμε πάνω από 20 λεπτά. Από τα χιλιόμετρα από τα οποία τώρα πηγαίνει το 80% των Ι.Χ. Από εκεί πηγαίνει. Άλλο αν κάνουνε τα στραβά μάτια και δεν το βλέπουμε. Κατά συνέπεια λοιπόν, θα ήθελα να ακούσω τη θέση του Δήμου γι’ αυτό το έργο. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν, αυτό το έργο είναι συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι εύκολο να μπούμε εμπόδιο σε ένα δρόμο, ο οποίος είναι εθνικός καταρχήν και ενώνει δύο Νομούς. Και έχει και συνέχεια. Τώρα ο Εμπορικός Σύλλογος ο οποίος κάνει κάποιες κινητοποιήσεις, καλά κάνει και τις κάνει. Έχει συμφέροντα να τις κάνει. Δεν νομίζω να μπορούμε να κάνουμε εμείς κάτι σαν Δήμος, να μπούμε εμπόδιο σε αυτό. Και με ποιον τρόπο;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Αυτό που εγώ ξεκαθάρισα είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος κάνει κάποιες εργασίες. Δεν μπαίνω σε αυτήν την λογική. Η επιχειρηματολογία μου είναι ότι είναι αντίθετο προς την ανάπτυξη του Δήμου μας. Δηλαδή διχοτομείται ο Δήμος μας στο πιο εύφορο σημείο του για να εξυπηρετηθεί το Καρπενήσι.
Ενώ αντίστοιχα, εάν αυτός ο δρόμος πέρναγε βόρια και πάνω από την Μακρακώμη, δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα και πάλι θα εξυπηρετούνταν το Καρπενήσι. Δεν έχω καμία αντίρρηση, να εξυπηρετηθεί το Καρπενήσι. Εγώ λοιπόν, ξέρω ότι είναι συγχρηματοδοτούμενο το έργο, απλώς θα ήθελα να ακούσω τη θέση του Δήμου ο οποίος γίνεται γέφυρα και οδηγείται στην υπανάπτυξη για να εξυπηρετηθεί το Καρπενήσι. Την άποψη του Δήμου θα ήθελα. Το αν ο Δήμος συμφωνεί, να το καταγράψουμε. Εάν διαφωνεί, ας δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να το παλέψουμε. Αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό δεν είναι καινούριο έργο. Ξέρετε από πότε είναι αυτό; Ο Δήμος Μακρακώμης είχε απαντήσει γι’ αυτό το έργο έδωσε στοιχεία τα οποία ήταν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώην Δήμος Μακρακώμης. Δεν είναι καινούριο. Αυτή η πρόταση γίνεται τώρα, εγώ τώρα την ακούω από εσάς για να αλλάξουμε το δρόμο, να πάει από αλλού δηλαδή. Τώρα για το πιο εύφορο σημείο, δεν νομίζω ότι αντέχει στην κριτική. Θα μας πουν, τι παράγει αυτό το πιο εύφορο σημείο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Από φιστικιές μέχρι ακτινίδια και οτιδήποτε…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποιες φιστικιές; Ποιες φιστικιές δηλαδή παίρνει. Ποιες φιστικιές παίρνει; Πες μου συγκεκριμένα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να φέρω τον χάρτη τώρα να σας δείξω;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, όχι. Θα έχεις στο μυαλό σου κάτι, ότι περνάει από εκεί ο δρόμος και χαλάει αυτό και αυτό. Συγκεκριμένα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όλο τον κάμπο της Μακρακώμης.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σαν επιχείρημα. Απλά οι ενστάσεις ήταν, και οι οποίες ήταν και σεβαστές βέβαια, γιατί να ξεκινήσει από εδώ και να μην ξεκινήσει από αλλού. Όσο για το άλλο τώρα, που είπατε κύριε Διαμαντή, για το άλλο κομμάτι από την κορδέλα στον Τυμφρηστό μέχρι το τούνελ, νομίζω ότι είστε σε λάθος δρόμο. Αυτός είναι κοινοτικός δρόμος, δεν έχει προδιαγραφές εθνικού δρόμου. Ο εθνικός δρόμος είναι ο άλλος, χαρακτηρισμένος εθνικός. Δεν νομίζω ότι ποτέ θα βάλουμε τέτοιο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Φαρρή.
ΦΑΡΡΗΣ: Διαπιστώνω με την ανοχή σας, ότι σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο παραβιάζεται η κανονιστική διαδικασία του άρθρου 67. Δεν θα αναλύσω πώς και γιατί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή; Τι παραβίαση έγινε;
ΦΑΡΡΗΣ: Δηλαδή γίνεται συζήτηση επί των ερωτημάτων, ενώ αυτά θα πρέπει να τεθούν ως έκτακτα για να συζητηθούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος είπε αυτό; Πού το διαβάσατε;
ΦΑΡΡΗΣ: Το άρθρο 67. Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ υπάρχει Πρότυπος Κανονισμός της Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, από το Υπουργείο. Άλλη ερώτηση, προχωρήστε.
ΦΑΡΡΗΣ: Κάνετε λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωρήστε παρακαλώ.
ΦΑΡΡΗΣ: Μια δεύτερη παρατήρηση, εν πάση περιπτώσει είναι για την πρόσκλησή σας. Αναφέρετε εδώ ότι εισηγητής ο Δήμαρχος Μακρακώμης. Δήμαρχος Μακρακώμης δεν υπάρχει. Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης υπάρχει. Δήμαρχο Μακρακώμης εγώ ήξερα τον κύριο Κρητικό, πριν από ενάμιση χρόνο. Δήμαρχο Σπερχειάδος εγώ ήξερα τον κύριο Τζιβελέκα πριν από ενάμιση χρόνο. Εάν θέλετε μπορείτε να το τοποθετήσετε ως εξής. Εισηγητής ο Δήμαρχος κύριος Παπαευθυμίου ή ο Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει η παρατήρησή σας είναι κάπως ορθή. Επειδή, δεν την γράφω εγώ την πρόσκληση, την επόμενη φορά θα το προσέξουμε και αυτό κύριε Φαρρή. Εντάξει.
ΦΑΡΡΗΣ: Και μία ανακοίνωση. Ανακοινώνω ενώπιον του Σώματος την παραίτησή μου από την Επιτροπή Παραλαβής Έργου και Προμηθειών, για προσωπικούς λόγους. Και για να μην προστρέξουν κάποιοι να αμφισβητήσουν την στήριξή μου προς την συμπολίτευση, δηλώνω ευθαρσώς, εξαρχής ότι τιμώ την προσπάθεια και εκτιμώ την προσπάθεια που καταβάλει όλη η συμπολίτευση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνετε και έγγραφη αίτηση και θα την κοινοποιήσετε στο Δήμο. Άλλος συνάδελφος με ανακοινώσεις; Ο κύριος Φύκας.
ΦΥΚΑΣ: Εγώ θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο Τζιβελέκα, πως στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με κατηγόρησε ευθαρσώς ότι έβαλα δικό μου συγγενικό πρόσωπο, καθαρίστρια, στο σχολείο Τυμφρηστού. Έχω λοιπόν να απαντήσω ότι υπήρχαν τρεις αιτήσεις. Η μία αίτηση ήταν της μιας καθαρίστριας που ήτανε στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά είναι καθαρίστρια στο ΚΕΠ που στεγάζεται στο Δημοτικό κτίριο, είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ η μία από αυτή και έχει και κάποιο άλλο πόστο πάλι που δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
Η δεύτερη καθαρίστρια είναι πάλι συνταξιούχος του ΙΚΑ, εργάζεται στο Δημοτικό πάλι κτίριο στου Αντιδημάρχου και στου Γραμματέα. Και η τρίτη αίτηση δυστυχώς, της εγκληματίας μητέρας μου, γιατί η μάνα μου πήγε για καθαρίστρια, που έκανε το έγκλημα να κάνει την αίτηση και να βγει αυτή, που δεν παίρνει από πουθενά, έχει μηδέν εισόδημα, ούτε σύνταξη, ούτε τίποτα που έχουν οι άλλες. Και βγήκατε εσείς να πείτε ότι εγώ έβαλα μέσον να την πάρουνε. Εσείς κύριε Τζιβελέκα πώς κάνατε τις προσλήψεις τόσον καιρό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, τώρα όχι στα προσωπικά…
ΦΥΚΑΣ: Όχι προσωπικά, με κατηγόρησε και πρέπει να απαντήσω στον κόσμο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να αναφέρετε τα περιστατικά αυτά που είπατε ποιοι είναι συνταξιούχοι, αλλά όχι επί προσωπικού.
ΦΥΚΑΣ: Δεν είπα εγώ όνομα. Είπα ότι οι δύο είναι συνταξιούχοι, η τρίτη αίτηση είναι, είναι βέβαια εντάξει… Έχει τον γιο της που είναι Δημοτικός Σύμβουλος, παίρνει πολλά λεφτά, δεν έχουμε που να τα βάλουμε στο σπίτι πάνω. Και δεν έχει καθόλου δικαίωμα να εργασθεί και αυτή. Πρέπει να φτάσει στα 65, είναι 60, να φτάσει στα 65, και αν δεν είχε εμένα να της παρέχω όσες βοήθειες έχει, δεν είχε δικαίωμα για δουλειά, γιατί έχει τον γιο της Δημοτικό Σύμβουλο. Λυπούμαι κύριε Τζιβελέκα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κλείσε το μικρόφωνο, ο κύριος Τζιβελέκας επειδή θίγεται λίγο έμμεσα αλλά έβαλε το θέμα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κοιτάξτε. Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με τα κοινά και θέατρο Μάρθα Βούρτση κτλ, δεν χωρούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κύριε Πρόεδρε. Εμείς δεν αναφερθήκαμε, γιατί μπήκε το συγκεκριμένο πρόσωπο που είναι συγγενής. Εμείς είπαμε ότι οι προσλήψεις, γίνονται διαμέσου της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής. Από πότε νομιμοποιείται Δημοτικός Σύμβουλος να διορίζει, να ξεδιορίζει και πώς θα τους πληρώσει; Ας μπει και ο αδελφός του, ας μπει και ο ξάδελφος. Τις προσλήψεις όμως θα τις κάνει η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχουν Προέδρους τον κύριο Φαρρή και τον κύριο Παπαηρακλή. Τα λέω καλά κύριε Αντιδήμαρχε; Αυτό ήταν το ερώτημα που κάναμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Ευχαριστούμε κύριε Τζιβελέκα. Τελειώσαμε κύριε Φύκα. Τελειώσαμε. Έχετε άλλη ερώτηση; Άλλη ανακοίνωση;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, γίνατε σαφής. Κύριε Γιαννακόπουλε.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση, σχετικά με την αποστολή που έρχεται, το νερό. Έχει παρατηρηθεί ότι έρχονται κάποια ποσά στέλνει ο Δήμος προς είσπραξη 0,12 λεπτά, 0,36. Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι ένα ποσόν να μην στέλνεται, να πηγαίνει στο επόμενο έτος γιατί δημιουργείται πρόβλημα. Και να τα πληρώσει ο περισσότερος κόσμος μιας και λείπει από εδώ και δεν είναι εδώ, είναι στην Αθήνα, θέλει σχεδόν 1,5 ευρώ ταχυδρομείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα φτάσουμε στο θέμα των τελών, που είναι το τρίτο θέμα, θα το πούμε και αυτό. Άλλος συνάδελφος; Να προχωρήσουμε στα έκτακτα θέματα. Ο κύριος Δήμαρχος έφερε εφτά έκτακτα θέματα. Το σώμα θέλει να συζητηθούν; Είναι ο αναδασμός κτημάτων Παλαιοβράχας. Παραχώρηση πινάκων χαλκοπλαστικής. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Παλαιόκαστρο – Νεοχώρι. Αναμόρφωση προϋπολογισμού. Λύση Προγραμματικής Σύμβασης. Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου στην τριμελή Επιτροπή Λαϊκών Αγορών. Δωρεάν παραχώρηση δημοτικής έκτασης στους κτηνοτρόφους.
Αφίχθη ο κύριος Αντιπρόεδρος, ο κύριος Λάμπρου. Αυτά είναι τα επτά θέματα εκτός ημερησίας διάταξης. Το σώμα τι λέει; Αποδέχεται να συζητηθούν;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πλειοψηφία λέει να συζητηθούν. Η μειοψηφία να εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Από τα επτά έκτακτα, καίτοι φωνάζουμε από τον Γενάρη του ’11, έχει καταντήσει το 50% να είναι έκτακτα θέματα. Εμείς δεν διαφωνούμε στα έκτακτα αλλά να υπάρχει και ένα μέτρο. Παραδείγματος χάριν. Στο προηγούμενο συμβούλιο, ως τακτικό θέμα, είχαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Και εφόσον μετά από πρόταση της μειοψηφίας ανεβλήθη, δεν μπαίνει ως τακτικό, το ξαναφέρνετε ως έκτακτο. Μπορούμε να μάθουμε το γιατί; Αν θέλετε. Είναι δυνατόν να αναβάλλεται τακτικό θέμα, και να έρχεται μετά από ένα μήνα έκτακτο; Αυτή είναι η μία ένσταση. Δεν λέμε να μην μπει. Να συζητηθεί λέμε. Αλλά τουλάχιστον να μην φτάνουμε σε τέτοιο σημείο γιατί σας είπα ότι μπορεί, εσείς εντός εκτός εισαγωγικών να μην σας αφορά το image του Δήμου αλλά εμάς μέχρι εδώ. Είναι πολύ απλά πράγματα. Και τουλάχιστον θα έπρεπε να το τηρούμε.
Δεύτερο θέμα. Υπάρχει μια εισήγηση η οποία λέει: Περί δωρεάν παραχώρηση στη χρήση της δημοτικής έκτασης της Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέας σε κτηνοτρόφους της περιοχής. Θα σας πρότεινα να έρθει ως τακτικό θέμα στο άλλο συμβούλιο. Εάν θέλετε να συζητηθεί, ευχαρίστως να το συζητήσουμε, σας λέγω όμως εκ των προτέρων ότι εσείς οι ίδιοι θα αναγκαστείτε να το αναβάλλετε. Πρόταση κάνω. Ως προς τα υπόλοιπα δεν έχουμε καμία αντίρρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Γιατί έρχεται σαν έκτακτο το θέμα της παραχώρησης του Κοινοτικού Μουσείου «Η ΒΙΒΛΟΣ» Τριλόφου; Δηλαδή ποιο είναι το επείγον του θέματος που προέκυψε ξαφνικά; Ένα θέμα το οποίο το έχουμε συζητήσει, έχει γίνει και παρουσίαση εδώ της υπόθεσης από τον δωρητή και νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουμε κάποιο χρόνο, ώστε να ενημερωθούμε και από την τοπική κοινωνία, από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με τις απόψεις τους. Γιατί να έρθει σαν έκτακτο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο κύριος Κρητικός έχει δίκιο. Και εγώ είχα κάποιες ενστάσεις. Εν πάση περιπτώσει τον άνθρωπο αυτό τον έχουμε ταλαιπωρήσει ουσιαστικά και ο οποίος ετοιμάζει μία γενναία προσφορά για το Δήμο μας, για την Σπερχειάδα και την Μακρακώμη για δύο Μουσεία, γι’ αυτό είπαμε να το φέρουμε, κατά κάποιον τρόπο να ικανοποιήσουμε και τον ίδιο. Δεν ξέρω, αν δεν συμφωνείτε να το πάμε στο επόμενο συμβούλιο. Δεν έχω κάποιο λόγο ιδιαίτερο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πλειοψηφία αποφάσισε τα θέματα να συζητηθούν. Ενημερώνω το σώμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν νομίζω να έχουμε κανένα πρόβλημα. Τώρα όσο για τις αναμορφώσεις. Τις αναμορφώσεις εμείς δεν είχαμε σκοπό να τις φέρουμε. Επέμενε η Οικονομική Υπηρεσία ότι πρέπει να λειτουργήσουν. Γι’ αυτό ήρθε σαν έκτακτο. Αλλιώς θα το βάζαμε στα τακτικά θέματα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να λείπει ο διάλογος, κάντε την ερώτηση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, αλλά λέτε όμως, γιατί το φέρνουμε. Αν θέλετε να το αναβάλλουμε, να το αναβάλλουμε και αυτό. Μπήκε σαν έκτακτο, γιατί εμείς δεν είχαμε σκοπό να το βάλουμε. Η πολιτική ηγεσία πώς να το πω.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να λείπει ο διάλογος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν ανεβλήθη για το επόμενο συμβούλιο. Αναβλήθηκε σαν θέμα.

ΘΕΜΑ 1ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί αναδασμού κτημάτων Παλαιοβράχας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι μία διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει από χρόνια. Επειδή το έφερα εγώ στο προσκήνιο, ζητήσανε μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία για την ένταξη των κτημάτων σε αναδασμό. Για να γίνει αναδασμός δηλαδή, να ξεκινήσει η διαδικασία ουσιαστικά γιατί θα πάρει χρόνο. Έχουμε δρόμο. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπόρεσα να καταλάβω ακριβώς και εγώ τι χρειάζεται η απόφαση, αλλά εν πάση περιπτώσει τη ζητάνε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποιος συνάδελφος; Ναι, κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Το 2008 είχε ξεκινήσει μία διαδικασία, μετά από συνεννόηση με τον απερχόμενο Νομάρχη τον κύριο Χειμάρα, σε ότι αφορά τον αναδασμό Παλαιοβράχας και Πτελέας-Λευκάδας. Ξεκινήσαμε με την συγκέντρωση υπεύθυνων δηλώσεων, διότι δεν ήταν αναγκαστικός αλλά προαιρετικός. Στον αναγκαστικό παρεμβαίνει η πολιτεία, γίνονται οι τοπογραφικές μελέτες και όλα τα σχετικά και ξεκινάνε οι αποζημιώσεις και εκείνη υλοποιεί το έργο και παραδίδει τα κτήματα στη συνέχεια, με τον τρόπο που έγινε και στο δυτικό τμήμα της Βίστριζας.
Εγώ θέλω να σας συγχαρώ γιατί συνεχίζετε αυτή την προσπάθεια, αλλά επειδή υπάρχει δυστοκία στην οικονομία, υπάρχει οικονομική κρίση και το ξέρετε, κινηθείτε να εξασφαλίσετε τις πιστώσεις εκείνες που πρέπουν για αναγκαστικό, αλλά θέστε υπόψη στους Λευκαδιώτες και στους κατοίκους της Πτελέας για το τμήμα νότια του Σπερχειού. Γιατί έχουν ιδιοκτησίες και η Πτελέα και η Λευκάδα. Ήταν οι μόνοι τότε που αρνήθηκαν να δώσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και για την ιστορία, η διαδικασία αυτή είχε αρχίσει το 1991, εγώ ήμουνα Πρόεδρος Κοινότητας, Νομάρχης ήτανε ο κύριος Αγγελής ένας ψαρομάλλης αν τον θυμάστε. Στη συνέχεια, το 2008, απλά αλλάξανε οι υπογραφές. Έγινε μία διαδικασία η οποία είχε άλλο στόχο. Τον ξέρω εγώ, τέλος πάντων. Αλλάξανε οι υπογραφές και τώρα έρχεται πάλι στο προσκήνιο για να συνεχιστεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος επί του θέματος; Κύριε Αντιδήμαρχε; Το σώμα πως θα αποφασίσει; Γράψτε στα πρακτικά εγκρίνεται. Ομόφωνα.

ΘΕΜΑ 2ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί παραχώρησης των 14 πινάκων χαλκομεταλλοπλαστικής που υπήρχαν στο καταργηθέν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Κοινοτικό Μουσείο Τριλόφου Η ΒΙΒΛΟΣ» στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρόκειται για το Μουσείο «Η ΒΙΒΛΟΣ» το οποίο βρίσκεται στον Τρίλοφο. Θα σας διαβάσω την εισήγηση και το ιστορικό.
Με την αριθμ. 1952/1984 απόφαση του τότε Νομάρχη Φθιώτιδας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 669/1984 συστήθηκε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Κοινοτικό Μουσείο Τριλόφου Η ΒΙΒΛΟΣ». Περιουσία του εν λόγω Μουσείου ήταν 14 πίνακες χαλκομεταλλοπλαστικής, τους οποίους δώρισε σε αυτό ο κύριος Αριστομένης Καραγιώργος.
Το ως άνω Νομικό Πρόσωπο καταργήθηκε, με την αριθμ. 67588/13184 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς. Ακολούθως με το Ν.3463/2006 από της καταργήσεως η περιουσία του περιήλθε αυτοδικαίως στο Δήμο που το σύστησε δηλαδή στον Δήμο Μακρακώμης.
Επειδή ο χώρος στον οποίον βρίσκονται σήμερα οι 14 παραπάνω πίνακες δεν εξασφαλίζει την πλήρη και ενδεδειγμένη φύλαξή των.
Επειδή η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας διαθέτει αξιόλογο Μουσείο, περιεχομένου αντίστοιχου με αυτού του περιεχομένου των πινάκων.
Επειδή η επιθυμία του δωρητή για τους παραπάνω λόγους είναι να μεταφερθούν οι πίνακες στην Ιερά Μητρόπολη, όπου εκεί θα τοποθετηθούν σε χώρο απόλυτα προσβάσιμο στο κοινό και συγχρόνως ασφαλή, όπου σε εμφανές σημείο θα τοποθετηθεί πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται: Οι πίνακες προέρχονται από το «Κοινοτικό Μουσείο Τριλόφου Η ΒΙΒΛΟΣ» και είναι περιουσία του Δήμου Μακρακώμης.
Εισηγούμαι την παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, κατά χρήση, σύμβαση χρησιδανείου και μεταφορά των 14 πινάκων χαλκομεταλλοπλαστικής που ανήκαν στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Κοινοτικό Μουσείο Τριλόφου Η ΒΙΒΛΟΣ», ήδη ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στο Δήμο Μακρακώμης, την σύνταξη Πρωτοκόλλου Παράδοσης και Παραλαβής, στο οποίο θα γίνει λεπτομερής περιγραφή των 14 παραπάνω πινάκων και τοποθέτηση αυτών σε χώρο ασφαλή και προσβάσιμο για το κοινό, με τοποθέτηση σε εμφανές σημείο πινακίδας με ένδειξη: Οι πίνακες προέρχονται από το «Κοινοτικό Μουσείο Τριλόφου Η ΒΙΒΛΟΣ» και είναι περιουσία του Δήμου Μακρακώμης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί της εισηγήσεως να μας πει και ο κύριος Κεχρινιώτης. Ναι κύριε Πρόεδρε.
ΚΕΧΡΙΝΙΩΤΗΣ: Το Μουσείο Τριλόφου, ήρθε το 1984 στον Τρίλοφο και από τότε μέχρι σήμερα δεν το έχει δει μάτι. Είναι κλεισμένο εκεί που είναι, το τρώνε οι αράχνες, το τρώνε τα (…). Δεν είναι επισκέψιμο. Γι’ αυτό αυτός ο άνθρωπος θέλει να το πάρει, να το πάει εκεί που θέλει, να είναι επισκέψιμο, να φαίνεται το όνομά του, να φαίνεται το όνομα του χωριού του και το όνομα του Δήμου. Και από την άλλη πλευρά μας έχει υποσχεθεί πως έχει πολλά έργα, να φέρει στο Μουσείο Μακρακώμης και στο Μουσείο Σπερχειάδος. Γι’ αυτό παρακαλώ το σώμα να τον βοηθήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Οι κύριοι Αντιδήμαρχοι τι έχουν να πούνε για το θέμα; Σας παρακαλώ. Προηγείται το συμβούλιο. Δεν θα φιμώσω το συμβούλιο για να μιλάει το ακροατήριο. Οι κύριοι Σύμβουλοι. Κύριε Γιαννακόπουλε.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία πρόταση. Μουσείο έχουμε και στη Σπερχειάδα, Μουσείο υπάρχει και στη Μακρακώμη. Αφήνω το δικό μας στο Δίκαστρο. Τα έργα να έρθουν ή στο Μουσείο Σπερχειάδος ή στης Μακρακώμης. Να μην πάνε στην Ιερά Μητρόπολη. Εκεί χάνονται. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Να απαντήσει ο Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή αυτός ο άνθρωπος έχει άλλα 180 έργα σχεδόν, 90 για τη Σπερχειάδα και 90 για τη Μακρακώμη, για τα δύο μουσεία, τα έργα τα συγκεκριμένα είναι χριστιανικού περιεχομένου, είναι ειδικά δηλαδή και αντίστοιχο μουσείο υπάρχει στη Μητρόπολη της Λαμίας. Εκτός αυτού, εκεί θα φαίνεται αυτό, από το Τρίλοφο είναι, χρησιδάνειο είναι, δεν τα δίνουμε, δεν τα παραχωρούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος, που θέλει να τοποθετηθεί στο θέμα. Κύριε Φαρρή.
ΦΑΡΡΗΣ: Επειδή αυτά είναι δωρεά του δωρητή, είναι έργα του δωρητή, δεν νομίζω, με ποιο δικαίωμα εμείς όταν επιθυμεί να πάνε κάπου αλλού για να έχουν καλύτερη προβολή και θα διαφημίσουν επωφελέστερα τον τόπο μας, πρέπει να το αρνηθούμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητάω συγνώμη από τον κύριο Τζιβελέκα, διότι προηγείται. Είναι αρχηγός παράταξης. Ο κύριος Τζιβελέκας έχει τον λόγο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Την αποδέχομαι κύριε Πρόεδρε. Το ότι μας ψηφίσαν οι δημότες του Καλλικράτειου Δήμου Μακρακώμης, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να παρανομούμε και να πουλάμε την περιουσία του Δήμου. Αν κάποιοι εξ’ ημών θέλουν να είναι ευχάριστοι στα αυτιά, εγώ προτιμώ να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου.
Και εξηγώ. Σεβαστές οι επιθυμίες του δωρητή. Αυτά τα λόγια τα οποία μας είπε ο κύριος Κεχρινιώτης, ο Πρόεδρος, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλω ότι είναι ακριβώς όπως τα είπε. Σήμερα όμως εδώ, υπάρχει μία εισήγηση από το Δήμαρχο, ένα Μουσείο, θρησκευτικό αν θέλετε, που το έχω δει προσωπικώς και έμεινα κατάπληκτος, έρχεται λοιπόν η εισήγηση του Δημάρχου να πάνε στη Μητρόπολη, εξ’ ου στο Δήμο Λαμιέων. Μου επιτρέπεται κύριε Δήμαρχε; Στο επόμενο θέμα έχετε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αναφέρετε μέσα για θρησκευτικά Μουσεία και για ανάπτυξη του τόπου. Η ανάπτυξη του τόπου, κύριε Δήμαρχε, δεν δίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξυπηρετώντας, να μην πω βαρύτερες εκφράσεις, ξεπουλώντας σε άλλους Δήμους ή στη Μητρόπολη αυτά, ή αύριο το Μουσείο Ακρίδα, ή μεθαύριο το Μουσείο στη Βίτωλη ή κάτι άλλο.
Σε ότι έχει σχέση με τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, ασφαλώς και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προτείνω να πάνε στον πρώην Δήμο Μακρακώμης, έχει πολύ ωραιότατη αίθουσα και ταυτόχρονα η αίθουσα αυτού του Μουσείου που εμπεριέχει τη Βίβλο, να ονομαστεί προς χάριν του δωρητή, ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ. Αν λέω καλά το όνομά του.
Και αντιθέτως, κύριε Δήμαρχε, θα πρέπει να διεκδικούμε για να έρχονται στο Δήμο μας τέτοια πράγματα. Και όχι να τα δίνουμε ελαφρά τη καρδία. Αυτή είναι η πρώτη τοποθέτηση και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια και θα περίμενα σήμερα από τον κύριο Μπήτο, γιατί μου είχε δηλώσει ευθαρσώς, ότι στη σημερινή συνεδρίαση, ήταν απόφαση της Επιτροπής Προβολής, ότι θα είχε φέρει το θέμα της καταγραφής όλων των εκκλησιαστικών μνημείων του Δήμου. Και μάλιστα ως είχε η εισήγησή μου από τον Μάρτιο. Δεν ήρθε.
Φαντάζεστε λοιπόν να δίνουμε μία μάχη για τα εκκλησιαστικά μνημεία και να παραχωρήσουμε ένα έτοιμο Μουσείο που έχει να κάνει τι; Με τον θρησκευτικό τουρισμό. Από το 2008 ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είχε συνάψει μία σύμβαση, μεταξύ της ομοδόξου Ρωσίας για την ανταλλαγή πληθυσμών σχετικά με τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Εμείς το πήραμε τότε, κάναμε την καταγραφή, σας παρακάλεσα το Μάρτιο να επισπεύσετε τις διαδικασίες, να κάνουμε καταγραφή σε όλο το Δήμο και θα συνηγορήσω με την πρόταση του κυρίου Τζιβελέκα και με αυτό που είπε ο Γιώργος. Στο Δήμο μας, καμία αποψίλωση ιδιωτικής συλλογής, είτε γίνει με πρωτοβουλία του κυρίου Καραγιώργου, του κυρίου Ακρίδα, οποιουδήποτε άλλου του Μουσείου Νομισμάτων, του αειμνήστου Αθανασίου Ακρίδα και πολλώ μάλλον αυτών των λαογραφικών μουσείων που έχουν φτιάξει με πολύ μόχθο και κόπο και μεράκι οι ετεροδημότες, τα Διοικητικά Συμβούλια των εκάστοτε Επιμορφωτικών και Εκπολιτιστικών Συλλόγων. Καμία παραχώρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Μπήτος Ηλίας.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Για το θέμα αυτό πράγματι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή, απλούστατα περίμενα να συνεννοηθώ και με τον ίδιον και με τους άλλους, πως θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το θέμα σε πέρας. Να το φέρουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να έχουμε κάποια πράξη, κάτι, νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό.
Και έπρεπε λοιπόν να ξανασυναντηθούμε, αυτό είχα πει, να το διαλευκάνουμε πιο πολύ το θέμα, διότι, κάτι είχε αναφέρει ότι είχε γίνει από Σπερχειάδα, είχε γίνει μία τέτοια κατάσταση. Αυτό εγώ δεν μπόρεσα να το ολοκληρώσω. Δεν μου το έδωσε κανένας.
Ήθελα αυτό το πράγμα να το ψάξω λίγο πιο πολύ. Εκεί ήταν η ένστασή μου και εκεί σταμάτησα, γι’ αυτό είπα να το επαναφέρουμε αυτό το θέμα και να το φέρουμε σε επόμενο συμβούλιο. Δεν γνώριζα βέβαια γι’ αυτό το συμβούλιο σήμερα που είχαμε αυτό το έκτακτο. Εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν έχει πάψει το ενδιαφέρον γι’ αυτό το θέμα και σίγουρα θα το προχωρήσουμε. Αλλά να έχουμε και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά που είπες εσύ για τη Σπερχειάδα, δεν μπόρεσα να τα βρω. Ήθελα να σου πω, ποιος τα έχει αυτά τα πράγματα για να τα βρούμε. Εκεί ήταν το θέμα. Γι’ αυτό και σταμάτησε και δεν ήταν στο συμβούλιο αυτή την φορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Αντιδήμαρχε, ήμουνα σαφέστατος. Την εισήγηση την έχετε στα χέρια σας εδώ και δύο μήνες και λέω ότι έγινε ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εκκλησιαστικών μνημείων του τέως Δήμου Σπερχειάδος, από την 24η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Με ονόματα Αλεξία Υφαντή, Γιώργος Κακαβάς, Προϊστάμενος και αρχαιολόγος αντίστοιχα. Μπορείτε να τα ζητήσετε από εκεί. Τι περισσότερο θέλουμε;
Και το μόνο που ζήτησα να γίνει Ημερίδα να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες. Να ενημερωθούν οι φορείς, να ξέρουν τι πλούτο διαθέτουμε στις εκκλησίες μας, πέρα από την αρχιτεκτονική τους δομή, των Ιερών Ναών και των Εκκλησιαστικών όλων των μνημείων δηλαδή, είτε είναι οι κύριοι ναοί είτε είναι τα εξωκλήσια και βέβαια ο γλυπτός διάκοσμος και ο ζωγραφικός διάκοσμος. Είναι απλά πράγματα. Σας είπα θα σας βοηθήσω. Θέλετε; Πάμε μαζί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, κύριε συνάδελφε. Ευχαριστώ πολύ.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Μισό λεπτό, μισό λεπτάκι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Μπήτο.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Είπε να βοηθήσει. Δεν αντιλέγω. Πλην όμως από τότε που κάναμε το συμβούλιο μέχρι σήμερα τώρα το πρωτοβλέπω.  
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπρεπε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης να φέρει και πρόταση.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Αυτή η πρόταση λοιπόν. Εν τω μεταξύ από τον πρώην Δήμο Αγίου Γεωργίου και από τον πρώην Δήμο Μακρακώμης, δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάνετε την πρότασή σας.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Μισή πρόταση δεν μπορούμε να φέρουμε. Άμα είναι να μην την φέρω καθόλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει. Άλλος, κύριε Κυριαζή, τι θέλετε για το θέμα;
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, από ότι κατάλαβα από την εισήγηση, δεν τα πουλάμε τα εκθέματα. Τα παραχωρούμε προς έκθεση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Χρησιδάνειο.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Χρησιδάνειο. Ίσως μας προσφέρεται και μια διαφήμιση, ότι αυτά προέρχονται από εκεί πέρα. Όποτε τα χρειαστούμε μπορούμε να τα πάρουμε. Αν θέλουμε να φτιάξουμε κάποιες αίθουσες και να τα εκθέσουμε στον τόπο μας. Απλώς, τα δίνουμε στη Μητρόπολη. Δεν τα παραχωρούμε οριστικά. Τα δανείζουμε, να το πω έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία μικρογραφία Ελγινείων. Θα πάμε κάποια εκθέματα στη Λαμία, θα γράφουν ότι είναι από την Μακρακώμη και στη συνέχεια μετά θα θέλουμε να τα πάρουμε και δεν θα μας τα δίνουνε. Κάτι τέτοιο πάμε να κάνουμε. Θα βλέπουνε αυτοί ότι είναι εκεί, εμείς θα τα θέλουμε γιατί θα έχουμε φτιάξει μουσεία και θα τα πάμε. Σαφώς και είναι μία πνευματική δημιουργία. Σαφώς και έχει δικαίωμα ο καλλιτέχνης και απαιτεί η καλλιτεχνική αυτή δημιουργία η οποία έγινε προσφορά προς τον τόπο του, να είναι σε δημόσια θέα και να αναγνωρίζεται. Σαφώς και έχει υποχρέωση ο Δήμος να αναδείξει αυτό το συγκεκριμένο Μουσείο.
Από ότι όμως είδα και αυτό δεν μου άρεσε και γι’ αυτό διαφωνώ με την όλη πρόταση, εδώ τίθεται ένα δίλημμα εκβιαστικό ή αν θέλετε κίνητρο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ξέρετε κάτι; Άμα αφήσετε να πάνε εκεί, θα σας δώσουμε άλλα 90. Κάτω από εκβιασμούς δεν μπορούμε να λειτουργούμε. Εάν θέλει ο καλλιτέχνης να δώσει τα 90 και θέλει να τα προσφέρει, ας τα προσφέρει στο Δήμο και έχουμε υποχρέωση μετά να τα αναδείξουμε και να μας κατηγορήσει.
Βεβαίως και θα πρέπει να τα αναδείξουμε. Βεβαίως και θα πρέπει, όμως δεν μπορεί ο Δήμος να λειτουργεί με εκβιαστικά διλήμματα. Δώστε αυτά εκεί, να σας δώσω αυτά. Είναι περιουσία του Δήμου, θα πρέπει να ενταχθούν. Και είναι λάθος, που ως τώρα δεν έχουμε ασχοληθεί. Είναι παράλειψη δικιά μας, του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί πράγματι, ο άνθρωπος ήρθε εδώ, μας εξήγησε, μας είπε τις απόψεις του και παρόλα αυτά εμείς περιμέναμε πάλι, να ξαναρθεί το θέμα, να το ξανασυζητήσουμε.
Κατά συνέπεια λοιπόν, εγώ είμαι σαφέστατος, είναι περιουσία του Δήμου Μακρακώμης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως περιουσία του Δήμου Μακρακώμης, με την σοβαρότητα και την αρμοδιότητα που πρέπει και έχει ο Δήμος υποχρέωση να τα αναδείξει. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Λάμπρου.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Δήμαρχε, στην εισήγησή σας, αναφέρετε ότι θα παραχωρηθούν με τη μορφή χρησιδανείου. Δεν μας λέτε όμως για πόσο χρονικό διάστημα. Γιατί όταν γίνεται μία παραχώρηση με χρησιδάνειο, μας λένε και τις χρονικές στιγμές που θα τελειώσει αυτό το χρησιδάνειο και θα επανέλθουν και πάλι στο Δήμο. Ο κύριος Αντιδήμαρχος, ο κύριος Κυριαζής, μας μίλησε να εκτεθούν και να επανέλθουν. Τελικά θέλουμε μία σαφή τοποθέτηση που θα μας λέει, ότι θα πάνε για μία συγκεκριμένη έκθεση και μέσα σε 15 – 20 ημέρες αφού τελειώσει η έκθεση, θα επανέλθουν εκεί που πρέπει να μπουν.
Και άκουσα και τον κύριο Τζιβελέκα ο οποίος είπε, ότι υπάρχουν κατάλληλοι χώροι στο Δήμο μας, να μπορεί αυτός ο θησαυρός όπως τον αποκαλούμε, να παραμείνει μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας. Το να φεύγουν αυτά που κάποια στιγμή θα τα χρησιμοποιήσουμε για να προβάλλουμε την περιοχή μας, είναι μεγάλο λάθος. Βέβαια ο δωρητής μπορεί να εκφράζει μία συγκεκριμένη άποψη. Πολλοί κατά καιρούς έχουν δωρίσει. Αλλά από την ώρα που δωρίζεις κάτι και μετά απαιτείς αυτό να το ξαναπάρεις πάλι και να το διαθέσεις όπως εσύ νομίζεις, πιστεύω ότι είναι λάθος. Επομένως εμείς σε αυτό το λάθος δεν πρέπει να συμφωνήσουμε και θα πρέπει οπωσδήποτε να απορρίψουμε τη συγκεκριμένη πρότασή σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος νομικός.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Επειδή το θέμα που έβαλε ο Σύμβουλος είναι νομικό, και να το εξηγήσω για να μην υπάρχει τέτοιο θέμα. Παρακαλώ…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του έδωσα εγώ το λόγο να διευκρινίσει το χρησιδάνειο. Σας παρακαλώ. Ο κύριος Λάμπρου έβαλε ένα θέμα, που γράφει η εισήγηση για χρησιδάνειο. Να αποσαφηνίσει ο νομικός.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Πρόεδρε, θα είχα τελειώσει και επειδή ο κύριος Τζιβελέκας γνωρίζει, είναι χρόνια εδώ. Ο νομικός σύμβουλος, και με τον Κανονισμό έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή ακριβώς, για να μην μένουν στεγανά. Γι’ αυτό πήρα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίστε να τελειώνουμε.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Το χρησιδάνειο λοιπόν όσον αφορά την χρονική του διάρκεια, σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, αλλά μπορεί να είναι και αόριστο.
Ποιο είναι το θέμα; Το θέμα είναι αν μπορεί αυτός ο οποίος παραχωρεί, να το αναζητήσει και να το πάρει πίσω όποτε θέλει. Η απάντηση λοιπόν, σύμφωνα με το νόμο, είναι ναι. Ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε στιγμή, αυτός ο οποίος προσφέρει, μπορεί να αναζητήσει το χρησιδανειζόμενο πράγμα και να το πάρει πίσω.
Επομένως στη σύμβαση στην οποία θα κάνουμε, αν το Συμβούλιό σας καταλήξει εκεί, μπορεί να μπει και συγκεκριμένος χρόνος και αόριστος χρόνος, αφού καλυπτόμαστε ούτως ή άλλως και μπορούμε να τους πάρουμε πίσω όποια ώρα θέλουμε. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Λάμπρου.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε νομικέ, εγώ έβαλα δύο απόψεις. Η άποψη του Δημάρχου η οποία μιλάει και λέει, ότι με μορφή χρησιδανείου θα παραχωρηθεί και η άποψη του Αντιδημάρχου ο οποίος λέει ότι θα δοθεί για συγκεκριμένο χρόνο, για μια συγκεκριμένη έκθεση και θα ξαναεπανέλθει. Τελικά πρέπει να έχουμε μία αποκρυσταλλωμένη άποψη και γνώμη του τι τελικά εμείς με το χρησιδάνειο θα παραχωρήσουμε και για πόσο χρονικό διάστημα. Εάν είναι για 10 – 15 ημέρες δεν υπάρχει αντίρρηση. Αλλά αν πρόκειται να πάει αορίστως, τότε γιατί να πάει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κυριαζή.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Εγώ δεν είπα ούτε περιορισμένο χρόνο, ούτε έβαλα χρονοδιάγραμμα. Είπαμε, τα δίνουμε για έκθεση. Θα είναι ένας χρόνος, θα είναι πέντε, θα είναι δεκαπέντε… Όποτε θέλουμε μπορούμε να τα ζητήσουμε. Ώσπου να τα φέρουμε πίσω. Δεν έβαλα χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την ίδια απορία έχω και εγώ κύριε Κατσαντώνη. Για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η εισήγησή σας; Να ψηφίσουμε το 817γ; Δηλαδή όποτε ζητηθεί από το Δήμο, να μπορούν να έρχονται τα εκθέματα; Εντάξει. Ο κύριος νομικός αποσαφήνισε και είπε να γραφτεί σε χρησιδάνειο, το 817γ του Αστικού Κώδικα. Τα είπα καλά; Άλλος συνάδελφος; Ναι, κύριε Κοντογεώργο.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να δανείσουμε, εγώ θα πω την έκφραση «δανείσουμε», δεν παραχωρούμε, δανείζουμε αυτό το αξιόλογο Μουσείο. Να δανείσουμε την προσέλευση του κόσμου στον Δήμο μας; Να δανείσουμε την προσέλευση των μαθητών από όλο το νομό ακόμα ακόμα και από άλλους νομούς στη Μακρακώμη ή στη Σπερχειάδα, στη Λαμία; Τα πάντα στον βωμό της Λαμίας και της πρωτεύουσας;
Δεν χρειάζεται να κάνουμε Μουσείο εμείς στο Δήμο μας. Έχουμε Μουσείο. Υπάρχει. Καινούριο, αρίστης κατάστασης, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα, να πάρει όχι αυτό μόνο το Μουσείο, αλλά και ό,τι θέλει ακόμα ο δωρητής, και όσοι άλλοι δωρητές. Υπάρχει στη Μακρακώμη, μπορεί να υπάρχει και στη Σπερχειάδα. Ο δωρητής να επιλέξει πού θέλει να τα δώσει τα συγκεκριμένα και να γίνουν από το Δήμο τα ανάλογα εκθέματα και να τα βάλουμε σε ένα από τα Μουσεία που διαθέτει και η Μακρακώμη και η Σπερχειάδα.
Να δωρίσουμε ή να παραχωρήσουμε στη Λαμία, ενώ μπορούμε με αυτό το Μουσείο, να προσελκύσουμε και άλλους δωρητές, να έρθουν και να μας τιμήσουν στην περιοχή μας, να βλέπουν τα εκθέματα. Όταν θα υπάρχει ένα πάρα πολύ ωραίο, θα φέρνουν και ένα δεύτερο και ένα τρίτο. Απεναντίας ο κύριος Καραγιώργος εάν θέλει, να μας φέρει και τα 200 που έχει. Και να βάλει και άλλα 100 στην Μακρακώμη και άλλα 100 στην Σπερχειάδα. Και να έχουμε δύο Μουσεία τα οποία να γίνει μία διαφήμιση από το Δήμο μας, όπως έγινε για τον Μπαρουτόμυλο του Μαυρίλλου τα έντυπα, να βγάλουμε όχι 2.000, αλλά 5.000.
Ακόμα ακόμα να στείλουμε επιστολές, σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Σε όλα τα σχολεία να κάνουμε μία ανακοίνωση παντού. Να διαφημίσουμε ακόμα με το STAR, με το ΕΝΑ, με όλα τα τοπικά κανάλια. Έχουμε σταθμό εδώ τοπικό, να διαφημίζουμε αυτή την ιστορία και να έρχεται ο κόσμος να την βλέπει. Πώς πηγαίνουν από εδώ τα σχολεία; Φεύγουνε από τη Σπερχειάδα τα σχολεία και από την Μακρακώμη και τον Άη Γιώργη και πηγαίνουν να δούνε κάποιο, είτε στα Λουτρά Υπάτης, είτε στη Λαμία, είτε στην Αθήνα.
Να έρχονται και από άλλα σχολεία. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Και δεν πρέπει να το παραχωρήσουμε. Σε καμία περίπτωση. Απεναντίας να το διαφημίσουμε. Να φύγει από εκεί που είναι. Και διαφήμιση και μάλιστα, κύριε Δήμαρχε, κάνω και την πρόταση αν θέλετε, για να συσταθεί και μια Επιτροπή για την αξιοποίηση και την προβολή αυτού του έργου. Και των άλλων έργων. Υπάρχει Επιτροπή; Τότε, κύριε Αντιδήμαρχε, εφόσον υπάρχει Επιτροπή, να ενεργοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Αντιδήμαρχος, Μπήτος Κωνσταντίνος.
ΜΠΗΤΟΣ Κ.: Εγώ ήθελα να πω στους κυρίους συναδέλφους εδώ. Αναρωτηθήκατε, τώρα εδώ που κάνουμε αυτήν την συζήτηση, γιατί ο κύριος αυτός, ο κύριος Καραγιώργος, είπε για να πάνε όλα τα εκθέματα στην Λαμία; Έχετε αναρωτηθεί κανένας; Γιατί το κάνει αυτό το πράγμα; Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε, σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΜΠΗΤΟΣ Κ.: Μπορείτε να μου πείτε, κύριε συνάδελφε; Τώρα να ερχόμαστε εδώ, συγνώμη, να ερχόμαστε εδώ και να κάνουμε κορώνες, το ξέρουμε όλοι. Και όλοι μπορούμε να κάνουμε. Τέσσερα χρόνια, κύριε Κοντογιώργο, που ήσασταν Δημοτικός Σύμβουλος στην Μακρακώμη, που αυτό όπως λέει ο κύριος Κεχρινιώτης ήταν στην αφάνεια, δεν το είδε κανένας ποτέ; Τι κάνατε τέσσερα χρόνια;
Γι’ αυτό το πράγμα που έρχεστε εδώ και λέτε να είναι επισκέψιμο, να είναι έτσι, να είναι εκείνο, να είναι το άλλο, δεν κάνατε τίποτα. Και τώρα τι έρχεστε; Έχετε να κατηγορήσετε το Δήμαρχο που πάει να κάνει την επιθυμία του ανθρώπου αυτού που έκανε τα έργα; Τι πράγματα είναι αυτά; Εγώ δεν μπόρεσα να σας καταλάβω δηλαδή. Σε τι κοινό απευθύνεστε;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κοντογεώργος να απαντήσει, επειδή είναι επί προσωπικού. Ο κύριος Κοντογεώργος να απαντήσει.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους λόγους που ο κύριος Καραγιώργος θέλει να φύγει από εκεί το Μουσείο, κατά τη γνώμη μου και την ταπεινή μου άποψη, είναι ότι δεν έχει την επισκεψιμότητα, την αναγνωρισιμότητα. Αυτή του την παραχωρούμε. Του την δίνουμε. Και να ερωτηθεί ακόμη ακόμη. Να την φέρει, να τα φέρει στο Μουσείο Μακρακώμης ή Σπερχειάδας. Όπου επιθυμεί. Πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν αυτά τα έργα να πάνε στη Λαμία;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ακούστε. Ενώ ο Δήμαρχος κρατάει μετριοπαθείς τόνους, κάποιοι θέλουν να τους σηκώσουν. Αφού λοιπόν θέλουν να τους σηκώσουν, θα πάρουν και «τα ρέστα» τους. Καταρχήν θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι τις αποφάσεις του πρώην Δήμου Μακρακώμης. Που έχουν και δικαστήρια γι’ αυτό. Ένα το κρατούμενο. Τι είμαστε εμείς; Οι αγάδες, αποφασίζω και διατάσσω; Ισοπεδώνουμε όλες τις αποφάσεις, του πρώην Δήμου Μακρακώμης επειδή έχουμε υποσχεθεί;
Δεύτερον. Αγαπητέ κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε Μπήτο, όταν κάνετε κριτική σε πρώην Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους το ότι δεν είχε επισκεψιμότητα, και έχετε δίκιο, η λύση είναι να την δώσετε εσείς την επισκεψιμότητα. Που; Στο Δήμο μας και όχι ξεπουλώντας στη Λαμία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ χαμηλώστε λίγο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτές είναι οι αλήθειες κύριε Μπήτο. Εάν έχετε δεσμευτεί, δώστε τα. Με τις υπογραφές τις δικές σας. Και μην μας μιλάτε για κορώνες. Γιατί θα πούμε παραπανίσια πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Από πότε νομιμοποιείστε, όταν ένα Μουσείο δεν δουλεύει, να το έχουμε ως επιχείρημα και λέμε «Αφού δεν δουλεύει, το δίνουμε στον άλλο Δήμο»;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Χαμηλώστε τους τόνους.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, αλλά κάποτε θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε εδώ μέσα. Απαιτώ έναν σεβασμό. Σε όλες τις αποφάσεις του πρώην Δήμου Μακρακώμης.
Δεύτερον, να γίνει αίθουσα και να ονομαστεί «Καραγιώργου» στο Μουσείο της Μακρακώμης, που έχει ωραιοτάτη αίθουσα. Και θα σας παρακαλέσω κύριε Δήμαρχε να ανακαλέσετε αυτή την απόφαση. Ενώστε τις πόλεις και μην τις πάτε ανάποδα. Τέλος τα συμφέροντα του Δήμου Λαμιέων. Ή θα το κάνουμε πράξη, ή θα το λέμε και θα κάνετε άλλα. Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ μέσα τι γίνεται.
Ή θα παλέψουμε για τον Δήμο μας, ή αν θέλουμε να έχουν κάποιοι άλλοι Δήμους δύο Δημάρχοι, εμείς θα είμαστε απέναντι. Καθαρές κουβέντες. Κακώς δημιουργήθηκε το θέμα με την ΒΙΒΛΟ. Πάρα πολύ κακώς. Και γινόμαστε ρεζίλι. Τι είμαστε εμείς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα. Χαμηλώστε τους τόνους.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Οι χουβαρντάδες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ τώρα. Κύριε Τζιβελέκα. Χαμηλώστε τους τόνους. Πείτε τα επιχειρήματά σας αλλά…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά δεν μπορώ να βλέπω συμβούλους που ζητήσαμε την ψήφο από τον Καλλικράτειο Δήμο, να στέλνουνε περιουσία του Δήμου μας στη Λαμία. Είναι τρελό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Πείτε την άποψή σας με χαμηλούς τόνους.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν ξαναμιλάω. Η μειοψηφία, σας είπα για τρίτη φορά, τον τιμούμε με το όνομά του στην αίθουσα στο Μουσείο της Μακρακώμης με τα έργα τα οποία υπάρχουν και να σεβαστούμε και τον πρώην Δήμο και τα δικαστήρια που έχουν. Και θα τους παρακαλέσω ιδιαιτέρως να αλλάξετε την απόφασή σας. Αυτό σημαίνει πρώτος δημότης. Τον Δήμο Μακρακώμης θα έπρεπε να ευχαριστούμε. Κανένα στον Δήμο Λαμιέων. Κανένα Μητρόπολη. Τι πράγματα είναι αυτά; Κατηγορούμε εμείς την κεντρική εξουσία και κάνουμε τα ίδια;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Παρακαλώ. Όχι τόσες φωνές. Ο κύριος Δήμαρχος να απαντήσει στον κύριο Τζιβελέκα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε να τελειώνουμε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Μια κουβέντα. Αυτή τη στιγμή είμαστε τρεις Δήμοι και μία Κοινότητα σε ένα. Δεν μας ενδιαφέρει τι έκανε ο Δήμος Σπερχειάδος πριν. Αν εσείς είστε πολιτικοί αντίπαλοι, ήσασταν ή είστε, ή οτιδήποτε θέλετε, είναι προσωπικό σας θέμα. Δεν μας ενδιαφέρει τι έκανε ο Δήμος Μακρακώμης με την αντιπολίτευσή του, ούτε τον Δήμο Αγίου Γεωργίου. Εδώ έχουμε έναν ενιαίο Δήμο. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι γι’ αυτό τον Δήμο. Και τα προσωπικά πρέπει να είναι γι’ αυτό το Δήμο. Και οι ομιλίες μας και οι αντιπαραθέσεις μας να είναι για τον Δήμο τον Καλλικράτειο. Όχι, γιατί ήταν στην Σπερχειάδα ο Ακρίδας και στην Μακρακώμη ο κύριος Κρητικός. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς. Γιατί εμείς είμαστε, τρίτο πρόσωπο, στην ουσία ο Άγιος Γεώργιος, έχουμε έρθει εδώ, θέλουμε να σέβεστε και να μην λειτουργείτε σαν πρώην Δήμος Σπερχειάδος. Να λειτουργείτε σαν Καλλικράτειος Δήμος. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριε Μπήτο. Να σταματήσετε τον διάλογο. Λοιπόν, για το Μουσείο, τοποθετηθήκατε, δεν έχετε δευτερολογία. Ο κύριος Τζιβελέκας απάντησε. Σας παρακαλώ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να συμπληρώσω μόνο ότι τέτοια θέματα όταν έρχονται εδώ, πρέπει να έχουν ως ορίζει ο Καλλικράτης και την έγκριση της Επιτροπής την οποία έχει ήδη έχουμε ορίσει. Ναι, η οποία δεν υπάρχει ασφαλώς. Δεν ήθελα όμως να πάω στο θέμα το διαδικαστικό, πήγα στο ουσιαστικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μπήτος Ηλίας σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, επ’ αυτού να απαντήσει. Επειδή το θέμα άπτεται άμεσα της Επιτροπής αυτής.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Επειδή το θέμα άπτεται πράγματι της Επιτροπής, και επειδή υπάρχει αυτή η συζήτηση στην Επιτροπή, γίνεται η διερεύνηση για να γίνει αυτή η συλλογή που λέμε για τα θρησκευτικά, δεν έχει ολοκληρωθεί. Διότι εκτός από την ηλεκτρονική καταμέτρηση που έχει γίνει από τη Σπερχειάδα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι προτείνετε;
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Προτείνω να αναβληθεί το θέμα, να γίνει αυτή η ολοκλήρωση και μετά να γίνει τι θα γίνει. Και αυτή είναι η πρότασή μου. Και εγώ πιστεύω ένα πράγμα. Ο κύριος Καραγιώργος, κι εγώ τον ξέρω προσωπικά κλπ, δώρισε ένα πράγμα στο Δήμο Μακρακώμης. Έρχεται τώρα και παίρνει το δώρο να το δωρίσει και αλλού; Το δώρο μια φορά δωρίζεται. Δυο φορές δεν δωρίζεται. Αυτή είναι η άποψη η δική μου και σαν υπεύθυνος της Τουριστικής Προβολής. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος θέλει να συμπληρώσει. Δευτερολογία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν μιλάμε για χρησιδάνειο. Όταν δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες, το ξαναπαίρνουμε. Όπως είπε ο κύριος νομικός, δεν ισχύουνε αυτά που είπε ο κύριος Διαμαντής, ότι δεν θα μπορούμε μετά να το πάρουμε. Όποτε θέλουμε το ξαναπαίρνουμε πάλι. Προβλέπεται από το νόμο. Και έτσι το δίνουμε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάει ο Δήμαρχος, κύριε Τσάμη. Μα να τελειώσει και ο Δήμαρχος, να μιλήσετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα βαρύγδουπες εκφράσεις, πουλάμε, ξεπουλάμε, αυτές είναι… Το «πουλάμε» είναι εμπορική πράξη. Δεν νομίζω ότι έχουμε δώσει τέτοιο δικαίωμα εδώ μέσα, ότι πουλάμε. Λέμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του κυρίου Καραγιώργου, ο οποίος πράγματι είναι ένας δωρητής, θα υπάρξει προβολή του Δήμου μας και της συγκεκριμένης Τοπικής Κοινότητας, και όταν θέλουμε, οποιαδήποτε στιγμή, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες του Δήμου μας, το παίρνουμε πίσω το Μουσείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ούτε πουλάμε, ούτε ξεπουλάμε, ούτε δίνουμε επ’ άπειρον κάτι. Στην Μητρόπολη υπάρχει Μουσείο αντίστοιχου περιεχομένου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Ζήσης εν συντομία. Ένα λεπτό, να μας βοηθήσει στην συζήτηση.
ΖΗΣΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε για την συνδρομή σας. Κύριε Τσιάμη.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος νομικός να απαντήσει σε αυτό.
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (Νομικός Σύμβουλος Δήμου): Κύριε Πρόεδρε, είπα πριν και εξήγησα και για την οικονομία του χρόνου δεν θέλω να παρεμβαίνω, ήμουνα σαφής, είναι δική σας απόφαση το τι θα κάνετε, αλλά ως προς το νομικό πεδίο διευκρίνισα. Το χρησιδάνειο, έχει τη δυνατότητα, ο χρησιδανείζων, αυτός που παρέχει δηλαδή αυτό που παρέχει να το παίρνει πίσω οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και αν δεν γράφεται μέσα στην σύμβαση του δανείου λέω. Δεν έχω να πω άλλο τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε. Ο κύριος Αρβανίτης ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Πείτε μας κι εσείς εν συντομία, κάτι για την υπόθεση.
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Επειδή γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση, γνωρίζομαι και προσωπικά με τον καλλιτέχνη αλλά και χωριανός μας και φίλος μου και θείος μου, έχει την επιθυμία εδώ και χρόνια να τα παραχωρήσει στην Μητρόπολη. Αντιστάθηκε το χωριό και είπε όχι, καλύτερα να πάνε στο Δήμο Μακρακώμης παρά να πάνε στην Μητρόπολη. Και μου λέει για ποιον λόγο δεν αφήνετε να πάνε στην Μητρόπολη;
Γιατί εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο Μητροπολίτης θα τα χρησιμοποιήσει, σαν οικονομικό, σαν πώς να το πω, επίσκεψη να πληρώσεις για να βγάλει χρήματα. Τότε ο κύριος Καραγιώργος, ενώ του είπα θα φύγει από εδώ θα μπει μια ταμπέλα Τριλόφου επάνω. Δεν δέχτηκε ούτε το χωριό του. Μετά δέχτηκε το χωριό του. Του λέω θα μπει κάποια ποινική ρήτρα στη Μητρόπολη; Εάν χαθεί παράσταση τόσα χρήματα, αν τα έχει για οικονομικό όφελος, θα παίρνει ένα ποσοστό ο Σύλλογος του Τριλόφου ή αν δεν υπάρχει Σύλλογος του Τριλόφου να πηγαίνει στην Κοινότητα του Τριλόφου.
Και τώρα που άκουσα ότι πάει για χρησιδάνειο, θέλω πάλι να μπει ποινική ρήτρα εκεί αν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρηθεί στην Μητρόπολη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε. Διαμόρφωση τελικής πρότασης. Ποιοι είναι επί της εισήγησης του Δημάρχου; Είστε δημοσιογράφος. Δεν δίνω στους δημοσιογράφους το λόγο.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά κάνεις. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, χάρηκα για την γνωριμία. Τελική πρόταση.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δευτερολογία κλείνει ο κύριος Δήμαρχος, και πηγαίνει το θέμα για ψηφοφορία. Ναι, κύριε Μπήτο.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Αυτό το πράγμα μπορούμε να βάλουμε, να το δει η Επιτροπή, να έρθει σε επικοινωνία και με τον κύριο Καραγιώργο. Να δούμε πως θα μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα χωρίς παρεξηγήσεις, και να το ξαναφέρουμε πάλι στο συμβούλιο, ούτως ώστε ολοκληρωθεί. Να αναλάβει η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής αυτό το θέμα και να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ας το αναβάλλουμε το θέμα και ας το ξαναφέρουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναβάλλεται το θέμα. Και θα πάει στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, γιατί ο κύριος Μπήτος Ηλίας είναι αρμόδιος να το συζητήσει και να το φέρει με εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.


ΘΕΜΑ 3ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Βελτίωση του δρόμου Παλαιόκαστρο – Νεοχώρι».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγκρίνεται το θέμα. Εγκρίνεται. Λοιπόν.

ΘΕΜΑ 4ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εδώ που λέει Επισκευή εγκαταστάσεων Λουτρών Τ.Κ. Αρχανίου, γεώτρηση, θέλει αλλαγή ο κωδικός. Το είχαμε επισημάνει και στην προηγούμενη εγγραφή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο 7α.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ως προς τα υπόλοιπα σας είπα η διαφωνία μας ήταν ως προς το έκτακτο.  
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Έχει αλλαχθεί. Έχουν γίνει δύο αλλαγές. Το 7α δημιουργείται νέος κωδικός αριθμός 306262002 με τίτλο «Επισκευή Εγκαταστάσεων Λουτρών Τ.Κ. Αρχανίου» και ποσόν 5.000,01 και δεύτερον δημιουργείται νέος κωδικός αριθμός 306262003 με τίτλο «Επισκευή Εγκαταστάσεων Λουτρών Τ.Κ. Κυριακοχωρίου» με ποσόν 6.000 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά, 11.000,01 μεταφέρονται μέσω του αποθεματικού, από τον κωδικό αριθμό 307322001 με τίτλο «Ανακατασκευή σφαγείων έδρας σε αποθήκη υλικών Δήμου Μακρακώμης».
Επίσης, θα κάνουμε μία αλλαγή, γιατί το έχετε το έντυπο στα χέρια σας, στο 18. Δημιουργείται νέος κωδικός αριθμός 81850033 με τίτλο «Έξοδα δημοσίευσης στο Λαμιακό Τύπο» για Μελέτη Αποχέτευσης Βιολογικού Καθαρισμού για ποσόν 578,10. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται από το αποθεματικό και από τον κωδικό αριθμό 909111. Σε αυτό το ποσόν θέλω να προσθέσουμε, περίπου 500 ευρώ ακόμα, που είναι μία παλιά δημοσίευση του Παιδικού Σταθμού Μακρακώμης.
Επίσης έχει γίνει μία άλλη αλλαγή ακόμα, στο 28. Ενισχύεται ο κωδικός αριθμός 20932500 με τίτλο «Επεκτάσεις Δημοτικού Φωτισμού» με το ποσόν των 1.000 ευρώ. Το παραπάνω ποσόν μεταφέρεται από το αποθεματικό και από το κωδικό αριθμό 909111. Όλα τα άλλα είναι τα παλιά. Δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μετά από την εισήγηση του κυρίου Μαγουλά, που ήταν για το Κυριακοχώρι είναι για την γεώτρηση. Θα πρέπει να αλλαχθεί αυτό που λέει «συντήρηση» και να γίνει «για γεώτρηση εξερευνητική». Το ίδιο ποσόν μεν για το Κυριακοχώρι. Στο Αρχάνι, όπως είναι.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο 7α είμαστε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ο κωδικός που είναι Επισκευή εγκαταστάσεων Λουτρών Τ.Κ. Κυριακοχωρίου με 6.000 ευρώ, να γίνει ερευνητική γεώτρηση. Είναι ελεγμένο και πρέπει να δούμε αν έχει νερό. Δεν περνάει αυτός ο τίτλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, εντάξει, εντάξει.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν.
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Έχουμε αλλαγές από την προηγούμενη φορά; Εκτός αυτές τις δύο συγκεκριμένες που είναι καινούρια θέματα; Δεν ξέρω γιατί ο κύριος Τζιβελέκας το ψηφίζει τώρα και την προηγούμενη φορά δεν το ψήφισε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διάλειμμα. Θα επανέλθουμε μετά από 10 λεπτά.
(Ακολουθεί ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, ησυχία. Να καθίσουν οι κύριοι για να αρχίσουμε. Είμαστε στο προηγούμενο θέμα, αναμόρφωση του προϋπολογισμού, επί της εισηγήσεως του Δημάρχου, το σώμα πως αποφαίνεται; Ποιοι ψηφίζουν την εισήγηση; Τι είπατε;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Σας ακούω.
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Και το λάθος έγκειται στον κωδικό αυτό που είναι αύξηση του Δημοτικού Φωτισμού για 1.000 ευρώ, στην Οικονομική Επιτροπή έχουμε πάρει άλλη απόφαση, για μεγαλύτερο ποσόν το οποίο το μεγαλύτερο ποσό, θα το κοιτάξει ο κύριος Σκούρας, θα δούνε πόσο έχουν περιθώριο από τους κωδικούς να το βάλουν αν έχει, με την σύμφωνη γνώμη και του Δημάρχου. Αλλά ο κύριος Σκούρας για να το βάλει πρέπει να ακουστεί μέσα στην αίθουσα. Αυτή την τροποποίηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Εντάξει. Να το κάνουμε δεκτό. Εφόσον η Υπηρεσία το απαιτεί θα γίνει δεκτό. Άλλο; Άλλη διευκρίνιση; Ωραία. Εντάξει. Να τα σημειώσει η Υπηρεσία. Το σώμα εγκρίνει το θέμα;


ΘΕΜΑ 5ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Λύση Προγραμματικής σύμβασης που αφορά την υλοποίηση της πράξης «Κατασκευή και σήμανση μονοπατιών του δάσους του Μουτζουράκη, Κοινότητας Τυμφρηστού».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι μία Προγραμματική σύμβαση στην Κοινότητα Τυμφρηστού με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Μιλάμε για λύση της σύμβασης, αφού έχουμε αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια, θα το δημοπρατήσουμε μόνοι μας το έργο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα από την πλευρά της Περιφέρειας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγκρίνεται;

ΘΕΜΑ 6ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου ως αναπληρωματικό μέλος στην τριμελή επιτροπή χορήγησης βεβαιώσεων για την έκδοση και ανανέωση των αδειών των παραγωγών πωλητών Λαϊκών Αγορών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος Προτείνει τον κύριο Κυργιόπουλο ο κύριος Δήμαρχος. Είναι Επιτροπή τριμελής χορήγησης βεβαιώσεων για την έκδοση παραγωγών πωλητών Λαϊκών Αγορών. Σύμφωνα με το άρθρο…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προτείνω τον κύριο Κυργιόπουλο, σε περίπτωση που απουσιάζω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να γραφτεί στα πρακτικά.


ΘΕΜΑ 7ο (εκτός ημερήσιας διάταξης): Περί δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής έκτασης Τ.Κ. Καλλιθέας σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν υπάρχει απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι και κάποια τοπογραφικά, θα αναβληθεί για το επόμενο συμβούλιο.


ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης για υποβολή πρότασης ένταξης των έργων «Βελτίωση αρδευτικού δικτύου στη θέση δύο ρέματα στο Δ.Δ Αρχανίου» και «Κατασκευή δικτύου άρδευσης στο Τ.Δ. Φτέρης» στο πρόγραμμα «Αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας 2007- 2013».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρόκειται για δύο προτάσεις, στο ΟΠΑΑΧ. Η μία είναι το αρδευτικό του Αρχανίου και η άλλη είναι το αρδευτικό της Φτέρης. Είναι ώριμα έργα, θα συμπληρωθούν με κάποιες μελέτες, το ένα θέλει μία περιβαλλοντική και θα γίνει πρόταση προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Από ό,τι μου λένε οι συνθήκες είναι καλές και μπορεί να έχουν κάποια τύχη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Προφανές, όταν έρχονται θέματα για κατασκευή έργων, είμαστε θετικοί. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίζουμε στο σώμα και στους συνδημότες που είναι παρόντες, που ενδιαφέρονται, ότι και ο αξιότιμος συνάδελφος ο κύριος Διαμαντής, είχε φέρει τον Αύγουστο αν ενθυμούμαι καλά, για τέτοια έργα να κατασκευάσουμε μελέτες και ο υποφαινόμενος το μήνα Μάιο αλλά και στο επόμενο συμβούλιο, μετά τον Μάιο, ο κύριος Μαγουλάς είχε φέρει. Αυτά τα έργα είναι ένα του πρώην Δήμου Μακρακώμης και ένα του πρώην Δήμου Σπερχειάδος, που είχαν κάνει μελέτες. Ασφαλώς συμφωνούμε.
Κάνω όμως ένα ερώτημα στην Οικονομική Υπηρεσία. Στον κύριο Σκούρα και στον κύριο Τσαρούχα κατά δεύτερο λόγο. Τα έργα τα οποία επιχορηγούνται μαζί με το ΦΠΑ είναι 600.000. Σωστό; Από το Υπουργείο. Βλέπουμε λοιπόν στην εισήγηση, ότι το επιπλέον ποσόν τουτέστιν 290.000 ευρώ, θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου. Εφόσον λοιπόν, αυτό το ποσόν θα καλυφθεί, πρέπει στον προϋπολογισμό του 2012, να εγγραφεί αντίστοιχη πίστωση. Συμφωνείτε κύριε Σκούρα; Είναι έτσι ή όχι; Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Ναι.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Σεβαστή η απάντηση αλλά στον προϋπολογισμό του 2012, να σημειωθεί στα πρακτικά, θα πρέπει να υπάρξει κωδικός 290.000 ευρώ στο αντίστοιχο έργο. Κατά τα άλλα δεν έχουμε πρόβλημα. Απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στον προϋπολογισμό του ‘11 καίτοι σας λέγαμε για μελέτες, δεν βάλαμε για Χ λόγους, πρώτη χρονιά ήτανε, το προσπερνάμε. Αλλά το 2012 καλό θα είναι να βρούμε χρήματα για μελέτες. Θα σας παρακαλέσω ιδιαιτέρως. Υπάρχουν έργα που μπορούμε να κάνουμε τις μελέτες, για να υπάρχουν στα συρτάρια. Εάν και εφόσον έχουμε καλή εξέλιξη και με το κράτος και την κεντρική εξουσία. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έτσι για το ιστορικό του έργου. Είχε ένα προϋπολογισμό με τις επικαιροποιημένες τιμές γύρω στις 800.000. Επειδή το πρόγραμμα καλύπτει μέχρι 500.000 συν το ΦΠΑ, είπαμε να απαλειφθεί το αντλιοστάσιο, γιατί προβλέπονταν να γίνει ένα αντλιοστάσιο. Εγώ καταρχήν δεν ήμουν θετικός για το αντλιοστάσιο. Υπήρχε ένα ενδεχόμενο, να αποφύγουμε την ηλεκτροδότηση, το ρεύμα. Αν γίνονταν δηλαδή πιο ψηλά λίγο η υδροληψία, θα πήγαινε με φυσιολογική ροή. Όμως τα χρήματα των 500.000 δεν φτάνουν. Το πιο πιθανό είναι, μπορούμε να το βάλουμε στο νέο προϋπολογισμό του 2012, αλλά υποβάλλουμε ένα δεύτερο έργο. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν μπαίνω στη διαδικασία, στο πώς θα μπει. Ας το βρουν οι Υπηρεσίες, δεν έχουμε καμία αντίρρηση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το πρόγραμμα εννοώ.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εντάξει. Απλώς πρέπει να εγγραφεί. Και από εκεί και πέρα θα είναι μια διαδικασία, όποια και να είναι. Δεν έχουμε αντίρρηση καμία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Το έργο προβάλλεται για τρίτη φορά. Τη μια, επί Αλέξανδρου Κοντού Υπουργού Γεωργίας, μας ήρθε, υποβάλετε προτάσεις, για δύο έργα 500 συν 100 ΦΠΑ, δυο εξακοσάρια. Θα τα πάρετε οπωσδήποτε, ούτε ανταγωνιστικά είναι, αναλογία δύο έργα σε κάθε Δήμο… Πάει περίπατο. Δεύτερη φορά μας ήρθε η κυρία Μπατζελή, σκάει ο Μπαλτατζής, ετοιμαστείτε το 2010 να υποβάλλετε προτάσεις, πέταξε και αυτό. Τώρα έρχεται για τρίτη φορά. Και μας λέει να υποβάλλουμε δύο έργα. Όμως το ποσόν όλο είναι 100.000.000. Θα φτάσει για όλους; Για σκεφτείτε, δεν θα μοιραστεί αναλογικά; Υπάρχουν Δήμοι με μελέτες, ανταγωνιστικοί πιο πολύ από εμάς. Λοιπόν πάλι, νομίζω ότι δεν θα έχουμε λαμβάνειν τίποτα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Από ότι με έχουν ενημερώσει, δεν υπάρχουν πολλές προτάσεις. Ο Δήμος Λαμίας μία πρόταση έχει και αυτή με το ζόρι. Δεν ξέρω τώρα τι τύχη θα έχει, εν πάση περιπτώσει, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και θα το παλέψουμε κιόλας.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Δήμαρχε, όπως προείπατε, δεν δεσμευόμαστε μόνο σε αυτές τις δύο ώριμες μελέτες. Έχετε στα χέρια σας μία ώριμη μελέτη που αφορά την Αγροτική Οδοποιία του Τυμφρηστού, την οποία είχαν αποστείλει για το, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα Μπαλτατζής. Είχε ελλείψεις, συμπληρώθηκαν, αλλά ωστόσο είχαμε την αλλαγή των κυβερνήσεων και βέβαια την οικονομική κρίση.
Προτείνω λοιπόν μαζί με αυτά τα δύο έργα να συμπεριληφθεί και αυτό. Είναι ώριμη η μελέτη. Η Αγροτική Οδοποιία της Κοινότητας Τυμφρηστού είναι ώριμη. Και μάλιστα αν δεν ενταχθεί εδώ, σας το λέω, στείλτε την στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι το πρόγραμμα Μπαλτατζής, μόλις θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά τα νέα δεδομένα στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα λειτουργήσει. Σας το δίνω σαν πληροφορία.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ, από την Τεχνική Υπηρεσία, μήπως βρίσκεται κάποιος υπάλληλος να μας πει αν το συγκεκριμένο έργο που προτείνει ο κύριος Μαγουλάς, είναι ώριμο.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλώς. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Κότσαλος.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, εφόσον μπορούμε να προεντάξουμε και άλλα έργα, στον τέως Δήμο Αγίου Γεωργίου υπάρχουν μελέτες έτοιμες. Και για την άρδευση που είναι ένα, σχεδόν ένα χιλιόμετρο από το αρδευτικό της Βίτωλης και για τον Άγιο Γεώργιο ένα κομμάτι, όπως είναι και για την ύδρευση. Οι μελέτες είναι έτοιμες. Σταματήσαμε τη δημοπρασία δύο ημέρες πριν που ήρθε εντολή από το Θησέα ότι σταματάνε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Κύριε Δήμαρχε υπάρχει ώριμη μελέτη η οποία ήταν για δημοπράτηση. Και σταματήσαμε, ήρθε η διαταγή για τον Θησέα και σταμάτησε η δημοπράτηση. Μια ημέρα πριν αν θυμάμαι καλά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επίσης, τα αντιπλημμυρικά τα δύο της Μακρακώμης, υπάρχουν δύο μελέτες για το Μανταλίδι και η άλλη για το Μέγα Ρέμα. Θα υποβληθούν μετά, δεν κλείνει η πρόσκληση αυτή ακόμα. Πρέπει να συμπληρωθούν, να επικαιροποιηθούν οι μελέτες.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Κυριαζής.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Νομίζω ότι εκεί θέλει μία οριοθέτηση το ρέμα. Πρέπει να γίνει η μελέτη. Επικαιροποίηση και να γίνει η μελέτη.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όπως ανέφερε και ο κύριος Τζιβελέκας, μεταξύ των έργων που είχα προτείνει ήταν και τα δύο έργα αυτά στο Μέγα Ρέμα και στο Μανταλίδι. Είναι θετικό ότι ο Δήμαρχος τότε προτίθεται να τα εντάξει στο πρόγραμμα. Θεωρώ και εγώ όμως ότι τα δύο αυτά έργα, επειδή είναι πολύ υψηλού προϋπολογισμού, που αγγίζουν τα ανώτατα όρια των εγκρίσεων, έχουν ένα πρόβλημα στην κατανομή. Αν υπάρξουν πολλές προτάσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν περισσότεροι Δήμοι, θα προτιμηθούν έργα χαμηλότερου μπάτζετ.
Κατά συνέπεια, αυτά είναι πολύ πιθανό να απορριφθούν. Δέχομαι και αυτό που λέει ο κύριος Δήμαρχος ότι έχετε πληροφορίες ότι είναι λίγα τα έργα και ότι κατά συνέπεια έχουμε πιθανότητες. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω κάτι. Εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε 290 χιλιάρικα για να κάνουμε στο Αρχάνι το αρδευτικό. 290 από ιδίους πόρους. Εάν αυτό το έργο το κάναμε με ιδίους πόρους, πόσο θα μας κόστιζε περίπου; Όχι, με την μέθοδο που εσείς είπατε. Χωρίς αντλιοστάσιο, με φυσική ροή.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δηλαδή, τι θέλω να πω. Επειδή, είναι πράγματι ένα αναγκαίο έργο για την περιοχή, να δεσμευτούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο ότι ακόμα ακόμα και αν δεν εγκριθεί, αν δεν μπορέσουμε να το εντάξουμε, τα 290 να τα διαθέσουμε για να γίνει αυτό το έργο. Αυτό θα ήθελα, να υπάρξει μία δέσμευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεν αμφιβάλλω απλώς λέω. Εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε τα 290 να δεσμευτούμε ότι το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί σε κάθε περίπτωση, με ιδίους πόρους σε αυτό το ποσό. Ευχαριστώ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγκρίνεται; Εγκρίνεται ομόφωνα.


ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση σχεδίου Στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Μακρακώμης.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τους άξονες οι οποίοι είναι Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, ο πρώτος. Ο δεύτερος, είναι Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός. Ο τρίτος είναι Τοπική Οικονομία και Απασχόληση. Ο τέταρτος Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και Φυσιογνωμικής Κατάστασης του Δήμου.
Αυτό ψηφίζουμε σήμερα. Σε κάθε άξονα υπάρχουν και αντίστοιχοι στόχοι. Αυτούς τους στόχους λοιπόν, θα αναρτηθούν τα έργα, θα κρεμαστούν τα έργα που θα προτείνουμε. Θα προτείνετε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τελειώσατε, κύριε Δήμαρχε; Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Θα ήθελα λίγο την προσοχή των συναδέλφων γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Εμείς ως πρώην Δήμος Σπερχειάδος, είχαμε κάνει αντίστοιχο διότι ήμασταν πάνω από 10.000 κατοίκους, σε μία χρονική διάρκεια έξι μηνών και είναι αυτές οι 170 σελίδες.
Νομίζω κύριε Δήμαρχε, ότι έχει γίνει μία ανάθεση, 24.600 όπως είχε πει και ο συνάδελφος. Εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούμε και εμείς να γίνουμε νομικοί, και το λέω αυτό για τον εξής λόγο. 29/9/2011 185/2007 ανακαλείται, ΦΕΚ 221α. Δεν μπορούμε να έχουμε εξωτερικούς συνεργάτες. Εμείς σας έχουμε δώσει εν λευκώ, να προχωράν τα θέματα στο Δήμο, αλλά αυτό απαγορεύει αυστηρά την ανάθεση την οποία κάναμε. Ένα το κρατούμενο. Όχι μόνο την απαγορεύει, αλλά η τροποποίηση που έγινε 29 Σεπτέμβρη, με λεπτομέρεια, μας υποδεικνύει το πώς πρέπει να κινηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Μπορεί να είναι κουραστικό αλλά θα μου επιτρέψετε να διαβάσω τέσσερις παραγράφους, για να καταλάβετε ότι και το σημερινό θέμα του Επιχειρησιακού είναι άκυρο. Πριν λίγο δεν το είπαμε; Για την Καλλιθέα;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να λοιπόν, γιατί είναι άκυρο. Σας το είπα. Τέλος πάντων ας μην γραφτεί το άκυρο. Μας έχει λοιπόν αυτό εδώ το ΦΕΚ, ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, φέρνει στο Δ.Σ. για να ψηφίσουμε αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό. Πού είναι η εισήγηση της Εκτελεστικής; Πουθενά, γιατί δεν έχει γίνει. Ένα.
Δεύτερον. Αυτό το συντάσσουν οι Υπηρεσίες, του Δήμου. Έχει γίνει; Ούτε αυτό. Αναφέρει βήμα βήμα, πως πρέπει να γίνει. 29/9, δεν επιτρέπει σε εξωτερικούς συνεργάτες και υποδεικνύει σας το διαβάζω αν θέλετε, γιατί βλέπω ότι δεν το γνωρίζετε. «Η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, πραγματοποιείται μέσα στο Α’ Εξάμηνο της δημοτικής περιόδου, αυτό δεν ισχύει διότι έχει πάρει παρατάσεις, από την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο». Δεν έχει γίνει. Και αναφέρει ακριβώς από κάτω πώς πρέπει να γίνει.
Συνεχίζοντας, λέει: Η Υπηρεσία επί θεμάτων προγραμματισμού κατά τις χρονικές διατάξεις κάθε Δήμου είναι αρμόδια για την υποστήριξη των οργάνων διοίκησης όπως αντίστοιχα είχε κάνει παλιά ο πρώην Δήμος Σπερχειάδος. Δεν έχει γίνει.
Τρίτον. Η αρμόδια κατά τις χρονικές διατάξεις κάθε Δήμου Υπηρεσία επί θεμάτων προγραμματισμού, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία από τις Υπηρεσίες του Δήμου, των Νομικών Προσώπων κατά τις εισηγήσεις κτλ». Ούτε αυτό έγινε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τώρα θα γίνει αυτό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τότε τι το φέρνετε άμα δεν γίνεται;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τους άξονες ψηφίζουμε σήμερα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι, μα αυτό σας εξηγώ, ότι αυτός ο σχεδιασμός ο στρατηγικός, ακολουθεί αυτό και μετά έρχεται το άρθρο 4 και λέει: «Το εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο, κείμενο στρατηγικού σχεδιασμού, τίθεται προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και δημοσιοποιείται για 15 ημέρες τουλάχιστον να ξανάρθει». Όπως το πάμε εμείς, το 30 Νοεμβρίου που είναι η τελεσίδικη ημερομηνία, δεν προλαβαίνουμε. Πρέπει να πάρουμε άλλη παράταση από το κράτος. Σας λέω λοιπόν, ότι όλα αυτά που έχουν έρθει, μαζί με την ανάθεση που κάναμε στον κύριο Σανιδά, είναι άκυρο. Αυτό σας λέω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η ανάθεση από εμάς είχε γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου. Αυτά τα οποία ακούστηκαν από τον κύριο Τζιβελέκα, ήρθαν αρκετά μετά. Ισχύει λοιπόν ένα ειδικό καθεστώς και αναμένουμε απάντηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπου είχανε υπογραφεί συμφωνητικά είναι πολύ πιθανό, περιμένουμε απάντηση. Δεν είναι έτσι ακριβώς δηλαδή. Το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί η διαδικασία όπως την είχαμε αναθέσει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ανεξάρτητα αν αυτό ήρθε 29 Σεπτέμβρη, εγώ βλέπω δεν έχετε καμία ενημέρωση, ενώ θα έπρεπε να έχετε. Ένα το κρατούμενο. Εάν πάρουμε όμως το σκεπτικό, την οπτική γωνία την οποία βλέπετε εσείς το θέμα και ότι είναι νόμιμη η ανάθεση, πού είναι αυτοί τέλος πάντων οι τεχνοκράτες για να μας ενημερώσουν; Τους έχει δει κανένας συνάδελφος; Ερωτώ όλους σας. Πότε να τους δούμε; Όταν εμείς τα φτιάχνουμε αυτά με την προχειρότητα; Εφόσον 30 Νοέμβρη θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και να έχει κατατεθεί. Και την Δευτέρα έχει 13. Και 15 η διαβούλευση, πάμε στις 28. Πού είναι αυτή λοιπόν η εταιρεία; Σας υπενθυμίζω έξι μήνες κάναμε στο προηγούμενο με ημερίδες, εσπερίδες και με προτάσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι άνθρωποι προσφέρθηκαν σήμερα να έρθουν. Αλλά επειδή ψηφίζουμε τους άξονες είναι καθαρά τυπικό θέμα, το κάνουν όλοι οι Δήμοι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Δήμαρχε, σου αναθέτω 24.000 και μου λέτε ότι προσφέρθηκαν να έρθουν; Είναι υποχρεωμένοι να έρθουν. Τι σημαίνει προσφέρθηκαν;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εντάξει, δεν ήταν και υποχρεωμένοι…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι και δεν είναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τι είναι και δεν είναι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αν απορριφθεί η σύμβαση;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα κύριε Δήμαρχε, μιλάτε, από την 1η Σεπτέμβρη, σας λένε 29 και έχουμε 11 Νοέμβρη. Δεν υπάρχει προσφέρομαι όταν έχω ανάθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή πέρασε ο χρόνος, θα ήθελα ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, ο κύριος Γόνης, επειδή ασχολείται με το θέμα, να κάνει μία ενημέρωση στο συμβούλιο για τη διαδικασία, βάσει αυτών που έθιξε ο κύριος Τζιβελέκας και αφορά το διάταγμα του Κουκουλόπουλου για τη διαδικασία. Είναι πρόσφατο το διάταγμα για το Επιχειρησιακό. Κάντε μία ενημέρωση στο συμβούλιο.
ΓΟΝΗΣ: Σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή σήμερα, καλείστε να ψηφίσετε το στρατηγικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με 18 Αυγούστου 2011, αριθμός απόφασης 217, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάνει αναμόρφωση προϋπολογισμού, με θέμα «Αλλαγή κωδικού και υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης για το έργο Κατάρτιση παρακολούθησης και αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος κτλ». Το ποσό ήταν 5.000 και μπήκαν και άλλα 19.600. Ομόφωνη η απόφαση. Που σημαίνει ότι είναι εις γνώση σας ότι έγινε ανάθεση σε κάποια εταιρεία. Διότι όταν πήρατε αυτή την απόφαση, το νομικό καθεστώς επέτρεπε να κάνετε αυτή τη διαδικασία.
Η αναμόρφωση όντως έγινε 29/9/2011, το οποίο δεν προβλέπει, χρήση κάποιας εταιρείας. Και όπως είπε και ο κύριος Δήμαρχος, είναι ερώτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τι γίνεται στην περίπτωση που έχουν υπογραφεί συμβάσεις; Διότι η σύμβαση έχει υπογραφεί 5/9/2011, μετά από απόφαση του Δημάρχου. Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω, ότι η διαδικασία που έχει τηρηθεί έως τώρα είναι καθ’ όλα νόμιμη. Και είναι σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει βγει 29/9/2011.
Πρώτη ενέργεια που έγινε. Η πρώτη ενέργεια που έγινε ήταν 27/9/2011 επειδή ξέραμε δύο τρεις ημέρες πριν ότι θα βγει το ΦΕΚ, έστειλε ο Δήμαρχος με προσωπική του επιστολή, προς όλους τους ενδιαφερομένους Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους, φορείς πολιτιστικούς, επαγγελματικούς και οτιδήποτε φορείς υπήρχαν, ήταν στη διάθεσή μας, συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Διότι στο ΦΕΚ, στις 29/9/2011 γιατί πρέπει να απαντήσουμε, στο προηγούμενο συμβούλιο είπαμε για κουρελόχαρτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα τέλος πάντων…
ΓΟΝΗΣ: Και αυτά, οφείλουμε να απαντήσουμε, γιατί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Θέλουμε να μας ενημερώσετε για τη νομική οδό και αφήστε τα σχόλια για τους συμβούλους.
ΓΟΝΗΣ: Το ερωτηματολόγιο που στάλθηκε είναι τυποποιημένο από το Υπουργείο, γιατί στο συγκεκριμένο ΦΕΚ 29/9/2011 γράφει ότι όλα τα υποδείγματα είναι τυποποιημένα από το Υπουργείο για να μπορέσει συνολικά το Υπουργείο να κάνει μία βάση δεδομένων με στοιχεία για όλη την Ελλάδα. Άρα τα έντυπα που χρησιμοποιούμε είναι σταλμένα από το Υπουργείο.
Δεύτερον. Έχουμε πάρει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι μετά την ενημέρωση που κάναμε στο Δημαρχείο και είναι το πρακτικό 4/2011-2/11/2011. Η οποία είναι απόφαση και εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό.
Μετά την απόφαση την δικιά σας αν πάρετε σήμερα, που όντως ψηφίζουμε τους άξονες και τα μέτρα, υπάρχει όλη αυτή η διαδικασία.  Αν πάρετε σήμερα απόφαση, αύριο αναρτάται στο site του Δήμου με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και μπορεί ανά πάσα στιγμή, ο οποιοσδήποτε πολίτης, να μπει μέσα και να κάνει τις παρατηρήσεις του, όπως και εγγράφως στον Δήμο. Θα υπάρχουν ειδικά έντυπα που μπορεί να έρθει κάποιος και να κάνει τις παρατηρήσεις του. Αυτό έχω να πω, δεν ξέρω αν με θέλετε κάτι άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γόνη, να σας ρωτήσω εγώ τώρα. Η διαδικασία, δεν είναι η εξής; Έρχεται η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής που αφορά το προσχέδιο του στρατηγικού σχεδιασμού. Εγκρίνει την εισήγηση αυτή ή την απορρίψει το Δημοτικό Συμβούλιο, πηγαίνει στην Επιτροπή Διαβούλευσης, γίνονται οι διαδικασίες όπως ορίζει η Επιτροπή Διαβούλευσης, πάει το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαβούλευσης στην Εκτελεστική Επιτροπή και τελεσιδίκως η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται το οριστικό στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο επικυρώνει το συμβούλιο και λήγει 30 Νοεμβρίου. Έτσι;
ΓΟΝΗΣ: Το 30 Νοεμβρίου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ή έχουμε κάποιο περιθώριο;
ΓΟΝΗΣ: Υπάρχει μία παρατήρηση επ’ αυτού, το 30 Νοεμβρίου είναι ενδεικτικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή έχουμε περιθώριο ή θα εκτεθούμε;
ΓΟΝΗΣ: Υπάρχει περιθώριο. Για παράδειγμα ο Δήμος Λαμίας ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΓΟΝΗΣ: Δεν έχουν περάσει ούτε καν τον στρατηγικό σχεδιασμό. Είναι ενδεικτικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ευχαριστούμε. Ναι, κύριε Τζιβελέκα. Συμπληρώστε να τελειώνουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: 30 Νοεμβρίου πρέπει να έχουμε καταθέσει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; Δεν το ρωτάω τυχαία. Εγώ θέλω να μου δείξετε το έγγραφο που λέει ενδεικτικά, φερ’ το το Γενάρη του ’12. Τι ορίζει η Υπουργική Απόφαση κύριε Γόνη; Λέει ενδεικτικά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας απαντήσει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να το μάθω και εγώ. Δεν το ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε κύριε Γόνη.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Άμα λέει ενδεικτικά, ας το βάλουμε και το Φεβρουάριο.
ΓΟΝΗΣ: Σύμφωνα με την παρ.5, άρθρο 10, του Ν.2690/99, ΦΕΚ 4599, τεύχος Α’, σημειώνουμε ότι η ημερομηνία αυτή, για όλα τα προγράμματα, δεν ισχύει μόνο για το Επιχειρησιακό, δεν αφορά μόνο το Επιχειρησιακό αυτή η ημερομηνία, η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική και όχι αποκλειστική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΓΟΝΗΣ: Και αυτό δεν έχει τροποποιηθεί με το ΦΕΚ 29/9.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ισχύει. Καταγράφεται στα πρακτικά. Εντάξει, εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο σύντομοι.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Έχουμε Νομικό Σύμβουλο και πληρώνουμε ειδικό συνεργάτη να μας κάνει νομική αξιολόγηση; Να μας απαντήσει ο κύριος Νομικός Σύμβουλος, αν είναι σύμφωνη και αν είναι νόμιμη η ανάθεση, και αν ένα Προεδρικό Διάταγμα που έχει βγει μεταγενέστερα δεν ισχύει η ημερομηνία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λίγο να τελειώσει ο κύριος Τζιβελέκας την εισήγηση.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είναι αναρμόδιος ο κύριος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, του ζήτησα εγώ τη συνδρομή. Κύριε Διαμαντή, δεν θα κάνετε παρατηρήσεις σε κανέναν. Εγώ έδωσα το λόγο να πει κάποια διευκρινιστικά για να ξέρουν οι σύμβουλοι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν ζητήσαμε νομικές συμβουλές, για το επιχειρησιακό λέμε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Μας εξηγεί τους νόμους πώς λειτουργούν. Δεν ρωτήθηκε ο κύριος ειδικός συνεργάτης. Δεν μπορεί να απαντήσει αν είναι νόμιμη η ανάθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, μην φωνάζετε. Σας παρακαλώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν μίλησε για την ανάθεση.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Γι’ αυτό μίλαγε τόση ώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μίλησε για την ανάθεση. Όχι, όχι, δεν είναι έτσι. Μίλησε για το δρομολόγιο, τις διαδικασίες ψήφισης του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Την οδό που πρέπει να ακολουθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος. Ναι, κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ακούστε με λίγο. Εγώ έκανα το ερώτημα, αν είναι λανθασμένο το χρεώνομαι εγώ. 29 Σεπτέμβρη, κύριε Γόνη, έγινε η συμπλήρωση 19.000 ποσό, αυτό δεν είπατε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: 29 βγήκε το ΦΕΚ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 5/9.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι η σύμβαση. Η τροποποίηση αναμόρφωσης για να συμπληρωθούν τα πέντε χιλιάρικα συν 19 για να γίνουν 24.600. Δεύτερο. Στο προηγούμενο συμβούλιο και στο προπροηγούμενο, εδώ είναι γραμμένα στα πρακτικά, ότι ενώ η κατάθεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος έληγε στις 30/9, ήρθε παράταση δύο μηνών. 9 και 2, 11. Δεν είπε ενδεικτική παράταση. Είναι λόγια του κυρίου Δημάρχου. Πώς λοιπόν τώρα είναι ενδεικτικό; Να ξέρουμε, είναι ενδεικτικό ή δεν είναι; Για να μην παίζουμε τις κουμπάρες. Δεν υπάρχει κανένας νόμος ενδεικτικός. Το άρθρο που επικαλείται δεν είναι έτσι. Ο νόμος είναι σαφέστατος και θα παρακαλέσω να μην έχω αντιπαράθεση, είναι 30 Νοέμβρη. Εκτός αν έρθει καινούρια παράταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Θα παρακαλέσω λοιπόν τους υπαλλήλους του Δήμου, με οποιαδήποτε σύμβαση, να είναι συγκεκριμένοι επί του νόμου και να μην παρεμβαίνουν πολιτικά. Είναι σαφέστατη η ημερομηνία 30/11 και όχι ενδεικτικά, όπως είπε ο κύριος Γόνης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τζιβελέκα δεν χρειάζεται να φωνάζετε. Καταθέστε την άποψή σας, δεν χρειάζεται να φωνάζετε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η αλλαγή στο ποσό έγινε 18 Αυγούστου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα το θέμα μας είναι να προλάβουμε το Επιχειρησιακό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επαναλαμβάνω, σε αυτό που έχουμε σήμερα εδώ, υπάρχει εισήγηση της Εκτελεστικής; Ρωτάω όλους τους συναδέλφους που πήραν εισηγήσεις. Έχει πάρει κανείς Εκτελεστική εισήγηση εδώ; Δεν υπάρχει κύριοι. Δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει πρακτικό. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εμείς δεν μπορούμε να τα ψηφίσουμε αυτά. Δεν θέλω να πω περισσότερα, θα τα πούμε στο άλλο συμβούλιο.  Διότι φωνάζουμε από τον μήνα Μάιο, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ακόμα δεν έχουμε δει. Γι’ αυτό το καταψηφίζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κύριε Διαμαντή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είχα θέσει τη νομιμότητα της ανάθεσης ως θέμα. Δεν πήρα απάντηση. Ο κύριος Τζιβελέκας ορθώς το επανέφερε το θέμα, γιατί και εγώ πιστεύω ότι η ανάθεση είναι παράνομη. Εάν υπάρχει ένας αρμόδιος να μας πει την άποψή του αυτή τη στιγμή για τη νομιμότητα της ανάθεσης, είναι ο Νομικός Σύμβουλος και θα τον παρακαλούσα μετά το τέλος της εισήγησής μου, να τοποθετηθεί αν ο κύριος Πρόεδρος του το επιτρέψει. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον. Πάμε στην ουσία της υπόθεσης. Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε στους συνεργάτες και στους υπαλλήλους του Δήμου, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο όταν παίρνει μία απόφαση να αυξήσει έναν κωδικό, δεν σημαίνει ότι εγκρίνει και την οποιαδήποτε ανάθεση γίνει γι’ αυτό το ποσό και ούτε δίνει εξουσιοδότηση για να φτάσει η ανάθεση στο ανώτατο ποσό που αναγράφεται στον προϋπολογισμό. Απλώς τέθηκε από τον κύριο Δήμαρχο ότι θέλει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό με αυτά τα χρήματα για να προβεί σε μία διαδικασία. Αυτό εγκρίθηκε. Τίποτα άλλο δεν εγκρίθηκε. Ούτε η ανάθεση στο Δήμαρχο εγκρίθηκε, ούτε να εξαντλήσει το ποσόν εγκρίθηκε. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Ο κύριος Γόνης μπορεί να τα ερμηνεύει όπως θέλει, αλλά να κρατάει τις ερμηνείες του για τον εαυτό του.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν ερμηνεύει…
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δεύτερον. Συνεχίζω. Γιατί ερμήνευσε την απόφασή μας κύριε Δήμαρχε. Είπε ότι τότε πήραμε απόφαση να κάνουμε ανάθεση. Δεν πήραμε καμία απόφαση να κάνουμε ανάθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίστε.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Λοιπόν. Το δεύτερο. Το έργο της εταιρείας που έχει αναλάβει, τελειώνει με αυτό; Όχι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι. Θα πρέπει να τελειώσει.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Θα πρέπει να τελειώσει. Κατά συνέπεια ο ισχυρισμός ότι αν δεν έχει πληρωθεί, τι θα κάνουμε, ισχύει και γι’ αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Δεν ισχύει μόνο γι’ αυτά που είπε ο κύριος Τζιβελέκας. Ισχύει για το σύνολο του έργου. Αν ζήταγε κάτι παραπάνω, το ίδιο θα ήταν.
Προχωράμε. Τα Σφαγεία της Μακρακώμης δεν λειτουργούν; Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, στη σελίδα 13, στους άξονες που θέτει, προφανώς η εταιρεία έκανε copy-paste, δεν μπήκε στον κόπο για τα λεφτά που παίρνει να διαβάσει, λέει: «Άμεση λειτουργία των Σφαγείων. Για να στηριχθεί η τοπική κτηνοτροφική παραγωγή». Αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί μιλάμε. Πήρε 26 χιλιάρικα και δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει αυτά που λέει και αυτά που προτείνει. Έτσι; Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Σταματάω γιατί θα πω πράγματα που δεν θέλω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ενημερώσω το σώμα. Έγινε 18 Αυγούστου του 2011, τροποποίηση που αφορά εγγραφή του κωδικού για το Επιχειρησιακό, με συμπληρωματικό ποσόν 19.600. Το θέμα μας έχει δύο σκέλη τώρα. Το ένα, μερικοί ενίστανται για την αμοιβή της εταιρείας και για το Επιχειρησιακό. Αν η αμοιβή της εταιρείας δεν είναι νόμιμη, αφορά το Δήμαρχο. Δεν μπορεί όμως να χρεωθεί ο Δήμαρχος και το θέμα να μην ψηφίσει το συμβούλιο το Επιχειρησιακό και σαν Δήμος να μην κάνουμε Επιχειρησιακό. Η αμοιβή είναι ένα άλλο θέμα. Αν δεν τα έκανε καλά ο Δήμαρχος θα έχει το κόστος σαν πολιτικό πρόσωπο, αλλά δεν μπορεί και ο Δήμος να μην ψηφίσει ή το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφανθεί για το Επιχειρησιακό. Δηλαδή θα χάσουμε την ημερομηνία για το Επιχειρησιακό; Έχετε βάλει όλοι θέμα για την αμοιβή. Η αμοιβή είναι και αυτό ένα θέμα, όμως πρώτα η ημερομηνία. Γι’ αυτό θέλω το συμβούλιο εδώ να αποφασίσουμε, γιατί αφορά το Επιχειρησιακό, αν ψηφίζουμε το Επιχειρησιακό, αν θέλουμε σαν Δήμος να σχεδιάσουμε. Η αμοιβή είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο είναι δευτερεύον. Ναι, δεν αφορά η ημερομηνία η καταληκτική. Δηλαδή ότι εκπνέει η προθεσμία. Ναι, κύριε Μαγουλά.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Υπήρξε δέσμευση στο προηγούμενο συμβούλιο, που είχαμε πάλι το ίδιο θέμα, ότι θα κληθούν από το Δήμαρχο να μετέχουν σε διαβούλευση Επιχειρησιακού οι επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων, που απαρτίζουν το παζλ αυτό το σημερινό… Δεν ξέρω αν έγινε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έγινε.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Έγινε. Ένα δεύτερο. Διαπιστώνω για πολλοστή φορά, και επειδή ο Δήμαρχος είναι θεσμός, ότι τον «αδειάζετε» συστηματικά κάποιοι για λόγους… Θέλω να πιστεύω από αμέλεια. Ο Δήμαρχος έχει συνέχεια. Ο Δήμος είναι οι υπάλληλοί του. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Γραμματείες σε ότι αφορά τα θέματα που φέρνουν μαζί με τον Νομικό Σύμβουλο, θα πρέπει να ελέγχουν την νομιμότητα και όλα τα σχετικά. Θα σας παρακαλούσα όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να μην βάλλετε εναντίον του Δημάρχου αφενός μεν, αφετέρου…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για ποια νομιμότητα  μιλάτε;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Όταν έρχονται θέματα εδώ, δεν μπορεί να λέτε, τα έφερε ο Δήμαρχος. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο. Όταν καλούνται οι υπάλληλοι, όταν καλούνται οι υπάλληλοι, θα παίρνουν και τις ευθύνες τους, για την νομιμότητα των όσων λένε και των ενεργειών τους για κάθε θέμα που έρχεται σε εισήγηση. Να ρωτάνε τον Νομικό αν είναι νόμιμο, να μην έχουμε αυτό που έγινε σήμερα, με τους νόμους, με μεταγενέστερους νόμους, που επικαλέστηκε ο κύριος Διαμαντής και ο κύριος Τζιβελέκας και έτσι να μην σας «αδειάζουν» κύριε Δήμαρχε.
Σας ψήφισε η πλειοψηφία των δημοτών να διοικήσετε για τέσσερα χρόνια και να κληθούν όλοι οι από κάτω και κυρίως οι υπάλληλοι να στηρίξουν όλες τις νόμιμες ενέργειες και πρωτοβουλίες σας. Αυτό είναι απαράδεκτο για το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα παρακαλέσω όλους να μην ξανασυμβεί. Είναι λόγοι ηθικής τάξεως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ δεν αισθάνομαι «αδειασμένος» καταρχήν.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εντάξει τότε κύριε Δήμαρχε, πάρτε εσείς το πολιτικό κόστος. Εγώ προσπάθησα να σας προφυλάξω διότι πρέπει να μας διέπει ήθος καταρχάς σε αυτή την αίθουσα, όλους τους αιρετούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαγουλά, ο κύριος Δήμαρχος θα απαντήσει. Δεν τελεί υπό κηδεμονία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν αισθάνομαι «αδειασμένος», δεν ζήτησα βοήθεια από κανέναν. Εντάξει. Ευχαριστώ καταρχήν, αλλά εντάξει. Δεν είναι εκεί το θέμα. Τώρα, επειδή ακούστηκαν πολλά και αφήνονται και διάφορα υπονοούμενα να αιωρούνται σχετικά με την σύμβαση. Η σύμβαση είναι καθ’ όλα νόμιμη. Οι συμβάσεις ελέγχονται και ελέγχονται επισταμένως. Ειδικά οι συμβάσεις που υπογράφει ο Δήμαρχος. Δεν υπάρχει θέμα μη νομιμότητας. Μη νομιμότητα τέθηκε εκ των υστέρων, όταν στο τέλος του μήνα του Σεπτεμβρίου, ανακάλεσαν κάποια πράγματα. Όμως όταν έχει η σύμβαση υπογραφεί, μπορεί να διεκδικήσει ο άλλος, ο ενδιαφερόμενος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Θα τα πάρει τα λεφτά του, δεν αμφιβάλλει κανένας γι’ αυτό.  
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είπαμε όμως, δεν ξέρω τι εξέλιξη θα έχει το πράγμα, εκκρεμεί απάντηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ένα μήνα πριν όμως το είχα θέσει το θέμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και τι έγινε; Γιατί, υπήρχε τότε τίποτα από το νόμο; Όταν έγινε η σύμβαση έτσι ήταν τα πράγματα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Τότε υπήρχε έγγραφο, εγώ το βρήκα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ από το Υπουργείο Εσωτερικών, πληροφοριακό γι’ αυτό το θέμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για πότε λέτε;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όταν το έκανα θέμα. Πριν από ένα μήνα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ο Δήμαρχος απαντάει. Παρακαλώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στο προηγούμενο συμβούλιο ήταν. Τότε είχε γίνει. Έτσι ήταν. Αφού λέμε ότι είναι από τις 5 Σεπτεμβρίου η σύμβαση.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Είχε γίνει σύμβαση και είχα θέσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα αυτή η σύμβαση είναι νόμιμη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ τι σας είπα;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ότι έχετε κάνει ερώτημα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι εμείς, όχι εμείς. Είναι και άλλοι Δήμοι. Δεν είμαστε εμείς μόνο. Δεν είναι ξεχωριστός ο δικός μας Δήμος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Παρόλα αυτά όμως συνεχίζει να δουλεύει η εταιρία.  
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, επαναλαμβάνω την ερώτησή μου. Θα ψηφίσουμε…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτά είναι τα βασικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Δήμαρχε. Θα ψηφίσουμε την εισήγηση ή θα αναλωνόμαστε στην αμοιβή; Αν έχει γίνει λάθος αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Πρώτα ο στόχος μας είναι στο Επιχειρησιακό να μην χάσουμε την προθεσμία. Αυτό μας αφορά. Το συμβούλιο, επί της εισήγησης του Δημάρχου για το Επιχειρησιακό. Δεν έχουμε θέμα την αμοιβή. Έχουμε θέμα το  Επιχειρησιακό. Δηλαδή σαν Δήμος δεν πρέπει να σχεδιάσουμε, δεν πρέπει να…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, κύριε. Λοιπόν. Ναι να πείτε την γνώμη σας.
ΦΑΡΡΗΣ: Καθόμαστε εδώ και αναλισκόμεθα τώρα, επί της διαδικασίας άν είναι νόμιμη ή όχι. Από τη στιγμή που ο Δήμαρχος βεβαιώνει τη νομιμότητα, ο κύριος Τζιβελέκας την αμφισβητεί. Υπάρχει Νομικός Σύμβουλος που μπορεί να το λύσει. Εάν μπορεί να το ξέρει. Γιατί δεν σημαίνει ότι επειδή είναι Νομικός Σύμβουλος γνωρίζει όλα τα διαδικαστικά, όλο το Δίκαιο, το Νομικό Πλαίσιο.
Και θεωρώ και λίγο άδικη την επίθεση κατά του συνεργάτη του Δημάρχου. Άλλο να προστρέξουμε στη συμβουλή του Νομικού Συμβούλου και άλλο να καταφερόμαστε κατά του ειδικού συνεργάτη. Ο ειδικός συνεργάτης κάνει την δουλειά του και αφού του έδωσε το λόγο ο Πρόεδρος ορθώς απήντησε. Εάν υπάρχει θέμα χρονοδιαγράμματος και καταληκτικής ημερομηνίας και αν υπάρχει το περιθώριο να αναβληθεί, να αναβληθεί. Αλλά εάν δεν υπάρχει θέμα να ψηφίσουμε επί της εισήγησης. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να επαναλάβω ότι ψηφίζουμε τους άξονες, τους τέσσερις άξονες που διάβασα. Αυτό ψηφίζουμε. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Δεν ψηφίζουμε τίποτα ξεχωριστό. Απλά γίνεται τώρα πολύς λόγος από ό,τι φαίνεται για το τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί της εισήγησης. Ποιοι καταψηφίζουν για να γραφτεί στα πρακτικά. Ποιοι καταψηφίζουν το θέμα; Ναι, αιτιολογήστε το.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Το καταψηφίζουμε διότι διέπεται από προχειρότητα και ο βασικότερος λόγος, δεν υπάρχει εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής ως ορίζει ο νόμος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Ποιοι καταψηφίζουν το θέμα πέραν από τη μείζονα μειοψηφία; Η παράταξη του κυρίου Κρητικού; Αρνητική ψήφος. Άλλος; Εσείς κύριε Διαμαντή;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Να εξηγήσω λίγο την αρνητική μου ψήφο. Το συγκεκριμένο που έχει έρθει, έχει έρθει με μία εισήγηση του Δημάρχου και χωρίς καμία υπογραφή, ούτε από υπηρεσίες, κάποιες υπηρεσίες του Δήμου, ούτε από την εταιρεία. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ούτε υπογραφή ποιος το έφτιαξε αυτό, αν το έφτιαξαν παράγοντες του Δήμου, υπάλληλοι ή αν το έφτιαξε η εταιρεία. Ούτε την υπογραφή της δεν βάζει η εταιρεία.
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του δεν λέει ότι αυτό μας το έφτιαξε μία εταιρεία. Κάνει μία εισήγηση. Δεν λέει ότι αυτό είναι προϊόν από την τάδε ανάθεση. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχει στα χαρτιά τα οποία δώσανε σε εμάς. Δεν υπάρχει απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, άρα ερχόμαστε να ψηφίσουμε κάτι που δεν ξέρουμε. Εγώ συμφωνώ με όλους αυτούς τους άξονες. Αν και πιστεύω είναι copy-paste. Το απέδειξα και προηγουμένως. Σαφώς και θέλουμε να υπάρξει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά πρέπει να είναι με τις διαδικασίες που προβλέπονται νομικά και θεσμικά για να μπορέσει αυτό να λειτουργήσει. Γιατί δεν έχει κανένα νόημα να το ψηφίσουμε τώρα και μετά να μας γυρίσει πάλι πίσω, όταν πλέον δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε. Τελειώσαμε την πρόταση. Να γραφτεί στα πρακτικά δέκα κατά, και δεκάξι πόσοι είμαστε οι υπόλοιποι; Δεν μέτρησα. Να γράψεις τα ονόματα ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος.


ΘΕΜΑ 3ο: Διαγραφή δημοτικών τελών λόγω παρελθούσης πενταετίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ η εισήγηση του Νομικού έτσι λέει. Διαγραφή δημοτικών τελών λόγω παρελθούσης πενταετίας. Να διαβαστεί. Από τον κύριο Δήμαρχο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρόκειται για απόφαση διαγραφής δημοτικών τελών, εσόδων, λόγω πενταετούς παραγραφής, έτσι ακριβώς είναι καταχωρημένο. Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 6, του Ν.344/1968, ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των Δήμων και Κοινοτήτων είναι 20 ετών, αρχόμενος από την λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκαν αυτά οριστικώς. Κατ’ εξαίρεση τα προερχόμενα εκ φόρων εν γένει τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και αντιτίμου προσωπικής εργασίας παραγράφονται μετά πενταετίαν, ως ανωτέρω.
Περαιτέρω για την παραγραφή αξιώσεων των ΟΤΑ κατά τρίτων, εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές διατάξεις περί παραγραφής απαιτήσεων του δημοσίου, άρθρα 86 και 89 του Ν.2362/95. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 86 του Ν.2362/95, η χρηματική απαίτηση του Δημοσίου μαζί με τα συμβεβαιούμενα πρόστιμα, παραγράφεται μετά πενταετία από την λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε, με την στενή έννοια, ταμειακή βεβαίωση και κατέστη αυτή ληξιπρόθεσμη.
Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, ορίζεται, ότι η χρηματική απαίτηση του Δημοσίου που: Πρώτον απορρέει από σύμβαση που αυτό έχει καταρτίσει περιλαμβανομένης της συμβάσεως εκείνης που βασίζεται στο πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του κράτους περί εξωπτωχευτικής ρυθμίσεως του τρόπου καταβολής πτωχευτικών προς το δημόσιο χρεών, η οποία εξομοιώνεται πλήρως με μεταπτωχευτική έννομη σχέση του πτωχού.
Δεύτερον, απορρέει από τελεσίδικη απόφαση αναγνωριστική ή καταψηφιστική οποιουδήποτε δικαστηρίου. Τρίτον, κινήθηκε συνεπεία άπιστης διαχείρισης. Τέταρτον, απορρέει από διάταξη τελευταίας βουλήσεως. Πέμπτον, αφορά σε περιοδικές περιοχές. Έκτο, γεννήθηκε από καταλογισμό που έγινε από αρμόδια δημόσια αρχή. Έβδομο, γεννήθηκε από αυτοτελή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από διοικητικές αρχές. Όγδοο, αφορά σε απόδοση παρακρατηθέντων ή για λογαριασμό αυτού εισπραχθέντων φόρων, τελών και δικαιωμάτων. Ένατο, απορρέει από κατάπτωση εγγυήσεων τρίτων. Παραγράφεται μετά εικοσαετία, από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο έγινε εν στενή ενιαία βεβαίωση αυτής.
Χρηματική απαίτηση του Δημοσίου που περιήλθε σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο, από οποιαδήποτε αιτία, υπόκειται στην προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις ανάλογα τα αίτια αυτής παραγραφή, που δεν δύναται όμως σε κάθε περίπτωση να συμπληρωθεί στο πρόσωπο του δημοσίου προ της παρόδου πέντε ετών από την λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο έγινε η εν στενή έννοια βεβαίωση αυτής. Συνακόλουθα χρηματικές απαιτήσεις των ΟΤΑ που αφορούν την είσπραξη άλλων εσόδων, πέραν δηλωμένων φόρων…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, λόγω παρέλευσης πενταετίας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι θέλει να πει ο κύριος Τσαρούχας για να βοηθήσει το σώμα να βγάλει μία άποψη περί του θέματος. Πείτε και εσείς κύριε Τσαρούχα σαν ταμίας για το θέμα και μετά να μπορούσαμε να κάνουμε συζήτηση.
ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Έγινε μία προσπάθεια, να εισπραχθούν κάποια χρήματα, αλλά τα αποτελέσματα από την συγκεκριμένη κατάσταση που έχω από πίσω δεν είναι αξιόλογη. Ούτε μπορεί εγώ σαν ταμίας να απαιτήσω από κάποιον άνθρωπο, να εισπράξω χρήματα που έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Βέβαια έλαβα όσα διοικητικά μέτρα είχαν παραληφθεί μέχρι σήμερα, να λάβουν οι προηγούμενοι ταμίες και εμού προσωπικά σαν προηγούμενος ταμίας του Δήμου Σπερχειάδος, έχω στερήσει τη δημοτική ενημερότητα σε 194 ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει το ποσόν των τριακοσίων ευρώ. Πλέον αυτό το ποσό έχει καταστεί βάρος για τη διαχείριση του Δήμου και την ομαλή λειτουργία του και παρουσιάζει μια εικονική αύξηση εσόδων που δεν είναι πραγματική. Προτείνω τη διαγραφή, είναι ελεγμένη η κατάσταση, δεν είναι μέσα σε αυτά που παραγράφονται, κάποια που είναι να παραγραφούν σε 20ετία. Υπάρχει συνημμένη κατάσταση. Το συνολικό ποσό της παραγραφής είναι 26.833,54 μέχρι την ημερομηνία που συντάχθηκε αυτό το έγγραφο και προτείνω την παραγραφή του.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στην 20ετία παραγράφονται ενοίκια, πρόστιμα κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τζιβελέκας.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν διαφωνούμε επί της εισήγησης. Και ασφαλώς υπάρχουν ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών και ασφαλώς υπάρχουν και της σημερινής για τις παραγραφές που θα έρθουν για το 2011. Εγώ θα ήθελα όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, από τα λάθη που έχουν κάνει οι προηγούμενες ή έχουμε κάνει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, να μαθαίνουμε. Κάνουμε και αυτοκριτική. Να κάνω μία ερώτηση. Είμαι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Την εισήγηση την έχω αλλά τα ονόματα δεν τα πήρα ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Δεν τα έστειλα εγώ, είναι δική μου ευθύνη. Επειδή ήταν προσωπικά δεδομένα. Μπορεί να γίνει συζήτηση εδώ πέρα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Όχι. Έχω και έγγραφο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων ότι δεν εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα, θα το αναλύσω αυτό μετά. Δεν μπορεί ο επικεφαλής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα έχω την ευθύνη εγώ, δεν τα έστειλα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ναι. Σας λέγω όμως να ξέρετε ότι,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τόση ώρα θα ενημερωθούμε. Μην κάνετε… Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Το «αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη» για κάτι που δικαιούμαι, να το σεβαστώ Πρόεδρέ μου ως έναν βαθμό, το αναγνωρίζω, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι όλα στην διαφάνεια και θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο. Προσέξτε. Σας λέω λοιπόν ότι Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Βύρωνα, Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Είναι όλα εδώ. Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, οφειλή. Αν θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ναι. Εντάξει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Και το λέω αυτό γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου… Εγώ δεν ξέρω κομπιούτερ, αλλά δεν έχει σημασία, αγοράζεις τη γνώση και το μαθαίνεις. Θα είναι καλό λοιπόν οι υπηρεσίες να τα έχουν αυτά και να μην αρνούνται. Ζωγράφος, Βύρωνας. Αναρτημένα στο διαδίκτυο. Διότι κάπως έτσι θα πρέπει να σταματήσουν οι κακοπληρωτές. Δεν είμαστε κορόιδα εμείς που πληρώνουμε. Και δεν θα καλύπτουμε, σε μεγάλα εισαγωγικά, τους κλέφτες. Ορίστε πόσοι είναι στο διαδίκτυο. Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ποσό. Δεν εμπίπτουν σε κανένα προσωπικό δεδομένο. Θα σας υπενθυμίσω την υπόθεση του κυρίου Τσέτσου, απευθύνομαι στους πρώην συναδέλφους του Δήμου Σπερχειάδος, που δεν δίναμε και με εισαγγελική παραγγελία μας απήντησε ότι, κύριε Δήμαρχε, κακώς κάνετε και δεν τα δίνετε, και δόθηκαν άμεσα.
Και θα ζητήσω εδώ, αν θέλετε, επειδή το θέμα το έχει παρακολουθήσει ο κύριος νομικός και την προηγούμενη τετραετία να κάνουμε μία παρένθεση. Να μας απαντήσει σε αυτό αν θέλετε, να ενημερώσει το συμβούλιο αν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέω ή κάνω λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Τελικά μάλλον κουβεντιάζετε μεταξύ σας. Παρατηρητής. Εγώ είπα είναι έτσι και ανέλαβα εγώ το λόγο. Είπα από την αρχή είναι δική μου παράλειψη. Είπα εγώ είναι δική μου παράλειψη που δεν έδωσα τα στοιχεία. Και για το διαδίκτυο και για τα δεδομένα. Η ανάρτηση θα γίνει μετά. Εντάξει. Προχωρήστε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Προτείνω λοιπόν μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011, όσοι δεν έχουν πληρώσει να γίνει άμεση διακοπή, διότι μπορεί την εισήγηση να μην την έχω, παρατήρησα όμως ότι αυτοί οι οποίοι θα τους διαγράψουμε σήμερα αυτά τα χρέη, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μην πληρώνουν κατά ποσοστό 80%. Άμεση διακοπή, εντός του Δεκεμβρίου, ανάρτηση στο διαδίκτυο και με όλα τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος. Αυτή είναι η δική μου εισήγηση. Θα σας παρακαλέσω ιδιαιτέρως… Ο κύριος Κυριαζής γιατί είναι νομιμότατος και πληρώνει; Δεν μιλάμε να ξεχάσανε μια χρονιά, δύο χρονιές, τρεις, γιατί έχουν προβλήματα. Αυτοί όμως είναι εσαεί. Είναι οι λεγόμενοι τσαμπουκάδες. Εγώ να ενημερώσω ότι στην προηγούμενη δημοτική αρχή, είχαμε κάνει εκατοντάδες διακοπές και με δικαστήρια. Παρά ταύτα δεν μπορέσαμε όλα. Τώρα όμως συντάσσομαι, δεν μιλάω για κανένα πολιτικό κόστος, αυτά και θα πρέπει να μάθει ο κόσμος και θα πρέπει να γίνει διακοπή υδρομέτρων. Τελεία και παύλα. Αλλιώς δεν τους βάζουμε στη στρούγκα κύριε Δήμαρχε. Είναι οι λεγόμενοι νταβατζήδες του Δήμου. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος να απαντήσει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Από την συγκεκριμένη παραγραφή δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτά έχουν ούτως ή άλλως παραγραφεί. Αυτό θα έπρεπε να γίνει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Από εδώ και πέρα βέβαια…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν άφησα καμία μομφή. Όχι, μα συμφωνώ, συμφωνούμε. Κάποιος όμως εθελοντικά μπορεί να θέλει να πληρώσει μέχρι τις 30 Νοέμβρη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αν έχει το χαρτί στα χέρια του…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ας έχει παραγραφεί. Κάποιος μπορεί να θέλει να πληρώσει. Γι’ αυτό λοιπόν θα περιμένουμε μέχρι την 30η και μετά πάνε στο διαδίκτυο κλπ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στο μεσοδιάστημα όποιος πληρώσει δεν θα αναρτηθεί, αυτό θα γίνει.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αυτή είναι η πρόταση την οποία καταθέτω. Ναι στην παραγραφή με αυτά τα δεδομένα τα οποία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Μπήτος Ηλίας ο Αντιδήμαρχος.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Εγώ θέλω να πω γι’ αυτό το θέμα, φυσικά δεν συμφωνώ να παραγραφούν γενικώς όλα, αλλά θα ήθελα να δώσουμε μια διαφορετική έννοια, ως προς το θέμα των οικογενειών ατόμων με ειδικές ανάγκες που…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ηλία τα συγκεκριμένα παραγράφονται όλα. Τέλος. Πάει αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Ναι.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Το ποσόν το οποίο οφείλουν οι 194 οφειλέτες έτσι για το κοινό και για πολλούς συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν εισήγηση είναι 196.950,23 ευρώ. Δηλαδή κάπου 1.000 ευρώ ο καθένας. Θα έπρεπε λοιπόν για λόγους αρχής, θα έπρεπε να ξέρουμε τα ονόματά τους,
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Έχω αποδεικτικό ενημερότητας κτλ. Δεν μιλάω γι’ αυτά. Έτσι; Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο, δεν θέλω να πω αυτό που είπε ο Δήμαρχος, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές παράλληλα. Διότι κανένας από τους αιρετούς δεν είναι πάνω από τους νόμους. Τους νόμους τους τηρούν πρωτίστως οι υπάλληλοι και εγκαλούν πολλές φορές ή ενημερώνουν αν θέλετε την δημοτική αρχή η οποία έχει ημερομηνία λήξης τετραετία, και αν δεν της ανανεωθεί παραμένει εκεί ή αν της ανανεωθεί προχωράει. Γι’ αυτό λέω ότι έχει μεγάλη σημασία να μην παρεμβαίνουμε εμείς οι αιρετοί στα καθήκοντα των υπαλλήλων. Εγώ προτείνω την αναβολή του θέματος, να μας δοθεί η κατάσταση να λάβουμε εμείς γνώση, όχι από το διαδίκτυο.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Γιατί κάνετε διάλογο;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εφόσον ο Πρόεδρος είπε ότι έκανε αυτό το πράγμα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε τα χρέη παραγράφονται. Υπάρχει μία περίπτωση να τα σώσουμε, να τα σταματήσουμε; Κύριε Τσαρούχα μπορούμε να παρέμβουμε; Όχι. Είναι για ένα ποσόν συμψηφιστικό να γραφτεί στον προϋπολογισμό.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επαναλαμβάνω, δεν γεννάται θέμα. Θα το δούμε, αυτό είπα.
ΜΠΗΤΟΣ Κ.: Υπάρχει περίπτωση κύριε Τζιβελέκα αν δεις ένα όνομα να μην ψηφίσεις την παραγραφή; Η παραγραφή είναι παραγραφή. Τι λέμε τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό το λέω εγώ. Την επόμενη φορά θα λειτουργήσει η διαδικασία. Εξάλλου η εισήγηση του κυρίου Τσαρούχα είναι ότι δεν αποστέλλονταν από τους πρώην Δήμους λογαριασμοί με ενσωματωμένα… Τα γράφει στην εισήγησή του. Επί του θέματος… Ο κύριος Κοντογιώργος.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε καλώς έρχεται η διαγραφή γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι κάθε πέντε χρόνια θα κάνουμε διαγραφή του ποσού.
Σε ένα μήνα έχει τέλος το 2011. Έρχεται το 2006. Θα έρθουμε πάλι εμείς σε ένα μήνα να κάνουμε διαγραφή ενός έτους. Το δεχόμαστε απόψε; Ή θα πάρουμε μια απόφαση μαζί με τη διαγραφή να εφαρμοστεί και ο κανονισμός αυτός που υπάρχει; Διότι το 2006 σε ένα μήνα έρχεται, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μετά. Θα λέμε πάλι τα ίδια. Θα έρθουνε άλλες διαγραφές κύριε Δήμαρχε.
 ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα πάρουμε τα μέτρα μας να μην φτάσουμε ως εκεί.
 ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δήμαρχε τα μέτρα τα γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι. Εάν έρθουν όμως και το 2006…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με αυτά τα δεδομένα τώρα για το σημερινό, μετά θα αναλάβουμε τα μέτρα μας. Λοιπόν, επί του θέματος, ψηφοφορία.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γράψτε στα πρακτικά ομόφωνα. Προχωράμε στο επόμενο θέμα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τσαρούχας να μας απαντήσει για ένα θέμα που έβαλε ο κύριος Γιαννακόπουλος.
ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Δεν προβλέπεται από τον νόμο ούτε από κανέναν εν ισχύ κανονισμό. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί μόνο αν αλλάξει ο κανονισμός ύδρευσης του Δήμου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Πόσοι Πρόεδροι είναι εδώ των τοπικών συμβουλίων; Συμφωνούν με τη διαγραφή οι Πρόεδροι; Πείτε τη γνώμη σας. Τη γνώμη σας γιατί δεν σας βλέπω όλους.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Ένας, ένας πρόεδρος να τοποθετείτε. Γιατί δεν σας βλέπω εκεί…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να ψηφίσουμε. Πρέπει να ψηφίσουμε είναι πολλοί πρόεδροι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.: Κύριε Πρόεδρε δεν συμφωνούμε με τη διαγραφή των χρεών, αλλά αυτή τη στιγμή επειδή εκ του νόμου δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, όπως είπαν κάποιοι σύμβουλοι να μην την πληρώνουνε μερικοί πάντα. Να βρούμε μία φόρμουλα να εισπράττουμε τα χρήματα. Δεν μπορεί να ερχόμαστε εδώ και να κάνουμε διαγραφές χρεών.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνούμε με τη θέση σας. Άλλος Πρόεδρος. Όλοι οι Πρόεδροι το ίδιο; Να γράψει, σας παρακαλώ, η Γραμματεία τους παρευρισκόμενους Προέδρους και τη γνώμη τους.


ΘΕΜΑ 4ο: Περί έγκρισης ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου και σύνταξης έκθεσης κατάστασης εσόδων και εξόδων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ θα σας διαβάσω χονδρικά την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και ο κύριος Σκούρας… Που πήγε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Σκούρας έφυγε;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Δήμαρχε η μείζονα αντιπολίτευση έχει διαβάσει την εισήγηση και θα τοποθετηθεί.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Περίμενε λίγο να διαβάσω χονδρικά τα ποσά. Βεβαιωτικοί κατάλογοι 1.246.000. Διαγραφές 2.100, εισπράξαμε 531.500, 500 οφειλές 712.800. Τώρα στις 712.800 περιλαμβάνονται και κάποια ενοίκια τα οποία είναι αρκετά μεγάλα όπως είναι στον Αγ. Γεώργιο οι ΙΧΝΙΛΑΤΕΣ 138.000, ένα άλλο Τοπικού Διαμερίσματος της Μακρακώμης 20.000. Αυτό είναι, δεν έχει τίποτα άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τα έσοδα-έξοδα δεν έχετε εισήγηση;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σας τα διαβάζω συγκεντρωτικά. Σύνολο εισπραχθέντων από τον Δήμο 6.470.000. Δαπάνες από κομμένα εντάλματα 5.731.000. Αυτά είναι χονδρικά τα οικονομικά αποτελέσματα μέχρι και το Σεπτέμβριο. Κύριε Σκούρα, λεπτομέρειες.
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Έλεγχος υλοποίησης προϋπολογισμού Γ’ τριμήνου 2011. Σύμφωνα με την περίπτωση β, της Παραγράφου 1 του άρθρου 72 του νόμου 3852/10…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάζει τον πίνακα. Τα Αποτελέσματα της τριμηνιαίας…
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Όχι, δεν είναι αυτή η εισήγηση, μια φράση να πούμε. Τέλος πάντων, προχωράμε. Αναλύουμε κάθε κωδικό. Τακτικά έσοδα: Πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία. Είχαν προϋπολογιστεί 266.682,51 ευρώ και αφορούν μισθώματα ακινήτων του Δήμου, μισθώματα δασών, τέλη και δικαιώματα από παζάρια και μισθώματα κεραιών, βεβαιώθηκαν οι 77.759,89 ευρώ και εισπράχτηκαν 39.581,06.
02. Πρόσοδοι από κινητή περιουσία: Είχαν προϋπολογιστεί 37.000 και αφορούν τόκους χρηματικών καταθέσεων, βεβαιώθηκαν 8.187, τόσοι ήταν οι τόκοι δηλαδή από το χρηματικό υπόλοιπο δηλαδή, που είχαμε στην τράπεζα.
Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα: Είχαν προϋπολογιστεί 1.737.487 και αφορούν έσοδα από καθαριότητα, ύδρευση, άρδευση. Βεβαιώθηκαν συνολικά 534.057 και εισπράχτηκαν 485.160,69. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ποσοστό είσπραξης των ανταποδοτικών τελών σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα είναι 28%. Το ποσοστό είσπραξης σήμερα φτάνει στο 38% και έχουν εισπραχτεί 655.210,52 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Κρητικός έχει την εισήγηση και ζητάει διευκρινήσεις.
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Είναι 6 στήλες. Λέει στην πρώτη στήλη προϋπολογισθέντα, ό,τι δηλαδή είχαν προϋπολογισθεί. Στην δεύτερη στήλη αναφέρει στα βεβαιωθέντα, ό,τι έχουμε βεβαιώσει δηλαδή μέχρι και στις 30 Σεπτεμβρίου. Στην τρίτη στήλη είναι τα εισπραχθέντα και μετά είναι τα ποσά.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Είναι 3:1 λέει. Είναι δηλαδή προϋπολογισθέντα, με εισπραχθέντα. Εντάξει; Είχαν προϋπολογισθεί για παράδειγμα 6.625.008,77 ευρώ και εισπράχτηκαν και 3.339.770. Εντάξει;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΦΑΡΡΗΣ: Προϋπολογισμός για ποιο χρονικό διάστημα;
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Μιλάμε για το 9μηνο του ‘11. Εντάξει; Απλά εγώ αναφέρω ότι μέχρι σήμερα τι εισπράξεις μπορεί να έχουμε και τι δαπάνες, θα σας πω παρακάτω, έχουμε μέχρι και σήμερα.
Τα προϋπολογισθέντα έσοδα από τέλη καθαριότητας και φωτισμού είχαν υπολογιστεί στο ποσό του 1.015.000, και βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του τριμήνου, του 3ου τριμήνου 257.855,47 ευρώ.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Απλά κάνω ανάλυση σε αυτά. Άμα θέλετε να τα διαβάσουμε έτσι απλά, όπως τα λέει εδώ εισπραχθέντα και προϋπολογισθέντα, εγώ θεώρησα για καλύτερα να σας κάνω μια ανάλυση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίστε.
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Από κει και πέρα, εντάξει; Μέχρι σήμερα έχουμε ότι έχει εισπραχτεί επιπλέον ποσό 170.000 και ποσό είσπραξης και το ποσοστό είσπραξης είναι στο 42 %.
Θέλω να πω ότι μέχρι στις, μέχρι τον τελευταίο μήνα, την τελευταία ημέρα του ενάτου μήνα είχαν δοθεί, είχαν εισπραχτεί, μας είχε αποδώσει 277.855, όμως εμείς εισπράξαμε μέχρι σήμερα και άλλες 170.000. Δηλαδή τι θέλω να πω και τι θέλω να εξηγήσω. Η ΔΕΗ έχει κάνει εκκαθάριση επταμήνου. Η ΔΕΗ δεν κάνει εκκαθάριση κάθε μήνα. Να μας δίνει εμάς και να μας αποδίδει τα έσοδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκκαθάριση επταμήνου. Και έχουμε μέχρι σήμερα συν 170.000 ακόμα.
Υπάρχει λοιπόν κάποια καθυστέρηση στην είσπραξη των συγκεκριμένων εσόδων αλλά αυτό οφείλεται στις εταιρίες. Μέχρι σήμερα είχε γίνει η εκκαθάριση του επταμήνου. Τους δύο πρώτους μήνες του 2011 οι λογαριασμοί αποστέλλονταν με τους παλιούς συντελεστές. Σας ενημερώνω ότι τα έσοδα των τελευταίων μηνών αποστέλλονται στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.
Ύδρευση. Βεβαιώθηκαν 277.306 και εισπράχτηκαν 218.409. Έχουν αποσταλεί οι φορολογικοί κατάλογοι που περιλαμβάνουν τα πάγια σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, και αυτές τις ημέρες θα αποσταλούν και μάλλον έχουν αποσταλεί οι περισσότεροι φορολογικοί κατάλογοι με τις καταναλώσεις.
Θα πρέπει επίσης να σας ενημερώσω ότι ο ρυθμός είσπραξης των τελών ύδρευσης είναι σχετικά καλύτερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Είναι για λίγο καλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια. Το ξέρω και εγώ και ο κύριος Τσαρούχας.
Επίσης δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις καταμετρήσεις των ενδείξεων των κυβικών, διότι δεν γίνονται στον σωστό χρόνο για διάφορους, λόγους με αποτέλεσμα οι φορολογικοί κατάλογοι να καθυστερούν. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι θα πρέπει να ψηφιστεί απαραιτήτως και ο κανονισμός ύδρευσης για να γνωρίζουμε και οι δημότες πότε θα πληρώνουν, γιατί ουσιαστικά οι καταναλώσεις που έχουμε στείλει τώρα είναι για χρόνο.
Άρδευση. Βεβαιώθηκαν 8.895,50 και εισπράχτηκαν 8.895,50. Το ίδιο ποσό. Αμέσως μέχρι το τέλος του ‘11 θα εκδοθούν και οι φορολογικοί κατάλογοι άρδευσης για το έτος αυτό.
Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια μικρή υστέρηση εσόδων αλλά αυτό οφείλεται στους παρακάτω λόγους. Α) Οι αποδόσεις των εσόδων από την ΔΕΗ και από τις άλλες εταιρίες καθυστερούν αρκετά. Β) Οι καταμετρήσεις των ενδείξεων των κυβικών δεν γίνεται στον σωστό χρόνο. Γ) Οι κατάλογοι για την άρδευση δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Δ) Οι εισπράξεις των ανταποδοτικών τελών έχουν άμεση σχέση με την γενικότερη κατάσταση της χώρας.
04. Έσοδα από λοιπά τέλη και δικαιώματα. Είχαν προϋπολογιστεί 327.200 και αφορούν δικαιώματα ενταφιασμού, τέλη ακίνητης περιουσίας, τέλη παρεπιδημούντων, τέλη κοινοχρήστων χώρων, τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών. Βεβαιώθηκαν 67.632 και εισπράχτηκαν 67.420.
05. Φόροι και εισφορές. Είχαν προϋπολογιστεί 76.000 και αφορούν το φόρο ζύθου και τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών. Βεβαιώθηκε ποσό 25.369 και εισπράχτηκε αυτό το ποσό.
Έσοδα από επιχορηγήσεις. Είχαν προϋπολογιστεί 4.026.649,25 ευρώ και αφορούν έσοδα από ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, έχουν βεβαιωθεί και εισπραχτεί 2.301.088,16 και δεν έχουν δοθεί οι ΚΑΠ Σεπτεμβρίου. Δηλαδή τότε δεν είχαν δοθεί οι ΚΑΠ, δόθηκαν αργότερα. Αν θέλετε να σας πω και αναλυτικά τους ΚΑΠ κάθε μήνα. Δεν χρειάζεται, πιστεύω να τους διαβάσατε, εκτός αν θέλει κάποιος να ρωτήσει.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει κάποιος συνάδερφος να κάνει ερωτήσεις, να μην κουράζουμε και τον υπάλληλο; Ο κύριος Τζιβελέκας. Κάνε ερώτηση και τοποθέτηση για να προχωράμε.
 ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Επειδή αυτά τα οποία αναφέρει ο υπεύθυνος της οικονομικής ο κύριος Σκούρας, ασφαλώς έτσι είναι, για τα στοιχεία μιλάω, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητά από τους περισσότερους εξ’ ημών και υμών. Θα σας απαντήσω λοιπόν τι είναι αυτός ο ισολογισμός.
Στο προηγούμενο συμβούλιο σας είχαμε πει ότι καίτοι δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2011, ψηφίσαμε όμως τα δύο τρίμηνα ισολογισμού. Σωστά; Είχα κάνει όμως τότε μια παρατήρηση βάζοντας άνω τελεία εάν δεν διορθωθούν στο τρίτο τρίμηνο θα τα καταψηφίσουμε. Η ανάλυση της εισήγησης την οποία έχουμε. Θα την πω απλά εγώ, αν μου επιτρέπετε και όπου κάνω λάθος ας με διορθώσουν οι ιθύνοντες, έχει ως εξής.
 Προϋπολογισμός του 2011. 12.692.255 ευρώ, τουτέστιν στους 9 μήνες, έπρεπε ο Δήμος να έχει 9.471.941. Έχουμε τόσα χρήματα κύριε Σκούρα;
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Είχα πει λοιπόν, στον προϋπολογισμό του Μαΐου ότι η εικονικότητα του προϋπολογισμού αγγίζει το 40%. Η απάντηση του κυρίου Σκούρα επιβεβαιώνει την μείζονα αντιπολίτευση. Αυτό όμως που ακούσατε το 12 με το 9 έχει και συνέχεια. Διότι στα βεβαιωθέντα του 9μήνου είναι 6.700.000 κύριε Σκούρα;
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Περίπου; Και τα βεβαιωθέντα 5.700. Αυτόματα από τον νόμο του Καλλικράτη έπρεπε να έρθει και εισήγηση τροποποίησης προϋπολογισμού του 2011. Αυτό ορίζει ο νόμος. Σαφέστατα και καθετοποιημένα. Διότι μιλάμε για απόκλιση 40%. Δεν μιλάμε ούτε για 5 ούτε για 10. Το ίδιο συμβαίνει και στο ισοζύγιο με τα ετήσια έξοδα προβολής και αντίστοιχα έξοδα. Το ίδιο συμβαίνει και στα ανταποδοτικά, το ίδιο συμβαίνει και στις δαπάνες αλλά και στις δημόσιες επενδύσεις.
Γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το 3ο τρίμηνο. Φωνάζαμε μήνες 6. Το ψηφίσαμε εν γνώση μας. Αυτά είναι τα στοιχεία, τα είπα εν ολίγοις για να καταλάβετε πού κινείται ο Δήμος. Και κάνω και μία παράκληση, στον προϋπολογισμού του 2011 θα πρέπει να ρίξουμε πάρα πολύ βάρος, έχετε δεδομένη τη βοήθειά μας εφόσον ζητηθεί, το λέω να γραφτεί και στα πρακτικά. Αλλά θα πρέπει αυτά τα οποία σας προτείνουμε να τα λαμβάνετε υπόψη σας. Γνωρίζουμε ότι πνίγεστε, με την καλή έννοια το λέω και ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι και οι Σύμβουλοι. Υπάρχει κυκεώνας, υπάρχει πάρα πολύ δουλειά, πάρα πολλές αρμοδιότητες που έδωσε ο Καλλικράτης. Δεν αφήνουμε καμία μομφή. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Δεν μας ρωτάτε. Αυτή είναι η διαφορά; Το εγχείρημα του Καλλικράτη είναι δύσκολο και κάθε μέρα που περνάει θα είναι πιο δύσκολο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε κύριε Μέρρα. Καλωσορίσατε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε αυτό το τρίμηνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Σκούρα.
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Θέλω να πω σε αυτά που είπε ο κύριος Τζιβελέκας, ότι τουλάχιστον ο Δήμος Μακρακώμης είναι ακόμα σε μια καλή οικονομική κατάσταση, παρ όλο που η κεντρική διοίκηση δεν στέλνει λεφτά. Δεν στέλνει λεφτά.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Δεν είπα ότι δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Δεν είπα ότι δεν δουλεύουν οι υπηρεσίες. Και σε καλή οικονομική κατάσταση είμαστε και δουλεύουν. Μην μπερδεύετε το ένα με το άλλο. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Τα λέμε αυτά για να μην γίνει παρεξήγηση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όταν συσχετίζεις όμως κάποια νούμερα με τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα στον προϋπολογισμό είναι και η ΣΑΤΑ ας πούμε, η οποία δεν έχει έρθει τίποτα. Εμείς την είχαμε προϋπολογίσει. Από το 1.000.000 που είχαμε προυπολογίσει στα μισά κουτσουρεμένη έτσι όπως την είχαμε βάλει και έχουμε πάρει 250.000. Εκτός από την ΣΑΤΑ είναι και ένα σωρό άλλα.
Τώρα, όσο αναφορά τα ανταποδοτικά. Τα ξαναδιάβασα τώρα γιατί οι βεβαιωτικοί κατάλογοι ήταν 1.246.000. 2.100.000 ήταν οι διαγραφές, εισπράξαμε 531.500, υπάρχουν οφειλές 712.000 εκ των οποίων γύρω στις 160.000 δεν υπάρχει περίπτωση, θα πάνε για παραγραφή στην 20ετία γιατί αυτός που είχε αυτή την εταιρία τους ΙΧΝΙΛΑΤΕΣ, έχει πεθάνει, δεν νομίζω ότι εκεί υπάρχει προοπτική και ένα άλλο ποσό 20.000 από ενοίκια πάλι θα πάει περίπατο. Και εισπράττουμε και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Που σημαίνει ότι θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στον στόχο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Κότσαλε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Ήθελα να μου πει ο κύριος Δήμαρχος, για τους ΙΧΝΙΛΑΤΕΣ. Ξέρω ότι έχει πεθάνει αυτός κλπ, είχαμε ξεκινήσει κάποια δικαστήρια για την περιουσία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν έχει περιουσία.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Είχαμε ξεκινήσει και εκκρεμούνε δικαστήρια. Και ήταν και οι άλλοι και εμείς μαζί. Δεν ξέρω αν συνεχίζετε ή έχει τελειώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ λίγο κύριοι συνάδερφοι. Λίγο την κατανόησή σας.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Αυτό δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Γιατί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας το αφήσουμε. Προχωράμε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Γιατί θα θίξω πρόσωπα και είναι και μάλιστα κάποιοι που…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι την πρώτη χρονιά έχουμε όλο εκκρεμότητες από τους πρώην Δήμους. Να μην τσακωνόμαστε, να τα βάλουμε σε κάποια τάξη. Είναι πολλά θέματα από τους πρώην Δήμους που προσπαθούμε να τα βάλουμε σε τάξη. Άλλος συνάδερφος που θέλει να τοποθετηθεί; Να συνεχίσει ο κύριος Σκούρας γιατί τον διακόψαμε. Συνεχίστε κύριε Σκούρα.
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): Έκανα αυτή την εισαγωγή πριν που πήρε το λόγο ο κύριος Τζιβελέκας. Θέλω να πω τουλάχιστον όσον αφορά τα έσοδα, αυτά που είχαμε προϋπολογίσει εμείς σαν Οικονομική Υπηρεσία, το ξέρετε πολύ καλά ότι είναι βάσει νόμου.
Το αν δεν αποστέλλονται οι δόσεις της ΣΑΤΑ, που αυτή τη στιγμή έχει δοθεί μόνο μία δόση και είναι 225.000 και μας υπολείπονται άλλες 3 όπως το ξέρετε, τουλάχιστον οι περισσότεροι, αν δεν έχει λειτουργήσει καθόλου το ΕΣΠΑ, αν έχει σταματήσει ο Θησέας, το Γ’ ΚΠΣ, τα ΠΕΠ, ο ΟΠΑΑΑΧ και δεν αποστέλλονται καθόλου λεφτά, δεν φταίει ούτε το σώμα, ούτε ο Δήμαρχος και κανένας, ούτε και η Οικονομική Υπηρεσία.
Όλα αυτά είναι περίπου 6.500.000 εκατομμύρια. Και έχουμε εισπράξει μόνο από ΘΗΣΕΑ 178.000 και μάλιστα μιλάω ότι έχουν υπογραφτεί συμβάσεις, έχουν πληρωθεί οι πρώτοι λογαριασμοί από Θησέα και αυτή τη στιγμή δεν έρχονται λεφτά από το Θησέα.
Δεν φταίει κανένας γι’ αυτό το πράγμα. Η κεντρική διοίκηση δεν στέλνει λεφτά. Το μόνο που εμείς μπορούμε να πούμε είναι τουλάχιστον για τα ανταποδοτικά τέλη, που κάνουμε προσπάθειες, κάνουμε προσπάθειες και πιστεύω ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα είμαστε σε ένα καλό σημείο. Παρ’ όλη την οικονομική κατάσταση που υπάρχει.
Θέλω να ενημερώσω το σώμα και αν θέλετε, θα σας το διαβάσω, έχω μόνο για τις χρηματοδοτήσεις που έχουν έρθει μέχρι στιγμής του Θησέα είναι 178.000. Δεν έχει έρθει τίποτα άλλο. Ξέρετε πολύ καλά σε όλους τους Δήμους πως πανελλαδικά, δεν γίνεται κανένας διαγωνισμός για ένα μεγάλο έργο. Το ξέρουν πολύ καλύτερα οι εργολάβοι. Πουθενά, τίποτα.
Δεν φταίει λοιπόν ο Δήμος γι’ αυτό, ότι δεν έρχονται έσοδα. Εμείς όμως έπρεπε να τα έχουμε προϋπολογίσει. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Μακάρι να έρθουνε, μακάρι να έρθουνε. Μακάρι να λειτουργεί καλά ο Δήμος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Τζιβελέκας να δευτερολογήσει για να κλείσουμε.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ως φαίνεται ή εγώ δεν τα λέω καλά ή κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Κύριε Πρόεδρε, ακούσατε εσείς μομφή για τα έσοδα; Κατηγόρησα κανέναν εγώ; Ναι, εξηγώ το γιατί. Εγώ δεν είπα ότι δεν ήρθε η ΣΑΤΑ. Δεν ήρθε, δεν φταίτε εσείς. Ποιος το είπε αυτό;
Είπα τέτοιο πράγμα εγώ; Λέγω λοιπόν ότι ο Καλλικράτης εφόσον αυτά που έχουμε προϋπολογίσει δεν τα έχουμε στο τρίτο τρίμηνο. Πρέπει υποχρεωτικά να κάνουμε αναμόρφωση προϋπολογισμού.
Δεν είναι δική σου η ευθύνη που δεν ήρθε η ΣΑΤΑ. Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Άραγε σήμερα θα έπρεπε να έχουμε και αναμόρφωση, διότι το 12.700.
(Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Μα αυτό ορίζει. Κι αν ρωτήσετε τον κύριο Σκούρα αυτό θα σας πει. Κατά τα άλλα δεν διαφώνησα εγώ Γιώργο για τις χρηματοδοτήσει. Έχεις ευθύνη εσύ που δεν ήρθε ο Θησέας ή ο Δήμαρχος; Ασφαλώς όχι, να το πω δια δεύτερη φορά. Δεν αφήνω τέτοια υπονοούμενα. Έχω δίκιο κύριε Σκούρα σε αυτό το οποίο λέω; Είναι έτσι ή όχι;
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Τροποποίηση προϋπολογισμού. Το ορίζει ρητά ο νόμος;
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Λέω αν ο νόμος το ορίζει ρητά. Μόνο αυτό. Το ορίζει. Αυτό ανέφερα εγώ. Δεν είπα κάτι άλλο. Το ότι δεν ήρθε η ΣΑΤΑ, τι ευθύνη θα ρίξω στο Δήμαρχο; Καμία, δεν είπα τέτοιο πράγμα εγώ. Ποιος είπε τέτοια πράγματα; Εξηγώ όμως το λόγο το οποίο το κάνουν. Δεν αφήνω καμία μομφή. Είναι σαφέστατο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν προχωράμε. Ο κύριος Διαμαντής.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ λίγο στη λογική του προϋπολογισμού με βάση τον Καλλικράτη. Και αφού λείπει ο Πάνος ο Ράμμος, θα τα πω εγώ. Ο Καλλικράτης έγινε για να κόψει χρήματα από τους Δήμους. Σε αυτή τη λογική λοιπόν ο Καλλικράτης, λέει ότι κάθε τρίμηνο όταν δεν παίρνετε λεφτά να τροποποιείτε τον προϋπολογισμό. Με τη λογική ότι δεν σας δίνω λεφτά τροποποιείστε τον προϋπολογισμό και στο τέλος κάντε.
Το είχα επισημάνει στο προηγούμενο εξάμηνο όταν κάναμε την ίδια δουλειά, είχα πει ότι ο προϋπολογισμός έχει πρόβλημα από πλευράς εκτέλεσης και τον είχα καταψηφίσει και τότε. Όμως αυτό που δεν πρόβλεψε ο Καλλικράτης, τη λογική την οποία λειτουργούμε. Γιατί ως τώρα κάνουμε έργα, πληρώνουμε με τι λογική, με βάση την προϋπολογισθείσα. Δημιουργούμε υποχρεώσεις για το Θησέα. Αν δεν έρθουν ποτέ τα λεφτά τι θα γίνει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν πληρώνουμε από Θησέα.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι, λέω γενικά. Γενικά, δημιουργούμε υποχρεώσεις από τον προϋπολογισμό αυτό κύριε Σκούρα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επιβαρύνει τον προϋπολογισμό μας.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Οι υποχρεώσεις που δημιουργούμε, δεν είναι με βάση την προϋπολογισθείσα τιμή; Αν ο προϋπολογισμός λοιπόν αποτύχει, τι γίνεται; Δεν μένουμε εκτεθειμένοι έναντι αυτών;
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Δηλαδή τώρα εδώ λέμε ότι δεν θα έχουμε υποχρεώσεις για το επόμενο έτος.
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Άρα λοιπόν η τροποποίηση έπρεπε να είχε γίνει του προϋπολογισμού για να είμαστε και σύμφωνοι με τον νόμο. Αφού το εφαρμόζουμε είναι άδικο για την Δημοτική αρχή να μην κάνει και την νομιμότητα. Εγώ το δέχομαι λοιπόν ότι έτσι λειτουργεί και μπράβο στη Δημοτική Αρχή, που φροντίζει να μην δημιουργήσει ελλειμματικό προϋπολογισμό, γιατί δεν εφαρμόζει τη νομιμότητα να το τροποποιεί για να μην έχουμε χρέη. Αλλά να μην γίνει το ίδιο, πόσα πληρώσαμε για παλιά χρέη ως τώρα κύριε Σκούρα;
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Πόσα είχαμε βάλει στον ισολογισμό; 570. Ναι ήδη τον έχουμε ξεπεράσει…
ΣΚΟΥΡΑΣ (Υπάλληλος Δήμου): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Ναι, το ξέρω. Κατά συνέπεια λοιπόν, ναι αυτό λέω, ότι κινούμαστε σε ένα χώρο ο οποίος είναι εικονικός. Και ότι βρούμε μπροστά μας πληρώνουμε. Και δεν ξέρουμε ούτε τι θα βρούμε μπροστά μας ούτε τι δημιουργούμε για τον μπροστά μας.
Κατά συνέπεια λοιπόν εγώ καταψηφίζω τον ισολογισμό γιατί δεν γίνεται η τροποποίηση του προϋπολογισμού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Ο κύριος Αντιδήμαρχος Κυριαζής.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι εμείς προτείνουμε και είμαστε νόμιμοι σε όλα, αλλά δυστυχώς αυτοί που ψήφισαν τον Καλλικράτη και αυτοί που είπανε να στείλουν τις επιχορηγήσεις για να το στηρίξουν δεν είναι νόμιμοι. Αυτό προσπαθούμε, να είμαστε εμείς νόμιμοι, αλλά θα είμαστε και εμείς μη νόμιμοι κάποια στιγμή. Δεν θέλω τίποτα άλλο να πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος; Ο κύριος Φαρρής.
ΦΑΡΡΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική, ότι καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό επειδή το κράτος αθετεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στον Δήμο. Ούτε με τη λογική ότι πρέπει να κάνουμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, γιατί σε αυτή την περίπτωση εγώ θα έλεγα ότι εμείς οι ίδιοι ακυρώνουμε τις απαιτήσεις μας απέναντι στο κράτος. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλος συνάδελφος για να πάμε σε ψηφοφορία αν θέλει να κάνει τοποθέτηση. Ναι, κύριε Μπήτο.
ΜΠΗΤΟΣ: Εγώ θα έλεγα ότι εάν καταψηφιζόταν το τελευταίο τρίμηνο, γιατί τότε θα ξέρουμε τι έσοδα έχουμε και τι δεν έχουμε. Τότε θα πρέπει να καταψηφιστεί, αν πρέπει να καταψηφιστεί, αν δεν τηρηθεί ο προϋπολογισμός. Αν αύριο έρθουν χρήματα και περπατήσει ο προϋπολογισμός τι γίνεται; Δεν είμαστε εκτεθειμένοι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί του θέματος. Ποιοι καταψηφίζουν; Οι κύριοι της παράταξης του κυρίου Τζιβελέκα και ο κύριος Κρητικός; Τι ψηφίζετε εσείς; Το ψηφίζουν. Ο Γραμματέας Διαμαντής, Κότσαλος, η κα Μίχου, ο κύριος Τζιβελέκας, ο κύριος Κοντογιώργος και ο κύριος Μαγουλάς. Τέλος πάντων το σωστό είναι, μιας και ήταν παρών στο θέμα, να γραφτεί και αυτός. Εσείς, κύριε Μέρρα; Είπαμε ποιοι δεν ψηφίζουν για να διευκολύνουμε το Προεδρείο, τον πρακτικογράφο, ο κύριος Λάμπρου. Συμπληρώστε στην κατάσταση που έχουμε. Κατά πλειοψηφία λοιπόν.


ΘΕΜΑ 5ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήσεως Αντωνίου Γεωργίας για διαγραφή χρέους και λύση της σύμβασης εκμίσθωσης αγροτεμαχίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Δήμαρχε για το θέμα. Ο Αντωνίου για την μίσθωση που έγινε λάθος στο Πίτσι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο πρώην Δήμος Σπερχειάδας είχε εκμισθώσει αγροτεμάχιο 45 στρεμμάτων στην θέση Καρρές της Τοπικής Κοινότητας Πιτσίου, στην κυρία Αντωνίου Γεωργία… Εισηγούμαι λοιπόν το συμβούλιο να κάνει δεκτή την αίτηση για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτή. Να προβεί στη λύση της σύμβασης και να διαγράψει το χρέος των 450 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Τζιβελέκα.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να διαβάζουμε μερικές φορές. Έχει μισθώσει τέσσερα χρόνια, ανά ένα έτος 130 ευρώ. Σωστά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Ζητάει λοιπόν να διαγράψουμε το 2011 και το 2012, σωστά; Δύο επί 130, 260. Εγώ γιατί να διαγράψω 450 που είναι η εισήγηση εδώ; Το οποίο θέμα έχει αναβληθεί από την προηγούμενη φορά, γιατί εγώ προσωπικά είχα ζητήσει και ο συνδυασμός, να έρθει η εξόφληση. Και όταν ζητάμε εξόφληση από την Οικονομική Υπηρεσία, θα παρακαλέσω ιδιαίτερα, κύριε Δήμαρχε, να μην είναι τέτοια η εξόφληση.
Ζήτησα αντίγραφο εξόφλησης. Μία βεβαίωση, με μία υπογραφή, σημαίνει προχειρότητα. Ζήτησα βεβαίωση εξόφλησης. Και μου απαντάτε σε αυτό το χαρτί, από ότι έχει προκύψει από τα αρχεία μας. Αυτό είναι το τι χρωστάμε. Αυτό είναι που απαντάει. Από ότι προκύπτει από τα αρχεία μας έχει εξοφλήσει. Ενώ ήταν σαφέστατο, το λέει μπροστά, ζητήσαμε απόδειξη εξόφλησης. Και λέω 2 x 130 = 260. Γιατί διαγράφονται 450;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή έχει παραπάνω ζήτηση. Με την από 18-3-2011 αίτησή της…
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Πώς το ψηφίζουμε; Πρέπει να διαβάζουμε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι παρακαλώ, ο κύριος Μαγουλάς.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Δήμαρχε. Θα σας αποσπάσω λίγο την προσοχή σας, και στον κύριο Κυριαζή και στους κυρίους συναδέλφους. Υπάρχει μία ατομική ειδοποίηση 31/10/2011. Αυτή προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Ταμειακή Υπηρεσία. Δεν ξέρω αν την έχετε μπροστά σας. Για να σας διευκολύνω. Λέει στοιχεία οφειλέτη κτλ, λέει περιγραφή οφειλής και αναφέρει τα ποσά. Μιλάει για ένα σύνολο 450 ευρώ, μαζί με την προσαύξηση 9 ευρώ, 459. Μήπως ο εισηγητής υπάλληλος αναφέρεται σε αυτό;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Αν δεν το αναλύσουμε δεν θα το λύσουμε. Προσέξτε με λίγο. Ενώ έπρεπε να είναι συνοδευτικό η εξόφληση ‘09 και ‘10 και να γράφουμε. Η Οικονομική Υπηρεσία εκ παραδρομής βεβαιώσαμε 450 ευρώ, από λάθος του ταμία, από λάθος του Βούδα. Η πραγματική οφειλή είναι 260. Όλα αυτά είναι συνοδευτικά. Δεν υπάρχει τίποτα. Λοιπόν, Δήμαρχε, να επανέλθει σωστό. Λέμε ναι στη διαγραφή, αλλά πρέπει να το φτιάξουμε σωστά κάποτε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Η πρόταση του κυρίου Τζιβελέκα, είναι να διορθωθεί.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Λοιπόν, το θέμα αναβάλλεται. Να έρθει όπως πρέπει να έρθει. Κύριε Τζιβελέκα, συμφωνείτε να διορθωθεί η εισήγηση;
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Να διορθωθεί η εισήγηση αλλά χρεώνεσαι προσωπικά να έρθει σωστά.


ΘΕΜΑ 6ο: Σύσταση προσωποπαγών θέσεων για την αυτοδίκαιη μεταφορά του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών Μακρακώμης- Σπερχειάδας που καταργήθηκαν.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αφορά το μόνιμο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών Μακρακώμης- Σπερχειάδας που καταργήθηκαν.
ΤΖΙΒΛΕΚΑΣ: Εγκρίνεται, είναι τακτικό θέμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εντάξει.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καμία αντίρρηση; Εγκρίνεται ομόφωνα.


ΘΕΜΑ 7ο: Περί έγκρισης τροποποίησης προϋπολογισμού 2011 του ΤΟΕΒ Βίστριζας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος, κύριος Κυριαζής.
ΤΖΙΒΛΕΚΑΣ: Εγκρίνεται ως τακτικό θέμα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγκρίνεται.


ΘΕΜΑ 8ο: Περί καθορισμού των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς Σπερχειάδος και Μακρακώμης.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος κύριος Μπήτος Κωνσταντίνος.
ΜΠΗΤΟΣ Κ.: Την οποία επισυνάπτει στην εισήγηση το ποσόν το οποίο θα καταθέταν, οι γονείς για τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς Σπερχειάδος και Μακρακώμης, ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ μηνιαίως. Υπάρχει απόφαση του συμβουλίου.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αυτό είναι κατά πλειοψηφία, εμείς θα επιμείνουμε στα 25€.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλώς, εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.


ΘΕΜΑ 9ο: Περί εγγραφής & διαγραφής νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς Σπερχειάδος και Μακρακώμης.

ΜΠΗΤΟΣ Κ.: Έχοντας υπόψη την 1/2011 απόφαση της Επιτροπής για τους Παιδικούς Σταθμούς στο Δήμο μας, την οποία επισυνάπτω στην εισήγηση, τη διαγραφή και εγγραφή Νηπίων όπως αυτές εμφανίζονται στις επισυναπτόμενες στην απόφαση καταστάσεις.
ΜΙΧΟΥ: Είχαμε πει ότι με το υπάρχον προσωπικό δεν υπήρχε η δυνατότητα για να πάρουμε περισσότερα παιδάκια. Εκκρεμούν όμως οι τρεις προσλήψεις. Δύο είχαμε πει Σπερχειάδα και ένα Μακρακώμη. Και δεν ξέρω τι έχει γίνει με τις προσλήψεις. Είχαμε πει όταν γίνουν οι προσλήψεις, να πάρουμε και τα υπόλοιπα παιδιά, να μην μείνει κανένα απ’ έξω.
ΜΠΗΤΟΣ Κ.: Γίνεται η προκήρυξη για δύο κοπέλες εδώ και μία στη Μακρακώμη και μετά θα έχουμε την ευχέρεια να πάρουμε…
ΜΙΧΟΥ: Ωραία. Ευχαριστώ πολύ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγκρίνεται ομόφωνα.

ΘΕΜΑ 10ο: Περί διόρθωσης – συμπλήρωσης της υπ’ αριθ. 205/2011 απόφασης του Δ.Σ του καταστατικού λειτουργίας Τράπεζας αίματος στο Δήμο Μακρακώμης.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο κύριος Μπήτος Ηλίας.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Το θέμα είναι τεχνικό, το έχετε διαβάσει. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πω, ότι για την καλύτερη λειτουργία της Τράπεζας συμπληρώσαμε το προηγούμενο καταστατικό και με την συμβολή του συναδέλφου του κυρίου Μαγουλά, αυξήσαμε τα άρθρα και βάλαμε έτσι ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα που διερωτήθη πολύς κόσμος, τι γίνεται το αίμα που δίνουμε. Να υπάρχουν δικλείδες ελέγχου, ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία όταν δίνει το αίμα του ο άλλος ότι σπαταλιέται.
Και εκτός αυτού, υπάρχει τρομακτική ζήτηση αίματος. Δυσάρεστο είναι αυτό βέβαια, αλλά από ότι βλέπω εδώ τόσον καιρό, ζητάνε συνέχεια αίμα. Ο κόσμος έχει προβλήματα. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με μηδέν αίμα διότι την αιμοληψία που είχαμε κάνει τον Απρίλιο, 21 φιάλες αίμα, είχαμε γύρω στις 8 φιάλες χρέος και μας τις κρατήσανε στο νοσοκομείο αυτές. Αυτό δεν το γνώριζα και με την παρέμβαση που έγινε κάτω στο νοσοκομείο να δούμε τι έγινε το αίμα, μου είπαν ότι υπήρχε χρέος.
Τώρα θέλω να ενημερώσω το σώμα και θέλω να βοηθήσει φυσικά όλο το σώμα, στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει αιμοληψία στην έδρα του Δήμου Μακρακώμης τη Σπερχειάδα. Στο Συνεδριακό Κέντρο, εδώ που είμαστε. 30 Νοεμβρίου θα γίνει αιμοληψία. Θέλω όλοι να προσέξουν αυτό το θέμα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο κύριος Κοντογιώργος παρακαλώ ζήτησε το λόγο.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Λοιπόν, γι’ αυτό το θέμα όχι. Επειδή ήμουνα στην Μακρακώμη τον Απρίλιο, τώρα την κάνουμε σαν Δήμος συνολικά. Από το καταστατικό αν διαβάσετε, θα δείτε, καταργούνται όλες οι τράπεζες, οι προγενέστερες, του Δήμου Σπερχειάδος, Μακρακώμης κλπ, συνενώνονται όλες με αυτή την τράπεζα που έχουμε κάνει. Γι’ αυτό θα κάνουμε και την αιμοληψία για όλο το Δήμο, από Άγιο Γεώργιο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα κλπ.
 (Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ. Παρακαλώ, όχι διάλογος εάν δεν πάρετε τον λόγο. Ο κύριος Μαγουλάς παρακαλώ.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Αντιδήμαρχε και κύριοι συνάδερφοι, το πώς θα λειτουργήσει ο Αντιδήμαρχος με το Διοικητικό Συμβούλιο την τράπεζα αίματος, θα το δείτε πολύ σύντομα. Υπάρχουν τακτικά μέλη, υπάρχει διοίκηση δηλαδή, που πέρα από το καταστατικό διασφαλίζουμε με την παρουσία μας δύο πράγματα. 1ον την ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων και φορέων για να συμμετέχουν και κατά 2ον ότι θα διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των αιμοδοτών.
Το πότε θα γίνουν οι αιμοδοσίες, αυτό δεν μπορεί να το πει ο Αντιδήμαρχος εδώ, ούτε εμείς μπορούμε να το πούμε σαν μέλη. Γίνεται προσυνεννόηση με την Αιμοδοσία του Γενικού και από κει γίνονται και οι ανακοινώσεις.
Αν είστε έτοιμος να το ανακοινώσετε κύριε γιατί εγώ δέχτηκα ερώτηση από τον κύριο Κοντογιώργο. Είχα πει στην Επιτροπή ότι εδώ θα μετέχουν φορείς. Είχαμε μείνει στους εκπροσώπους των Νέων. Από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας, ο Αρχιερατικός του Δήμου Μακρακώμης και αντίστοιχα του Αγίου Γεωργίου ή της Σπερχειάδος, προκειμένου να υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση.
Εδώ διαπιστώνω ότι, ο Άγιος Γεώργιος μετέχει μόνο με έναν στα 14 άτομα που είμαστε.
Θέλω να ρωτήσω πέρα από τον Τζούνα τον Αλέξανδρο που γνωρίζω ότι είναι στο Τοπικό Συμβούλιο των Νέων Σπερχειάδος, εάν η κυρία Ζήση και ο κύριος Ζάχος, είναι αναπληρωματικά μέλη των Προέδρων των Νέων Αγίου Γεωργίου και Μακρακώμης αντίστοιχα. Το ένα είναι αυτό. Το άλλο. Επειδή μονοπωλούν η Σπερχειάδα και η Μακρακώμη την εκπροσώπηση, θα ήθελα να προστεθεί…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μαγουλά να είστε λίγο σύντομος παρακαλώ, γιατί δεν είναι το θέμα της συζήτησης αυτό.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Όχι, κύριε Λάμπρου. Ακούστε με, είναι αποφάσεις ομόφωνες μετά από την εισήγηση μου, στην Επιτροπή.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μαγουλά, το θέμα που συζητάμε είναι η τροποποίηση.
 ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Όχι, δεν είναι αυτό. Είναι και η εκπροσώπηση κύριε Λάμπρου.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μα εδώ το λέει.
 ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Εάν είναι κακή η διατύπωση, αυτό αφορά τον εισηγητή.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Λοιπόν για τα τακτικά μέλη, γι αυτά τα μέλη τα οποία απαρτίζουν αυτή την Επιτροπή, είναι επταμελής. Εάν λέγαμε να βάλουμε και τον έναν και τον άλλον θα την κάναμε 20μελή. Δεν νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει…
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Σε κατάλαβα εγώ. Το κατάλαβα, αφήστε με να ολοκληρώσω και μετά να πάρεις το λόγο. Άσε με να ολοκληρώσω, σε παρακαλώ. Λοιπόν, από τον Άγιο Γεώργιο βάλαμε τον Πρόεδρο της Νεολαίας.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ολοκληρώστε κύριε Μπήτο.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Λοιπόν θα ξεκινήσω από την αρχή. Πρόεδρος Μπήτος Ηλίας. Μέλη, Μαγουλάς Αθανάσιος, Ιερέας Σκαρλάτος Ηλίας. Από τη νεολαία Σπερχειάδος Μαγκλάρα Παναγιώτα. Από τη νεολαία Μακρακώμης Στρούμπουλα Αγγελική. Από τη νεολαία Αγίου Γεωργίου Θεοδοσοπούλου Μαρία. Από τους επαγγελματίες Καλοπίτας Ιωάννης.
Αναπληρωματικοί. Μέρας Κωνσταντίνος, Μίχου Μαρία, Παπακώστας Ευστάθιος ιερέας.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Κοίταξε να δεις, κοίταξε να δεις, έχεις την εντύπωση ότι εγώ δεν έχω ενεργήσει και για άλλα άτομα και μου αρνηθήκανε; Όχι, όχι δεν κατάλαβες, δεν κατάλαβες. Έχω ζητήσει και από άλλα άτομα και αρνηθήκανε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Αυτά τα άτομα αν δεν συμφωνείτε, πέστε να αλλάξουμε κάποια άτομα, εγώ δεν έχω πρόβλημα, μια αλλαγή. Λοιπόν να ολοκληρώσω.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Παρακαλώ ησυχία. Κύριε Μπήτο, ολοκληρώστε να τελειώνουμε. Το θέμα αυτό είναι θέμα που πρέπει να κουβεντιάσετε μεταξύ σας. Μην καθυστερούμε.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μπήτο, τελειώσατε, τελειώσατε. Τελείωσε η συζήτηση. Παρακαλώ ο κύριος Μέρρας.
ΜΠΗΤΟΣ: Να ολοκληρώσω. Να ολοκληρώσω. Ζήση Χαρίκλεια, Ζάχος Δημήτριος, Μουστερής Χαράλαμπος που είναι στα ποδοσφαιρικά σωματεία. Αυτοί είναι. Τώρα αν κάποιος ή κάποιοι, θέλουν να δώσουν κάποιο άλλο όνομα.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Από τον τέως Δήμο Αγίου Γεωργίου ένας είναι ο αντιπρόσωπος μόνο; Ποιος;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Ο Ζάχος Δημήτρης απουσιάζει δεν είναι επάνω καθόλου. Δουλεύει στη Λάρισα. Ποιον ρωτήσατε; Με ρωτήσατε εμένα; Όχι. Ευχαριστώ πολύ,
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Ένα λεπτό, με συγχωρείτε πάρα πολύ, είμαι πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος επί τόσα χρόνια Αντιδήμαρχος κλπ, αν δεν ρωτήσετε εμένα που ξέρω και που κοιμάται ο καθένας, στον Άγιο Γεώργιο, ρωτήστε όποιον θέλετε.
ΜΠΗΤΟΣ Η.: Με συγχωρείται κύριε Κότσαλε, εάν θέλετε να βάλετε και άλλο άτομο, να το αλλάξουμε.
ΚΟΤΣΑΛΟΣ: Τώρα με ρωτάτε, που το φέρατε για ψήφιση;
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κύριε Μέρρα, έχετε το λόγο.
ΜΕΡΡΑΣ: Φτάνουν οι παπάδες δυο, έτσι είχαμε πει και τότε στην Επιτροπή και είναι πολλά μέλη της επιτροπής εδώ. Δεν θα το κάνουμε Χρυσοπηγή, να ψάχνουμε να συνεννοηθούμε. Καλά λέει ο Αντιδήμαρχος. Του ζήτησε τον αναπληρωτή του στον Αρχιερατικό και το έδωσε αυτόν. Ένα.
Επιμένετε με τους εκπροσώπους της νεολαίας και των Τοπικών Συμβουλίων νεολαίας. Ο Καλλικράτης είναι σαφέστατος. Τελείωσαν αυτά, φτάνουν αυτοί οι θεσμοί κύριε συνάδελφε κύριε Μαγουλά. Ξέρετε πόσο σας συμπαθώ, τελειώσανε αυτοί οι θεσμοί 31/12. Έχουμε βάλει απλά νέους ανθρώπους, ως εκεί. Να μην λέγονται πράγματα που δεν ισχύουν. Ο Καλλικράτης, επαναλαμβάνω, είναι σαφέστατος. Τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας ήταν για τον Καποδίστρια.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μέρρα, σας παρακαλώ, αυτό είναι θέμα που πρέπει να το κουβεντιάσει το Διοικητικό σας Συμβούλιο και από κει και πέρα όποιες διαφορές υπάρχουν να τις αμβλύνετε.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θα παρακαλούσα τους 2 και τον κύριο Αντιδήμαρχο και τον κύριο Μέρρα, οι εισηγήσεις μας και οι αποφάσεις μας να είναι πίσω από κάθε εισήγηση τις Επιτροπής.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ωραία.
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Για να μην παραποιούνται εδώ για τις εντυπώσεις. Όσο για τα όργανα για τους νέους αν θέλετε να αιμοδοτήσει η μανούλα μου που είναι 86 χρονών καλέστε την και πάρτε την. Οι νέοι δίνουν αίμα. Έτσι;
 ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μπήτο, σας παρακαλώ, τελειώστε το θέμα. Μα δεν είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης αυτό που κουβεντιάζετε αυτή τη στιγμή. Δεν καταλαβαίνετε ότι έχετε κουράσει το σώμα; Με αυτά που είπατε γίνατε κατανοητοί άπαντες. Κύριε Καρατζούνη, ορίστε τι θέλετε;
ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ (Κοινό): Να βοηθήσω θέλω…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλό θα είναι ο κύριος Πρόεδρος να σας καλέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο και από κει και πέρα να αρχίσετε να πείτε αυτά που πρέπει να πείτε.
ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ (Κοινό): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) …και επειδή είναι ένα κομμάτι πάρα πολύ ανθρώπινο και νομίζω όλοι μας το έχουμε ανάγκη, είχα πει και τότε το λέω και τώρα, καλό θα ήτανε όλοι να συμμετέχουν στην τράπεζα αίματος. Και όταν λέω όλοι, εννοώ καταρχήν τη διοίκηση των Συλλόγων και των Πρόεδρων των Συλλόγων οι οποίοι να είναι το επταμελές με έναν αναπληρωματικό, για να μπορούμε όλοι μας να παίρνουμε αίμα σε κάθε εκδήλωση που θα κάνει ο κάθε σύλλογος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εντάξει κύριε Καρατζούνη, η πρόταση σας τέθηκε υπόψη του Συμβουλίου και του Προέδρου και από κει και πέρα θα το αποφασίσει. Προς ψήφιση. Εγκρίνεται; Εγκρίνεται ομόφωνα.
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Μαγουλά έχετε κάποια αντίρρηση;
ΜΑΓΟΥΛΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)
(Ακολουθούν ταυτόχρονες συζητήσεις)
ΛΑΜΠΡΟΥ: Όσοι ενδιαφέρεστε και βρίσκετε ανθρώπους που ενδιαφέρονται από την περιοχή Αγίου Γεωργίου που δεν εκπροσωπείται επαρκώς, να επικοινωνήσετε με τον Πρόεδρο και να αλλάξετε την απόφαση. Δικαίωμά σας είναι. Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Τώρα στην ψηφοφορία υπάρχει κάποια αντίρρηση; Ομόφωνα;


ΘΕΜΑ 11ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήματος της κ. Μακρή Βασιλικής του Ευαγγέλου.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Κανέλλος Βασίλης.
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ: Εγκρίνεται επειδή είναι τακτικό θέμα.
ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Ναι επειδή είναι πανομοιότυπα τα θέματα κύριε Αντιπρόεδρε… Είναι καθ’ όλα νόμιμα.  
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση.


ΘΕΜΑ 12ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήματος του κ. Κόρακα Σπυρίδωνα του Παναγιώτη.

ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Είναι πανομοιότυπα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και αυτό εγκρίνεται.


ΘΕΜΑ 13ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήσεως Αγγελοπούλου Πηνελόπης του Ζαχαρία.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Κανέλλος Βασίλειος. Υπάρχει κάποια αντίρρηση; Καλώς. Πέρας της συνεδρίασης.


Περατωθέντων όλων των θεμάτων ο κ.Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης
         

Αφού συντάχθηκε το πρακτικό υπογράφεται ως παρακάτω:




              Ο Πρόεδρος                                                Ο Ειδικός Γραμματέας



     ΚΑΡΑΝΤΖΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                            ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ




Τα μέλη Δ.Σ.


ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΠΗΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΠΗΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΕΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΠΟΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΦΑΡΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

   ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΤΣΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΣΩΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου